Детски градини в Пловдив?

• 199 499
  • 1 568
  •   1
Отговори
# 225
Здравейте!
Искам да попитам за Ясла 12 в Кичука
На пролет ще сме там и затова търся отзиви

# 226
  • Пловдив
Момичета пиша в темата по следния въпрос. Следващия вторник нашата съфорумка kremena е канена в предаване на Евроком за проблемите с детските градини и тъй като тя в момента няма възможност да влиза във форума, пиша от нейно име.
Моля споделете вашите проблеми с градините. Ще има представител на общината в студиото и е добре да се поставят повече наболели проблеми. Можете да пишете в темата или на ЛС, аз се ангажирам да предам всичко на kremena.

# 227
Аз веднага се сещам.. Това което ми е близо поне..
Нямат конкретни изисквания и централизирана система за кандидатстване и прием в детските градини.. Всяка градина си има свои правила - едни приемат молби 10 години по-рано, други едва ли не трябва да спиш пред вратата, за да знаеш, че ще ти вземат молбата  Rolling Eyes

# 228

Нямат конкретни изисквания

Какво имаш предвид?  Shocked Как да нямат, сещам се за няколко:

1.Детето да е здраво, което се удостоверява с необходимите документи изисквани от ХЕИ
2.Има си документи, без които прием не може да стане - молба, която се попълва на място, акт за раждане и служебни бележки на родителите
3.По отношение на системата за кандидатстване всички директори са длъжни в началото на календарната година, в която ще подавате молба включително до месец Май да приемат молби.Несериозно и в нарушение са ако не го правят.
4. Има си критерии за прием, които са определени от Министерството на образованието и науката и не са своеволия на директорите
5. Това, че си подал първи молба не ти гарантира, че детето ти ще бъде прието.Има много условия, сещам се за няколко - примерно второ дете в ДГ е с предимство, да живееш в района на ДГ, сега новост е деца с увреждания, те също са с предимство ако се бориш с за 2 -3 места примерно.

Според мен главния проблем е недостига на материални бази, все пак ДГ в Пловдив са малко и не са ластик, не могат да приемат всички деца.

# 229
Разбира се, че нямат единна система и правила.
Всяка директорка си определя сама кога и как да приема молби, както и вътрешните правила.
Веднага се сещам голяма моя болка - определени директорки на своя глава са решили да не приемат торти за рождени дни, независимо какви сертификати им се носят, канени са да видят хладилните коли за превоз от сладкарницата до детската градина, но си мрат на ината... Ей така да покажат, че са шефовете те. Кой и защо го определя това?

Да повдигне въпроса за флуорното мляко задължително.
От името на СНБМ ли отива Кремена?

# 230
Кремена,аз имам питане по отношение на решението на ОС от 2005г. за прием на сеца с предимство ,чиито майки са учащи.Нека да ми разтълкуват кога се прилага:при първо класиране или сам при второ,защото всяка директорка си я прилага както си иска.

# 231
  • Пловдив
Ще предам на всичко на Кремена, макар че е възможно и тя да се включи в понеделник.
Каспър, до колкото разбрах са й се обадили от същото предаване в което гостуваха с Бу преди време. Нямам представа дали е свързано с СНБМ.

# 232
Имам въпрос как се определя колко деца да има в 1 група.
Мисля, че тук директорките имат доста голяма свобода.
Зная че ДГ са малко, а децата много, но повече от 15-16 деца в група...
В групата на сина ми, 1 група, започнаха мисля 21 през Септември, последно ми казаха 28 деца по списък, а в същото време има и други ДГ с бройка около 20... Всъщност може би, Какъв е нормативът за деца на 1 учителка?
Какво значи Директорката казва, че не приема повече от...деца?

Също какви са изискванията, по закон, за санитарните помещения?
Френска тоалетна (с дупка) или с клекало?

Когато ние бяхме на ДГ, имахме четки и пасти за зъби, едни такива несесерчета, раздаваха се дори от Стоматолозите. В ДГ се миеха зъбки. Сега децата се хранят там 3 пъти на ден, без да мият зъби.

Защо в 1 група няма вилици (малки, детски)? Това са деца по на 4 години! Синът ми отказваше да се храни първия месец, защото го караха да яде месо с лъжица. Наложи се да занеса вилица.

Задължително ли е да се хранят в тези метални съдове? Зная че изваряват, но е отвратително. Може да се ползват съдомиялни. Спонсорите дето подаряват телевизори, да си вадят децата очите, по-добре да подаряват съдомиялни.

В тази връзка, описано ли е някъде, колко време е разрешено гледането на телевизия/DVD от децата в ДГ? И въобще разрешено ли е в ДГ? У дома синът ми гледа ТВ много по-малко отколкото като тръгна на ДГ. Когато отидох да видя ДГ се похвалиха как във всяка група има голям телевизор, уредба и т.н. Коментарът ми " надявам се, че не ги ползвате много често" останан неразбран.

Може да ви се сторя старомодна в някои птношения, но така мисля.

Айде стига, ако се сетя пак...

# 233
  • Пловдив
Marietta, ще предам дословно! Ако се сетиш за друго пак пиши.

# 234
Нямах време вчера да пиша за това как мина,но сега ще се опитам да обясня нещата.

Преди да отида в Еврокома минах през 2 детски градини и говорих с 2 директорки. В най-смотаната в нашия квартал за набор 2006 вече има записани 30 деца,не си представям за догодина какво ще е дереджето. В другата лично пред мен се обадиха на директорката за интервю от телевизия Европа и тя има каза доста неща,които явнопосле жирналистите са си поспестили. Вьв тази деткса градина за 22 места набор 2005 чакат повече от 100 деца. И не ми обяснявайте,че с детските градини нямало проблем. Не е нормално да си запишеш детето 12 подред и да ти кажат Тьрсете си  други варианти. #2gunfire И то в Кичука-не в центьра.

Като цяло идеята беше ,че ще присьства господина от Общината-Янев. Та да можем да си поставим вьпросите пред него. Уви,обади се само по телефона,та повечето вьпроси истанаха некоментирана,а и ефирно време нямаше.

Но сьм много впечетлена от директорката на Буратино. С нея доста си поговорихме след края на предаването. Тя знаеше за всички неща,които се коментират тук,за проблема с предимствата,сьс храната ,сьс базите и т.н.  Ако тази градина ми беше наблизо сьс сигурност щях да си запиша детето там,просто си личи ,че дьржи на работата си,на децата и персонала и прави всичко добро за тях.

Относно храната- да еднаква е за всички деца независимо от групата.По усмотрение на персонала порциона се преразпределя грамажа сьответно за нуждите на децата.

Относно миенето на зьбките-задьлжително евьв всички градини децата да си мият зьбите.

Относно предимствата-тук вече е много сложно

Има някой предимства ,които са определени от закона и норм.уредби-такива са децат инвалиди,деца сирачета,деца,загубили си родителите при изпьлнение на служебния дьлг,деца,които имат братче и сестрика в градината.
От там нататьк всеки директор сам определя реда на приемане на децата като дава предимства според решение на педагогическия сьвет на завеедението. И този правилник трябва да е залепена на видно място вьв детското заведение.Ако иска дава предимство на студенти,ако не иска не дава. Ако иска дава предимство на децат ,чиито роднини са учители,разботят в градината и т.н.

Относно предимствата на СТУДЕНТИ-такова предимство се дава само ,когато и двамата родители са студенти редовно обучение.
Обаче на мен в една от градините ми сметнаха за предимство това,че сьм студентка-задоно,мьжа ми не е.

Относно предимството на САМОТНИТЕ МАЙКИ-е тоя абсурд го има само в Пловдив с решение на Общиснкия сьвет.
Една от директорките каза,че го приема за предимство само след показване на документ за развод или след като види в акта за раждане на детето,че няма баща или ,че вьпросния не го е признал.

Относно сторежа на детски градини в града,за момента си е прах в очите.Стори се една в Западен и една в Централен,една в Западен се ремонтира-това е всичко. Това не решава примерно проблема на Източен-тук има 1 ясла,има 1 млечна кухня,има 3 градини ,в които е кошмар-едната се намира в блок и условията са Sick

Ако се сетя за още нещо ще допьлвам. Ако и вие имате някакви вьпроси питайте,стига да сьм полезна.

# 235
РЕШЕНИЕ № 146 ВЗЕТО С ПРОТОКОЛ № 8 ОТ 18.05.2006
ОТНОСНО: Промяна на приема на деца в детски ясли и детски градини
ПО ПРЕДЛОЖЕНИЕ НА :Д-р Лилия Учкунова – общински съветник На основание чл. 21, ал. 2 от ЗМСМА, Общински съвет – Пловдив
Р Е Ш И :

1. Задължава ръководителите на детските ясли и директорите на детските градини на територията на Община Пловди да приемат деца целогодишно при фактическа възможност и при спазване на действащите нормативни актове.

2. Задължава ръководителите на детските ясли и директорите на детските градини на територията на Община Пловдив да организират дежурни групи през месеците юни, юли и август, при подадени заявки един месец предварително и при спазване на действащите нормативни актове.

3. Предимство при приемане на децата в детските ясли и детските градини, при спазване на действащите нормативни актове, следва да имат деца на:

3. 1. самотни майки;

3. 2. с един родител;

3. 3. родители, единият или двамата, от които са болни от тежко хронично заболяване, изискващо продължително лечение;

3. 4. с бащи войници;

3. 5. многодетни семейства (три и повече деца), в които има други деца, страдаци от тежък телесен или психически недъг;

3. 6. майки-учащи се.     
       4. Задължава Кмета на Община Пловдив в десетдневен срок да запознае районните кметове с настоящото решение за изпълнение.

Това е решението на ОС Пловдив за предимствата, с което трябва да се съобразяват директорите.За това призовавам да си търсите правата.
А и никъде не е записано,че трябва и двамата родители да са учащи!
Надавам се че мога да чета.

# 236
Ниото всички можем да четем .Аз ти цитирам думите на директорите. какво спазват или не си е техен проблем и те носят отговорност за това.

Между другото знаеш ли само в Източен колко са бащите войници??? Така,че и да я гледаме и да не я гледаме наредбата всеки директор ИМА свободата да прецени на кого да даде предимство и на кого не.

# 237
Кремена, аз не знам колко са бащите-войници,но решението на ОС е нормативно  от нас зависи дали се спазва или не.Ако ние не контролираме как се прилагат нормативните актове,няма на кого да се сърдим.
Детските заведения са към Общината,в чистия смисъл  на думата нямат автономия.Това е така,защото пак тя определя финансирането и всички други правила свързани с организацията по на дейностите.
Мен лично ме засяга това решения и ще следя как ще се приложи!

# 238
  • Пловдив
Да се включа и аз. Живея в центъра и работя в Центъра, около нас има две градини отдалечени почти еднакво от работата ми и от вкъщи - "Майчина грижа" и "Щурче". Дъщеря ми е родена през декември 2004. Когато беше на  1,5 години реших да мина през съответните две градини да проверя как стоят нещата. Директорката на "Майчина грижа" директно ме отхвърли- първо било много рано, трябвало да подам молба в годината когато навършва три, но пък и да подам тя почти на 100% няма да приеме детето защото септември няма да е навършило три години и тя няма да му пази мястото. Попитах я какво правим тогава като детето няма години- няма да ходим на градина ли? Тя ми вдигна рамене и каза цитирам "Ние не сме квартална градина, има и други подайте си ако искате и в 10 градини молбите". Честно казано много се ядосах, а бях чувала добри неща за тази жена. Проверих и в "Щурче"- там директорката също каза че приема молби в годината когато детето навършва три години, но ме увери че тя ще ми пази място, дори и детето да не е в списъка който изкарват към септември. И наистина беше така - подадох си молбата януари 2007 година, някъде към средата на май или юни - не помня точно ми се обади лично госпожата на първа група да ми каже че детето ми е прието и очаква да се видим след като навърши три години. Сега вече ходи месец и половина в "Щурче"- нямаме никакви проблеми или оплаквания, освен сутрешното леко мрънкане, но вечер е спокойна и щастлива. Надявам се скоро да успее да преодолее сутрешната раздяла.

# 239
Сега вече ходи месец и половина в "Щурче"-

Би ли споделила колко плащате на месец?

Общи условия

Активация на акаунт