ИЗРАЕЛ 6

• 43 712
  • 288
  •   1
Отговори
# 195
  • T"A
Мента това със свинското ухо за кучето направо ме разсмя.А не се ли изкушавате от една вратна свинска пържолка?

Абсурдното беше, че в супера са отказали да продадат на мъжа ми некашерната храна за кучета... А най-смешното беше, че мъжът ми влезе вкъщи, победоносно развяващ свинско ухо с едната ръка и ми вика "Ти знаеш ли какво е това". Ами, как да не знам, нали съм българка  Laughing

Свинско ядем в заведенията - ние просто си подбираме ресторанти, в които не се спазва кашрут. Не е тайна, че най-добрите телавивски ресторанти са некашерни  Wink

Виж, какво намерих - възстановили са екскурзиите в мюсюлманската част и от израелските туроператори: http://metroclubonline.com/article.php?id=108  Peace

# 196
   От  едната част плажа е  само камъни, а от  другата - пясък като на морето.Камънаците са дразнещи, трябва да се взлиза във водата  с някакви джапанки , че  боде.На обед  в 1 часа почва един отлив изведнъж много бърз и силен , придружен с вятър.Току видиш някоя топка надуваема как я тегли навътре.Опасно е , направо дърпа за краката.Малките им вързват поясчето с въже  да не ги дръпне водата.Иначе народ   всякакъв и много.

# 197
Момичета, преди малко видях, че Шоколад има днес рожден ден!

Весел Празник!
Да си жива здрава и много щастлива!
Скоро да гушнеш здравичко, кротичко и сладко бебече!
Приятно празнуване!

Я кажете боядисвате ли яйца, а кузунаци?

# 198
  • T"A
Тали, аз и преди бях споменавала, че не боядисвам. А ако не беше Песах, бих си взела бриош или хала, които достачно ми напомнят козунак, но да меся козунаци - не смея  Blush това си е висш пилотаж в кулинарията. Между другото тези приказки ми напомнят за една кулинарна идея (от книгата на Орна и Ела е) - пържени филийки от хала, вместо от хляб  Wink идейно е. И козунаците изсъхват и от тях могат да се напрят пържени филийки (или както му казваме тук  френч тоуст Flutter)

С Шоколад не сме се опознавали във форумното пространство, но щом е сиба лемесиба (причина за купон) само хубави неща  Simple Smile  bdbaloni

Най-новото ми откритие е сайт, който спазва шабат  Simple Smile Установих, че в Израел има такова нещо - можеш да си сложиш опция в сайта да пази шабат - т.е. да "не работи" в събота!
Ще ви пусна линк към такъв сайт, но, ако днес се опитате да го отворите, ще ви пренасочи към обява за спазване на шабат, а утре вечер (на моцей шабат = излизане от съботата) ще ви се отвори най-нормално: www.levavie.com
Ами, аз си мисля, че това е уникално за Израел, и веднага си помислих да го споделя тук  Mr. Green Какво ли не измислят тези хора, да им се чудиш на идеите  Mr. Green

Лека нощ! 1countingsheep

# 199
Здравейте,

Това което Mentha спомена по-долу за празниците и мен много ме интересува. Намерих едно много хубаво обяснение относно духовния корен на израелските празници (всички които са описани в библията), и специфично за нещата които тя говори, според науката която е била преди всички религии и се явява корен на всичко останало - Кабала. Предполагам, че това обяснение на учения кабалист Михаел Лайтман, който оглавява единствената в света група истински действащи кабалисти в днешен ден, наречена Бней-Барух, ще е интересно и за вас:

Ето видео запис на различни езици:

Иврит: http://files.kab.co.il/video/heb_o_rav_2008-04-25_achana_bb.wmv
Руски: http://files.kab.co.il/video/rus_t_rav_2008-04-25_achana_bb.wmv
Английски: http://files.kab.co.il/video/eng_t_rav_2008-04-25_achana_bb.wmv

Освен това, видях че на сайта им по кабала на български те предлагат безплатни уроци на живо, безплатно дистанционно обучение и свободно сваляне на книги по кабала.

Желая ви приятен ден!
Кабалист

Петя, къде ходите на плаж?
Аз по женски причини не мога да ходя на плаж тези дни Blush, иначе мислихме да отскочим до един басейн, който ни е 10 минути път пеша от къщи... А иначе днес през нощта ще се разбие шарава и утре ще паднат температурите и ще е по-прохладно  Peace  Hug
За Виа Долороса има много интересни четива, аз бях си извадила материал за спирките по пътя, още когато смятахме да ходим, дано някой ден наистина да можем да се разходим свободно и там  Peace

Исках да дам линк към един много хубав сайт, но ще го направя по-късно, сега се сетих да напиша за още една традиция, която отбелязваме тези дни:

Сфират hа'Омер = Броенето на Омер = ספירת העומר [counting of the Omer]

Това е период на седем седмици между празниците Песах и Шавуот, в които е забранено подстигването и сватбите (при най-силно религиозните – и бръсненето, слушането на музика, и всякакви други радости), защото се смятат за период на траур (Петето ще си отдъхне от сватбите Joy) Омер се брои от началото на Песах – днес е четвъртият ден от броенето (както е и четвърти ден от Песах); ла'г беОмер се отброява на 33 ден (за това се казва ла"г - т.е. буквите ламед=30 и гимел=3), а Шавуот – след 49 отброявания на 50-я ден от празнуването на Песах… Grinning

Ние не спазваме тази традиция (както и много други Blush) – за неподстригване, но символично обикновено преди Песах намирам време да подстрижа любимия  Simple Smile, което се  прави от много хора, предвид това, че после имат период на въздържание от подстригване...

Траурът е свързан с Раби Акива (който е живял 120 години – 40 от тях е бил овчар, 40 год. е учил Тора, и последните 40 е посветил на Ерец Исраел, умрял е в б. име, смятан е за един от най-големите мъдреци с  принос към юдейството) и бунта на Бар Кохба (срещу римско владичество) през 132-135 г. н.е. – от тогава до 1948 Израел не е имала независимост. Тези неща са отбелязани в Талмуда, за който, мисля, беше писано в по-ранните теми  Thinking

Има 3 дни, в които траурът се спира – на Деня на независимостта, на Деня на Ерусалим и през ла"г бе'Омер – тогава окончателно се слага край на тараура (макар че сватби не се правят реално до Шавуот, въпреки че през този ден - ла"г бе'Омер е позволено) А за ла'г бе'Омер ще разказвам като му дойде времето – след около месец, защото тогава се палят огньове, а аз живея до парк и за да не ми се опуши къщата, трябва да затворя плътно прозорците (и пак няма спасение ooooh!)

Има някои различия по отношение на това кога се спира траурът - при сефарадите е на 32-я ден (ла"д ла'омер), при ашкеназите е на 33-я, но посветените в Кабала го спазват до Шавуот. Въпрос на традиция е, все пак  Peace

В Израел се говори за сезон на сватбите - има се предвид най-често периода преди Песах или периода непосредствено след Шавуот (след това има затихване заради жегите)  Wink

# 200
  • T"A
кабалист, първо да ти кажа добре дошъл  welcome
а може би да добавя и шабат шалом - мирна събота, защото първото ти включване е съботно Simple Smile
По повод на написаното от теб, бих искала да кажа, че няма "единствената в света група истински действащи кабалисти в днешен ден", а ако има такава група, не съм сигурна, че това е групата на Михаел Лайтман  Thinking. В Израел има подозрения, че организацията, която той оглавява, прибира десятък от заплатата на членовете си и още разни такива хубости. Защото безплатен обяд няма no. (а групи като тази на Лайтман - в Израел с лопата да ги ринеш)

Някога е казано, че Кабала може да се изучава само от мъже, навършили 40 години, женени, с деца (защото е необходим някакъв житейски опит), но тъй като се очаква да дойде времето, в което всеки ще има разум да чете книгата Zohar, малко се злоупотребява с това нещо - да, всеки може да учи Кабала, но преди това трябва да познава Тората, да е живял според нормите и и законите и пр. Останалото е т. нар. Кабала инстант, което е всичко друго, но не и истинското учение за приемане...

В миналите теми са обсъждали Кабала, на първата страница на тази дискусия ще видиш линкове и обяснения какво съдържат предишните теми. Може би ще ти бъде интересно  Peace Успех с поправките (тикуним)  Wink

# 201
  • T"A
кабалист, към предишния си пост допълвам - един линк, който води към предишните обсъждания на Кабала, Петя и Пепеляшка са си направили труда да пишат, превеждат и да разказват  Peace  Hug http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=255974.120

Аз вече няколко дни се каня да споделя с вас един сайт, който намерих и много харесах - виртуални разходки из израелските градове:
 Sign Exclamation Arrow http://www.3disrael.com/

Може да си изберете град и да разгледате символичните за него места, като те са снимани в такава перспектива, че може да се завъртите на 360 градуса и да разгледате мястото от всички страни! Изчакайте да се зареди образът, след това той се движи и сам, но може и с помощта на мишката да разместите кадъра на горе, надолу и на дясно и ляво…

От Ерусалим – може да се види Божи гроб (и то без хора, което е изключителна рядкост), мюсюлманския квартал и Стената на плача в частта за мъже (до която нямаме достъп обикновено), има дори 2 обиколки из Върховния съд, за който разказвах (едната е от музея, другата – входовете на съдебните зали); хванали са и малко от Махане Йеуда – прочутия ерусалимски пазар (но кадърът не е нещо особено), и още много интересни места!

Heart Eyes И любимият Тел Авив Grinning:
Непременно погледнете Неве Цедек:
http://www.3disrael.com/telaviv/neve_tzedek.cfm
Аз се зарадвах да видя и ъгъла на улиците Ротшилд и Херцел, където бях само преди 4 дни (на РД)
http://www.3disrael.com/telaviv/Rothschild_Hertzel.cfm
Плажовете на Тел Авив пък могат да внесат лятно настроение Sunglasses, а и площадът на Часовниковата кула в Яфо е едно от легендарните места в тази част от света, отделно са снимали и търговски центрове, че без тях за къде сме  Joy Заповядайте ни на гости  Party

# 202
Момичета , здравейте!

Шоколад , честито (ако четеш) ! Hug

Днеска е прохладно, даже облачно....Как жадуваме за такъв  въздух..... И това слънце вече  го мразя  Rolling Eyes Нещо имам негативни тръпки към лятото,  жегите и потенето  Mr. Green Стръскало ми се  е сигурно. Simple Smile

Тази вечер  след 8  часа може да се яде вече  хляб.Майка ще ни прави  голяма плетена пита с лъскава кафява коричка.  chef 

Свършва Песах.

# 203
ехааа вкусно....пък аз правя козунак, за пръв път.. chef... до сега звънях 3x на майка, а още не съм почнала да го пека, обаче така е набухнал,че направо прелива...много съм доволна... за утре подготвяме грил с приятели...нищо че някои са католици.. и времето се очертава слънчево.... Simple Smile
а за жегите направо ви съчувствам...като знам как по цял ден нищо не можеш да правиш,освен да стоиш под климатика... аз уж съм ужасно зиморничава, но м/у 11 - 17h едва дишам в Атина...а Израел е къде-къде по' на юг...

# 204
  Мани , бе !Жегите не  са работа.Затвор на климатик.Добре , че поне навсякъде има климатици , та и в автобусите (който пътува, аз 3 - 4 пъти съм се качвала за тия  години и ми се хареса).

http://www.svatbata.com/sweet/unipek/unipek_pogacha02.jpg

Козуначе - 

http://marfieta.files.wordpress.com/2007/04/easter1.jpg  (шаренийка, не е у нас   Joy )

Козуначе  с  БОЗА сега да има !   Носталгия  Mr. Green !

# 205
Момичета, мерси много за детските песнички   bouquet

Много мрачно времето днес. Нямам търпение да дойде лятото. Незнам на бебето  как ще му се отразят високите температури в Израел но навсякъде има климатик така че ще се справим. Притеснява ме малко и пътуването със самолет но дотогава тя ще бъде поне на 4-5 месеца.

Ние се приготвяме психически за още една безсънна нощ забравих вече кога съм спала повече от 3-4  часа наведнъж , мъжа ми също  Tired.

Да минават вече тези колики че направо незнам докога ще издържим    smile3507

Лека вечер!

# 206
  • T"A
hand, имаше такава тема за бебета в самолети - не знам дали ти е попадала, но може би ще се почувстваш по-добре, ако прочетеш за опита на други майки с бебе на полет: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=261943.0  Hug
Аз съм пътувала с бебета, които цял полет не ги чуваш - явно си е индивидуално за всяко дете  Simple Smile

А и полетът е кратък  Wink Бих ти предложила сайта на Ел Ал, аз си купувам билетите директно от него (не от агенция), при закупуването на билет ти дават да си избереш място в самолета (има картинка и ти посочваш). Много е удобно - друго предимство е, че си посочваш в кой интервал от време искаш да пътуваш и сайтът генерира списък с полетите с цени - така можеш да си избереш дати, на които билетите са малко по-евтини.... Peace http://www.elal.co.il/ELAL/English/States/General/

# 207
Мерси Мента,

Моят бизнес е свързан със самолетни билети така, че аз си правя и издавам билета  Wink.  А пък от Ел Ал нямам много добри спомени първият път като летях с тях още не бяхме женени с мъжа ми , съвсем в началото на връзката ни и пътувах сама такъв разпит ми удариха  Crazy и майчиното мляко искаха да си кажа  Laughing но бяха много любезни всички.

Но пък после винаги като сме летели с тях ми правят впечатление с добро обслужване само цените са височки.

Много кофти че не може по суша да се пътува аз обожавам да пътувам с кола толкова неща могат да се видят но няма как ситуацията е такава.

# 208
  • T"A
А пък от Ел Ал нямам много добри спомени първият път като летях с тях още не бяхме женени с мъжа ми , съвсем в началото на връзката ни и пътувах сама такъв разпит ми удариха  Crazy и майчиното мляко искаха да си кажа  Laughing но бяха много любезни всички.

Мога да те разбера, аз също съм се разделяла от охраната на летището със сълзи на очи (от огорчение някакво при тези разпити, защото мъжът ми мина, а мен ме разпитваха, и той си ме изчакваше настрана  Crazy). Известният метод на човешкия фактор:
http://www.boston.com/news/globe/editorial_opinion/oped/articles … y_could_teach_us/
http://www.israel21c.org/bin/en.jsp?enZone=Technology&enDisp … =Articles%5El1417

Въпреки че знам, че е и за моята сигурност, не е приятно, наистина...
 Sad

Мислили ли сте за идване с кораб (с кола през Гърция) до Хайфа? Или това е  твърде приключенски вариант за семейство с бебе?

# 209
  Полета с Ел Ал е по-евтин(  Crazy ), по- добро е обслужването и самолетите.За разпитването няма какво да те смущава , нямаш какво да криеш.Мерките за сигурност са стандартна мярка, не го вземай лично.Напоследък заради терора мерките за сигурност са засилени по цял свят.Стандартни въпроси питат, отговаряш си и това е.Не бива да се приема като нещо стресиращо.Не е разпит  в полицията....все пак питат какво носиш, къде отиваш, от къде идваш....По каква линия , за колко време .....нищо странно.Моите сълзи на очите са били от  самите раздели с любимите хора от двете страни, охраната не ме интересува особено.Да си вършат работата , нали са любезни.Груби не си позволяват да бъдат, особено с Ел Ал , а и няма защо.Освен ако нямат причина да задават повече въпроси....Хора има всякакви. Сега откакто няма визи и всички българи си летят нататък мерките за сигурност трябва да са още по-засилени.Освен това не само заради самата сигурност  в самолета , но и за многото хора , които идват насам с идеята да останат нелегално на работа ..... Полета е ктратък, има легълце за малката ти знаеш, Ханд. Поискай си предварително.Леко минава , не е много тежък полет.Аз съм летяла с 2 малчовци и не беше голям шок.Стягаш нервите , стискаш зъби, зареждаш чантата с изненади - играчки,  нещо за хапване ....дрънкулка нова .....Така ....  Simple Smile Успех! И дано скоро си отспите по-така.Знам какво е ..... Количката и столчето за кола не ги  броят към багажа и  не ги теглят, знаеш. Времената се менат.Критериитесъщо.И мен ме разпитваха повече от половин час  , кмогато не бяхме женени, за да не отивам в Израел да работя  нещо нелегално например .....ще си спазя ли визата (беше 1 месец).....Сега с децата и с  израелския паспорт не ме питата повече от 5 въпроса.Когато бях с децата , но още с БГ паспорт пак не ме питаха кой знае колко ...не е като само момиче отива на гости в Израел.....Нещата  са различни.
  Лек ден , момичета!

Общи условия

Активация на акаунт