Флуороза. Ако детето има петна по зъбите, трошливост или чуплив емайл

• 326 475
  • 833
  •   1
Отговори
# 525
Опитах се да прочета колкото мога, но не успях всичко, обещавам ще го направя по-късно...
Проблемът при големия ми син е, че пролетта му откриха кариес, по-скороо отчупено парче от последния кътник, не го боли и отложихме по зъболекарска препоръка правенето му ( а и сина ми изобщо не дава да му го направят). Снощи реших да прегледам отново зъбките му, не бях го поглеждала от месец може би, открих че последни горен зъб ( не този с кариеса) е покрит с нещо жълтеникаво като варовик, зъбен камък ( не знам как да обясня), пипнах с нокът и това нещо започна да се рони, жълтия цвят може би е бил по-скоро оцветяване от храната, но емайла определно се руши, отдолу си е с нормален цвят. Флуор не съм пила като бременна, кърмила съм го и е ял много мляко, все още си яде. В градината сега като го взема ще питам за флуора в млякото, но не мисля че им дават такова  Thinking Вода е пил само преварена от чешмата ( защото тук изобщо не става за пиене, прекалено варовита е) и изворна на Девин... Пастата му за зъби до скоро беше без флуор, може би от няколко месеца е с флуор ( на Ненедент). От прочетеното по-скоро ми се струва, че е деминерализация, но знам ли... Сега като го взема и направо при зъболекарката. Исках и вашето мнение, защото няма вяра много на тукашните стоматолози.  Hug

# 526
  • последна надежда
Моят син беше на стоматолог вчера, след силни болки.
Имаме си два полпита, единия от които на постоянен зъб ('шестгодишните' кътници).
Мие си зъбките редовно и продължително, но явно са много разрушени.
Предните постоянни зъби са на петна, задните млечни се ронят  Sad.

Сега внимавам много и се моля поне второ ми дете да не е обременено.

# 527
При сина ми излезе най-благоприятното зъбен камък имал на зъбчето, явно не стига с четката добре до него като го мие!  Peace

# 528
сина ми беше на 1г и 2-3 месеца ,когато започнаха да му пожълтяват и после кафенеят зъбките,горни,долни,по късно и кътниците,Зболекарката му ги намаза със сребро-станаха чернии ,така 1-2 години до тая зима,когато горен кътник се изрони до толкова,че при направената му снимка е оказа че няма и следа от зъб.
Намерихме много добър професор в Стоматологичния факултет в София и в продъжения на 2-3 месеца кътниците се пломбираха(някои бяха с гангрена,някои с полпит),предните зъбки ги изгради и пломбира с бяла пломба или нещо такова,станаха белички,нямаше и следа ,че имал някога флуороза
ако някой се интересува мога да дам телефона на професора н а лични
аз съм от провинцията и мисля ,че си заслужаваше пътуването от 1400 км

# 529
Да споделя и нашият опит.
Пила съм зимафлор през бременността и давах на детето зима флор капки докато беше бебе.
Първото ни зъбче излезна на 4,5. Всички бяха белични и нормални, но едно зъбче отгоре, още с излизането беше с петънце.
След една година всичките предни 4 зъбчета бяха черни и изронени. Въпреки постоянното ми ходене по зъболекари /поне 5/ ми казаха, че не се лекува и че няма страшно... като излезнат новите зъбки....няма да има проблем.
Когато зъбките започнаха да го болят.. реших че ще ходим по софия и след консултация ги оправихме /10 броя/ в Юниордент под обща анестезия. НО беше мъничък - 2 г и 2 м. и никой не искаше  да ги работи по друг начин. Доволна съм и от работата и от отношението.
По късно се свързах с др Маркова в Медстом и от тогава ги правим там. Начина по който тя работи е уникален. Пленява ги децата и успява да работи с много малки деца. Сташно съм доволна и детето казва че ТОВА  Е НАШАТА ДОКТОРКА.
Не оставяйте зъбките да не оправят. Търсете начин и търсете ВАШАТА докторка.

# 530

Това ли е изводът, до който достигнахте след цялата тази одисея..?  Shocked

# 531
Да споделя и нашият опит.
Пила съм зимафлор през бременността и давах на детето зима флор капки докато беше бебе.
Първото ни зъбче излезна на 4,5. Всички бяха белични и нормални, но едно зъбче отгоре, още с излизането беше с петънце.
След една година всичките предни 4 зъбчета бяха черни и изронени. Въпреки постоянното ми ходене по зъболекари /поне 5/ ми казаха, че не се лекува и че няма страшно... като излезнат новите зъбки....няма да има проблем.
Когато зъбките започнаха да го болят.. реших че ще ходим по софия и след консултация ги оправихме /10 броя/ в Юниордент под обща анестезия. НО беше мъничък - 2 г и 2 м. и никой не искаше  да ги работи по друг начин. Доволна съм и от работата и от отношението.
По късно се свързах с др Маркова в Медстом и от тогава ги правим там. Начина по който тя работи е уникален. Пленява ги децата и успява да работи с много малки деца. Сташно съм доволна и детето казва че ТОВА  Е НАШАТА ДОКТОРКА.

A ДИАГНОЗАТА ВИ КАКВА Е, ОТ ПРЕДОЗИРАНЕ ЛИ ВИ Е СТАНАЛО ТАКА ...?!?

# 532
Здравейте на всички!
Интересувам се от профилактиката на кариеса от дете. И бях много разочарован, че нито един стоматолог тогава не даваше препоръки за орална хигиена и флуорна профилактика. Сега като чета всички коментари, разбирам, че и днес положението не се е променило особено много! За флуорната профилактика може да се говори много. Има и подкрепящи има и такива, които са против. Искам само да споделя няколко доказани факта:
                1. Зъбният емайл се състои от т. нар. хидроксилапатитни кристали. При наличие на флуорен йон се образува ФЛУОРАПАТИТЕН КРИСТАЛ. Установено е, че флуорапатитният кристал е по-устойчив на киселини от хидроксилапатитния кристал. Това го прави и устойчив на кариес. По този начин емайлът на зъбите е в по - голяма степен резистентен на кариес. Това не го казвам аз, това са доказателства на САЩ и редица европейски държави.
                2. Установено е, че при наличието на по-голямо количество флуорни йони по време на образуването на зъбите (от 4 -ти месец на бременността до 12 год. възраст, ако се включат и осмите зъби - 18 год възраст) флуорът се натрупва в емайла и се нарушава неговата структура - развива се така коментираната флуороза!
                3.Кога се получава предозиране :
                                                - при неспазване начина на прием на флуорните добавки;
                                                - при консумация на минерална вода по време на бременността и употреба от деца под 12 год.
                                                - при едновременен прием на флуорни таблетки или капки плюс минерална вода(особено девин)
Флуорните таблетки и капки са с различно съдържание на флуор. Има таблетки от 0.25, 0.5 и 1 мг флуор. Съобразено е с ежедневните нужди от флуор за пълноценна и нормална минерализация на емайла!!!
Ето защо е важно да се използват само след консултация с лекар по дентална медицина. Той само може да ви препоръча колко на ден, колко продължително и с какво съдържание на флуор, съобразено с възрастта на детето!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Само така ефектът ще бъде такъв, какъвто трябва - зъби с оптимална минерализация, устойчиви на кариес!!!!
                                 И НИКАКВА МИНЕРАЛНА ВОДА!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
                                 И никаква комбинация на флуорни таблетки с минерална вода!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
МОЖЕ ДА СЕ РАЗВИЕ ФЛУОРОЗА САМО ОТ КОНСУМАЦИЯ НА МИНЕРАЛНА ВОДА ПО ВРЕМЕ НА БРЕМЕННОСТТА И ОТ ДЕЦА ПОД 12 ГОДИНИ!!!!!!!!!!!!!!!!!
Ето защо е неуместно да се отрича флуорната профилактика на кариеса. В много страни е постигната значителна редукция на кариеса при децата с флуорна профилактика!!!!

# 533
Здравейте на всички!
Интересувам се от профилактиката на кариеса от дете. И бях много разочарован, че нито един стоматолог тогава не даваше препоръки за орална хигиена и флуорна профилактика. Сега като чета всички коментари, разбирам, че и днес положението не се е променило особено много! За флуорната профилактика може да се говори много. Има и подкрепящи има и такива, които са против. Искам само да споделя няколко доказани факта:
                1. Зъбният емайл се състои от т. нар. хидроксилапатитни кристали. При наличие на флуорен йон се образува ФЛУОРАПАТИТЕН КРИСТАЛ. Установено е, че флуорапатитният кристал е по-устойчив на киселини от хидроксилапатитния кристал. Това го прави и устойчив на кариес. По този начин емайлът на зъбите е в по - голяма степен резистентен на кариес. Това не го казвам аз, това са доказателства на САЩ и редица европейски държави.
                2. Установено е, че при наличието на по-голямо количество флуорни йони по време на образуването на зъбите (от 4 -ти месец на бременността до 12 год. възраст, ако се включат и осмите зъби - 18 год възраст) флуорът се натрупва в емайла и се нарушава неговата структура - развива се така коментираната флуороза!
                3.Кога се получава предозиране :
                                                - при неспазване начина на прием на флуорните добавки;
                                                - при консумация на минерална вода по време на бременността и употреба от деца под 12 год.
                                                - при едновременен прием на флуорни таблетки или капки плюс минерална вода(особено девин)
Флуорните таблетки и капки са с различно съдържание на флуор. Има таблетки от 0.25, 0.5 и 1 мг флуор. Съобразено е с ежедневните нужди от флуор за пълноценна и нормална минерализация на емайла!!!
Ето защо е важно да се използват само след консултация с лекар по дентална медицина. Той само може да ви препоръча колко на ден, колко продължително и с какво съдържание на флуор, съобразено с възрастта на детето!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Само така ефектът ще бъде такъв, какъвто трябва - зъби с оптимална минерализация, устойчиви на кариес!!!!
                                 И НИКАКВА МИНЕРАЛНА ВОДА!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
                                 И никаква комбинация на флуорни таблетки с минерална вода!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
МОЖЕ ДА СЕ РАЗВИЕ ФЛУОРОЗА САМО ОТ КОНСУМАЦИЯ НА МИНЕРАЛНА ВОДА ПО ВРЕМЕ НА БРЕМЕННОСТТА И ОТ ДЕЦА ПОД 12 ГОДИНИ!!!!!!!!!!!!!!!!!
Ето защо е неуместно да се отрича флуорната профилактика на кариеса. В много страни е постигната значителна редукция на кариеса при децата с флуорна профилактика!!!!
И аз какво да направя, като пиех само минерална вода и през бременноста си и по време на кърменето??? Сегашните зъби са със разрушен емайл, другите добре ли ще са? Давах и таблетки Флуор, но ги спрях, не знаех къде е причината и като разбрах за предозирането и ги спрях! Но токова много ме измъчва мисълта, че може би съм сисипала зъбите на дъщеря ми  smile3518 а с това може би и самочувствието и занапред...
Но искам отговор дали и постоянните зъби ще се рушат или има шанс да са добре?

# 534
Jabka_28 трябва ми информация за възрастта на детето. От кога приемата флуор(какви са добавките, по колко на ден) - колко по време на бременността, по време на кърменето, по колко и от кога давате на детето. И най - важното - Каква е мин. вода - по колко мл/ден, от кога и т.н. само така мога да ви отговоря на въпроса!!!!

# 535
Jabka_28 трябва ми информация за възрастта на детето. От кога приемата флуор(какви са добавките, по колко на ден) - колко по време на бременността, по време на кърменето, по колко и от кога давате на детето. И най - важното - Каква е мин. вода - по колко мл/ден, от кога и т.н. само така мога да ви отговоря на въпроса!!!!
Аз през бременността си пиех само минерална вода предимно Девин. А на детето издавах една кутийка "Флуорин", по спомен беше 2 по едно на ден. Ето и състава който пише на опаковката: една таблетка съдържа 0,55мг. натриев флуорид (съответства на 25 mg. F)
Не знам какво и как да предприема, защото зъболекарите при които съм ходила казват, че било я от сладкото, я от антибиотик, я от нещо друго, но никой не каза за предозиране с флуор, а аз от форума констатирах, че проблема ни е точно такъв. Кажете ми какво да очаквам в бъдеще?

# 536
Аз през бременността си пиех само минерална вода предимно Девин. А на детето издавах една кутийка "Флуорин", по спомен беше 2 по едно на ден. Ето и състава който пише на опаковката: една таблетка съдържа 0,55мг. натриев флуорид (съответства на 25 mg. F)
Не знам какво и как да предприема, защото зъболекарите при които съм ходила казват, че било я от сладкото, я от антибиотик, я от нещо друго, но никой не каза за предозиране с флуор, а аз от форума констатирах, че проблема ни е точно такъв. Кажете ми какво да очаквам в бъдеще?

jabka_28  публикувам си e-maila: stephan_2008@abv.bg пишете ми там и ми отговорете на следните въпроси:

Навършени години на детето:...............................................................(искам точни данни - 3 год и 5 месеца - например)
Прием на флуорни добавки от бременната:
Какви:..................................... от кога(кои месец на бременността)...............................
Колко на ден – ........................................................
Минерална вода – Каква............................  редовен прием / нередовен прием / количество:.....мл/ден
Прием на флуорни добавки по време на кърменето:    какви ......................... колко на ден........................................

Приемало ли е детето флуорни добавки ? 
Какви................................................. от кога...................до кога.................................... редовен ли е бил приема.....................
Приема ли в момента флуорни добавки?   Не   Да, редовен прием   Да, нередовно
   - Флуорни капки Име.........................Количество......,,,,,,,,,,,,,,,,,,,капки дневно. От.......До..........
   - Флуорни таблетки Име.................. Количество......,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,табл. дневно. От.......До..........     
   -  Флуорирана минерална вода Име ................................................ колко на ден .....................................

Аз съм студент по стоматология в София и това е част от анкетните карти които попълват родителите, когато водят децата си при нас за прегледи и лечение.
нужна ми е точна информация за да мога да ви кажа дали вече е приключила минерализацията на постоянните зъби на детето?
предварително се извинявам ако не ви отговоря веднага, за6тото все о6те нямам постоянен достъп до интернет.

# 537
Стефан   Отговорих Ви на посочения имейл, дано отговора Ви е положителен и да спра да се измъчвам  Praynig

# 538
Стефан,А ако през бременноста не са приемани флуорни добавки ,майката не е пила редовно мин.вода ,а само от време на време ?Детето не е приемало добавки ,а е пило розов девин и е глътвало от пастата за зъби с флуор до 4 г и половина има ли опасност от флуороза?
Попълних анкетата и ти я изпращам

Благодаря предварително за отговора!

Последна редакция: пн, 19 окт 2009, 10:48 от Живанка

# 539
Аз не съм пила таблетки ,но минерална вода всякаква.....Когато дъщеря ми беше на 1 и няколко месеца видях кафяво петно,отидохме на зъболекар и -да има проблем , мажеха ни по схема със Сребърен...( забравих му името вече) от което зъбите стават там където са засегнати черни И НИ КАЗАХА: Щом има проблем пийте Зимафлор за да са здрави постоянните.През цялото време сме ходили да поддържаме млечните зъби....Да не ви казвам какви излязоха  постоянните които никнат.
От 3 години ходим при доц.Пенева в Стоматологичния факултет ,това е единственият  доктор ,който ми даде някакво обяснение и ми предложи лечение  . Благодарна съм и на проф.Мутафчиев при който отидох ме за шини ,но той ни насочи към доц. Пенева като специалист в тази област...преди това където и да отидехме всички : Така ще е.....

Общи условия

Активация на акаунт