В защита на Българския книжовен език!

• 53 230
  • 1 235
  •   1
Отговори
# 1 005
Вие сте страхотни!
Как ги намирате тези протоколи! 
Сега ще има да чета... Hug

# 1 006
Браво! Ако нещата се развият в този дух, можем да смятаме, че всичко е протекло според нашите искания. Където искат да си ги наместват тези точки, въпросът е да не се загърбва, това което е важно за подрастващото поколение - да се изучава и усвоява българсият книжовен език. Истината е, че децата вече не четат книжки, занимават се с други дейности, играят на компютри .... Не е цел да се съхрани само тази точка, но и да се наложи по-сериозно и отговорно обучение на децата. На мен ми омръзна напоследък да слушам за насилие между учители и ученици! Какво става в тази държава?! Всичко се обърква, всичко върви на зле .........

# 1 007
Току що казаха по новините на канал 1 какво са решили днес на заседанието, обаче не успях да чуя, ще се изям от яд, някой чу ли?

# 1 008
И аз не разбрах всичко. От краткото, което чух - изискванията за усвояването на българския книжовен език ще се включат към наредбата за учебното съдържание, а точка 4 на чл.16 няма да остане.

# 1 009
И аз не разбрах всичко. От краткото, което чух - изискванията за усвояването на българския книжовен език ще се включат към наредбата за учебното съдържание, а точка 4 на чл.16 няма да остане.
Как така няма да остане?! Shocked

# 1 010
Явно няма да остане като отделна точка от закона - отменят чл.16, т.4.
Иначе, ще имало изисквания - в наредба, към друга точка от друг член.
Предполагам, че е това:
...
Проф. Карагьозов (декан на Факултет “Славянски филологии”):
.................................

"Нашата позиция относно промяната на закона е единствено в защита на обществения интерес, изява на нашата професионална и гражданска съвест.
Съзнаваме колко е важно за министерството този член да бъде отменен. Лично аз смятам обаче, че не това е конфликтният член. Смятам, че чл. 16, ал. 4 може спокойно да остане и да не бъде отменян.
В тази връзка предлагам следното. Член 16, т. 4 остава. А към промените на чл. 17, т. 4 освен тези, които вече са предложени – да бъде заличена цифрата “4” и запетайката след нея, да бъде въведена допълнителна т. 5, която да препрати нормиране на този проблем към учебното съдържание.
Без да съм юрист, съм го написал по следния начин: “Към предлаганите промени на чл. 17 – отпадане на “4,” се добавя т. 5 със следното съдържание или приблизително такова съдържание:
“5. по т. 4 – чрез учебното съдържание по български език и литература по чл. 16, т. 3 и чл. 17, т. 3.”
По този начин остава защитата на книжовния български език. Изпълняваме гражданския си дълг, изпълняваме професионалния си дълг и създаваме възможност Министерство на образованието и науката да проведе безконфликтно матурите."

...

# 1 011
Не, не, Силви, моля те, ще ми докараш инфаркт, недей така, това, което си цитирала е съвсем друго, това е точно начина да оставят точката и да си решат по най-лесния начин проблема.
Моля ви, изнамерете от някъде информация, до новините в 22 ч. ще се гътна.

# 1 012
Тео, спокойно.
Казах ви, не съм сигурна, че разбрах правилно - толкова бързо ги изстреляха двете изречения по темата ("щото тя нали толкова заслужава"), че може и да не съм схванала какъв е крайният резултат.

# 1 013
  • В тъмната гора.
Да, няма да има т.4 към чл.16 и няма да има наредба. Това е решението на комисията.
Гледай новините по канал 1

# 1 014
Може да са обединили две точки, нека първо разберем от достоверен източник.

Но, все пак, мисля си, че са застраховали езика. 

Последна редакция: ср, 16 апр 2008, 21:30 от Силви_

# 1 015
Не, според мен не сте разбрали, мисля, че са казали, че няма да пишат наредбата към точката, и че ще махнат от чл.17, т.4, цифрата 4, която задължава министъра да създаде наредбата за нашата точка.

Между другото днес имаше протест на учениците, родители и много други, против матурите. Днес гледах едно интервю по ТВ с една жена, която много добре обясни проблемите с матурите, после ще ви пиша, но сега, когато разбрах какъв е проблема, и аз ги подкрепям напълно. Тя спомена и за нашата точка, за книжовния български език, много верни и точни неща каза жената, право в целта. та затова се притеснявам, да не би заради протеста им нещо да са размислили.

# 1 016
Тео, това, което със сигурност чух е, че няма да има отделна точка за българския книжовен език. Т.е. Чл.16 т.4 се отменя.

# 1 017
Не могат да обединяват нищо, имат няколко варианта да си решат проблема, без да пипат т.4, чл. 16.
Утре започвам да звъня, ако тази вечер не ми стане ясно какво са решили.

Силви, днес беше обсъждане, нали?

# 1 018
Утре ще пусна телефоните на комисията ТУК!!!

Ще ви помоля всички да звъним, всички!

# 1 019
Днес беше обсъждането, Тео.

Общи условия

Активация на акаунт