ИЗРАЕЛ 6

• 43 700
  • 288
  •   1
Отговори
# 135
  • T"A
не съм чувала за бум от раждания сред полярните мечки newsm78 сещам се,че миналата година в зоо-то в берлин се роди едно сладко меченце и акциите и' скочиха за 1 седмица от няколко стотин евро на 4000? #Crazy,който имал късмет, забогатял.....да не би тая новина да я дъфчат при вас с тея докус... Thinking

В Щутгарт през декември също се е родило едно мече Wilbär Grinning, но го пазили в тайна, за да му спестят журналистическите набези (давам един линк само заради снимката не мечето, иначе е написано на иврит) : http://oferaderet.cafe.themarker.com/view.php?u=125651&y=2008&m=2 Имаше и в Нюрнберг случай, в който майката-мечка убила едното си дете, а и това в Берлин:
http://news.nana10.co.il/Article/?ArticleID=500010&TypeID=1&sid=126
3 мечета, родени в плен, си бейби бум  Joy В Израел почти всеки ден накрая на новините има репортаж от някоя зоологическа градина по света. Към животните като цяло има добро отношение - напр. кучетата - повечето породисти кучета  са на руснаци, докато израелците осиновяват безпородни кученца от приюти...

апропо щекотливата тема с конфликтите араби-евреи-християни, то е ясно, че сме лаици и няма да ги избистрим работите,но жалко,че повечето са толкова докачливи, а и някак не могат да са обективни

Не може да си обективен, когато си засегнат по някакъв начин - примерно къщата ти е била разрушена от бомбандировки, или си брал страх по автобусите и си се оглеждал за потенциални самовзривяващи се. Можеш да се опитваш да влезнеш в кожата на другия, да се водиш от принципа "Каквото не искаш да бъде правено на теб, не прави на другия", но е трудно да не вземаш страна, когато си част от конфликта. В Германия разглеждането на вината за стореното през ІІСВ е станало възможно, само защото има дистанция във времето - т.е. германецът поема вина, но не върху себе си, а върху предното поколение; за себе си може да каже - сега сме различни. А в местния конфликт всичко е твърде топло, твърде настояще.... Sad

Днес вечерта ще отбелязваме празник и исках да честитя на израелските мами - Хаг Песах Самех!

(aktex, ти празнуваш ли Песах?)

# 136
Искам само да Ви пожелая  Хаг Самеах Векашер!

# 137
По скоро празнувам Цветница Simple Smile и след това Възкресение Simple Smile

за конфликта - много време , ще мине докато израелтяните забравят робството в египет (това няма да се забрави никога де), както и геноцида - Хологоста по времето на ВСВ.
Тук мога да направя и аналогия с Армения. Армения никога няма да забрави геноцида през 1915.

# 138
едва ли има някой,който да помни египетското робство,това е отдавна отминала история,но за геноцида все още има живи,които помнят.
Момичета има ли нещо по-специфично на този празник като ритуал,освен ядене и пиене,ама не на алкохол предполагам?
И има ли някакъв шанс да се върне старата практика от преди вавилонското  робство да се признава еврейството по бащина линия?

# 139
  • T"A
Криси, пие се вино (4 чаши)  Simple Smile

Не-хранителният обичай е четенето на агада, за което бях писала - това е книжка с историята на изхода от Египет. Отнема много време, защото всеки член на семейството чете по един абзац, има и песни и изобщо - докато се стигне до яденето, минава време... На път към свекърва ми вечер минаваме през къщи с широко отворени врати, от които се чуват песни (цели семейства пеят в един глас) и мен това ме изпълва с приятно настроение  Simple Smile

Еврейството по бащина линия се признава от реформизма, което е по-либерално течение в юдаизма, но консервативните не отстъпват властта си на реформистите (образно казано), така че все още техните правила важат, а не правилата на реформистите. Шансовете за подобно признание на този етап са малки, според мен. Но бъдещето ще покаже  Wink

Тук има един он-лайн пример на агада с превод на английски:
http://www.internethaggadah.com/sample.html
В Интернет - презентация на иврит http://uk.youtube.com/watch?v=f0Czbn6X-Kw
Едно семейство, което се е записало как пеят една от песните  Simple Smile (много са смешни)
http://uk.youtube.com/watch?v=9CCnfcs_h-g&feature=related
Същата песен, изпята от Офра Хаза: http://uk.youtube.com/watch?v=g7LVVWQuNVg&feature=related
Същата песен на испански Simple Smile: http://uk.youtube.com/watch?v=3jIZWa39agM&feature=related

И още една песен - Кой знае едно? = Echad Mi Yodea
http://uk.youtube.com/watch?v=XORUkiVHeZg&feature=related

Последно - за англоговорящите - символите на Песах обяснени в сатирична песен Laughing:
http://uk.youtube.com/watch?v=awl1KCo_oZ0&feature=related

Последна редакция: сб, 19 апр 2008, 16:53 от Mentha

# 140
Весел празник на празнуващите!

На този празник доста се пийва , накрая всички пеят  Joy Весело да става.Пияни няма , само развеселени. Flutter  Mr. GreenОбличаме се  в светли дрехи, много важен празник.Сума ти евреи от цял свят идват насам за празника и цените на курортите  се качват доста.Ни сме планували Бахайските градини в Хайфа за сега.

# 141
Весело прекарване на всички довечера!

Мента, късмет с четенето ще се справиш сигурна съм Wink

# 142
חג חרות שמח וכשר יפות שלי

А кога е Цветница? Какво кат съм еврейско чадо - щом за празник иде реч - там съм  Crazy

# 143

А кога е Цветница? Какво кат съм еврейско чадо - щом за празник иде реч - там съм  Crazy

Днес е Лазаровден, Цветница е утре  Simple Smile

# 144
  • София-България, Израел - където си поискам

Хаг самеах!
Утре е Цветница, днес е Лазаровден.

# 145
    Сладурки, отиваме на парк ! Пече та се пука вънка! Вчера на празника голямо пеене беше , всеки вика повече от  другия да покаже как правилно знае да пее  hahaha Майка се мъдри в средата и се чуди да се смее ли , да им се радва ли , к'во ли  hahaha Голямо ядене , големи песни, мани! Майка вече каквото и сложиш гледа да го лапне , че не  знае какъв е реда  hahaha Хич не пита - яде ...вкусно , не вкусно  Joy Голям майтап беше.После вика -  голямо ядене , голямо бързане .....Нашите  като седнат и става война - свекървата неможе да седне , само сменя чинии и  яденета  hahaha Леко , бе , хора ....по- назлън ....няма братче  #Crazy....  опустошава се масата , че трябва да се  местим в хола след  яденето- УМОРЕНИ!  hahaha И там пък се слагат  сладки, чай  и  ядки  след яденето...Всеки се опнал така , че да му почине корема , кой на лява страна , кой на дясна  JoyОхкане , пъшкане и оплакване .....Ми да не сте яли бе ...да не са ви наливали с фуния  hahaha Скици!Ей така у нас протичат празниците .....трябва да сис  ластични дрехи , да се позволява промяна в размера на място  hahaha УжАсТТ! И така ....Тази сутрин правих  маца с кашкавал вътре и потопена в  яйце и пържена ...кафенце и това е ....стига  ядене бе .На обе пак сме у свекъра на  ядене , аман ...чак от  сърце не ми се ще вече , наистина хем!  ooooh!То няма време човек да огладнее, аман!А свекървата няма да спре да готви тука 3  дена като се е почнали от петъчната вечеря и се точим до днеска , не може си почина жената , мале ....Ха стига де!
  Ако се наснимаме  ще пусна снимки тука после,

Чао ви за сега и до скоро , кукли Hug

# 146
  • България-София
Честит празник и весели празнични дни на всички - и на празнуващите Песах и на празнуващите Цветница!

# 147
# 148
честит празник на всички на всички който празнуват Цветница.Една седмица преди Великден, Църквата отбелязва тържественото влизане на Иисус Христос в Йерусалим в навечерието на юдейската Пасха и Неговите страдания на Кръста. Христос влиза на младо осле (магаренце), тълпата го приветства с "Осанна на Сина Давидов!", с дрехите си и палмови клонки застилат пътя му. Така евреите посрещали царете и победителите. И само след няколко дни, същите тези хора, тържествено и възторжено посрещащи Христос, ще викат на Пилат: "Разпни го!" и ще произнесат страшното проклятие над своя народ: "Кръвта му да бъде на нас и на чадата ни!" (Матея 25:27).
 Църквата приема, че вход Господен в Йерусалим означава символично Второто пришествие на Христос. В своето Първо Пришествие Той се е явил пред човечеството като Изкупител и Спасител, а във Второто ще дойде като Цар на Света и Съдия.
   Празникът е един от дванадесетте велики църковни празници. Въпреки строгия великденски пост, на трапезата се разрешава риба. На този ден на службата в храмовете християните държат в ръцете си осветени върбови клонки (които заменят палмовите клони — вайи), сякаш отново посрещат своя Спасител. Осветяването на върбичките се извършва на всенощното бдение в събота вечер. След богослужението християните отнасят осветените върбови клонки в домовете си за здраве и предпазване от болести и зло. 
   Седмицата, която започва в понеделник след Цветница, се нарича Страстната седмица.
  Думата "страст" в по-стари времена от съществуването на нашия език е означавала "мъка, страдание". Всички дни от Страстната седмица получават определението "Велики", а всички дни от първата седмица на Възкресението - определението "Светли".
  През последната, Страстната седмица е прието особено строго да се спазва Великия пост.

# 149
аз тъкмо мислех моят докторат да бъде на тема свързана с библията и старобългарската литература.Но темата ще е много обхватна и малко ме страх,ще видим до края на месеца ще реша окончателно

Общи условия

Активация на акаунт