СЕПТЕМВРИйската премяна- радост носи тя на мама!"

• 15 807
  • 285
  •   1
Отговори
# 240
Асе, благодаря ти за мнението за болниците. Ще използвам за база всичките въпроси, които си нахвърляла, преди да взема решение Hug

# 241
Да, особено маймунската тема!! Преди две години заедно сме се смяли с него, като я четохме, ма не му увира главата!
Асенце, напълно подкрепям!!! Съгласна съм, че липсата на по-топло отношение може да е до голяма степен причинена от недостига на персонал, повечето хвърчат по задачи наистина. Принципно знам, че ако започне раждане преди 36 или 37 седмица задължително се ходи в Майчин дом, в София де, а в другите градове къде ли се ходи... Много подробно ще се информирам за това информирано съгласие. Предния път ми дадоха да подпиша всичко в голямото им бързане да ме резнат, да не би някой да ме изпревари  Rolling Eyes в операционната. Момичета, които ще ходите в Токуда - моля, питайте и това за упойката и раздвижването след нея! Аз силно се надявам на нормално раждане този път, само да сме наред с бебето Simple Smile, но за всеки случай.

# 242
Що се отнася до въпроса за МД. Аз раждах там първия път. Секцио. Доволна съм.
На 7-мия етаж, където са цезаровите сечения не е ремонтирано. Балатумът е стар, тоалетните са общи, но пък е чисто. Миеха по 3 пъти на ден. Леглата са стари, пружинени, което след операция си е мъка, но аз бях доволна и щастлива. Според мен готвеха вкусно. И каквото съм попитала за бебето съм получила отговор. Е, накрая ми изкараха акъла, но то си бях виновна сама,ч е им се връзвам на глупостите със спада на тегло и задържането на килограмите на бебка... Както и да е - мина.
Сега пак ще раждам там (живот и здраве) и се глася за естествено раждане. 12-тият етаж е ремонтиран. Целият е небесносин. Стаите са в резеда, синьо и прасковено. Чаршафите са цветни, а леглата отново пружинени Wink Сервизно помещение има във всяка стая. Майките са по две, като на две стаи има общ бебешки бокс. Бебетата са при майките от втория час след раждането. Като ги къпят и преобличат акушерките влизат в бокса, (той е отделен с прозрачна преграда от стаята на майките) издърпват четилите бебета и майките могат да гледат всички манипулации, които им се правят. Включително може да питате дали могат да ви покажат по-бавно къпането, за да не се тревожите у дома.
За кърменето... има Консултативен кабинет по кърмене, който се намира на 8-мия етаж, в който работя аз. Няма да ви кажат за този кабинет Wink Най-вероятно, защото част от персонала изобщо си няма идея. Но пък д-р Анета Попиванова, с която работим е дежурна редовно и няма как поне един ден да не закачите посещение от нея Grinning
Помощ за кърменето не може да се очаква значителна от акушерките. Но пък и не пречат особено. Аз бях доволна, че като видяха, че имам коластра, спряха д изписват на детето добавка и ми го даваха да го кърмя, без да ми тикат допълнително шише в количката. Не задължават да даваш водичка на бебето (което е страхотно)
Аз си я харесвам болницата, но съм пристрастна Grinning Негативизъм в чист вид питая само към Шейново, но всички вие знаете защо Mr. Green
Що се отнася до Тина Киркова - добра е. Имат обаче много остарели разбирания за кърменето. Обясняват на майките да предлагат по една гърда на хранене, да хранят през три часа... и най-голямата глупост, която чух онзи ден - че ако гърдата не почивала 6 часа, не се събирало мляко Outta Joint ooooh! Просот щях да падна. Иначе ако говориш с шефа им (познаваме се лично) имат и кабинет по кърмене (там майките също не знаят за него) и аха, аха им предстои акредитация за болница приятел на бебето... ама не е така.
Частните... всички са добри. Обаче трябва да знаете, че неонатологиите им не са много добри. Всички спешни бебета отиват в МД.
В частните клиники общ минус е честият съвет да отказват майките от кърменето. При първия проблем (най-често препълване на гърдите) предлагат хапчета или инжекции за спиране на кърмата. И са доста убедителни. ако не сте подковани предварително могат и да ви убедят. А това не е добре. Иначе откъм условия са добре. При някои и специалистите си ги бива Peace
Успех Hug

# 243
Асе, много хубаво си се постарала да обясниш.
Аз например избрах нашата малка градска болница, а не голямата клиника в съседния град, защото условията бяха интимни, статистиките бяха в полза на малката болница - повече естествени раждания, по-малко секцио. Като недостатък мога да отчета, че ако има проблем с бебето - недоносено или има нужда от кувьоз, го карат в голямата клиника. Но да чукам на дърво (сега също се надявам) всичко мина гладко с бебето.
При нас имах възможност да избирам да кърмя в стаята или ако искам спокойствие - стаята за кърмене към бебешката стая. С удобно кресла и непрекъснат контрол от детските сестри, които бяха и кърмачески консултанти. Предлагат варианта пълен рууминг-ин с бащата дори.
При нас също е балатум на пода, но е по-специален (май че във всички болници е идентичен).
За състоянието на родилна зала по-добре да не споменавам, че да не дразня.

# 244
Е никой не е в състояние да ме убеди да не кърмя (ако мога естествено). И от какъв зор?

# 245
Lucicity благодаря за поканата, но в този ден мисля да не съм на работа и ще се срещнем направо в Болницата  newsm10 за утре дано да видят пола на бебето ще чакаме да разкажеш.
Относно избора на болница никак не е лесен и всяка от нас ще трябва да вземе сама трудното решение.Аз лично съм решила, че ще раждам в Шейново дано и след отворените врати на който ще ходя да е така отзивите който съм чула са много добри

# 246
Бръмб... ще ти опиша една от най-възможните ситуации Wink (имаш предвид, че съм кърмила 2 години и 2 месеца и помагам на майки, нали Wink)
Раждаш. Коластрата си стои и веднага е налице. На третия ден слиза преходното мляко, а около петия - зрялото. В идеалната ситуация вече си вкъщи. В не толкова идеалната... още при слизането на преходното мляко гърдит ти са наливат (викой не ти е казал да внимаваш с течностите). Ти пиеш, защото си загубила кръв и за Бога... много си жадна. Устните ти се пукат, устата пресъхма... Абе 2 литра на ден са минимумът, който тялото ще иска д поеме.
Гърдите се напълват около третия ден. Не са ти показали как да цедиш на ръка. Никой не ти е казва да започнеш да поизпразваш системно гърдите  да слагаш бебето максимално често да суче... Зърната се изпъват, ареолите се втвърдяват. За няколко часа гърдата става на камък. Бебето вече не може да суче. На него му трябва мека ареола. Ти нямаш такова нещо вече. Гърдата започва да се загрява, да почервенява... Започват да ти се изреждат акушерки, за да те цедят (не са много нежни). Вдигаш температура, защото колкото и да цедят налягането пред ареолите е толкова огромно, че каналите се запушват и не могат да пуснат млякото да изтича свободно. За няколко часа вдигаш над 39 градуса. Тресеш се, бебето ти реве от глад до теб. Ти имаш мляко, а не можеш да го накърмиш... Това става примерно към 1 послед нощ. Ти си се сопитвала да цедиш цял ден. Ръцете те болят, гърдите имат сини петна от стискането (защото колкото и да си нежна ти, другите не са)
И изведнъж в бялата рамка на вратата се появява някой, който ти казва, че тази ситуация може да се повтори и у дома ти. И предмастита може за часове да стане мастит. Гърдата да се възпали и да е болезнена на пипане... И този някой държи в ръката си избавление - кърмата може да бъде спряна.. Какво пък толкова - има такив хубави адаптирани млека... кърменето - тази гигатска мъка може да бъде спестено... нужно ли е да с мъчиш???
Знаеш ли правилният отгвор на този въпрос? Чакам Hug Какво ще кажеш на дежурния лекар. Пък аз после ще ти кажа какво можеш да направиш не за да предотвратиш тази ситуация, а за да се избавиш от нея. Защото ако знаеш как да я предотвратиш си суууперрр Hug

# 247
Асе, както винаги си безкрайно полезна  Hug Напълно съм съгласно с твоето мнение! Аз съм от лекарско семейство и честно да си кажа вярвам, че все още има добри лекари по държавните болници. За мен е важно за детето ми да се грижат добри специалисти, а това че ще прекарам няколко дни на място, което няма да е пълен лукс - голяма работа  Simple Smile Затова избрах МД, без да се колебая въобще Simple Smile
Благодаря ти, че ни светна и за информираното съгласие  Hug
И още нещо по повод кърменето - хубаво е да се четат наистина нови неща. Майка ми е бивш педиатър, но от 20 години практикува друга специалност. Та като я подпитвам за кърменето, тя нищо не иска да ми каже, защото смята, че нещата са се променили за 20 години и ще ме обърка допълнително. Та ще трябва да почвам сама да се образовам, няма как  Wink

# 248
Асе, съгласна съм с нещата, които казваш за избора на болница. За първото си раждане избрах МД. Изборът ми тогава беше, че бебето е при майката постоянно (за норм. раждане). Тогава не беше ремонтирано, но пък не беше и много зле. На мен никой не ми предложи добавка, дори когато Хриси плачеше, една акушерка идваше да ми се кара да я държа по-дълго на гърдата. Винаги когато правеха нещо на бебето аз отивах и питах може ли да гледам. Никога не са ми отказали. Ииии, и аз малко като реклама звуча  Wink въпреки че, още не съм избрала болница за сегашното раждане.

И да добавя за кърменето. Когато бях бременна с Хриси, не го знаех още този форум (той и малко по-късно стартира май) бях си купила една Книга за къменето (ако бъркам, Асе, поправи ме) и всичко от там си научих. В болницата нямах никакви проблеми с идването на кърмата, понадуха ми се гърдите (и яко се нацепиха), но всичко мина някакси плавно.

Последна редакция: ср, 02 апр 2008, 15:05 от Григчо

# 249
Асе...питам съвсем по ламерски - помпите за кърма не са ли вариянт за предотвратяване на ситуацията? И понеже ме е срам още преди да съм питала (щото съм почти убедена, че въобще не съм на прав път) - отивам да чета още сега в кърмаческия. Ама и ти не спирай Simple Smile Така ни потготвяш всичките Simple Smile

# 250
Unique, много благодаря за инфото. На всяка цена ще видя и тази болница. В крайна сметка иначе как ще си изградя критерий. Знам, че има много неща, които не мога просто с едно посещение да ги предвидя, но поне докъдето ми стигат силите.  Hug
Рени, щом е така ще се видим в Шейново. Ти мене си ме виждала на снимките от срещата, които Unique качи на сайта. Ще ти кажа как ще съм облечена та да се познаем лесно  Laughing
Бръмбъзък като се под афект и си притеснена защото имаш проблем, не знаеш как да го решиш и ти казват - една инжекция или можеш да получиш мастит - мен биха могли по този начин да ме склонят. представям си колко ще съм се  ошашкала. Предполагам Асето това има предвид...Но ние сме тарикати - ще се изучим предварително та да не ни разправят там врели-некипели. Naughty
Red Sonya, моя пък мъж го карам да присъства, него го е страх та дрънка. А на мен така ми се иска да има някой, който да ми обърне внимание и да ми даде кураж в такъв момент. Аз като му казах, че лекарите скачали върху коремите на родилките по време на раждане и той ми вика:"Ле ле ако на теб някой ти го направи това като те знам сигурно ще го бушонираш веднага" smile3532

# 251
 Hug Всъщност за помпите се иска техника. Онзи ден цедих една майка с едномесечно бебе, която твърдете, че помпата й Авент не върши никаква работа. Ако и това няма кой да ти го покаже може изобщо да не помогне. Затова наистина е важно да с усвои цеденето на ръка. То е много по-щадящо като се прави правилно и много по-ефикасно изпразва гърдата.
Иначе отговорът е - няма нито едно АМ, което да е по-добро от кърмата. Двете неща са несъпоставими. Това не значи, че АМ са боклуци - в никакъв случай. Те спасяват живот. Те хранят бебетата,к огато майките имат проблеми и не могат да кърмят. Защото такива жени има.
Но те не са алтернатива. Защото алтернатива означава същото.. просто да избереш. Не е така. Кърменето е нормата. Другото трябва да става след лекарско предписание. За съжаление у нас битуват определено други мнения по въпроса. Що се отнася до степенуване на начините на хранене според СЗО нещата стоят така:
1. Кърма от гърдата
2. Кърма, изцедена от майката и предложена на бебето
3. Кърма от донор
4. АМ
Нали виждате на кое място идват адаптираните млека.
Иначе как да се справим с гореописания проблем Hug Първо правим масаж на ареолите. (ще ви го пусна към 8-мия месец, че да ви е пресен Heart Eyes) После слагаме топъл компрес или директно под топлата вода, колкото издържаме, масажираме внимателно и цедим на ръка. Омекотим ли гърдата опитвам да сложим бебето, за да ни помогне и то. Ако бебето вече е нахранено тогава използваме помпата, за да не ни се изморяват ръцете. После слагаме хладен компрес на гърдата или добре начукани, за да си пуснат сока зелеви листа. От обикновено българско зеле. Те намалят температурата, премахват червенината и "отдръпват" леко кърмата.
Топлината разширява каналчетата (казано най-общо) и отпуска гърдата, за да може да стане по-лесно цеденето. Хладният компрес след това успокоява и облекчава, като свива каналчетата, за да не е толкова силен притокът на мляко и гърдите пак да се препълнят.

# 252
Бях забравила за зелето  Laughing Помага, слушайте Асето (е, дано да не ви се налага де). Един път, така се бях опаковала със зелеви листа, мъжът ми като разбра и много ми се смя  Joy
Всичко, което описва Асето съм го прилагала 4 месеца върху себе си. Постоянно ми се запушваха каналите. Получих страшни рагади и преди всяко кърмене така се стягах, че мисля и от това допълнително си докарвах проблемите. Гърдите ме боляха като натъртени (нямам по-добро обяснение), където е имало запушване, после ме болеше така. Не издържах, признавам си и отбих малката на 10 месеца и малко. Може да звучи странно, но много ми харесваше кърменето и доста си поплаках като взех решението да спра. Надявам се с помощта на съвети на Асето Heart Eyes това бебе да го кърмя по-дълго.

# 253
Асе виждам че си запозната с Майчин дом.
Искам да те попитам там има ли алтернатива таткото да присъства и запозната ли си как стоят нещата с цените?
Благодаря предварително за информацията Flutter

# 254
Мисля, че вече навсякъде може да присъства такото. Или поне навсякъде в София. В МД със сигурност може. Преди се заплащаше 100 лв за присъствие на таткото, но сега не им знам цените.
http://www.bg-mamma.com/site/content/view/54/61/ Ей тук има разни телефони. Ако искаш обади се и питай Hug Мисля, че няма да ти откажат инфо. Аз за съжаление скоро нямам път натам, иначе щях да попитам директно. Grinning

Общи условия

Активация на акаунт