Деца с диабет - тема 3

• 42 048
  • 406
  •   1
Отговори
# 330
Здравейте мамички, много коварни са тези болести, желая скорощно стабилизиране. искам да ви питам дали сте правили изследвания на хормоните на щитовидната жлеза. ние бяхме преди 20 дни в болница с вирусна пневмония и завеждащата детска болница лекарка направи изследвания на тези хормони, тъй като диабета е автоимунно заболяване, което засяга най-често панкреаса и "щитовидката". Реа се оказа на горната граница на нормата, което не било нещо страшно , но неискам да си помислям и за проблеми в бъдеще и с тази жлеза

# 331
Мама Реа, според статистиката всяко пето момиче с диабет по някое време отключва и проблема с щитовидната жлеза, затова редовно-поне 2 пъти в годината трябва да си пускате изследванията.
   Д-р Константинова ме беше предупредила за тази вероятност и ние също хванахме горна граница, после стана ясно,че сме в този нещастен процент  ooooh! , затова бъдете нащрек! Пожелавам ти от сърце вие да не попаднете в този процент!!!

# 332
clivia имате ли някакви проблеми с щитовидната жлеза? Някакви симптоми освен изследванията на хормоните трябва ли да се проявят?
 TiredАко някоя майка има горчивия опит моля да сподели

# 333
Здравейте мили мамчета! Аз не съм родител, а 12- годишно момиченце с диабет от 3 месеца. Все още не знам всички неща и затова реших да ви попитам някои въпроси,защото знам че тук ще открия хора, с много опит! Моят въпрос е: Преди три месеца (когато бях в болница), гликирания хемоглобин ми беше 26% . Две-три седмици, след като излязох от болницата , пак си направих изследвания и беше 13% . Вчера получих най-новите си изследвания и ГХ бе 5,9%.  Та питам ви: Възможно ли е за толкова кратко време от 26 ГХ да отиде на 5,9? И още нещо: Снощи след като ядох късната си закуска (22 ч.) почувствах треперене и изпотяване. Измерих веднага и КЗ бе 3,7. Възможно ли е след ядене да съм в хипо или вечерния инсулина е много? И ако пак имам такъв случай какво трябва да приема - бърз въглехидрат или бавен въглехидрат??? 

П.П. - Аз съм двукратен инсулин Микстард 30 - 15 сутрин и 15 вечер

# 334
Тони, непременно поеми бърз въглехидрат, когато друг път ти се случи! Естествено,че е възможно веднага след хранене да получиш хипогликемия. Не пишеш откъде си и кой лекар те лекува. Струва ми се,че за твоята възраст този инсулин не е препоръчителен-ти навлизаш в пубертета-явно са ти го предписали само за началото.
   Мама Реа, по-назад в темата бях разказвала за проблемите с щитовидната жлеза-откриха ни хипотиреоидизъм преди 7 години ли беше?!??  Thinking-вече не помня точно кога се случи.Тоест нямахме производство на един хормон и започвахме да го приемаме сутрин като хапче. Има разни признаци и те са описани в книгата на Константинова-разгледай ги. И най-вече правете поне 2 пъти в годината изследване на хормоните на щитовидната жлеза.

# 335
  • София
Възможно ли е за толкова кратко време от 26 ГХ да отиде на 5,9?
Тони, добре дошла!
Поздравление за последния гликиран хемоглобин Hug
Има една табличка за връзката между средните нива на захарите и стойностите на ГХ, но е в къщи, довечера ще пусна линка.
Ако закуската ти в 10 вечерта се състои от мляко и малко хляб - имай предвид, че млякото е бавен въглехидрат и не би могло да се справи с една хипо. Хапни в такива случаи банан, мед или просто малко захар.
Ето и линка за ГХ: http://www.geocities.com/diabeteschart/intlbgchart.html

Последна редакция: чт, 26 юни 2008, 19:57 от Льоня

# 336
Здравей Тони, трябва да са ти определили на всяко хранене по колко хлебни единици трябва да поемаш, това е важно и трябва да го спазваш. По-честичко си измервай кр. захар, като междинните са много важни показатели за обмяната, а и ти може да влезеш в ремисия /което искренно ти го пожелевам/ и да започнеш да правиш хипота, което ще налага намаляне на дозите.
Не приемай че единиците инсулин които сега са ти определили са постоянни, при теб ще се налага коригиране защото си в пуберитета, а и още имаш някаква секреция от панкреаса, която не е постоянна като количество във времето. Съвета ми е поддържай постоянна връзка с ендокринолога ти и го питай за всичко което те безпокои без да се притесняваш, дори бъди досадна ако трябва но искай информация.

# 337
Здравей Тони, аз съм майка на 12 г. момче с диабет от 7 месеца. Всички тези въпроси са ни познати и ние също преминахме през това. Ние също сме на двукратен режим, но на инсулина Хумулин М3. За приемането на вързи или бавни въглехидрати при хипоглекимията мама Реа е права, винаги когато почустваш хипо приме бързи (захар, не диетична кола или др. напитка със захар). Изписаната доза инсулин не е постоянна, ще се налага да намаляте или увеличавате в зависимост от стойностите но кр. захар. Ще се радвам ако мога да помогна за трудностите, нали и ние сме на тази възръст и продължаваме да се борим.

# 338
Благодаря на всички за съветите. Cilvia, от Пловдив съм и се лекувам при д-р Калева. А относно ремисията - аз вече съм влязла в нея и с всеки изминал ден имам все по-добра и по-добра КЗ. Отново благодаря на всички и пак ще ви пиша , ако имам проблем или ако мога с нещо да помогна!!! Hug  Simple Smile

# 339
  • София
Момичета, ако знаете какво се случва при нас... сутрин от няколко дена пак ставаме с 12 ммол (така беше преди известно време пак, но тогава след доста лутания просто се наложи да увелича инсулатарда и нещата се нормализираха). Сега е чудо Shocked - вечер ниска, висока стойност, повече - по-малко инсулин, закуската е една и съща - сутрин си се будим с 12-12,6-12,8 Shocked Shocked Какви ли не комбинации пробвах, вкл. снощи при стойност 8 ммол преди закуската в 10 вечерта сложих 2,5 (при обичайна доза 3Е) - и тая сутрин като видях 13, направо лошо ми стана Rolling Eyes Не засичам нощна хипо. Наистина не знам какво става.

# 340
Льоня,преди когато бяхме на инсулатард и ние бяхме така,пробвахме какви ли не варианти,но ставахме с 12-15ммол.Един път когато бяхме в болницата Коприварова ми се развика,че ставала с високи защото с инсулатарда вечер нетрябвало да яде в 22.00,но пък Савова беше на мнение че трябва да яде,но аз все пак реших да махна яденето в 22.00ч като първите дни мерих често през ноща - незасякох хипо и започнахме да се будим  с 7-10ммол....

# 341
  • София
Ама тая закуска нали е заради актрапида в 19 ч. newsm78? Няколко пъти съм засичала ниски стойности към 21-21:30... ако и пък въобще не ядем, страх ме е да влизаме така "на гладно" през нощта...

# 342
Е да,ние бяхме на новорапид,който до 22.00ч му е свършило действието Hug

# 343
Льоня, ние също сме на Актрапид и Инсулатард  аз слагам Актрапид в 19ч. вечеряме и след това в 21слагам Инсулатард и давам закуска. Събужда се  много добре с КЗ 4 - 5 .

# 344
Здравейте!
Искам да ви питам ползвали ли сте сребърна вода, защотото на една моя колежка са я препоръчали за гърлото на детето и тя ми даде брошура, в която пише че помага и при диабет, но не се посочва от кой тип. При нас също КЗ много взе да се променя и нямам никакво обяснение. ние сме на Микстард сутрин и Инсултард в 19 часа, но един ден КЗ е в нормите, а на следващия ден е съвсем различна.

Общи условия

Активация на акаунт