За правата на децата ни!-тема 3

• 65 700
  • 786
  •   1
Отговори
# 240
Правилно сте разбрали! Но дали не трябва да се изплащат помощите от времето на подаването на молбата за новия ТЕЛК, а не от датата на пускането на молбата в социалното -тъй като има 2-3 месеца разлика

Благодаря ви за отговора   bouquet

# 241
Предишният ви ТЕЛК от кога му беше действието от датата на подаване на молбата, или от излизането на решението на ТЕЛК  newsm78. При мене специално, започна да тече /това за детските/ от датата на решението, а не от датата на подаването на документите. Предполагам, че за преосвидетелстване, когато не е спазен срока за подаване на документите, т.е. сте закъснели, принципа е същият  Confused

# 242
Реших да попитам , тъй като тук в някоя тема преди бях чела, че има възможност да се изплащат със задна дата! ...но едва ли нещо мога да направя пост-фактум, просто исках да знам!  Peace

# 243
Аааааа, виж сега изплащането със задна дата е нещо съвсем друго. То си го пише в решението на ТЕЛК. Ако в решението например пише, че датата на инвалидизация е рожденната на детето, то тогава имаш право на обезщетение по чл. 43 със задна дата, но не повече от 3 години от датата на излизане на решението. Но това трябва да е написано в ЕР  Peace.

# 244
В решението пише, че датата на инвалидизация на детето е рожденната му дата наистина така пише, но как мога да получа тези пари със задна дата  newsm78 от социалното казаха "НЕ МОЖЕ" Какво означава: "да е написано в ЕР?"

# 245
ЕР = експертно решение   Peace. Като се подават документите по чл. 43, там на бланката отделно от другите писаници, се пишеш, че искаш да ти се изплатят парите с дата 3 години назад /считано от датата на излизане на решението/. Това, че датата на инвалидизация е рожденната дата в новото решение ли го пише  Rolling Eyes, или в първото? Т.е. ако е било в първото ти не си ги получила тези пари, така ли? Ако го е пишело и ти не си ги взела, то не мисля, че имат основание да ти ги откажат, тъй като те по право му се полагат на детето  Peace

# 246
Здравей Пепи,

Проблемът е такъв ние имаме предишни ЕР, по които сме взимали помощи. Въпросът е, че от предпоследното до последното ЕР има 8 месеца разлика и за тези месеци те ни казаха, че не могат да ни платят / но датата на инвалидизация си е рожденната дата на детето във всички ЕР/ и са започнали да ни изплащат от септември. Може би вече е късно да се иска за отминали месеци. Още повече като имаме заповед от септрември едва ли някой ще се върне във времето назад....  newsm78 Не ми се вярва сега д амога д аотида и да подам молба по чл. 43 и да могат да ми изплатят за онези месеци!

# 247
Т.е. според вас ако подам молба по чл. 43 дори и за отминалия период няма да ме изгонят, макар, че вече са ни платили за септеври? ИЗвинете ме, че така питам, но когато мъжът ми е ходил да ги пита спциалните работници са казали, че не може и са се държали доста грубо! Не ги упреквам, просто смятам, че е редно да си потърся правата!

# 248
От прочетеното дотук разбирам, че вие си имате решения на ТЕЛК още от раждането на детето, т.е. тези пари Вие сте си ги получили и това, че датата ви на инвалидизация е оттогава, вече не важи за вземане на повторно на тези пари, тъй като вие вече сте ги взели. Няма как за един и същи период да вземете повторно пари. Друг е въпроса, че вие сте закъснели при подаването на документите за последното ви преосвидеталстване и този период който вие сте го изпуснали няма кой да ви го плати.
На моето дете ТЕЛК-а изтича февруари месец и затова аз ще му подам документите за преосвидетелстване още през декември, т.е. по времето на действащия ТЕЛК - да се застъпят. Ако си ги подам 2 месеца след като изтече и докато дойде писмото за новия ТЕЛК минат още 2 месеца то кой ми е виновен, че аз съм се мотала и не съм ги подала навреме. Ами в този случай, за този период аз не бих търсила пари... 

# 249
Аз най- после си получих ЕР. 60% - 2 год. срок и дата на инвалидизация 11,03,2003г.- датата на раждане.
Обясниха ми, че ще ми бъдат изплатени за три години на зад.Разбрах, че трябва да подам молба в соц. за трите год и друга за предстоящите + двойни детски пак за предните три год. и за на пред и интеграционни добавки. Нямам представа за какви пари става въпрос, ама колкото толкова.

# 250
Първо честито за %   bouquet
+ двойни детски пак за предните три год. и за на пред и интеграционни добавки.
А това не е така. Двойните детски ти тръгват от момента, в който си подадеш молбата за детските.
Аз най- после си получих ЕР. 60% - 2 год. срок и дата на инвалидизация 11,03,2003г.- датата на раждане.
Обясниха ми, че ще ми бъдат изплатени за три години на зад.Разбрах, че трябва да подам молба в соц. за трите год и друга за предстоящите
Молбата е една. Подава се за предстоящите месеци, а вътре в нея отделно от всички останали писаници си пишеш, че искаш да ти се изплатят парите считано от ....... /три години назад/. Успех   bouquet

# 251
да се вкли4а и аз,ве4е ми писна да ходя до тези социални,само ни лъжт този месец ,другия месец,а времето си минава и сигурно и догодина няма да стана ла на детето си.гледал се дохода на сем. та ние сме 5 4ленно семейство и естествено само таткото работи.имам въпрос ако детето посещава дневен център,а аз по4на работа и съм ла ще ми спрат ли парите за придружител?

# 252
имам въпрос ако детето посещава дневен център,а аз по4на работа и съм ла ще ми спрат ли парите за придружител?
Какви пари за придружител,нали не си ЛА newsm78

# 253
# 254
  • Русе
Дъщеря ми навърши 16 години.Телка беше 51%.Вчера на преосвидетелстване стана 30%.Къде да погледна как се изчисляват тези проценти?Има ли смисъл да обжалвам?Соц.пенсия е над 71%.Но в закона чл.43 пише деца до 18 години имат право на 70% от минималната/нещо такова беше/.Въобще какво се води 16 год дете.Възрастен за пенсия или...Надявам се,че ми хванахте мисълта.Ако обжалвам и стигнем старите проценти?

Общи условия

Активация на акаунт