КЛУБ НА РОДИТЕЛИТЕ, ориентиращи се към ЧАС

• 57 477
  • 360
  •   1
Отговори
# 285
Училището е държавно, към Министерство на културата.

Моите деца не учат там, но училището ми се струва добър вариант.
Лично аз познавам деца, които са влезли без никакви връзки ,а с успех на теста, което разбира се не означава , че няма и такива ,за  които да са платили.

А пък относно парадирането, това зависи от възпитанието на детето и може да се случи във всяко едно училище. Повечето от родителите на деца от  ИЛ са доволни от у-щето.

Във някои от ЧУ децата не се подбират по никакъв критерий , а просто се набират бройки.

# 286

Лично аз познавам деца, които са влезли без никакви връзки ,а с успех на теста, което разбира се не означава , че няма и такива ,за  които да са платили.

А пък относно парадирането, това зависи от възпитанието на детето и може да се случи във всяко едно училище. Повечето от родителите на деца от  ИЛ са доволни от у-щето.

Във някои от ЧУ децата не се подбират по никакъв критерий , а просто се набират бройки.

и аз.  Simple Smile
но, за съжаление, повече негативни отзиви съм чувала.
Реално познавам 1 дете, влязло без връзки - на 100 % съм сигурна, но доста негативни отзиви + инфо за текучество, но пак предавано от уста на уста. Нямам лични впечатления.

Последна редакция: ср, 02 апр 2008, 21:50 от danybon

# 287
Страхотно е това за учителите. Аз по-принцип съм благодарен и привързващ се човек и дори за все още малкия си син, съм благодарна на много хора вече  Simple Smile
За да не правя дълги изказвания ще включа няколко човека наведнъж в този Бял списък. Синът ми е още в ПДГ и нямаме кой знае какъв опит, а и не са многочислени учителите, но пък качеството много ме радва  Grinning

1. г-жа Соня Вучкова и г-жа Валя /ще допълня фамилията по-късно  Embarassed/. Тя е класния ни ръководител. Г-жо Валя, обичаме Ви  Heart Eyes
2. ПДГ на ЧОУ "Иван Вазов"
3. начални учители
4. предметите в подготвителна група
5. г-жа Вучкова е педагог с доста стаж, г-жа Валя е съвсем млад специалист
6. успехите, поне за мен, са повече от блестящи  Laughing Детето ми е любознателно, открито към света, знаещо, интересуващо се. Нито една част от обучението му не е пострадала през тази година /независимо, че една година по-малък тръгна в подготвителна група/. Успехите в т.нар. БЕЛ и математика са изключително добри. Но за мен е важно, че двете преподавателки не подцениха общата култура на децата и индивидуалните им интереси.
6. Включвам ги в Белия списък поради изключителната работа, извършена през годината,поради специалния подход към децата и най-вече поради факта, че са едни добри приятели на сина ми. Той със сигурност  ще ги запомни за цял живот като първите му учителки. Смятам, че г-жа Валя има пред себе си блестящо бъдеще, защото идеите, методите и отношението, които показа са признак на призвание.

За миналата година искам специално да благодаря на г-жа Нина Любенова и г-жа Татяна Христова /сега вече в ЕСПА/ за изключителния професионализъм  Hug

# 288

и аз.  Simple Smile
но, за съжаление, повече негативни отзиви съм чувала.
Реално познавам 1 дете, влязло без връзки - на 100 % съм сигурна, но доста негативни отзиви + инфо за текучество, но пак предавано от уста на уста. Нямам лични впечатления.
Разбира се,че не всички са с връзки,но масово го чувам това за лицея.Там са децата на разни министри,хора на високи постове и именно тези деца създават големите проблеми,а персонала и управлението го толерира,заради активната роля на родителите в обществото.Това знам от първа ръка,но не лично,затова казвам,че мнението ми е субективно.За съжаления на добрата база,както каза Данибон,съм чувала повее негативи.Дано нещата са се променили.

# 289
cocodrille, благодаря за чудесния старт на "Белия списък".  Simple Smile

# 290

Предлагам да водим паралелно 2-те дискусии -за "Белия списък" и "ЧУ или Горна Баня".

Д-2, мисля, че си абсолютно права за последното изречение (сещам се преди дни се заговори тук за у-ще "Пейо Яворов", адски лоша реклама) . Аз определено смятам, че в ЧУ не може да има тъпо набиране на бройка. Слава богу,  май в повечето добри ЧУ не е така. Дори и да си мислим, че няма такова нещо - май си има.

# 291
За жалост, и аз съм чувала лоши отзиви за италианския лицей, говори се, че нивото му много е паднало. Лично познавам деца, влезли там с пари, защото не ги приеха другаде. Но и за тях трябва да има някакво свястно училище все пак, и техните родители искат да ги образоват и да им дадат добър старт в живота, така че това не е толкова голям проблем. По-големият проблем е, че се толерира недисциплинирано поведение и не се правят забележки на определени деца, а това като цяло сваля нивото на всички и съсипва учебния процес. Как не се научиха някои директори, че когато прилагаш различни критерии към различните деца, на никого не правиш услуга и съсипваш реномето на институцията.

В американския колеж например дисциплината е основен критерий и може да ти намали успеха, което на свой ред може да доведе до изключването ти, независимо колко си плащаш. Имат всевъзможни правила и ограничения, дори повече отколкото в държавните училища. Имат например политика за въздържане на прояви на привързаност пред публика (не знам как да го преведа, това го нямаме тук.) С други думи, ако синът ми целуне гаджето си в училище и ги видят, ще изключат и двамата. Изглежда малко крайно, но ако видите как разхайтено се държат в държавните училища, няма да се учудите, че тук налагат подобни правила.

В ЕСПА също се държи на дисциплината. Синът ми редовно ми разказва как са наказали някого, защото е говорел по време на заниманията. Но наказанията са съвсем нормални и децата се научават да спазват някаква дисциплина. Няма крайности (това ми напомня за една учителка на големия ми син, която наказваше целия клас да СТОИ ПРАВ С ОТВОРЕНА УСТА!!!, когато не слушали). Е, като разбрахме, събрахме се всички родители и отидохме при директорката и я изгониха. Тази беше същински изверг. Жалко, че не й помня името, защото беше направо за черен списък на учителите. Simple Smile))

# 292
Stella Maria,
аз също съм ЗА дисциплина и умерени, но справедливи наказания. Важно е да  има правила. Например, вкъщи съм му сложила училищния правилник на бюрото и от време на време го карам да си го препрочита. Адски много ги уважавам, че изобщо не си поплюват за това, че децата са в ЧУ. И също така всичко много ми напомня на хубавите училища от наше време.
Жалко, че от толкова време не мога да измисля такъв правилник вкъщи.

# 293
Ако измислиш, дай го насам  Grinning

# 294
  • София
В ЕСПА също се държи на дисциплината. Синът ми редовно ми разказва как са наказали някого, защото е говорел по време на заниманията.

Това беше една от основните причини за мен да не избера тази градина. Определено съм за 'дисциплина' на по-голяма възраст, а не от детската градина или поне не от този тип... В смисъл - дисциплината в нашето детство беше безсмислена /поне за мен/.  Предпочитам по-свободното държание.
У дома има правила и то строги, но съм постигнала спазването им без налагане на наказания, а с последиците от неспазването им. Неща от рода на седене на стол, в ъгъла, отнемане на любими вещи и прочие не ми допадат.

Детето на мои колеги е в Горна баня - приеха я без връзки и плащане, но вземаше уроци за входните тестове за 1-ви клас. Доволни са от училището.

# 295
Ако измислиш, дай го насам  Grinning

То създаването на правилник си е цял "Наказателен кодекс" Laughing - да измислиш евентуални провинения и съответно наказания с различна степен на тежест. Да не унижават и да са ясни. Как ги измислят в у-ще, не знам. И най-важното- спазват се.
А вкъщи ако имаш устатко като моя, който си знае правата и за всяка дума се преговаря, по-добре - без. Grinning Преди 2 години само се позоваваше на правата на детето.

Последна редакция: чт, 03 апр 2008, 01:48 от danybon

# 296
ВРЕМЕННИ РЕЗУЛТАТИ ОТ АНКЕТАТА:

1. Френския лицей "Виктор Юго"     - 10 (10.8%)

2. Първа частна математическа гимназия     - 9 (9.7%)
3. ЕСПА     - 8 (8.6%)
    "Българско школо"     - 8 (8.6%)

"Увекинд"     - 7 (7.5%)
"Ерих Кестнер"     - 7 (7.5%)

"Веда"     - 6 (6.5%)
Св. София"     - 6 (6.5%)
Англо-американското училище     - 6 (6.5%)

Останалите резултати вижте в таблицата на анкетата.

Определено добрите думи за Фр. лицей го направиха първенецът на деня. Grinning
Все още продължавам да се чудя защо ПЧМГ е на 2 място. Никой няма лични впечатления, доколкото знам м.г. не са сформирали 1 клас, но изглежда има голям потенциал в тях. Или  просто са по-различни от другите.

Последна редакция: чт, 03 апр 2008, 01:52 от danybon

# 297
1. г-жа Соня Вучкова и г-жа Валя /ще допълня фамилията по-късно  Embarassed/. Тя е класния ни ръководител. Г-жо Валя, обичаме Ви  Heart Eyes

Директно се подписвам (благодаря ти, че изказа точно моето мнение). Ще допиша повече и за двете по-късно (по-скоро утре) Simple Smile

С момента само искам да кажа, че госпожа Валя е учителката-злато, която няколко пъти споменавам по темите, особено в тази за темпераментните деца. Изключително съм доволна, че пое класа на Вики (а преди да се запознаем и да видя страхотния й подход към темперамента на сина ми и процеса на търсенето му) много страдах, че г-жа Соня поне първи клас. Страхотни са и двете! Имаме невероятен късмет. И те са основната причина да съм 95% сигурна, че сина ми ще продължи там обучението си.

# 298
Момичета, аз само да питам какво ще правим с инициативата "Парите следват детето"?
Ще се борим, ще правим петиция, ще напишем писмо. Аз определено съм за последния вариант - писмо, най-бързо - и като време, и като организация, и пак като време да достигне до адресата.
Анкетата върви повече от добре, така че, когато Миленка каже, да резюмираме резултатите, да оформим писмото и да го пускаме по мейл до институциите и медиите.

За по-сериозна кампания нямаме сили и все още не се познаваме достатъчно, за да се стикове и да действаме по-организирано.

Това е. Лека нощ или по-скоро добро утро! Simple Smile

# 299
Вижте, попаднах  на интересна статия в "Дневник"

Незаконните забавачки - заплаха за децата

http://knigi.dnevnik.bg/show/?storyid=472290

Съмнителни частни заведения в София:

(според изданието)
. Частна детска градина "Д-р Петър Берон"

. Частна детска градина "ЛиДи"

. Частна детска градина "Меджик уърлд"

. Частна немска градина "Пумукъл"

. Английска детска градина "Света Троица"