Q&A
Обобщени въпроси и отговори от темата *
Какви са правата, свързани с ТЕЛК и социалните помощи?
Какво представлява правото на „достъпна информация“ и „обучение“ за дете със Синдром на Даун?
Какви са правата при инвалидизиране и как се изплащат социалните помощи?
* Предложените въпроси и отговори се генерират машинно от автоматизиран езиков модел на база потребителските мнения в темата. Генерираното съдържание може да е непълно, неактуално, подвеждащо или неподходящо. Вашите оценки спомагат за подобряване на модела и неговото усъвършенстване.
-
Какви са правата, свързани с ТЕЛК и социалните помощи?
ТЕЛК определя процента на намалена работоспособност, въз основа на който се подава заявление за различни социални помощи като месечна помощ, двойни детски надбавки, социална оценка и други. Например, ако едно дете има 90% ТЕЛК, родителите имат право на план за инвалидизация към БТК с месечна такса. Освен това въз основа на датата на инвалидност могат да се получават месечни добавки за минал период.
-
Какво представлява правото на „достъпна информация“ и „обучение“ за дете със Синдром на Даун?
Правото на „достъпна информация“ и „обучение“ включва предоставяне на ресурси, подкрепа и насоки за родители и специалисти, работещи с деца със Синдром на Даун. Това право има за цел да гарантира, че тези деца получават подходящо образование и развитие чрез достъп до специализирани услуги като логопедична терапия, психологическа подкрепа и други подходящи интервенции.
-
Какви са правата при инвалидизиране и как се изплащат социалните помощи?
-
Как мога да получа помощни средства от социалните служби?
-
Какви са правата на децата с увреждания и как се получават помощни средства за тях според Закона за семейни помощи за деца?

. Наистина нямаше откъде да ги зная тези неща.
понеже ние сме без ЧП, аз не мога да ползвам такава карта за 2 + 2 безплатни пътувания, така че не съм запозната с процедурата, а моя позната получи такава карта на база ТЕЛК и ме интересува: при пътуване трябва ли да се представя лична карта при подпечатването на картата за безплатни пътувания пред превозвача или е достатъчно да им каже/ помоли/ да я подпечатат и /билета/ и да си ги запазиш за да ги представиш пред социалните?