Ходите ли с обувки вкъщи?

• 14 627
  • 306
  •   1
Отговори
# 60
Нашето семейство не ходи вкъщи с обувки, имаме си чехли.
Когато дойдат гости, не ги карам да се събуват.
Подовите настилки у нас са лесни за почистване.

# 61
  • София
СОФИЯ заповядай на гости .Тебе ще те пусна с обувки.Това с торбичките е между близки.Колежките на мъжа ми ги пуснах с обувки ,но после падна едно чистене,че в малък апартамент и деца трябва да е чисто.

Мерси Hug Всъщност, всичко е въпрос на вкус и навици, наистина не е нужно да се дрънкаме на тая тема.

Колкото до децата, то моето и навън ходи чат-пат, Wink, какво, да не го пускам на земята да ходи ли, що ли...

Да, за вкъщи са измислени пантофките, нали темата беше "Ходите ли с обувки вкъщи?", ане за гостите.

# 62
Не ходя, не ми е удобно. Винаги с чехли, защото пък и боса или само по чорапи пак не ми е комфортно.
При гостите е въпрос на техен избор. Казвам им да не се събуват, те решават как ще влязат вкъщи.

# 63
  • Пловдив
Не, не ходим, макар и да се случва, и то най-вече на мъжът ми, набързо да притича до някоя стая по обувки, ако  е забравил нещо
Гостите ни се събуват и приемам само довода за миризливите крака.
Просто не мога да си представя как, след като  в служебната или обществената тоалетна съм  стъпила в образуваната до тоалетната чиния локвичка и след това с тези обувки да си вляза в къщата си... Shocked/ а урината е стерилна само докато е прясна, след това става чудесен инкубатор на мъъънички цивилизацийки..../
И още- някой друг, освен мен , обръщал ли е внимание колко храчки има по улиците- някои не биват настъпени, но някои се озовават на подметките ни - и от там, пак в къщи.
А е  доказано, че в последните години туберкулозно болните в нашата страна са нараснали значително като брой....въпреки,че не съм сигурна колко време са жизнеспособни бацилите извън гостоприемника си, но нещо не ми се рискува да си ги внасям пък било и мъртво в апартамента ми....
Но всеки решава сам за себе си

# 64
Разбира се, че всеки се събува в собствения си дом! Ако не по хигиенични причини, то поне за удобство. Не е приятно цял ден краката ти да са стегнети в обувки. Но е проява на провинциален манталитет да караш гостите си да се събуват. На мен също не ми е приятно да се събувам, когато ходя на гости. Така съм възпитана и това са моите разбирания.

Съгласна съм  Peace

# 65
  • София
Разбира се, че всеки се събува в собствения си дом! Ако не по хигиенични причини, то поне за удобство. Не е приятно цял ден краката ти да са стегнети в обувки. Но е проява на провинциален манталитет да караш гостите си да се събуват. На мен също не ми е приятно да се събувам, когато ходя на гости. Така съм възпитана и това са моите разбирания.

Съгласна съм  Peace
Много се радвам Peace! Grinning

# 66
Аз съм свикнала да се събувам когато се прибера в къщи. Майка ми така ни е научила
Голямо беше учудването ми когато се събрахме да живеем с мъжа ми и той не се събуваше #Cussing out за нула време го отучих от този навик.
В къщи всеки се събува! Не мога по цял ден да ходя с парцала. А  държа да е чисто най-вече заради малкия.

# 67
У нас се събуваме се като се приберем от работа, но ако ще излизам след 10 минути няма да се престаравам, ще си изчакам с обувките. Или ако съм с покупки, ще си ги оставя в кухнята и после ще се събуя. Разбира се, всичко това не важи при кални обувки, но темата е по принцип, а не за дъждовните дни. Гостите ми не ги събувам, аз също, ако някой ме помоли о.к. Според мен не се касае толкова до провинциален манталитет, а както някой вече отбеляза ориенталски манталитет, наследен от семейството. Просто някои са с ориенталски манталитет, други с европейски, все пак сме страна на кръстопът! Laughing Изводите за чистотата не ги приемам, виждала съм семейства които се събуват, а ключовете за лампите например черни или рамките на снимките лекедосани. Който си е чистофайник ще си чисти след гостите, все пак не живееш в хан, който си е мърляв и никой да не кани, пак ще му е мърляво.
И стига с това уважение и неуважение, има други начини да се покажат, много по- важни. Всичко това със събуването си е въпрос на навик и семейна традиция.

# 68
У дома си ползваме чехлички...

# 69
Не и ми е неприятно да ми се разхождат с обувките вътре да ми разнасят бацили  Crossing ArmsСлучва се де ама не често.

# 70
хо хо, пак таз тема  Joy

неее, ние не ходим с обувките вкъщи, освен когато сме поканили гости, защото не си се представям да ги посрещам по чехлички  Laughing

гостите ми НЕ се събуват. те са в гостната, а не в спалните и още по-малко в стаята на детето! лайна няма как да ми внасят, защото са минали през две изтривалки преди да влязат - не е лошо да си имаме и такива неща пред вратите  Mr. Green след гости за мен е нормално да се почиства така или иначе, а да почистя дневната не ми отнема кой знае какво време и усилия  Grinning

аз в домове, в които трябва да се събувам не стъпвам втори път. не ме интересува колко сме си близки, дама по чорапи не приемам за нормална гледка, нито в моя дом, нито в нечий друг. терлички, найлонки с ластички  Laughing и чехлички от други хора също не приемам  Crazy

# 71
Ами аз почти всеки ден едва чакам да си вляза в къщи и да си изритам обувките, да си нахлузя чехличките и да ми починат краката. Мъж ми се събува, но понякога доста по-навътре от антрето.
Откакто имам бебе / малко дете абсолютно всички се събуват, след като влязат у нас. Никого не принуждавам- при гледката на малчо, които се търкаля по пода...

# 72
  • София, България
Да кажа и аз.
Вкъщи ходя по пантофи.
Гостите си не карам да се събуват, най-малкото защото знам че поне на половината ще им е неприятно, а аз не съм ги поканила за това. Винаги ми е чисто вкъщи.
Но искам да подчертая 2 неща, за които досега нищо не е написано
1 - казвате че не е хигиенично да се ходи с обувки вкъщи. а хигиенично ли е да се дават пантофи на гостите, които кой знае какви са ги обували преди това? само не ми казвайте че след всяко гости ги перете.
2- събувам се на гости когато видя че така е обичая в семейството, но не ми е приятно. Имала съм случаи да видя кучето на стопанина да ми души обувките или котката да ги влачи за връзките по коридора. Е това какво е! Значи аз трябва да се събуя, и да мисля непрекъснато дали помиара ще ми наръфа ботите от ест. кожа  Crossing Arms
И последно - на който не му се чисти, дори и гостите да се събуват, все ще му е мръсно.

# 73
  • София - Рим и обратно
За мен е абсолютно задължително обувките вкъщи да се събуват още от вратата, не понасям мръсен под.
Но приятели чужденци много ми се чудят за това, обявяват го за турски манталитет Rolling Eyes
При тях не е нормално да се събуваш точно толкова, колкото при нас е.

# 74
  • На планетата Земя
Не просто е нормално да се събува човек, но и направо си е задължително  Naughty

Общи условия

Активация на акаунт