Q&A
Обобщени въпроси и отговори от темата *
Какви са рисковете за бременна жена, заразена с варицела или изложена на варицела?
Какви са рисковете за бебето, ако майката се разболее от варицела по време на бременността?
Какви са препоръките за бременни жени, които са били изложени на варицела или са заразени с нея?
* Предложените въпроси и отговори се генерират машинно от автоматизиран езиков модел на база потребителските мнения в темата. Генерираното съдържание може да е непълно, неактуално, подвеждащо или неподходящо. Вашите оценки спомагат за подобряване на модела и неговото усъвършенстване.
-
Какви са рисковете за бременна жена, заразена с варицела или изложена на варицела?
Варицелата може да бъде опасна по време на бременност, особено през първия и третия триместър. В ранна бременност вирусът може да причини увреждания на плода, ако е придружен от висока температура. В късните етапи рисковете са свързани с потенциални очни и мозъчни увреждания на бебето. Въпреки че варицелата не е толкова опасна като рубеолата, която може да доведе до дефекти и изисква аборт, важно е да се консултирате с гинеколог и инфекционист за персонализиран съвет въз основа на вашата конкретна ситуация. Рисковете за бременна жена, заразена с варицела, зависят от етапа на бременността. В ранните седмици рисковете са по-високи, включително потенциални увреждания на плода. В по-късните етапи на бременността рисковете намаляват, тъй като плодът вече има изградена имунна защита.
-
Какви са рисковете за бебето, ако майката се разболее от варицела по време на бременността?
Ако майката се зарази с варицела, рисковете за бебето включват възможни увреждания на очите и мозъка, особено ако инфекцията се развие в късните етапи на бременността. В първия триместър вирусът може да причини увреждания на плода, особено ако протича с висока температура. Важно е да се консултирате с вашия лекар, за да получите подходящa медицинска подкрепа и съвети за справяне със ситуацията. В ранните етапи на бременността, ако майката се разболее от варицела, вирусът може да причини увреждания на плода, особено ако е придружен от висока температура. Важно е да се консултирате с вашия гинеколог за подходящa медицинска подкрепа и съвети как да управлявате ситуацията. В края на бременността рисковете за бебето включват възможност за увреждания на очите и мозъка. Важно е да се консултирате с вашия доставчик на здравни услуги, за да получите подходящa медицинска подкрепа и съвети относно справянето със ситуацията.
-
Какви са препоръките за бременни жени, които са били изложени на варицела или са заразени с нея?
Ако сте бременна и сте били в контакт с варицела, важно е да се консултирате с вашия доставчик на здравни услуги. Обикновено се препоръчва да изчакате около 20 дни и след това да направите изследвания за антитяла. Важно е да следвате инструкциите на вашия доставчик на здравни услуги и да получите подходяща медицинска подкрепа за вашата конкретна ситуация. Препоръките за бременна жена, заразена с варицела, зависят от етапа на бременността. В ранните етапи е важно да се консултирате с лекар относно потенциалните рискове за плода. По-късно рисковете са сведени до минимум, но все пак е необходимо наблюдение и консултация с лекар.
-
Как се предава варицелата?
-
Какви изследвания трябва да се направят на бременна жена, заразена с варицела?
А дали в този период от бременността има опасност за бебето?
, ама на съдба.
С тази разлика , че на мен секциото ми е планирано за другата седмица-23ти , а малкия е с варицела от 10-ти, не съм боледувала.....не ми се мисли. Консултирах се с доста лекари, които ме уверяват, че няма страшно за бебчето, най-лошото е да го отделят от мен след раждането....първите 3 дни не спрях да плача, сега си казвам Господ да ни пази
. Ама на, пак черни мисли са ми в главата. Изписаха ми имуностимуланти, евентуално да подсилят имунната система