ИЗРАЕЛ 6

• 43 672
  • 288
  •   1
Отговори
# 105
Ох най-сетне се стопли това време то не бяха дъждове то не беше чудо. От утре го дават слънчево  Simple Smile

Къде се изгуби Анди? Не изтече ли този бан  newsm78. Анди, ако четеш драсни един ред да знаем, че си добре.

# 106
  • T"A
В събота вечерта е Песах и се насъбират приготовления (аз имам и рожденик вкъщи Blush), защото в петък магазините работят до обяд, в събота - традиционно нищо не работи, а в неделя, заради празника, също няма да отворят магазините  Rolling Eyes А пък и трябва да се заредим с покупки на продукти, които съдържат мая (корнфлекс, макарони и други тестени продукти), защото по Песах цяла седмица тези продукти са трудно откриваеми по щандовете   Crazy (покриват щандовете с плат)

А и гледам малко ред и чистота да внеса, тъй като имаше пустинни бури (в Израел те са в много лек вариант, но ги има - даже им казват "хамсин", което е 50 на арабски, защото са 50 дни в годината) и не простирах навън, прозорците и щорите са прашни и така...

hand, имаш ли снимки на роклята си? Ходих при една дизайнерка, но даже не и казах, че си търся рокля за сватба, казах и че имам важно събитие и ми трябва вечерна рокля.  Mr. Green Сватбените рокли са ужасно скъпи, неоправдано скъпи  Sick
Видях в книжарницата книгата, чиято обложка е на аватара ти  Grinning За какво се разказва?  Sunglasses

krisy, не знаех, че основателят на пакистанската държава е бил някога евреин Confused Но историята е много странна, според мен - как са разпределяли индийците - ако са мюсюлмани са ги пращали в Пакистан; много им е било важно да са в различни държави  Thinking ooooh!
Ти гледа ли австрийския филм, който спечели Оскар - на иврит му казват "Фалшификаторите", за ІІСВ? Разкажи ни за него, ако си го гледала  Simple Smile

Петя, като имаш време разкажи как протича срещата на бабата с внучетата - сигурно е голяма радост  Hug

Айде, до скоро  bye

# 107
В събота вечерта е Песах и се насъбират приготовления.... пък и трябва да се заредим с покупки на продукти, които съдържат мая (корнфлекс, макарони и други тестени продукти), защото по Песах цяла седмица тези продукти са трудно откриваеми по щандовете   Crazy (покриват щандовете с плат)
ei tova ne go razbiram  #Crazy... sto ne raz4itat na savestnite evrei da ne iadat takiva nesta po tova vreme... egati i vme6atelstvoto v li4nata sfera... pak i nali tam ne zhiveiat samo evrei.... a ima li magazini i za ne-evrei, ta da si pazariat kogato kakvoto si poiskat?

# 108
Мента, и аз се бях засилила за рокля от Израел обаче наистина са много скъпи  Shocked та си уших в България . Ти ако имаш възможност да си вземеш рокля оттук няма да съжаляваш. Моята е в две части с  ръчно бродирана френска дантела а воала е от т.нар "испански тип". Ама какво обяснявам ще ти изпратя снимка на ЛС. В България можеш да намериш две и двеста, всякакви рокли на всякакви цени.

Авара ми е от една поредица книги на Софи Кинсела с главен герой Беки. Та въпросната героиня е финансов журналист но меко казано е скарана с финансите  Laughing, луда е по шопинга и постоянно изпада в разни комични ситуации...ако ме питаш дали се разпознавам в нея може би, не аз съм разумна по принцип с пазаруването като изключим разпродажбите в САЩ където малко съм криввала от правият път  Embarassed ама какво да направя като продават 3 якета на цената на едно друг е въпроса защо са ми нужни три якета   Thinking но това вече е друга тема.

Ето малко от първата книга от поредицата "Тайният живот на Беки Б ":Ребека Блумууд е важна делова дама, финансов журналист. Съветва хората как да управляват парите си и за какво да ги харчат. Всички я намират за страхотна, но тя не би купила себе си и на половин цена. Стигнала е вече дъното. В живота й няма нищо, абсолютно нищо. Не се справя с работата си. Няма си гадже. Обижда най-добрата си приятелка. Лъже родителите си. Разорява съседите. Затънала е до гуша в заеми и неплатени сметки. Единствената и утеха е да си купи нещо, поне нещичко. Манията и да пазарува е неудържима...

За да прикрие тайния си живот, Ребека се забърква в невъобразими каши. измисля невероятни фантасмагории и изпада в такива комични ситуации, че със сигурност ще умрете от смях още преди да сте прочели романа докрай...

Книгите на Софи Кинсела са  много леки, четат се на един дъх аз ги имам всичките. Ако те интересува повече:

http://www.sophiekinsellabooks.co.uk/

# 109
  • T"A
ei tova ne go razbiram  #Crazy... sto ne raz4itat na savestnite evrei da ne iadat takiva nesta po tova vreme... egati i vme6atelstvoto v li4nata sfera... pak i nali tam ne zhiveiat samo evrei.... a ima li magazini i za ne-evrei, ta da si pazariat kogato kakvoto si poiskat?

Защото няма пълно разделение на религия от държава, както е в Европа - за съжаление   ooooh! Crazy
Но нещата се променят непрекъснато - преди години не е имало работещи магазини в събота, освен тук-таме някое бакалско магазинче, собственост на руснаци, а сега има цели вериги супери, които работят нон-стоп  Peace

Там, където населението е друго/нееврейско, напр. в Яфо (или в арабските градове), се продава и хляб. В заведенията може да се предлагат хлебни продукти (ако заведението не е кашерно), но само във вътрешната част - на масите отвън не сервират. За суперите също има някакъв трик, но още не съм го схванала  Rolling Eyes Специално Песах и още един ден от тези чествания (казва се Йом Кипур) се спазват по-строго, защото са особено важни  (както е Коледата при християните примерно)  Peace

# 110
    Покриват се щандовете с храната "хамец " прес празника песах само в магазините , които спават съботата ( не работят в събота).Има много магазини , където можеш да си пазаруваш дори свински продукти.Човек избира от къде да пазарува.Има  юдеи,, които спазват съвестно , обаче не разбират кое  е кашер и кое не  за Песах.Покриването от  една страна е , за да улесни при пазаруването .Не се луташ да четеш по етикетите кое съдържа брашно, а просто отминаваш.Това е страхотно улеснение.От  друга страна собственика на магазина (собствениците ) ако спазват религиозните правила , кашрута и съботата са длъжни да "очистят" домът си и притежаваните си имоти ( и бизнеса ) от  "хамец".Това е един вид негово задължение.Ето двете посоки на спазване на празника Песах в  някои магазини (повечето от големите).

Ние сме щастливи сега.Малките скачат по майка ми , цял ден ходихме по парковете.После на обяд  в свекървата, където се бяха събрали и етървите ми и дъщеря й  с бебето.Аз го гуша те викат , че ми отивало  hahaha Ба ! Никакви такива  Stop Whistling.... Дъра , бъра ....хапнахме ....Извикахме един златар , който дойде вкъщи с   едно куфарче да ни показва разни "глупости"  Mr. Green И свекъра  Money взе да обръща очи. ooooh! Rolling Eyes ooooh!Майка си хареса обици и пръстенче.Свекървата - не ще нищо ( акъл! все не ще  Rolling Eyes)....Такива работи ....Сега сме си вкъщи и ще чистя хладилника и камерата от "хамец". Утре остатъците се изгарят в огън.Палят се огньове  и малкия с баща му ще ходят да изгорят каквото е останало от разни макарони, бисквитки , брашно там ....Пък може да се  засилим всички , хем да се разкараме.Гледаме да  е минимално за изгаряне естествено.Такъв е обичая.

Тали, пиши когато имаш интернет , бе , какво стана!

# 111
  • T"A
Звучи приятна поредица, от типа чиклит  Simple Smile И много съвременна, защото сега е доста разпространена тази шопинг зависимост - лекуват я точно като зависимост от наркотици  Rolling Eyes
Книги чета ужасно бавно и не ги довършвам - чета 3/4 и я затварям. Сега си взех една с проф. тематика - ще ми стигне за няколко месеца  Blush

като изключим разпродажбите в САЩ където малко съм криввала от правият път  Embarassed ама какво да направя като продават 3 якета на цената на едно друг е въпроса защо са ми нужни три якета   Thinking но това вече е друга тема.

Аз много държа на това да не купувам излишни неща, понякога дори прекалявам в старанието си  Crazy Скъпият ми мъж е на принципа "Дават ли ти - взимай", а аз не обичам да нося вкъщи неща, които не са ми необходими  Blush Случвало се е да ми предлагат някакъв подарък и аз от инат, заради принципите си не го взимам, а като се прибера и започвам да съжалявам (напр. джапанки в края на летния сезон - два чифта на цената на един и аз им казах "Не, благодаря", а после се чудих защо съм го направила - джапанките се късат, а и се ползват в баня, на плаж  ooooh! ей, такива неща..., но това е личното ми усилие да не се превърна в shopaholic)

# 112
Мента, браво за потребителският контрол  Wink.

Петя, какви са тези злата в куфарчета е как няма да е изкушен човек щом на крака Ви носят стоката  Sunglasses. Между другото откъде е златото в Израел? В БГ знам се продава турско и разни други злата но за Израел не съм се замисляла.

Днес водихме малката да я снимат за паспорт и не можахме да я събудим  Joy щипахме я, говорехме й няма и няма госпожицата си спи и никой не признава! нишо, друг път.

Най-сетне се стопли и тук, направо ми се стегна душата у нас с това лошо време.

Вчера майка ми гледа малката и ние с мъжа ми излязохме на кафе малко да видим свят, че се побъркахме вкъщи и седнахме в едно заведение и аз поръчвам безкофеиново кафе а пък той нормално. Обаче гледам барманката пуска на машината и двете от една цедка. Отивам аз и я питам кое е безкофеиновото и тя ме лъже в очите и ми показва едната от чашите. И аз я питам как така от една цедка едното кафе е безкофеиново и пък другото не е newsm78 а пък тя най-нагло ми отговаря че едното било с по-малко кофеин  ooooh!. Притиснах я аз и тя призна, че за да не остане зян че се правели две кафета наведнъж и двете ги направила безкофеинови  #Crazy. Ох направо не знам да се ядосвам ли или да се смея какви хора има ама то в БГ е практика да се изкарва накрая клиента виновен за всичко  Rolling Eyes

Да не говоря колко троснато ми говореше все едно съм отишла в тях да я притеснявам.

# 113
  Мале ... обслужване  Mr. Green

Това  злато , което го донесе  вкъщи човека е някакво американско  newsm78 .Той е приятел , не че разнася по домовете   Simple Smile Ама този път дойде да види бебето и го помолихме да донесе да разглеждаме.Той помъкнал едно куфарче  с  едни увити във  велур на руло злата вътре.Майка вика - това да не е онзи , който обрязва бе , доктор ли е   hahaha Какво развива тия  рула  hahaha Такива работи... Посмяхме се хем.

# 114
в момента в бг върви една кампания за набиране на средства за лечението в Израел на момче изпаднало в кома след катастрофа
интересно ми е защо точно Израел, нивото на здравеопазване ли е много високо?
четох някъде за болница май че Хадаса (извинете ако бъркам), която била най-добрата в Близкия Изток
В Тел Авив ли се намира?

# 115
  • T"A
интересно ми е защо точно Израел, нивото на здравеопазване ли е много високо?
четох някъде за болница май че Хадаса (извинете ако бъркам), която била най-добрата в Близкия Изток
В Тел Авив ли се намира?

Намира се в Ерусалим и е най-добрата болница в Израел (за сравнение в целия БИ аз лично не зная, но не бих се учудила, има мн. международни пациенти, Ариел Шарон също беше на лечение и операция там).
Мисля, че е предпочитана дестинация (Израел) не само заради високото ниво на здравеопаване, но и сравнително ниските цени (относително на европейските и американските)
Дари беше в Хадаса и за съжаление не издържа трансплантацията  Cry

В медицината няма гаранция за нищо, за съжаление, но живеещите в Израел, мисля, могат да потвърдят, че се полагат изключителни грижи...

Линк в Интернет - има превод на няколко езика: http://www.hadassah.org.il/english  Peace

# 116
   Здравеопазването е на много високо ниво, да.Надали ние можем да  дадем някакво доказателство.По-скоро информация ... Това е нещо, което се знае , че е така.Дано има успех момчето.За всеки случай ще е в добри ръце  тук в Израел.От цял свят има пациенти , търсещи лечение тук , та дори и от  арабския свят въпреки напрегнатите взаимоотношения ( и малкото информация за помощта оказана им, особено за деца).

За който неможе да се ориентира в сайта , ето руския вариант :

http://www.hadassah.ru/Russian

мирамиранда, добре дошла в темата  Simple Smile Заповядай да дискутираш, питаш или просто четеш....каквото ти хареса  Peace

Лека вечер от мен, момичета!

# 117
  • T"A
Пете, между роднините има ли общ език или ти превеждаш във всички посоки?

На мен лично ми се налага да превеждам - в това има нещо хубаво (все едно се филтрира информацията  Joy Whistling), но аз след няколко дни, в които не си затварям устата  Laughing се чувствам доста скапана от умората  Sick

# 118
oh .... Щех да отговоря в темата за Израел 1 ... ама кьор табелишена си е кьор табелишен - хахахахаха

ще пусна поста си тука. То е по скоро доразвиване на първия постинг на петя от Израел 1

Здравей Simple Smile Ох аз чак сега видя , че я има тази тема (кьор табелишен съм си и тва е – хахахахаха )

Ханаан – Обетованата земя. До колкото си спомням Мойсей така и не влиза в нея – само я вижда.
.... Той имал 12  сина, предвождащи 12 племена (рода) , които по-късно прерастват в  еврейска нация....
12 евреиски племена – народите по света Simple Smile
Хубаво е да споменем , че Бог не само дава заповедите , а ги остановява. И точно непокорството към 1вата заповед да нямат друг Бог освен Него е причина те да скитат 40 години. Както казах по горе Мойсей така и не влиза в Обетованата земя – където текат реки от мляко и мед.
Джошуа – познат на англоговорящите – става наследник на Мойсей. След като Мойсей разбира от Бог , че няма да влезе в Обетованата земя, той избира свой наследник. И това е Исус Навин (Навиев) или още Джошуа.
На чело с Исус Навин израелтяните влизат в обетованата земя. Но не кои да е израелтяни , а децата на хората които скитаха в постинята. Това беше наказание което трябваше да изтърпят. Бог каза ,че нито един от тях няма да влезе в Обещаната земя.
Интересна е случката също и с Йерихон (Ерихон). Падането на стените на непревземаемия град
Давид – добър пълководец, но в края на царуването си се отвръща от Бог и Той го наказва. Опомнил се Давид – но малко късно. На престола идва сина му Соломон.
Един вид „златен век”. Соломон от малък е предаден на Бог и без молитва и вяра в Него не е тръгнал. Той е основния псалмописец.
petia911 поздравявам те с :
Shir la maalote  Essa einai el he harim. Meaine yavo ezri,  Ezri meim Hachem osse chamyim vaarets Al yiten lamotte raghlekha, al yanoum chomrekha  Hine lo yanoum velo yichane chomer Yisrael. Hachem chomerekha, Hachem tsilekha al yad yeminekha.  Yomam hacchemeche lo yakeka, ve yarea'h ba layela.  Hachem yichmorekha mi kol ra, yichmor ete nafchekha. Hachem yichmor tsetekha ou voekha meata vead olam.

Както и с Псалом 23 Simple Smile

Соломон построява храм на Бог , в които се държи кивота – което съндъка със законите на Бог. Бил е изграден и украсен със злато скъпоценни камъни, сребро и други ценни и не толкова ценни за нас метали Simple Smile

Събота – Шабат. Деня е посветен на Бог. Пада се 7мия ден от седмицата – не е както си мислим да е понеделник . То и така си е сега. Тъй като Бог сътвори земята за 6 дена , а на 7мия си почина. След раждането и смърта на Христос идва и възкресението на Христос. Възкресението е станало в първия ден от седмицата – тоест неделя. От тогава до свършека на света  Неделя е ден за почивка.

Естествено това е само при християните. Евреите се делят на много подкатегории.
В основата на християнството е юдаизмът. А самия юдаизъм има много течения. Тук ще спомена само , че някои хора смятат , че масоните са течение в юдаизма. В интерес на истината те заимстват много неща от там и ги смесват с идеология, от която само те имат изгода. Ционизма е друго течение.

Ще се постарая да прочета всичките 29 страници – но не очаквайте да чета толкова бързо Simple Smile - хахахахаха

# 119
Ето ме най- накрая. Имах проблем с модема. Смениха го, ама не го активирали, та 3 дни на сухо  Close.

Само да ви се похваля, че се запознах с Петя и мъжът й  Hug. Много хубаво семейство са. Усмихнати, ведри, много земни и добре стоят един до друг. Сладурчета! Междудругото веднага я познах и имах чувството, че говоря с човек, когото познавам от много време. Майките ни пътуваха заедно, та и те се се запознали и са си правили компания по време на полета.

Засега да ви кажа Хаг Песах Самех и бягам да готвя  Hug!

Общи условия

Активация на акаунт