ИЗРАЕЛ 6

• 44 130
  • 288
  •   1
Отговори
# 210
Ще искам аз такова легълце иначе трябва да стои в мен с удължение на колана ще видим кое ще бъде по-удобно  Thinking

Само веднъж беше "разпита" преди седем  години някъде когато за пръв път пътувах за Израел но ми направи впечатление какви млади момчета и момичета каква сериозна работа вършат. След това сме пътували много пъти и само стандартните въпроси. Визи имам няколко много лесно ги вземах обаче ми беше писнало да вадя визи и направо се родих миналата година като паднаха.

Много ме беше яд преди като аз вадех шенгенски визи минаваш през иглено ухо а пък мъжа ми си пътуваше без проблем  Close сега поне за Европа няма нужда от визи а минаваме двамата през гишето за европейци защото той има бг лична карта и става по-бързо.

А пък за продължение на  бг личната му карта през какви процедури се минава  ooooh! - освен другите документи искат всеки път дубликат от акта за брак , и всеки път заверена декларация при нотариус че брака не е сключен с цел оставане на чужденеца в България и че аз го издържам  Crazy. Мацките в паспортното не говорят английски и всеки път като отида за нещо превеждам и на хората от опашката а пък как се държат към чужденците просто ужас, последният път едни студентчета от Нигерия незнам от къде го извадиха това търпение тези момчета аз ако бях незнам какво щях да ги направя лелките зад гишетата.  Ама как може да назначат хора които не говорят английски да работят с чужденци да не говоря колко са нелюбезни и груби. Абе много мога да разказвам ама да не си дигам нервите пак и да не Ви занимавам с бг реалности.

После пък като се приготвяхме  за Канада и там документи изобщо вечно сме заринати в бумаги за нещо.

Хич не се оплаквам за проверките по летищата в САЩ редовно ти отварят целият багаж пред теб, после въведоха снимки на ириса и пръстови отпечатъци като на престъпници малко е унизително ама какво да се прави като има ненормални от които трябва да се пазим... пътуването вече стана не толкова приятно колкото беше.

# 211
  • T"A
hand, с мъжа ти в България ли се запознахте? Помня, че беше писала, че от дълго време сте заедно, още преди да се ожените...

Вярващите християни и всички, които спазват православната традиция  - да ви е честит празникът на Възкресението!!!
С пожелания този ден - Великден -  да ви донесе приятни емоции и надежда за нещо добро, а и дано дойдете догодина да го посрещнете на мястото, на което се смята, че е възкръснал Исус  Wink
http://www.3disrael.com/jerusalem/Church_of_the_Holy_Sepulcher.cfm

А в Израел днес отбелязват Мимуна, което е празник на мароканските евреи:

Това е празник, в който се приемат гости и се черпят със сладки неща. Повече за отбелязването на този ден (2 линка на английски + 2 на руски Simple Smile):
http://www.jewishagency.org/JewishAgency/English/Jewish+Educatio … oroccan+Jewry.htm
http://www.jewishaz.com/jewishnews/020412/mimuona.shtml

http://www.isracity.com/isra/family/prazdniki4.html#mim
http://www.eleven.co.il/article/12772

И се яде традиционна муфлета, което е вид палачинка с мед (аз не съм опитвала, защото не обичам много сладко).

Рецепта за муфлета: http://www.jewishvirtuallibrary.org/jsource/Food/Mufleta.html

Rolling Eyes А за мен е работен ден, стига съм почивала и празнувала  Sad

Последна редакция: нд, 27 апр 2008, 14:55 от Mentha

# 212
Мента, ние работихме заедно в чужбина няколко години и там се запознахме. После аз го заведох в България да го правя българин но не иска и това си е  Mr. Green Laughing

Какви са тези празници при Вас три дни яли и се веселили. Този празник със сладките неща много ми допада  Crazy.

# 213
  • T"A
Ами, ти ще го побългариш, но няма да е на българска земя  Wink

Много празници, много нещо  Grinning Така си е!
Този специално е "по-тясно профилиран", защото истински го празнуват само мароканските евреи (+ още няколко едот), е, и политиците  Rolling Eyes, разбира се, за да покажат как признават традициите на всички култури в Израел  Laughing (тази  Outta Joint показност на политиците я има навсякъде  Tired)

Но на мен много ми харесва това, че не са напълно асимилирани в една обща израелска култура, ами се запазват някои обичаи, които прародителите са внесли от чужди земи  Wink Хем общото е юдейството, хем има разнообразие на храни, езици, традиции  Grinning
(в това отношение има сходство с Канада, Австралия, САЩ - имигранстските държави, Новия свят, но тук все пак си е Близкия изток с неговите си особености)

# 214
   Моята   етърва (едната)  е   с  произход от Мароко.Яли сме ги тези "палачинки" муфлета с мед  вътре и отгоре.Те правят много сладки неща, тестени, калорични, страхотия.  chef   Flutter

За побългаряването -  Mr. Green моето чудо  не ще и неможе.Не става и това си е.КоравогЛавО е.Малко захапва само, но то не е и залък ако питате мен, ми някаква половинка  Rolling Eyes Mr. Green

Лека, вечер!

Марокански деликатеси за след Песах и изобщо :

http://www.faduelos.com/img/Faduelos_6056.JPG

http://www.faduelos.com/img/JMC_6049.JPG

http://www.pbase.com/itamarko/image/59129423

# 215
  • T"A
малко да побутна темичката  Simple Smile

Пете, какво беше етърва - жената на брата на съпруга ти ли? Много се бъркам с тези роднински връзки Blush

Днес ви черпя с една тайландска напитка, която продават тук - много е подходяща за топло време (въпреки че при нас захладня) с алое вера  Wink:

Казва се Sappe, туко-що се освежих с една такава бутилчица (с вкус на ябълка със зелената капачка, а с бялата - мисля, че беше с вкус на грозде)  Grinning

Една по-голяма снимка: http://www.grey.co.il/pics/1080L.jpg
И в myspace са писали за това чудо, което не е здравословна напитка, според мен, но е вкусно

Последна редакция: пн, 28 апр 2008, 19:18 от Mentha

# 216
И аз съм пила подобно нещо с вкус на ябълка по-различна беше бутилката.

Аз чакам родата тези дни да пристигнат на гости. Ще отседнат на хотел а първата вечер са на вечеря у нас. Мъдря тука едно меню кажете дали е добро: телешки стейк , пилешко шишче, пържени картофи, салати, руло Стефани (обаче с телешка кайма - само се опасявам да не стане малко сухо  Thinking) , като гарнитура топка ориз със гъби, десерт крем карамел. Ще направя и две питки нищо че те не ядат много хляб поне да ги опитат.

Направо като се замислиш колко малко неща от българската кухня не съдържат млечни продукти или свинско месо...От 10 човека само свекърва ми и мъжа на сестрата на съпруга ми спазват кашер  но от  уважение към тях всички ще ядем така.

Досега винаги като са идвали са отказвали да им готвим нещо за да не ни притесняват,сладки и кафе съм черпила  все по ресторанти ядем заедно но сега искаме да постоим малко с бебето у нас .

Нямам търпение да дойдат от миналата година не сме се виждали. Този път сме малко ограничени от избор на развлечения заради бебето но пък и те идват само за няколко дни.

# 217
  • T"A
Поздравления за старанието - толкова богато меню! Вярвам, че ще оценят усилието ти  yes
Така е прието, наистина - достатъчно е да има един човек, който спазва кашер, и менюто трябва да се съобрази. Ние, например, ще празнуваме рождения ден на мъжа ми с компания приятели едва идната събота , защото той не искаше да празнува с маца по време на Песах, а има един приятел, който спазва кашер (не че спазва много строго, но все пак).

В семейството на мъжа ми, и той конкретно, обичат лютеница, а най-любимо им е (като закуска можеш да предложиш, с три часов интервал от местното хранене) - баница. Колко баници съм им правила - и то специално след като се връщам от България и нося оригинално бълг. сирене. Simple Smile

Ако искаш да сложиш на масата нещо млечно, помисли за рибно меню (рибата не е месо и се яде с млечни продукти, позволено е)  Wink

# 218
Мерси Мента,

лютеница ще сложа ще подхожда на стейка  Simple Smile. Риба не обичат по месото са мойте хора  Wink. Шопската ще си загуби чара без сирене ама какво да се прави.

Поздравявам Ви с една песен на Хулио Иглесиас носеща името на моята дъщеря  Simple Smile

http://www.youtube.com/watch?v=_k9PVtXK-_g

# 219
  Да бе , етърва е както го каза.Те са 3 - ма братя. Simple SmileЕдната етърва ми е  с  гръцки произход, другата - Мароканка, и аз - Българка.Само, че  всички са си по рождение  евреи, аз бях новостта  Mr. Green Ама съм любимка  Whistling  Wink Замесени сме били от  друго тесто викат българките, знаели сме как да се държим и да уважаваме ... Ми нека, наше лошо няма , та аз съм съгласна по тая линия.

Менюто  звучи добре , няма страшно! Simple Smile Десерта за всеки случай не  го прави млечен.Баклава  например.Кадаиф....Направи шоколадов мус със черен шоколад  (не млечен) - зареди чашки във  фризера , лесно се прави.Давам идеи аз...  Simple Smile

Лека нощ от мен!

# 220
  • T"A
 ooooh! Ей, вярно!  Крем-карамелът с мляко ли се прави? Аз като не ям крем-карамел, не съм се и интересувала как се прави  Blush

Аз съм първата снаха  Flutter, другите 3ма братя са още ергени, но май всички се ориентират към източноевропейките (споделяли са ми за тази слабост) - е, за малкия не знам, той е само на 13. Източноевропейки не толкова заради външния вид (макар че и това им харесва), а очакват да са им по-близки като култура, да харесват еднаква храна и пр. Ще видим, де, аз не виждам скоро друга сватба освен нашата, защото те дори не водят сериозни приятелки на вечерите, даже подхвърлят по някое оплакване, че им липсва женска грижа Wink

Момичета, аз се включвам с един тъжен повод, утре ще разкажа, но сега само искам да ви предложа - да поговорим малко за траура (и аз ще се включа през деня, на шива съм привечер) Sad

# 221
  Съболезнования, Мента!

За траура , погребенията ,кое как , обичаите има много да се говори.Някак неловка тема , но щом има интерес може да  я  разнищим.Как стават нещата при   евреите , къде и как се погребват.Кои са  опечалените (най-близки имам предвид) , как се изразява  скръбта и т.н. Ние  сме учили на курса цял раздел, трябва да се знае и това.

Момичета , въпреки това начало искам да пожелая лек ден на всички и добро настроение, а по тази тема - приемайте го като теория и знание ....Всичко обогатява човека по някакъв начин.

Hug

# 222
Крем карамела ще се яде след вечерята като минат няколко часа тогава можело  Wink

Мента, много са тъжни такива поводи  Sad.

Аз знам много малко за погребенията (слава богу не ми се е налагало досега ). Знам, че се тъжи 7 дни като роднините не се къпят, бръснат и на деня на погребението си късат дрехите. Не се излиза от дома на покойника за 7 дни, хората носят храна на опечалените.

Петя водихте ли майка ти някъде? Сигурно е топличко при Вас , тук валя два дни отвратително време.

# 223
  • T"A
 Sad Траур при евреите

За самото погребение няма да разказвам много, то прилича на всяко друго (единствено най-близките символично разкъсват дрехата, както се е разкъсало сърцето им, но не всички го правят)... Самият траур продължава 30 дни, като първите седем са дните, в които скърбящите не правят нищо, седят вкъщи и биват посетени от близките им, които един вид се грижат за тях. Тези първи дни се натичат шивА – което е думата за числото 7 в м.р. =שבעה  Има акцент върху възстановяването, напр. важно е да се излезне от траура, в началото се зачита паметта, дава се място на болката от загубата, но повече се стараят да съумеят да успокоят близкия, да се върне към предишния си живот. След края на седмия ден до 30-я се избягват веселбите, напр. не се ходи на сватба или брит, не се подстригват и мъжете не бръснат брада.

Който е в траур (авлУт, Евел) се нарича авЕл – אבל – значението е следното: първите 2 букви отбелязват кой е в траур - буквата алеф е за означение на думите за баща, майка, брат, сестра и жена, буквата бет е за означаване на думите за син, дъщеря и съпруг, а третата буква -  ламед, е за означаване на продължителността на траура – 30 дни.

Важен обичай е утеха на скърбящите (ניחום אבלים, ->לנחם אבלים). Смята се за голяма мицва (което е вид праведно дело) да се посетят скърбящите и да им се помогне да превъзмогнат мъката, напр. носи се храна от най-близките, защото който е в траур не се занимава с готвене; и съответно се поднасят съболезнования. И това е обичай, който се спазва от всички, не трябва да си много близък с починалия или с хората в траур, идват и съседи, и непознати.

До тук с теорията. Сега да споделя – на мен ми е много трудно с цялата тази история на траура. Звучи банално, защото на всеки му е трудно, но аз тотално блокирам, преди 2-3 години почина съсед, не можах да изкажа съболезнования на бабата, просто си глътнах езика. Сега ще ходя на нихум авелим (утеха на скърбящите, както сама си го преведох по-горе) на хора, които не познавам – познавам само свекъра на починалата, който също ще бъде там, за да утешава сина си, внуците, родителите на снаха си. Освен това придружавам приятелка, която беше по-близка със семейството и някак и тя да не е сама на път за там, така реших да се присъединя...

Ако някой е ходил на нихум на не-много близки, нека ме посъветва – зная, че тези, които не са близки, остават само за малко, не се поздравява с шалом, не се заговаря, освен за ищатвут ба'ца'ар какво друго се казва – שלא תדעו עוד צער ми звучи … м-м-м, като шаблон някакъв… Надявам се да нямате опит в такива ситуации, но тъй като те са неизбежни – ако някой се е намирал в подобно положение, нека ме посъветва, моля! Пете, благодаря за съболезнованията  Praynig

# 224
  Не е банално, Мента.Понеже  няма кой знае какво да се каже в такъв момент "моите  съболезнования"  е добре.Дрехите само на най-близките се раздират отпред на деколтето 4 пръста  - цепка.Това е за най-близките.Зависи от коя страна е  раздраното - пак има значение.Щом не е толкова близък за теб човек , а само придружаваш - по-малко говорикогато ходиш, носете храната ако носите , обличай се семпло и изказвай съболезнования.Не се вживявай, не се изисква от теб нищо специално.Освен това - дори самите евреи често се чувстват неловко , защото не всеки знае процедурите.Никой никого не наказва . Неловки моменти , на които не се обръща много внимание.Не поздравявай с "шалом".И да не говориш , а само да се ракуваш или да прегърнеш пак е подкрепа....да питаш "как сте , държите ли се ? бъдете силни...." е добре.

За десерта - всеки спазва различно време , някои не ядат млечно 6 часа след месото (стандартно), но ти си знаеш що за хора  ще идват  Simple Smile Аз залагам на  сигурното при госуванията.Може би не спазват кашер , но ще се впечатлят ако ти знаеш как се правят работите  Simple SmileМъжо иска да ходим на Мъртво море уикенда.Аз предпочитам Божи Гроб , Тунела ....арабския пазар .....Ерусалим изобщо , а на път за натам - МИНИ Израел (за който писах в темите , с макетите ...).Ще решим.

Тали, къде си?Как сте?

Общи условия

Активация на акаунт