За правата на децата ни!-тема 3

• 65 800
  • 786
  •   1
Отговори
# 540
Имате ли представа дали трябва да представя документите на бащата или не?!
Там пише "съпруг"! А не баща на детето. Дори да се опитат да те манипулират (правят го някъде), пиши само твоите данни.  Peace

# 541
  • BG
Много ви благодаря за бързите отговори!  Hug

# 542
ZLAMOMA   Hug
Да обаче на всякъде го тълкуват различно Thinking Ако единия съпруг е с увреждане, а автомобила е на другия проблем с винетката няма. Но......... когато детето член на семейството е с увреждане винетка нямаааааааааа. Така казват социално безгрижните в Златица.
 И като съм почнала да ви споделя поредния абсурд от социалните. Детето ми има протокол за  количка и социалните отказват да го приемат, защото така както е написан ако дадат отказ нямат право, а ако дадат разрешение може да ги глобят. ooooh!В протокола от ЛКК според тях трябва да пише, че детето е физически здраво Mr. GreenЕ ако е физически здраво ще ли му е нужна инвалидна количка.  Писна ми да живея в абсурдистан.

този казус и преди сме го обсъждали, и нашето семейство сме жертва на тази простотия, че една кола е собственост, а детето не ти е, безумие пълно, както почти всичко в тази държава. И дори да искаш да докажеш, с Акт за раждане, с акт за сключен брак и т.н. , не става братче... Close

# 543
ZLAMOMA   Hug
Да обаче на всякъде го тълкуват различно Thinking Ако единия съпруг е с увреждане, а автомобила е на другия проблем с винетката няма. Но......... когато детето член на семейството е с увреждане винетка нямаааааааааа. Така казват социално безгрижните в Златица.
 И като съм почнала да ви споделя поредния абсурд от социалните. Детето ми има протокол за  количка и социалните отказват да го приемат, защото така както е написан ако дадат отказ нямат право, а ако дадат разрешение може да ги глобят. ooooh!В протокола от ЛКК според тях трябва да пише, че детето е физически здраво Mr. GreenЕ ако е физически здраво ще ли му е нужна инвалидна количка.  Писна ми да живея в абсурдистан.
този казус и преди сме го обсъждали, и нашето семейство сме жертва на тази простотия, че една кола е собственост, а детето не ти е, безумие пълно, както почти всичко в тази държава. И дори да искаш да докажеш, с Акт за раждане, с акт за сключен брак и т.н. , не става братче... Close
Това е и моята любима тема за обсъждане  Mr. Green

# 544
Здравейте момичета!Отдавна Ви чета и все не смея да Ви питам!Става въпрос за следното:дъщеря ми от 6г. е с диабет,имаме издаден ТЕЛК/като този е втори/.Валидноста на телка изтича на 16.01.2010г.когато детето ще навърши 16г.До сега телка ни беше издаван от Благоевград тъй като живееме в гр.Сандански.Но постояният адрес ни е в София.Когато вчера отидох в Благоевград за да подам молба за удължаване срока на телка,от там ме върнаха и ми казаха,че тръбва да отида в София и там да подам молба по постянен адрес със личната карта на детето.А ние не сме й извадили, защото остават още 2 месеца докато навърши 16г.Моля Ви, кажете ми какви документи трябва да нося и необходимо ли е да идва и детето с мен?Доколкото знам молбата трябва да се подаде от името на детето!

# 545
Здравейте, моята дъщеря е със 100% с ч. п.,искам да ви попитам дали имам право да получа пари със задна дата за два месеца,които се получиха между изтичането на първия ни телк и началото на втория ни подновен телк.Първия телк изтече края на Август а новия е с начална дата 01.11.2009,тоест не съм взела пари за Септември и Октомври.Благодаря за отговора предварително.

# 546
  • София и там където не се пуши
Здравейте, моята дъщеря е със 100% с ч. п.,искам да ви попитам дали имам право да получа пари със задна дата за два месеца,които се получиха между изтичането на първия ни телк и началото на втория ни подновен телк.Първия телк изтече края на Август а новия е с начална дата 01.11.2009,тоест не съм взела пари за Септември и Октомври.Благодаря за отговора предварително.

Те така ги правят - задължително ще ви ги изплатят без да ви питат.

# 547
Здравейте и от мен,
най-накрая минахме ТЕЛК във Втора градска, много бързо стана. 100% с чужда помощ, казаха след 2 седмици да отидем при социалните и те щели да ми обяснят подробности. Някой обаче ми каза, че не е сигурен дали не е отпаднало изплащането със задна дата? Моят син е на 2 год. и 4 месеца, дали ще ми ги изплатят? От опита ми със социалните знам, че трябва да отида подготвена, иначе ще ме отсвирят за повечето неща....

# 548
Здравейте и от мен,
най-накрая минахме ТЕЛК във Втора градска, много бързо стана. 100% с чужда помощ, казаха след 2 седмици да отидем при социалните и те щели да ми обяснят подробности. Някой обаче ми каза, че не е сигурен дали не е отпаднало изплащането със задна дата? Моят син е на 2 год. и 4 месеца, дали ще ми ги изплатят? От опита ми със социалните знам, че трябва да отида подготвена, иначе ще ме отсвирят за повечето неща....
Каквото и да ви кажат в "Социалните" трябва да си напишете собственоръчно, че желаете да ви изплатят сумата със задна дата, това е моят съвет, става въпрос за интеграционната добавка. Детските не ги изплащат със задна дата. Успех.

# 549
  • варна
 На мен ми дадоха да попълня 2 отделни декларации  за интеграционните добавки - едната беше специално за изплащането със задна дата.

# 550
Каквото и да ви кажат в "Социалните" трябва да си напишете собственоръчно, че желаете да ви изплатят сумата със задна дата, това е моят съвет, става въпрос за интеграционната добавка. Детските не ги изплащат със задна дата. Успех.
            Надето77 -  Хайде и аз да ви разкажа за моята война със СОЦИАЛНИТЕ. Първо -ЗАДЪЛЖИТЕЛНО  си пишеш ,че искаш изплащане от датата на инвалидизацията .Срока на давност е три години,но се правят на шашави /извинявам се за изразите ,ама съм бясна  #Cussing out/ и при теб трябва да се изплатят от датата на раждане.Хубаво е да си сметнеш сама крайната сума ,защото явно не са чували как се изчислява % и за тройното правило нищо не знаят. Mr. Green Минималната заплата за 2007 г е 180 лв съответно 70 % са 126 лв,2008-220лв 70% са 154 лв,2009 - 240 лв 70% са 168 лв.Така,че сядаш и смяташ коя година колко месеца имаш и съответно умножаваш и събираш.Сбора на месеците трябва да ти е 36.При нас бяха "сгрешили" с 1 000 лв забравили това "на ум" .То ясно ,че ум нямат ,ама ...ги поставих на мястото им,сами започнаха да си говорят,а като ме види служителката става нужда да и викам "бърза помощ"  Mr. Green ама това си заслужават.Такъв скандал им вдигнах и при шефа ходих защото всеки ден искат нещо ново.Документите ,които ти трябват са : техните молби и декларации,копие от акт за раждане,копие от решението на ТЕЛК,удостоверение за ПОСТОЯНЕН адрес на детето,копие от № на банкова сметка /ако искаш превод/,ЛК на двамата родители.Това за чл.43 от ЗИХУ.
              За детските - молба декларация и ДЕТСКИТЕ СЕ ИЗПЛАЩАТ ЗА ЕДНА ГОДИНА НАЗАД В ДВОЕН РАЗМЕР.След като един месец тичах възпитано и ме пращаха в 10-та глуха не издържах и показах колко съм невъзпитана и точно когато реших ,че съм свършила всичко една от служителките ми каза да си подам нова декларация за детските и да пиша от ноември 2008 защото съм имала право.Удар щях да получа.Сливи ли имаха в устата другите или от джоба си ги дават та мълчаха като шарани. #Cussing out
              За социалните помощи - отново копие от решение на ТЕЛК,копие от акт за раждане,двете ЛК на родителите и попълване на две молби и декларации по техен формуляр,също копие от банкова сметка.След това копие от едната молба за соц.оценка с вх.№ се занася /поне в София/ на друго място.
             За карта за транспорт - копия от решение,акт за раждане и снимка ,ама "да не била толкова малка".За да ме разиграят не харесаха размера на снимката,която е за лична карта от училище.На майка пък "снимката не била актуална" и как прецениха като не са виждали майка ? Ами не била с бяла коса.Само,чеееее майка и на 77 години е с чисто черна коса за разлика от мен  Mr. Green Аз за този месец и половина сигурно съм вече снежно бяла,добре,че съм боядисана руса та не личи. Mr. Green
             В понеделник продължавам да тичам за картите и за проучване на пропуск за синя зона и винетка.На едно място са,но за сега мълчат като Гюро Михайлов на поста си. Mr. Green Няма прошка,защото ме вбесиха.Мислех да не се занимавам,нооооо сега без милост ще ги тормозя.
              Та това са моите срещи със социалните и грижите им за "интеграция и помощ на хората с увреждания".В нашия случай и за детето и за бабата все простотии и пропуски ,и скрити , покрити правила.

Последна редакция: сб, 21 ное 2009, 19:53 от Didia

# 551
  • варна
 Оставам шокирана от факта, че ти изплащат детки за година назад! На мент ми казаха, че от датата на декл. само дават двойния размер!

# 552
Оставам шокирана от факта, че ти изплащат детки за година назад! На мент ми казаха, че от датата на декл. само дават двойния размер!
               Е,и аз бях шокирана,защото бяхме  подали декларация за детски на двете деца и смятах,че трябва да изплатят от ноември 105 лв - за второто дете-35 и двойни за ТЕЛК-а.След като стана скандала и аз отидох да проверя дали всичко е наред вече ,защото не преведоха парите през ноември,поне декември да са сигурни ми казаха да подадем ВТОРА молба само за ТЕЛК-а защото трябвало да е отделна  #Crazy Вече още по-бясна отидох да подам молбата и служителката ми каза да попълня от ноември 2008 и точно за това трябвало молбата да е отделна.А на малкия 35-те лв бяха включени още от октомври ,когато подадохме документите.
               Та това е по въпроса.

# 553
                 Надето,дано във вашата община социалните работници са по-разбрани,че на мен ми стопиха нервите.Ей го и ноември ще свърши,а още шетаме из коридорите им.Съвсем умишлено ни разиграваха за да прехвърлят плащането чааак декември.А пък интеграционните добавка на майка отидоха чааааак след 20-ти януари 2010 г въпреки,че всичко беше подадено през октомври.За добавката към пенсията й не искам и да мисля .Една колежка ме успокои,че точно 6 месеца са я изчислявали. #Crazy Поне всички документи съм подала.              
                 Забравих да кажа,че ако човека с ТЕЛК има недвижими имоти се прави отстъпка от данъка,тел.на негово име в БТК е около 2 лв месечна такса,кабелната също дава отстъпка като занесеш решение от ТЕЛК.

# 554
Е,и аз бях шокирана,защото бяхме  подали декларация за детски на двете деца и смятах,че трябва да изплатят от ноември 105 лв - за второто дете-35 и двойни за ТЕЛК-а.След като стана скандала и аз отидох да проверя дали всичко е наред вече ,защото не преведоха парите през ноември,поне декември да са сигурни ми казаха да подадем ВТОРА молба само за ТЕЛК-а защото трябвало да е отделна  #Crazy Вече още по-бясна отидох да подам молбата и служителката ми каза да попълня от ноември 2008 и точно за това трябвало молбата да е отделна....
Точно в тази връзка се зачетох в Закона за семейни помощи за деца, и видях това :
"...Чл. 12. Вземанията по този закон се погасяват в срок, както следва:
...
3. три месеца - за месечните помощи за отглеждане на дете до 1 година, считано от края на месеца, за който се отнасят;"
Та...на какво да се позовем, когато искаме месечните добавки да ни бъдат изплатени за една година назад  newsm78, аз горния член от закона като чета, го тълкувам, че три месеца назад трябва да ни бъдат изплатени. И друго, ако в този период сме получавали детски на общо основание, ако ги изплатят със задна дата, не означава ли, че ще има период, в който ще се получават детски за едно дете на различни основания, т.е. по общия ред - 35 лв. и за дете с увреждане - 70 лв. Едва ли биха го допуснали...

Общи условия

Активация на акаунт