Флуороза. Ако детето има петна по зъбите, трошливост или чуплив емайл

 • 319 420
 • 833
 •   1
Отговори
 • Мнения: 2 282
Флуороза - патологично състояние, причинено от повишен прием на флуор, напр. при продължителен прием на вода с повишена концентрация на флуор или при хронична инхалация на въздух с повишена концентрация на флуор. Протича с поява на бели или
кафяви петна по зъбите, разрушаване на зъбния емайл (зъбна флуороза), уврежда се и костната система (скелетна флуороза).
   на латински език: fluorosis.
   на английски език: fluorosis.
(из Речник на медицинските термини)
Това всичко е само външната изява на цялостната интоксикация на организма с флуориди, което може да засегне функцията на жлезите с върешна секреция и някои жизнено важни органи.
 
 
Източник на снимките е http://www.fluoridealert.org/dental-fluorosis.htm, но такива снимки можете да намерите навсякъде. Такава снимка можете да видите и на семейната ми страница, ето това е снимка на постоянните зъби на моята дъщеря:

Преди не повече от 3 месеца петната по зъбите бяха бели, сега вече са кафяви. Това, което осъзнах тези дни, докато търсех ясна снимка беше, че флуорозата вече има ефект и върху самочувствието на детето ми - не намерих други снимки, където да е широко усмихната, така, че да се виждат зъбите. Историята е дълга, но накратко, това се дължи на вземането на флуорирани таблетки в количество ПОД профилактичната доза за възрастта в комбинация с флуорната профилактика, която е провеждана в детската градина, без да се уведомяват родителите за това. В моя случай става дума за периода 2002-2007г. Както се оказа в началото на 2008, този експеримент тук, във Варна, продължава вече 12 години. Такава профилактика обаче е осъществявана през последните години и в Пловдив, Шумен, Велико Търново, Стара Загора, Бургас и Севлиево.

Достатъчно неприятно е да се живее с такава диагноза. Още по-неприятно е обаче да го правиш в страна, която твърди, че няма нито един случай на флуороза в България, и която продължава да провежда "полезната" флуорна профилактика по същия начин - без да информира родителите, без да им обясни какви лекарства, защо и как приемат, и колко е важно да се спре приемането на флуор от всякакъв друг източник. Няколко родители със засегнати деца, заедно с Инициативния Комитет на родители и граждани - Варна, искаме да променим това, за да не се увеличават децата с рушащи се зъби и да се обърне внимание на това явление. Но едно от най-необходимите неща, за да продължим, е описанието на повече случаи с флуороза във Варна и в другите градове с флуорна профилактика. Вече има няколко случая, аз лично съм виждала 2 такива диагнози и още няколко деца с типични флуорни зъби, които чакат някой да опише с думи това, което се вижда и с просто око.

Много моля, ако децата ви имат подобни проблеми със зъбите, свържете се с нас! Може да пишете в темата, на лични, или да се обаждате на телефони: 0889306731, 0888973005, 0887218576, 0894760672.
Ние не сме анонимни лица. Всеки от нас има поне по едно дете. Някои от тях са с флуороза, други - не. И на всички ни пука за здравето на нашите деца, на тези, които познаваме, както и за другите, които тепърва може да срещнем.

Ще е полезна следната информация:
1. Име и координати за връзка
2. В кой град живеете
3. Ходи ли детето на градина и откога
4. Приемало ли е флуор, колко време, на каква възраст и в каква форма и количество
5. Какви точно са проблемите със зъбите, по възможност и снимка
6. Склонни ли сте да участвате в групов иск срещу отговорните - "Сдружение стоматологично здраве" - Варна, Фондация "Бороу" - Англия, Община Варна и Министерство на Здравеопазването.

Последна редакция: вт, 08 апр 2008, 19:27 от Доня Туфиня

# 1
 • Мнения: 2 868
А има ли вероятност и в други градове извън изброените да се провежда такава профилактика и къде да се обадя да попитам?
Сина ми не приема и не е приемал флуор под никаква форма, но все пак ме интересува дали в детската градина им дават флуорирано мляко в момента.

# 2
 • Мнения: 163
    След 2007 година, заради влизането ни в Европейския съюз, става възможно включването на малки населени места, които нямат необходимия бюджет, да бъдат присъединени към програмата с флуорирано мляко.

    Възможно е към настоящият момент да има включени още населени места, освен: Пловдив, Асеновград, Варна, Шумен, Бургас, Стара Загора, Велико Търново, Севлиево, а от 2008 и Дряново.

    Миналата година, март месец е включена Община Севлиево, а тази година е запланувано да се включи Община Дряново.

    Обърнете се към директорката на детското заведение, или директно със запитване по ЗДОИ към Общината, дали и откога се провежда такава профилактика.

    Ако откриете нови населени места включени в програмата, моля сигнализирайте на някой от посочените горе контакти или на roditeli.varna@gmail.com

Последна редакция: сб, 05 апр 2008, 16:25 от Маришка

# 3
 • Мнения: 2 652
Сребърен облак, поздравявам те за инициативата! Крайно време е някои митове да бъдат разбити и някои хора, и институции да поемат отговорност за вредите, които са причинили на толкова деца с арогантното си безхаберие.

# 4
 • Мнения: 302
Здравейте,

Проблемът е сериозен и само мога да се радвам на инициативата на варненци (родният ми град). Надявам се на 15.04 да се видим с повечето от вас.

Сребърен облак, съжалявам за това, което се случва със зъбките на детето ти. Могат да се поправят нещата донякъде, но защо трябваше да се стига до там...  Sad Потърсете подкрепата на повече стоматолози или лекари от Варна. Сигурен съм, че немалка част от тях са против тази програма.

Поздрави! 

# 5
 • Мнения: 982
    Възможно е към настоящият момент да има включени още населени места, освен: Пловдив, Асеновград, Варна, Щумен, Бургас, Стара Загора, Велико Търново, Севлиево, а от 2008 и Дряново.

Детето ми септември ще тръгва на градина.Живеем в Асеновград.Как трябва да постъпя, за да предотвратя приемането на флуор от сина ми?

Предполагам, че никой нищо няма да ни пита или осведоми предварително.

# 6
 • Мнения: 163
    Възможно е към настоящият момент да има включени още населени места, освен: Пловдив, Асеновград, Варна, Щумен, Бургас, Стара Загора, Велико Търново, Севлиево, а от 2008 и Дряново.

Детето ми септември ще тръгва на градина.Живеем в Асеновград.Как трябва да постъпя, за да предотвратя приемането на флуор от сина ми?

Предполагам, че никой нищо няма да ни пита или осведоми предварително.
      И аз така предполагам, като се има предвид, че досега не са искали информирано съгласие на родителите...
      Би трябвало чрез декларация за отказ до директорката на детското заведение, да можете да откажете детето ви да приема флуорно мляко.
      Най-добре обаче и във вашия град да се организирате и да вдигнете малко шум за да прекратите тази безумна масова профилактика, с ничия отговорност и никакъв контрол. Можем да ви предоставим материали. Ще съм ви благодарна да ни подадете контакти до местните медии, и ако после някой подеме инициативата.

# 7
Тази флуороза е резултат от предозиране ли ? Ти си и  давала в къщи таблетки а в градината флурирано мляко така ли?

Питам, защото аз давах на синът ми таблетки, но не знам какво са давали в градината. След колко врме са първите прояви ?

# 8
 • Мнения: 2 732
Това заболяване при постоянните зъби ли може да се открие или може и на млечните?

# 9
 • Мнения: 163
Тази флуороза е резултат от предозиране ли ? Ти си и  давала в къщи таблетки а в градината флурирано мляко така ли?

Питам, защото аз давах на синът ми таблетки, но не знам какво са давали в градината. След колко врме са първите прояви ?

Ако живееш в някой от изброените градове, вероятно са давали на детето ти.  Проявите на флуороза зависят от много фактори, приеманата доза флуориди от всички източници, периода на допълнителен прием, здравословното състояние на детето . Имайте предвид, че източниците на флуориди са много, някои от които основни: вода, въздух близо до предприятия от промишлеността, пасти и води за зъби(при поглъщане), медикаменти, храна.  Част от приетия флуор, се излъчва чрез бъбреците в урината и се изхвърля от организма. Останалият се натрупва в зъбите, костите и някои меки тъкани. Натрупването на флуор в тялото зависи пряко от състоянието на бъбреците и черния дроб. Така, че първите прояви са строго индивидуални. Това е и причината поради, която масова флуорна профилактика не трябва да съществува.

Това заболяване при постоянните зъби ли може да се открие или може и на млечните?

И при двата вида се наблюдава. За съжаление е признак на обща интоксикация с флуориди. Което означава, че вече има натрупан флуор в жизнено важни тъкани и органи.

Вредите които причинява това натрупване са:

флуороза на емайла и дентина (естетичен и физиологичен дефект), артритни промени, чупливост на костите, метаболитни нарушения, структурни и функционални промени на репродуктивната система, стерилитет при мъжете, мъртви раждания при жените; нарушения в развитието на ембриона - спина бифида, синдром на Даун, синдром на внезапната детска смърт; понижаване коефициента на интелегентност, мозъчни увреждания, невронни деформации в хипокампуса, амигдалата и малкия мозък, летаргия, слабост, понижена способност за концентрация, проблеми с паметта, Алцхаймер, психични промени, подтискане на волята, нарушения във функцията на ендокринната система, нарушения във функцията на щитовидната жлеза, нарушения във функцията на паратироидните жлези, асоциирано с остеопороза, намалено количество кърма, хипертония, артеросклероза, гастро-интестинални смущения:гастрит, гадене, коремни болки, чревни смущения, колоректален карцином; бъбречни смущения и увреждания, риск от бъбречно-каменна болест, риск от отравяне при увредени бъбреци; хистопатологични промени в черния дроб, хиперчувствителност на имунната система – алергии, обриви, орални язви, колити, уртикарии; промени в структурата и функцията на ДНК и хромозомите, генни мутации,  карциногенност, рак на костите.

# 10
 • Мнения: 23 411
Аз имам бели петна на зъбите от флуора,който ни даваха като деца в училище.Не знаех от какво е,преди години ми го каза моят зъболекар.За щастие е на долен зъб и не се вижда много,но имам някои проблеми,изброени по-нагоре  от VD7.Ще се опитам да разбера дали децата в нашата градина приемат допълнително флуор с храната и ще сигнализирам в темата.

# 11
 • София
 • Мнения: 1 877
a пастата за зъби за деца под 7 г, ако е с флуор, трябва ли да ме тревожи?

# 12
 • Мнения: 4 370
Само в детските градини ли се провежда тази профилактика или и в яслите също?

# 13
 • Мнения: 2 433
Да, в яслите също се провежда тази профилактика. Мен ме гониха доста време да подпиша една бележка "че съм съгласна" да дават такова мляко на детето ни. Всъщност въпреки несъгласието ми ...не съм убедена че не дават. Все пак едно не пие...а гледа... не съм много сигурна  че спазват нежеланието ми.
Но пък да ви кажа колко брошури и календарчета се разпространиха за това мляко ooooh! доста пари  препраха според мен с тази профилактика

Последна редакция: пн, 07 апр 2008, 11:54 от JuliS

# 14
 • Мнения: 2 282
Тази флуороза е резултат от предозиране ли ? Ти си и  давала в къщи таблетки а в градината флурирано мляко така ли?
Питам, защото аз давах на синът ми таблетки, но не знам какво са давали в градината. След колко врме са първите прояви ?
Точно така. Това е една от причините да вървя с рогата напред. Направих всичко възможно, което би могъл да направи един добър родител преди години. Заведох я на зъболекар още при първия млечен зъб (апропо, върнаха ме и ми се изсмяха, че било излишно), водих я на профилактични прегледи, давах и флуор по специално предписание на детския стоматолог д-р Даковски. Интересно, точно д-р Слава Даковска е сложила името си на гърба на новите брошури за флуорното мляко - как така д-р Даковски не е знаел и не ме е предупредил за профилактиката, която се провежда в градините (от години!) и не се е сетил да ме пита ходи ли детето на градина...
Апропо, още нещо - прекалено съвестно, и с едно наум, изчислявах дозата флуор, която поема детето ми, така че да е за дете на 3 години (а тя беше на 4,5г). Имах идеята, че не се знае точно колко флуорирана вода пият в градината. Ама чак пък да се сетя да попитам директорката, или недай си боже, МЗ: "Да не би някой случайно да е решил да "обогатява" с флуор млякото в градината? И колко точно лъжици или чашки на ден изяжда детето ми? А може ли да изяде и порцията на другарчето си, което не обича мляко?" - Това определено е било над моите медиумни способности.
Болно ми е, че като излизаха постоянните зъби, вече имах интернет. Но това ме накара само да изчислявам количеството флуор, а не да го спра. И това - щото не съм по крайностите. И щото не вярвам на теории за конспирациите. Може да няма конспирации, но необмислености и простотии на българска територия - бол.

Общи условия

Активация на акаунт