Детски ботулизъм

  • 17 459
  • 31
  •   1
Отговори
# 15
  • Мнения: 599
НЕ го мисли, исках да кажа. Извинявам се   bouquet

# 16
  • Мнения: 498
а след 1 годинка как стои въпроса с меда- да се избягва ли или може спокойно да си го даваме?

# 17
  • София
  • Мнения: 6 258
Няма за какво. Благодаря за инфото. Hug Няма да си изхвърля пюретата. Wink Laughing

# 18
  • Пловдив
  • Мнения: 115
Много полезна и интересна статия. Благодаря!

# 19
  • Стара Загора
  • Мнения: 3 919
а след 1 годинка как стои въпроса с меда- да се избягва ли или може спокойно да си го даваме?
След годинката вече няма такава опастност. Смята се, че тогава организма на детето вече може да се справи с бактерията.

И какво е житен сироп?
Всъщност в оригиналната статия беше написано corn syrup и аз доста се чудих как да го преведа, защото и на мен не ми беше ясно какво е. Сeга се поразрових и виж какво открих:
Цитат
Corn syrup, known as glucose syrup outside Canada and the United States, is a syrup made from corn starch and composed mainly of glucose. A series of three enzymatic reactions is used to convert the corn starch to corn syrup. It is used to sweeten soft drinks, ice cream, ketchup, some breads, and many other mass-produced foods. Its liquid form keeps foods moist and prevents them from quickly spoiling. In many areas, it is less expensive than sucrose (table sugar) due to agricultural policy; for example, the United States subsidizes corn syrup production while imposing tariffs on sugar imports.


# 20
  • София
  • Мнения: 6 258
Цитат
Corn syrup, known as glucose syrup outside Canada and the United States, is a syrup made from corn starch and composed mainly of glucose. A series of three enzymatic reactions is used to convert the corn starch to corn syrup. It is used to sweeten soft drinks, ice cream, ketchup, some breads, and many other mass-produced foods. Its liquid form keeps foods moist and prevents them from quickly spoiling. In many areas, it is less expensive than sucrose (table sugar) due to agricultural policy; for example, the United States subsidizes corn syrup production while imposing tariffs on sugar imports.
newsm78 Това означава ли, че има някаква потенциална опастност в царевичното нишесте или прекалявам?

# 21
  • София, Младост 2
  • Мнения: 8 374
Това не е ли просто онази глюкоза, която се ползва за заместител на меда (не глюкозния разтвор,а е прозрачна гъста лепкава с консистенцията на мед) - има я по диетичните магазини.Аз поне под същото име (Corn syrup) глюкоза ползвам в рецептите за сладки.

# 22
  • Стара Загора
  • Мнения: 3 919
Това не е ли просто онази глюкоза, която се ползва за заместител на меда (не глюкозния разтвор,а е прозрачна гъста лепкава с консистенцията на мед) - има я по диетичните магазини.Аз поне под същото име (Corn syrup) глюкоза ползвам в рецептите за сладки.
Явно е същото нещо, но аз нали съм скарана с готварските продукти, никога не съм използвала подобен сироп. Дори не знам какво представлява.
Интересно ми беше да прочета колко сложни процедури претърпява простото царевично нишесте докато стигне до формата си на глюкоза.

Ваня, мисля се, че в нишествто няма как да има бактерия. Но и без друго царевицата не е нещо, което е нужно на детето (алерген е и не съдържа много ценни хранителни съставки) и спокойно може да се отложи въвеждането и след 12-я месец.

# 23
  • София
  • Мнения: 6 258
Но и без друго царевицата не е нещо, което е нужно на детето (алерген е и не съдържа много ценни хранителни съставки) и спокойно може да се отложи въвеждането и след 12-я месец.
Ха сега де, съвсем се обърках. newsm78 Ми аз от доста време му давам царевична каша, от скоро царевично нишесте, даже си мислех да слагам и по няколко зрънца царевица в пюрето, гризе царевички (Царевин). И тя ли се води алерген? Thinking

# 24
  • София
  • Мнения: 6 258
Хедра, сещам се за какво говориш - майка има една рецепта с такава глюкоза и правеше едно бяло сладко с орехи. Мммм.

# 25
  • Стара Загора
  • Мнения: 3 919
Ха сега де, съвсем се обърках. newsm78 Ми аз от доста време му давам царевична каша, от скоро царевично нишесте, даже си мислех да слагам и по няколко зрънца царевица в пюрето, гризе царевички (Царевин). И тя ли се води алерген? Thinking
Ми, тъй пишат хората...
Ето това е от библиотеката:

Цитат
Най-силно алергизиращи храни

- дребни безкостилкови плодове
- елда
- шоколад
- канела
- цитрусови плодове
- кокосов орех
- царевица
- млечни продукти
- яйчен белтък
- синап/горчица
- ядки
- грах
- фъстъчено масло
- свинско месо
- ракообразни
- соя
- захар
- домати
- пшеница
- мая

Ето и нещо на английски.

Само че вие сте големи и щом досега не сте имали проблеми няма за какво да се притесняваш.

# 26
  • София
  • Мнения: 6 258
Мерси, Джейд. То и от таблица до таблица има разлика. Аз като гледам този списък една трета от храните съм ги дала, а някои и от втория месец на захранването (царевица, елда, грах), а уж внимавам и съм оставила алергизиращата храна за след годинката. Laughing

# 27
Явно не съм слушала внимателно, но тези бактерии преминават ли през кърмата?

# 28
  • Мнения: 1 896
Corn syrup наистина е от царевица, а не от жито. Corn си е царевица на американски. А за алергиите в една статия в сайта на д-р Сиърс имаше пример за хранителна алергия точно към тази царевична глюкоза, която много често се използва за подсладител и не винаги е отбелязана на етикетите на продуктите.

# 29
  • Мнения: 577
много ви благодаря за тази публикация защото аз давам така бибата с мед,но сега вече се отказах Hug

Общи условия

Активация на акаунт