За правата на децата ни!-тема 3

• 65 805
  • 786
  •   1
Отговори
# 525
Я, малко повече инфо за безплатните винетки? Кога се полагат и при какви случаи newsm78

# 526
  • в полите на Балкана
И аз искам инфо за винетка  Praynig. От социалните ни казаха, че дори колата да е на името на детето пак няма да ни дадат. Mr. Green Преди 3-4г. ни даваха без проблем и колата беше пак на името на съпруга ми.

Мисля, че спамим тази тема с питанията си и е добре да се преместим тук   Wink

# 527
Благодаря ви момичета, все пак е някакво успокоение, че не сме прецакани на 100%! #Cussing out Понеже по думите на лекарите, които я преглеждаха: "Няма промяна в състоянието и ." /от предния ТЕЛК, преди 2 год./, но нали са ги наплашили, че ще плащат от своя джоб ако дадат по-висок % и яко режат в %-тите. #2gunfire И така от 100 - падаме на 50%. Не, че нещо зависи от вас, но аз да се оплача Sad!!!
              На твое място бих обжалвала.Вече излезе информация за многократно намалени проценти без основание и в същото време се дават високи проценти на определени хора,които нямат основание за висок процент.
              В другата тема бях писала за винетките ,но се оказа ,че съм я оспамила  Embarassed и за това отговорям тук. В социалните ми казаха , че трябва да подам документи и ако имаме право ще ни дадат.Само дето не ни казаха КЪДЕ да подадем документи.Позната ми каза и за пропуск за безплатно паркиране,ама пак не знам ОТ КЪДЕ!

# 528
В  Габрово документи за винетка  се подават при социалните работници. Ние не можем да ползваме такава винетка,понеже колата е е на името на детето ми Confused

# 529
  • в полите на Балкана
И аз подавах в социалната служба там където си подавам и документите за другите неща отпускани от тях.

И да се повторя от другата тема  Embarassed преди колата бе на името на мъжа ми и ни даваха винетка, сега пак е на негово име и ни отрязаха т.е. казаха, че и надетето да е все тая винетка няма. Thinking

# 530
                  Мама Раче,аз за това се ядосвам ,защото ми отговориха "подайте документи и ако ви се полага ще ви дадем".Според мен трябваше да обяснят,че с еди какъв си процент има право на винетка ,а с другите няма.Като не обясняват излиза,че могат да си дават на когото те решат.За това на кого се води колата - пак ми прилича на "само за наши хора".Много добре занм ,че преди , ако има кола в семейство с инвалид се даваха всички тези неща без значение на кого е колата.Сега измислиха начини да "спестяват" и от там.Направо срамна история.Уж се демонстрира грижа,а на практика нищо и половина.До сега не съм искала нищо и не сме минавали на ТЕЛК,но като гледам как хора без сериозни проблеми си минаха през ТЕЛК-а и обикалят навсякъде се амбицирах .Майка е с 95 % и нищо до сега не е взела.За детето да не говорим ...хич не ми се искаше да има записано в документите му и това,ама...дошло ни до главата. Sad Пък и надеждата умира последна,ако разбира се не я изпревариш! Това от черния хумор,ама май си е истина. Sad

# 531
До декември месец 2008 г.можеше да се получи винетка без проблем .Няма значение на кое име се води колата.Има нов закон който Масларова го измисли повече винетки на деца с увреждания да не се дават .Влезе в сила тази година Януари.Аз пропуснах да си подам Декември документите и ме отрязаха .Всички на които са им приели молбите до края на миналата година си ги получиха.Само ,че това никьде не го бяха казали и никой не знаеше ,че винетки за децата няма.

# 532
Осъдиха Министерство на образованието за дискриминация

04.11.2009 / 13:19

Комисия установи, че децата със специални потребности нямат свободата да избират училище, университет или специалност по своя воля

Министерството на образованието беше осъдено от Български хелзинкски комитет за дискриминация спрямо деца със специални образователни потребности. Комисията за защита от дискриминация е установила, че министърът на образованието е извършил пряка дискриминация, основана на увреждане, като не е предприел специални мерки да осигури на децата със специални образователни потребности ефективен и равен достъп до образование. Това се казва в съобщение от Български хелзинкски комитет.

Комисията се произнася, че министърът е нарушил Международния пакт на ООН за икономически, социални и културни права, Конвенцията за правата на детето и Европейската социална харта. Министърът не е изпълнил и осъдителното решение на Европейския комитет за социални права срещу България от 2008 г., което го задължава да осигури на децата с увреждания адаптирано достъпно образование.

КЗД се произнася, че специалната закрила, дължима по Конституция на хората с увреждания, изисква специални мерки за изравняване на възможностите им за адаптация и социална интеграция. Такива министърът не е взел, за което е отговорен. Комисията приема, че

самата подзаконова уредба на образованието е дискриминационна

спрямо децата със специални образователни потребности.Не е регламентирана изработката на специалните програми, учебници и помагала, и индивидуални образователни планове, нужни за адаптиране на образованието към СОП на децата. За разлика от другите деца,

тези със специални потребности нямат свободата да избират училище,

университет или специалност по своя воля. Вместо тях държавата определя специалностите, по които те се учат. За тях средното образование задължително е професионално, и то – за конкретно определени професии.

Така тези деца са лишени от правото си на свободно избрано образование. Въведено е и възрастов таван за учениците в помощни училища - до 16 г., след което образованието им се прекратява. КЗД квалифицира последното като тормоз.

КЗД установява, че децата-жалбоподатели са лишени от възможност за интеграция в обща социална среда с другите ученици. Вместо това са подложени на сегрегация и изолация в помощно училище. Министерството ги е лишило от дължимата им подкрепяща среда, в която да се отчитат индивидуалните им способности и съобразно с тях да се формира индивидуален учебен план с необходимото им време да покрият държавните образователни изисквания и с подходящи учебни материали.

Тези деца не са получили образование, което да гарантира по-нататъшното им реално адаптиране и интеграция в социалния живот. Липсата на пригодено към специфичните им потребности образование ги поставя автоматично в неравно положение спрямо останалите ученици. Получената от тях професионална квалификация и удостоверителните документи за нея им дават априори неравен старт на пазара на труда, се казва в становището на комисията.

КЗД препоръчва на министъра да инициира законодателните промени, необходими за изравняване на образователните възможности на тези деца. Законодателство трябва да предвижда специални мерки за осигуряване на подходящо за конкретното дете образование, предвид индивидуалните му потребности и способности, и независимо от възрастта му.

# 533
  • в моя свят
мими17 би ли пуснала линк към тази информация.  bouquet

# 534
 От бтв новините  е  това инфо . И реших да го приложа тук . Peace мечта 22 а иначе съм мими77  , но нещо имам проблем  с паролата и влизането във форума ако може някой да помага ще съм много благодарна

# 535
Според чл.10 от Закона за пътищата притежателите на МПС с трайни увреждания са освободени от заплащане на винетна такса
Чл. 10в. (Нов - ДВ, бр. 6 от 2004 г., изм. - ДВ, бр. 104 от 2005 г., изм. - ДВ, бр. 64 от 2006 г.) Лице с 50 и над 50 на сто загубена работоспособност се освобождава от заплащане на винетна такса за един лек автомобил, негова собственост или съпружеска имуществена общност, с обем на двигателя до 1800 куб. см и мощност до 73,55 kW (100 к.с.). За тези автомобили въз основа на заявка на Агенцията за социално подпомагане до Фонд "Републиканска пътна инфраструктура" се издава безплатно една едногодишна винетка по ред, определен с наредба на министъра на транспорта и министъра на труда и социалната политика.

Последна редакция: чт, 05 ное 2009, 00:47 от ZLAMOMA

# 536
  • в полите на Балкана
ZLAMOMA   Hug
Да обаче на всякъде го тълкуват различно Thinking Ако единия съпруг е с увреждане, а автомобила е на другия проблем с винетката няма. Но......... когато детето член на семейството е с увреждане винетка нямаааааааааа. Така казват социално безгрижните в Златица.
 И като съм почнала да ви споделя поредния абсурд от социалните. Детето ми има протокол за  количка и социалните отказват да го приемат, защото така както е написан ако дадат отказ нямат право, а ако дадат разрешение може да ги глобят. ooooh!В протокола от ЛКК според тях трябва да пише, че детето е физически здраво Mr. GreenЕ ако е физически здраво ще ли му е нужна инвалидна количка.  Писна ми да живея в абсурдистан.

# 537
                      Раче,точно за това са осъдени и можеш да ги осъдиш без проблем.Точно това ме дразни и мен.Много обещания и "грижи" , а в резултат на всичкото една 0.Нищо!Аз понеже съм учител и се възмущавам с провежданата "интеграция на деца със СОП".Прави се всичко възможно уж да стане,а в същност пак всичко е само на хартия.Да не коментирам,че и там зле е написано.Как да работи един учител,когато има дете със СОП като в групата/класа има още 28-29.По закон трябва класа/групата да е от 16 деца.Да,ама не дават финансиране адекватно на специалните изисквания.При нас направиха рампи и.....като влезеш по едната рампа и решиш да излезеш на двора втора рампа - няма.Трябва да оставиш 28 деца и да се върнеш от там където си влязъл да обиколиш всички сгради за да отидеш на двора и какво става с оставените сами деца.....а,бе направо не ми се говори.Наблюдавам и ресурсния при нас.Детето участва в заниманието ни в клин,ни в ръкав влиза ресурсния и го извежда.Първо-не е участвало наравно с връстниците си,второ-извели го и всички малчугани питат "защо" и по този начин отново го "отделят" от децата и задълбават разликата,която трябва да заличим и в съзнанието на тези,дето криво разбират интеграцията.
                  Спирам,че май пак оспамих темата. Embarassed

# 538
  • BG
Здравейте, момичета!   bouquet

Вчера отидох и взех ТЕЛКа на детко (след бесен скандал, но това между другото).
Има 100% с ЧП. Сега прочетох, че искат данните и на двамата родители, но пише "съпруг", а ние нямаме брак. Имате ли представа дали трябва да представя документите на бащата или не?!

Благодаря предварително!

# 539
  • София/Благоевград
Стефи, само твоите данни попълваш...

Общи условия

Активация на акаунт