Кокичета, минзухари и всякакви цветя вече избуяха на канадска земя - 25

• 23 294
  • 284
  •   1
Отговори
# 195
MrsK, интересно ми е от какво си останала приятно впечатлена във Варна и в Бг като цяло. Ти спомена накратко, но май твоите впечатления никак не съвпадат с моите (за мое съжаление). Ние никога не сме се замисляли да се връщаме за постоянно там, защото виждаме как от ден на ден положението става все по-лошо. Няколко лъскави сгради няма да променят манталитета на българина да се прави на тарикат и всичко да се прави на гърба на другия. Да не говорим за катастрофите (по-скоро за начина на шофиране на голяма част от населението), мръсотията (която е навсякъде), бездомните кучета (от които пострадаха не един или двама души), цените (които скачат постоянно и вече доста неща са доста по-скъпи отколкото тук), заобикалянето на законите от всички. Като се сетя и за това, че трябва да си едва ли не с блиндирана врата, за да ти е по-спокойно, а и задължително с решетки на прозорци и тераси ако живееш на първите етажи... Няма да продължавам, но това са моите впечатления от 5 седмици престой. Надявам се за някои неща да бъркам, ама силно се съмнявам Sad Разбира се за всеки е индивидуално, както и Милена трябва сама да реши какво да правят, но след като имат няколко алтернативи, не се съмнявам, че ще направят правилния за тях избор Peace За мен правилното място е тук и го разбрах още като пристигнахме преди малко повече от 3 години Peace
Lady_Cherie, не знам дали говориш за леглата, за които си мисля (а именно дървени кошари с решетки), но ако става въпрос за тях, тези в ИКЕА не са нищо особено, а са скъпи. Нашето мога да кажа че е по-хубаво и струваше 160$ от магазин Bebe Depot Plus. За същите тези кошари матраците са стандартни и чаршафчета с ластик има много хубави на Walmart за по 5-6$ едното. Ако купуваш комплект ще ти излезе доста по-скъпо, отколкото ако купиш нещата поотделно. От ИКЕА купуваме някои мебели за нас, но не и за детето, нямат почти никакъв избор.
MrsK ти е писала за канадски паспорт, с който детето ще пътува. Еквивалент е на нашите международни паспорти, но името му си е просто Канадски паспорт. Не служи за нищо друго, освен за пътуване. Т.е. ако нямаш намерение детето ти да пътува скоро, няма нужда да вадиш такъв. Но тъй като повечето българи си ходят до Бг, за да изкарат бг гражданство на децата си, затова вадят паспорти успоредно с другите документи (като например тези за бг гражданство).

Ужас, голяма съм мерудия Embarassed От няколко дни постоянно пиша ли пиша и нещо все се обяснявам. Тъй че ако съм засегнала някой, моля да ме извините Tired

# 196
Аз от Икеа бях харесала тази кошара:

http://www.ikea.com/ca/en/catalog/products/60108663

Но само на картинка, не съм ходила до там. Имам си вече подарък кошара и ми отпадна този " проблем".

Относно България, аз мисля като p4eli4ka. И за миг не съм се запитала дали направих грешка, защото знам, че не е.

# 197
MrsК, благодаря ти за мнението! Разбира се, че избора е труден и много индувидуален, няма универсален отговор, различни сме, различно изживяваме носталгията, различно сме привързани към родителите си и т.н. За нас специално това е доста силна причина да сме вБГ, но се върнахме заради работата. Предишния път и мъжа ми, и аз не работехме точно това, което искахме, а прости ИТ, аз бя+х съпорт, той - нещо подобно. Затова, когато тръгна студиото на Юбисофт в БГ и го поканиха, сравнително лесно се навихме да се върнем. Но пък доста ни тежи от общоизвестните неразбории тук. За почти 3 год. от както сме в БГ след 1.5 год. в Канада се примирихме с някои неща, по-точно е да кажа свикнахме с тях. Но сега когато имаме сериозно предложение, което си е и мечта на мъжа ми някак това надделява като че ли. Моята работ тук ме спира в момента (освен близките, разбира се, но това е нещо несъизмеримо с всички други плюсове и минуси), но ако наистина измислим начин да си го работя от там, голяма част от притесненията ми ще изчезнат на този етап. За нас в момента Канада е някакъв романтичен спомен от преди. Но децата бяха малки, бяха у дома, не сме имали сериозни проблеми, освен, че някак не можахме да пробием по отношение на професията си. Сега това е някаква възможност реално да оценим живота там към живота тук. Когато и двамата ще работим каквото искаме, децата ще ходят на училище и т.н. А и в момента сме достигнали някакъв баланс и относително спокойствие тук. Имам предвид, че мисля за около 1 год. ще сме наясно наистина ли там е по-добре за нас или другите фактори надделяват тук. Малко се притеснявам за местенето на децата и смяната на образователните системи, но през последните няколко дни успях да се поуспокоя, че това на тази възраст (на 5 и 7 са) ще им е по-скоро в плюс.
Такива едни размисли. Благодаря ви за подкрепата и коментарите!

# 198
Пчеличка,
За съжаление и аз споделям мнението то. Първото ми прибиране беше преди 2 години, след 2 години престоий в Канада. Колкото и да се опитвах да гледам едропанелно и да не ми обръща внимание, неуспях да незабележа нещата които някакси докато живеехме в БГ неискахме да видим. Ванкувър е твърде много далеч и ме боли,че нямаме възможността да се прибираме всяка година. Че неможем да си посещавам бабите и дядовците,които вече са стари и милеят да си видят внучката и пра-внука. Че родителите и брат си немога да ги прегурна толкова често,колкото аз искам. Но ако си бях в БГ със сигурност щях да попълня тази емоционална дупка, докато се отвори другата коиато е по-страшна. Да си емигрант не е лесно и никога не е било. Канада не е съвършенната страна. След 4 години тук, забелязвам неща които преди небях, но къде ли е съвършенно?! В крайна сметка спокойствието е незаменимо. В БГ няма вечеценности, има деградация на голяма част от населението, на власт са пошлостта и беззаконието, моралът сред младите е мит. Знам, че една страна трябва да се развива, но някак си за мен, отстрани,  България се развива в малко погрешна посока.
Трябва да се изроди населението, да се промени мисленето на хората, с това няма да е за 2 дни.
Болно ми е, но ако искам да се преместя някъде на този етап би било друга държава, но не и България. След канадският опит човек може да си намери сравнително добра работа, но мисля че ще ми трябва много време да свикна наново с манталитета, беззаконието и липсите на морал, и наново да започне да не ми пука.
Лелее, колко се изписах....така е като човек се надрънди в 5 сутринта  Laughing

# 199
  • Vaudreuil Canada
За почитателките на WILTON в Canadien Tire има намален комплект от 5 части - 4 тавички и една решетка за 9.99 пари. Съдържа кръгла тавичка като за пица, дълбока и плитка правоъгълни тавички и тавичка за мъфини. Има и доста играчки намалени на 50%

# 200
  • Canada
p4eli4ka, denzul, на мен това ми беше второто ходене до БГ. След първото и аз се чувствах кофти.
А сега, понеже имах занижени очаквания, бях много приятно изненадана. Има и друго: все пак гледах с очите на човек, който след 3 седмици се прибира в Канада. Simple Smile И трето, като тръгвахме от тук, още имаше сняг и беше сиво, а там вече беше зелено навсякъде. Simple Smile

Какво ми хареса ли...
Например това, че са сложили броячи на светофарите - почти всички светофари във Варна имат такива. Много е удобно, не се чудиш кога ще светне червено - дали ще ти стигне времето да преминеш; дали да си убиеш скоростта, защото ще се наложи да спреш. По "Цар Освободител" отсечката до ВиК е супер вече. В гъсто застроените райони улиците са еднопосочни. На всички по-гадни кръстовища са сложили светофари.

Магазини - всякакви и много Simple Smile Страхотни български детски дрешки намерих направо на ниски цени.
Строят се няколко мола едновременно, ако наистина в тях има това, за което се говори - боулинг зали, кина, ледени пързалки, - ще стане супер! Прословутият мол до Дом "Младост" не ми се видя ултра скъп, както бях чувала. Просто на входа му има маркови магазини, които, където и да са, ще са скъпи, това е. А на -1 ет. има детски магазин, който май се казваше "Хипо Ленд" и в който има всичко.

Най-много ми хареса обаче, че успяхме да си видим почти всички приятели и те не са се променили. Работят здраво, имат прилични доходи, с които си осигуряват един добър стандарт на живот.

# 201
  • Pierrefonds, CA
!   

Последна редакция: пн, 12 май 2008, 01:20 от Еli===

# 202
Честит празник и от мен мили мами  bouquet
Честита 1/2 годишнина на малката Мими  cook

MrsK, от Хиполенд и аз останах впечатлена, наистина има всичко. Но в мола като цяло влязох в още 2-3 магазина и като видях цените набързо се изстрелях и стигнах до заключението, че това не са магазини за средностатистическия българин. Какво като са комплекси на по не-знам-си-колко етажа, след като са малцина тези, които ще си пазарят от там. Само 2 примера да дам: плюшено цветенце като тия дето се продават в Доларама, там струваше 10лв. Учителката по френски, при която ходех на уроци каза, че нейната дъщеря си е харесала дамска чантичка за скромните 400лв (която естествено няма да получи, тъй като майка й е учителка, а не мутреса). Е това ако са нормални цени здраве му кажи ooooh! Останах също безкрайно разочарована от отношението по институциите. Само един пример ще дам: Отиваме в ОББ да обменим канадски долари. Искахме да обменим 1000КАД. При влизането в банката бях очарована. Чакане с номерца, столчета на които да чакаш, абе като тук, културна работа. И като дойде нашия ред, стана весело. При споменаване каква сума искаме да обменим, служителката каза, че трябва да говори с главния касиер. След 2 минути се върна, като каза, че банката не е заинтересована от такава голяма сума Shocked Ако сме искали по-малко да сменим, можело, и пак мен пита колко искаме да обменим. Аз й казвам: Ами аз искам 1000, след като на вас са ви много, вие ми кажете колко няма да са ви много. Тя взе да мънка, при което мъжа ми категорично отсече: Тук няма да сменяме нищо, да си ходим. Излязохме и точно на 20 метра влязохме в чейнч бюро (Варчев), където курса беше по-добър и нямаше никакъв проблем, за тях нашите 1000КАД не представляваха проблем. Пак станах многословна, но това беше първото ни приятно впечатление, последвано от голямо разочарование Sad
Аз не мисля, че при следващото си пътуване до Бг ще съм очарована, по-скоро ще бъда още по-разочарована Sad Няма значение броя на пътуванията, важно е дали положителните промени са повече от отрицателните Rolling Eyes

И само една вметка още. Онзи ден свекърва ми каза, че в Бг приели закон, държавните служители да работят по 8ч на ден Joy (явно и затова закон се иска). И тя е твърдо убедена, че вече няма да има размотаване и всички ще си вършат съвестно работата hahaha Ето това заблуждение на българите, че със закони всичко се оправя, няма да ги доведе до никъде. Много хора се отказват от мисълта за емиграция, защото вярват, че всичко ще се оправи Crazy

И още веднъж: Весел празник мили мами  bouquet

# 203
denzul, благодаря ти. Пишеш точно моите мисли и усещания. Би ли споделила сега и негативите, които си видяла след 4 год. там, за да си представя как бих ги възприела аз. Ще ми бъде много полезно  Hug

# 204
Millena,
И тук е почти всичко с връзки. Китаеца - китаец ще наеме, същото и за индийците... както и поляците, и руснаците .... само ние българите всеки друг ще наемем, но не и Българин  Mr. Green
Типично по американски всеки гледа да ти набута нещо да си взимаш, все ми звънят по телефона точно на вечеря и да ми искат пари за туй или унуй Simple Smile.... никой не ми се обажда да ми дава пари  Mr. Green Установих, че за много неща и тук се опитват да те "прекарат" ако мине номера. Когато вече "скръзнеш" със зъби и тотално се променя ситуацията. В момента не се сещам за конкретни примери  Confused
Но пък винаги имаш глас и мнение.... невинаги става по моята, но спокойно мога да се оплача или да изявя позиция без да се притеснявам за работната си позиция или от нещо друго.
И все пак емиграционната дестинация ще е такава, каквато сам си я направиш  Wink

ЧЕСТИТ  ПРАЗНИК МИЛИ МАЙЧЕТА!

# 205
дензъл, ако това са проблемите и негативите, нямам НИКАКВИ проблеми с тях Simple Smile
Аз имам спомени за други неща, които ми тежаха повече преди, знам, че и сега ще ме дразнят. За момента мисля, че ще съм ОК с тях, но само времето ще покаже.

# 206
  • Канада, Монреал
Еli===, p4eli4ka благодаря за отговорите Simple Smile
p4eli4ka, да тези дървените с решетки имам предвид, но не съм ги гледала по-сериозно. Иначе в Ikea наистина има хубави мебели на добри цени Simple Smile
Как изкарахте днешния празник/ден? Нашият татко не го признава нещо.
Ние ходихме на барбекю с наши приятели, то било много хубаво Simple Smile Само по филмите бях гледала как хората си се излежават по полянките в градинките и си правят пикници. По градинките в Бг освен алкохолици други не се излежават  newsm78
MrsK, в София, а явно и в други градове наистина са отворили много детски магазини. И в Сф има Хипо ленд, има и Piggy`s house - много голям магазин и там има от пиле мляко Wink Има огромен избор на колички и всякакви нещица и аксесоари. Тук в Монреал според мен няма такъв избор на марки колички.

# 207
  • Vaudreuil Canada
Lady_Cherie според мен в Toys'R'Us има подобен избор като в Piggy's house дори за някои неща е по-богат. Просто няма същите марки. Иначе Piggy's house и на мен ми хареса, но е скъпичко. За дрешки в София най-ми хареса един магазин Слънчице - на Константин Величков се намира между Жданов и Тодор Александров - цените са много прилични качеството също.
Аз на първото ходене в БГ нямах проблем освен че бях забравила хлебарките и определено хич не понасям уличните кучета. Но второто ми прибиране до БГ ми отвори очите за една камара кофти моменти част от които изобщо не съм подозирала че съществуват. Ако не са близките ми там и покрай тях да се възползвам от ниските цени на някои стоки в магазините и частните медицински услуги хич няма и да се напъна да си ходя.
Забравих да се оплача че ние сме болни за 3-ти път откато сме на градина и вече ми иде да вия - за по-малко от 48 часа за трети път вдигаме температура над 40 градуса - викахме и "бърза" помощ, която дойде за около час и половина. Казаха че детската болница не им е в района така че да си се караме до там сами. Не можаха да измерят нищо на детето щото нашия змей пищи и се дърпа и няма как да му снемат данни въобще страшна картинка .....
Започвам да се замисля да ходя да уча за доктор или поне за медицинска сестра ....

# 208
shemet_neveroiaten, много са ми притеснителни такива неща. Тук поне имаме свестни частни доктори, които ни следят, най-вече за децата, идват у дома, говорим по телефона.
Та това ми е един от страховете.
Другия е, че сина ми тъкмо се научи да чете и тренира краснописа, не ми се иска да го губи Sad

# 209
Забравих да се оплача че ние сме болни за 3-ти път откато сме на градина и вече ми иде да вия - за по-малко от 48 часа за трети път вдигаме температура над 40 градуса - викахме и "бърза" помощ, която дойде за около час и половина. Казаха че детската болница не им е в района така че да си се караме до там сами. Не можаха да измерят нищо на детето щото нашия змей пищи и се дърпа и няма как да му снемат данни въобще страшна картинка .....
Започвам да се замисля да ходя да уча за доктор или поне за медицинска сестра ....
Ние също пак сме болни. С теб си писахме на лични съобщения предния път и знаеш и при нас какъв ужас беше. Една седмица след онова боледуване отново започна кашлица, хрема и температура докъм 38,5С. Едната вечер пищя от болки в ухото и гърлото. Мъжът ми му даде Адвил и се успокои. Но кашлицата беше нещо неописуемо. Неизтърпях и го заведох в спешното. Тъй като го бях водила и предните два пъти там, си извадиха необходимата информация от досието. Лекарката го прегледа и каза, че вирусът го е повторил, но ушите и гърлото са добре. Заради продължителната кашлица ни направиха и снимка на белия дроб, за да се види дали не е вирусна пневмония. На него вече почти му мина, но пък аз се заразих. Кашлям зверски и почти си загубих гласа. Вече сериозно се замислям, че ако този ужас продължи, сигурно ще го спра от детската градина. От два месеца Алекс една седмица е на градина, две в къщи.
От други хора съм чувала, че при температура няма никаква полза да викаш Бърза помощ. Най-добрият вариант е, ако можеш поне малко да свалиш температурата и от там в спешното. Поне ще го прегледат и ще му направят някакви изследвания.
Сега търся педиатър и ако намеря ще настоявам за изследвания на кръв, урина, гърлен и носов секрет. Абе ужас!

Общи условия

Активация на акаунт