ИЗРАЕЛ 6

• 43 691
  • 288
  •   1
Отговори
# 120
приятен празник на всички ви.Ако е рекъл Господ утре ще имам добра новина и ще ви я съобщя.И внимавайте с майките гостенки,трябва да останат много доволни.
Мента не съм гледала филма,но мъжа ми каза,че е интересен-днес или утре ще си купим диска и ще го гледаме,после ще ти кажа.

# 121
  Тали , ми и вие сте сладурчета бе ...майка ти и тя  е една скица , що вълнение пада! Сърце тупа!  Hug Чувствителна жена бе  Grinning Ще се видим пак ние.Има бая да стоят в Израел  нашите мами. Mr. Green

Добре дошли на всички в темата - тези ,които сега се включват.

Wink

Масонството няма много общо  с юдеизма.Там участват хора от  всички религии , а масонските обичаи са  далеч от юдейските (много мюсулмани смятат , ч е не е така, свързват ги много едно с друго - мафия ги наричат и дори забравят да ги отделят като 2 понятия).Това е друга тема на разговор изобщо.Масоните , Темплиерите ...

aktex , ми то 6 теми бе , не 29 страници  Grinning скица Wink

Криси, и к'во ....? Flutter

Мента , аз превеждам в 20 посоки , да  Crazy Grinning Майка вече почти разбира какво става , та не пресявам много  hahaha

До скоро , мами!

# 122
  • T"A
Исках да си поправя правописната грешка, но е късно  Blush онези тестени топки, плуващи в зеленчуков бульон се наричат кнейдалАх, а не кнейдалех. Извинявам се, нещо съм блеела докато съм писала Crazy

Вчера четох едно списание, за което съм абонирана ("Мента" Simple Smile מנטה) и се натъквам на някаква рецепта с чушки... Чушките в Израел са като камби/гамби или там-както им се казва на български, и израелците, които идват на екскурзия в България, после цял полет обратно към Израел благославят бълг. чушки (от тези правите). Както и да е, чета си аз рецептата, която трябва да е с пилпелим (=чушки=פלפלים) и ненадейно се натъквам на думата шушки  Laughing (שושקי) - за втори път ми се случва да се натъкна на тази дума и последвалото обяснение в скоби - "прави и сладки чушки"  Joy Според мен тази думичка "шушки" са си я присвоили от нашата родна реч, защото хич не ми звучи ивритска  newsm78 Но, пусто, нали нямат буква "ч' и явно са я заменили с шин  hahaha Но предния път я четох с цади (צ'ושקי) в едно заведение до hа'Бима...

След рецептите четох агада, да потренирам за утре, но скъпият ми мъж заспа  Blush (той трябваше да ме слуша и да ме поправя); днес пак ще се пробвам, дано се задържи малко буден  Grinning

Петя и Тали - разказвайте по-нататък как забавлявате майките. И моите родители ще идват (може би на есен) за първи път ще им е, и ще трябва да им мисля програма  Grinning

Криси, ще се радвам да чуя/прочета отзиви за филма. Аз гледах един друг на немски ( на английски му казват Life of others), но не разбирам немски, а надписите на иврит много бързо се сменят и ми беше трудно да следя ставащото (заспах в средата на филма)

hand, звучи ми хубаво толкова добре спящо бебе  Grinning  Hug

jakinik, още едно сладко откритие направих: сладоледена торта на Штраус, която купих с намаление за празника:

Айде, че аз пак се улях с писаници bye Приятни приготовления за празника! (по израелско - Песах, а по българските земи в неделя е Цветница)

# 123
miramiranda, aktex   Добре дошли !   bouquet

Кристи, чакам да чуя  добрата новина !

Днес чак намерих време да гледам филм, значи справям се със ролята на майка задобрявам имайки предвид, че преди седмица нямах време за нищо  Mr. Green.

http://www.27dressesthemovie.com/

Много лека комедийка.

Гледам в последно време да чета и гледам леки и неангажиращи неща за да си почина психически от стреса от тежкото раждане то покрай грижите за малката почти го забравих ама заради това, че ме приспаха с пълна упоика вместо със спинална защото не ме" хвана' (а пък аз не очаквах и изведнъж се събуждам от упоиката и незнам къде съм )първите седмици се страхувах да спя на тъмно  ooooh! ама вече дойдох на себе си както се казва  Simple Smile.

Мента, Кристи няма да се плашите не е толкова страшно колкото звучи  Wink

Ако имате идеи за филми давайте насам все един път в седмицата ще намеря време  Laughing

# 124
добре заварили Simple Smile

Аз не смятам да ставам майка скоро. Но ... опита (дори и на сухо) си е опит. Като ми се наложи, поне не е като да си без никакъв опит. Или пък нищо да не знаеш. Чета аз от мома ,че като стана съпруга - знае ли човек  newsm78 ......

Аз май нямам време , така като гледам. Хем искам да имам голяяяяяяяяямоооооо семейство (  hahaha  6 а може би 7 деца ) хем не ща се женя и да раждам   Joy

# 125
  • София-България, Израел - където си поискам
Мента, да вие е сладко!  bouquet
Песах самеах на всички!
Петя, Тали, радвайте се на майчетата си , представям си какво вълнение е за тях и за вас също. Hug

# 126
вижте какво красиво нещо цъфти в нашта ботаническа градина..жалко,че само за 3 дни ....

# 127
здравейте, момичета

от известно време се интересувам от близкоизточните конфликти
изчетох доста неща за Израел, историята и създаването му,дори за Хагана и Мосад
освен това прегледах доста материали за Йордания, Ливан, Саудитска Арабия, ОАЕ и от палестино-израелските взаимоотношения стигнах до събитията в Афганистан. Така или иначе това което започнах просто като опит да попълня някои празноти в познанията си и да вникна във вечните новини за сблъсаци и проблеми в разни размити географски понятия като ивицата Газа или Голоанските възвишения, премина в опит да разбера хората и всичко това което ги свързва и разединява в борбата за едно парче земя, не знам доколко плодородно
например четох доста за случилото се през 82г. в Сребра и Шатила и не мога да разбера какво в народопсихологията на ливанците е позволило такава гавра с хора, с които споделят обща култура, език и религия, нито какво е позволило на израелците безучастно да наблюдават случващото се

извинявайте ако звучи прекалено сериозно

наскоро моя приятелка се върна от екскурзия в Израел, впечатлиха ме разказите й за огромните мерки за сигурност, като се започне от излитането от бг до преминаването през всеки туристически обект, слушах за мъже с автомати почти навсякъде, за пълни проверки на багаж и дамски чанти
дали вероятността от терористичен атентат те преследва дори когато излизаш на разходка или просто се качваш на автобуса, за да идеш на работа?

# 128
Ако си летяла ще си забелязала!
На всяко летище по света ти казват "забравен или оставен багаж без надзор се изпраща в ТелАвив и се взривява!"
Мосад - по добре да си нямаш взимане даване с тях....
Мерки за сигурност - винаги ги е имало . Още по времето на Ариел Шарон Simple Smile

# 129
Сега днес след обяд отидох до пощата и си взех писмото от виенския университет.Бях си подала документите  за признаване на магистратурата от БГ и да продължа да пиша докторат.В писмото пише,че ме допускат да пиша Докторат ,само че трябва да изкарам отново курс по немски в самия университет,защото  не ми признаха от немския институт,или да държа изпит,за да видя на какво ниво съм.Ще видя в понеделник трябва пак да отида и да се запиша за зимния семестър,защото все още съм без работа ,а трябва и да си плащам.Мъжа ми каза,че са ме изписали Доктор по философия и филология,ама докато стана такава ще минат най-малко 3 години.
Да напомня само на гостенките ни,че темата политика тук не е желателна.вече имаме и човек с бан.А и риска от големи и сложни полемики е много голям.все пак тези писания се следят и от момичетата от арабската тема.За всички е неприятно да се засяга този конфликт.
Това е само съвет.лека вечер и от мен.

# 130
  • T"A
miramiranda, проблемът не е в това, че въпросите ти са сериозни, а в това, че те се отнасят до събития, относно които няма един-единствен отговор - има различни гледни точки... Споменаваш Сабра и Шатила - това са събития, случили се по времето на една много тежка гражданска война. Та, въпросите ти могат да се зададат и така - защо има войни, насилие, граждански войни, убийства, кръвопролития; защо и в момента се извършва геноцид в Дарфур и т. н. Не казвам, че конфликтът си няма специфика и е като всеки друг, но ...

И за мерките за сигурност е така... Бяха ми разказвали за някакъв супер в София, в който на изхода проверявали чантата на клиента (проверка за открадната стоки). А в Израел проверката е на входа - и свикваш, защото знаеш, че това някак допринася за сигурността ти. Тук военната служба е задължителна - 3 години за момчетата, година и половина за момичетата; има правило, че всеки войник е отговорен за оръжието си и за това войниците ги носят навсякъде - дори и когато се прибират събота и неделя вкъщи, което обикновено правят веднъж на две седмици. Приятелката ти е видяла "мъже с автомати", а аз виждам деца (18-21 год.), изпратени да изпълняват някакъв дълг към държавата, въпреки че не всички те го искат (и данъци не обичаме да плащаме, но го правим) и въпреки че родителите им слушат новините със свито сърце.
Тя несигурна ли се е почувствала от присъствието на войници и проверки на багажа?

# 131
  • T"A
Пепеляшка, цветето е мн. красиво - на външен вид напомня хищно цвете. А защо цъфтежът му е толкова кратък?  newsm78 Ти, значи, си в Бон  Simple Smile
В израелските новини гледах няколо репортажа за зоологически градини в Германия - нали има нещо като бум на ражданията на полярни мечки и това го отразяват...

Криси, каква хубава новина, наистина!   bouquet
Аз започнах да уча в уни-то много скоро след като пристигнах тук и вярвам, че това е най-доброто място за интеграция в чужда държава  Peace Но защо да се записваш на курс по немски, не е ли по-разумно да се явиш на този диагностичен изпит първо  Thinking и непременно следи за стипендии и всякакви други подпомагания, без тях колко ли е скъпо?!  Confused Ще стискам палци!

hand, ако имаш нужда от разтоварващ филм, не ти препоръчвам този немския (той е за времето на Берлинската стена) или пък австрийския (за фалшифициране документи на евреи през ІІСВ), но скоро скоро гледах една реклама на комедия с Джак Никълсън, която аз лично искам да видя - The Bucket List ( http://thebucketlist.warnerbros.com/). "27 рокли" не ми е попадал, но имам чувството, че бих се забавлявала с него  Hug (списъкът с неща за правене ми е много познат  Whistling), а и харесвах "Дяволът носи Прада"  Peace
Аз от раждането си се страхувам Blush, но това не би ме отказало от майчинството  Naughty

Днес получих рекламен имейл от Amazon - и за моя изненада рекламата е на книга, чийто автор е моят дипломен ръководител  Simple Smile Той преди години е написал една книга на иврит - על ה"אחרים" בתוכנו = "За другите в нас", но сега е издал книгата и на английски:
'The Others Within Us: Constructing Jewish-Israeli Identity'

http://www.amazon.com/gp/product/0521708281/ref=pe_5050_8713130_pe_snp_281
Пускам линк и към изданието на иврит, ако някой би предпочел:
http://www.bialik-publishing.co.il/product_info.php?products_id= … amp;osCsid=d2d452
Той има много интересна теория, свързана е с народопсихологията на израелските евреи, ако някой изучава тази тематика, би било интересно четиво
Peace

# 132
Mentha, нямам представа защо цъфти толкова кратко-3 дена и 2 нощи, и толкова рядко- веднъж на 2-3г...родината му е суматра..тоя вид се води най-голямото цвете в света.. първата нощ била женската фаза, а втората мъжка и прецъфтява...би трябвало да прави плодове, но тъй-като не се опрашва по необходимия начин, пуска само лист след почивка от няколко месеца след цъфтежа...не е хищно...
не съм чувала за бум от раждания сред полярните мечки newsm78 сещам се,че миналата година в зоо-то в берлин се роди едно сладко меченце и акциите и' скочиха за 1 седмица от няколко стотин евро на 4000? #Crazy,който имал късмет, забогатял.....да не би тая новина да я дъфчат при вас с тея докус... Thinking
Криси, по принцип приемат за докторантура много лесно и не знам защо мъжът ти не те е светнал,че място за тревога от евентуално неодобрение няма...яви се на DSH, много е елементарен изпитът... Peace и по принцип унито плаща на докторантите, а не обратно, поне при мойте познати е така, но те правят PhD по икономика или информатика, а там проектите винаги печелят Forschungsgeld...

апропо щекотливата тема с конфликтите араби-евреи-християни, то е ясно, че сме лаици и няма да ги избистрим работите,но жалко,че повечето са толкова докачливи, а и някак не могат да са обективни, но на мен лично ми е много интересна гледната точка на живеещите там, защото манипулацията в медиите е огромна и само способства наслагването на предразсъдъци.. Peace

# 133
Всъщност проблемът е че аз съм филолог и то бг.филология,завършила съм в Пловдив.Тук има факултет по славистика,но признават дипломите само от София и Пловдив.Не бях много сигурна,а и мъжът ми е на тема медицина и фармация,хич не се интересува от другите неща.
Има специалности като медицинските,някой икономически,които държат задължително допълнителни изпити за признаване на магистратура и евентуално да пишат докторат,но е много рядко,доколкото аз знам.
Пък и предпочитам да се блъскам сама ,така искам или не говоря немски и се мъча да разбирам ,това ми помага.Все пак съм само от една година тук и не съм учила преди това немски изобщо.

# 134
Пепеляшка прави ми впечатлени,че австрийската телевизия започна да дава различни филми за близкоизточния конфликт.Това са документални филми смятам,че този път наистина полагат усилие за една по-обективна преценка на нещата.

Общи условия

Активация на акаунт