54-та Американска

• 16 800
  • 306
  •   1
Отговори
# 150
Ами, какво правят децата, на които им е интересна математиката и им се учат доста по-напреднали неща от квадратно уравнение? Тук няма математическа гимназия, доколкото знам. Наистина на 80% от хората няма да им се наложи да решават задачи по-сложни от квадратно уравнение. Какво да правят другите 20%? Няма да забравя с какъв страх колегите ми в бизнес скуула гледаха на първа производна.  Rolling Eyes
Има advanced класове по математика. Това на теория е добре. Но какво става на практика при нас например (говоря за дистрикт, който е амбициозно чувствителен на тема математика): в 3-ти клас ги тестват за засилената програма по математика, която започва в 4-ти клас, и която може би наистина е това, което ние си представяме, като кажем "математика". Капацитетът на кадри, които да се занимават с тези деца, е ограничен, така че се стига до някакво крайно число, според последната ми информация това са 100 деца. Останалите - дори и да са в пъти по-добри по математика от отличниците на по-слабите дистрикти, и дори да са покрили изискванията на теста, остават навън, защото някой ги е покрил по-добре от тях.
Ей такива ми ти работи. Ще поживеем, ще видим.

# 151
Да, наистина на малко хора ще им се наложи да си сметнат разни неизвестни на квадрат или да намерят косинус на еди кой си ъгъл, но мисля, че все пак е редно да се учат тези неща, защото процесът развива critical thinking способности. И аз нищо не помня от тия неща, но мисля, че са ми помогнали.

За хейтването на Америка - никой не може да надмине онова чудо Холограма.  Joy

# 152
Да, наистина на малко хора ще им се наложи да си сметнат разни неизвестни на квадрат или да намерят косинус на еди кой си ъгъл, но мисля, че все пак е редно да се учат тези неща, защото процесът развива critical thinking способности. И аз нищо не помня от тия неща, но мисля, че са ми помогнали.

абсолютно съм съгласна! мисля, че добре застъпената математика в училище доразвива заложбите (на тези, които имат такива  Laughing) - и още мисля, че зависимостта от добро математическо образование (напр. Индия, Русия, Китай върсъс Ю Ес Ей примерно) и количество/качество инжинери, програмисти и прочие производни, е правопропорционална.

Тандури, ако те интересува кога учат интеграли и други работи от учебника за 10клас в БГ - ми в колежа ги учат и то по Calculus, не по "обикновената" математика. И пак не ги схващаха, ей...

# 153
За необходимостта от изучаване на математиката и аз съм като Hear Again и  Jenna.

При нас в 4ти клас си се учи таблицата за умножение и деление, до 12  десетични дроби. Смята се и до 1 000 000. Имат и малко геометрия, както и теория на вероятностите и малко теория на числата.

Ето тук има примерен матурен тест - само трябва да се скролне по-надолу за математиката.

При нас може да се изучава и по-напреднало математика. Има два типа - advanced, за който спомена блажка и TAG маth.  При advanced се учи математиката за 1 година напред - например в 5ти клас се учи тази за 6ти клас. Но при TAG е още по-напреднало и завършвайки high school са покрили доста голяма част от college math - и им се признава.

# 154
  • USA
И аз съм ЗА математиката. До нас е JPL. От ракетните специалисти почти всички са чужденци.

Добре, това колко математика се учи от дистрикта ли зависи?

# 155

Добре, това колко математика се учи от дистрикта ли зависи?
Може би зависи донякъде. При нас има голям натиск за повишаване на изискванията по математика, и от 2006г. работят по такъв проект за вдигане на нивото. Бяха ни пускали и анкети по интернет, и въпроси от рода на това дали смятаме, че децата получават достатъчно натоварване. И всичко си казах! Беше точно по времето, когато моят син започна да мрънка, че му е скучно, и тъпо, и мрази математиката, и това във втори клас. И сега мрази математиката на училището. Аз го водя в неделя в едно руско училище да си доучва по математика, там го качват на няколко нива по-нагоре, и му е интересно, и е много добре мотивиран. Току-що го питах пак дали обича математиката, и отговорът пак беше :" само в училището по математика".  Rolling Eyes

# 156
Хайде да дам и аз още едно рамо за математиката. Колкото и да я мразя, не мога да не призная, че на нея дължа развитието на логическо мислене и колкото и странно да звучи на доброто писане, защото тези неща са си свързани. Та дори и хич да не трябва да се занимава детето с математика в бъдеще, то този умения ще са му в полза.

# 157
  • usa

Аз незнам , какви задачи се решават в 10-ти клас , но в 4-ти сина ми учеше събиране и изваждане на числата до 100.
Моят син това го учи сега, във 2-ри клас, но не изключвам вероятността да го упражняват до 4-ти.
Тандури, моя приятелка, която преподава в 12-ти клас във Вирджиния, ми беше казала, че стандартната програма на 12-ти клас при тях завършва с решаване на квадратно уравнение, но не помня дали само с едно или с две неизвестни.

не знам как е във вирджиния, но албена ги решаваше миналата година, т.е. в 6 клас. аз се научих вече да не сравнявам с това ние кое кога сме учили и да не се възмущавам, защото тя пък е учила неща, които ние дори не сме чували. явно все пак нещо учат, щом ученици завършващи пъблик скул успяват да се класират в елитни университети.

аз нали съм все на опаки да кажа, че ако някой не се занимава с математика след 11-12-ти клас, не мисля, че е кой знае какъв проблем какво учи и без това няма да помни. Аз като съм учила интеграли и 3 висши математики преди 10 години да не мислите, че помня нещо...

въпросът е не да го помниш до живот, целта е да го разбереш когато ти го обясняват и да се научиш да мислиш логично. аз така разбирам идеята на повсеместното обучение по математика Simple Smile.

# 158
  • usa
И сега мрази математиката на училището. Аз го водя в неделя в едно руско училище да си доучва по математика, там го качват на няколко нива по-нагоре, и му е интересно, и е много добре мотивиран. Току-що го питах пак дали обича математиката, и отговорът пак беше :" само в училището по математика".  Rolling Eyes

обичането на математиката, а и не само, много зависи и от учителя, не само от програмата. албена и преди да се класира в таг-а повечето учители натоварваха децата, които виждаха, че им се отдава, на по-високо ниво. тя например започна да учи таблицата по-умножение в първи клас, тогава ни се беше паднала една дребна гъркиня, която беше като сторъка индийска богиня - всяко дете занимаваше точно на нивото, на което е и по математика, и по четене... но пък сега учителката и по математика взе че роди преди месец и им се е паднала много анойинг събситют(по нейното определение), та независимо от напредналата математика, която учи, е на път да намрази предмета...

# 159
И нашата TAG-овска учителка е много зле, но го държа в програмата с надеждата за мидъл скула. Още една година има да избута.
После обаче ще трябва да се чудя какво да прави -TAG math или advanced  newsm78

Смяната на учителя всяка година си има разбира се и положителните страни, особено ако се падне някоя не дотам добра и най-вече нямаща желание да стимулира по-будните си ученици.

# 160
И сега мрази математиката на училището. Аз го водя в неделя в едно руско училище да си доучва по математика, там го качват на няколко нива по-нагоре, и му е интересно, и е много добре мотивиран. Току-що го питах пак дали обича математиката, и отговорът пак беше :" само в училището по математика".  Rolling Eyes

обичането на математиката, а и не само, много зависи и от учителя, не само от програмата. албена и преди да се класира в таг-а повечето учители натоварваха децата, които виждаха, че им се отдава, на по-високо ниво. тя например започна да учи таблицата по-умножение в първи клас, тогава ни се беше паднала една дребна гъркиня, която беше като сторъка индийска богиня - всяко дете занимаваше точно на нивото, на което е и по математика, и по четене... но пък сега учителката и по математика взе че роди преди месец и им се е паднала много анойинг събситют(по нейното определение), та независимо от напредналата математика, която учи, е на път да намрази предмета...
От каквото и да зависи, за мене важното е на децата да не губят интерес, и щом има работещ вариант, моят душевен мир е постигнат  Simple Smile. Пък да видим докога. А докато разучавам защо и какво става в училището, времето си минава, и минусът остава за детето.

# 161
аз не съм против математиката въобще, а не виждам необходимостта от излишно натоварване например с интеграли, с какво помага това на логиката? За баланс съм.

имаме познати (американци), чийто син на 4.5 години събираше и изваждаше до 100. Какво ще научи в училище, не знам...
също имах колежка в ТУ, която завърши, но не знаеше как да умножава и дели, камо ли квадратни, а как мина висшите математики ум не ми го побира?

съгласна съм с миз, че зависи от учителката. моята от 9-11 клас нищо не можеше да обясни като хората.  Учителката ми преди това беше велика, нямаше начин да не заобичам математиката, както и частната ми учителка, която ме подготви за изпити.

дессивл, много готина банда Hug (забравих по-рано да пиша)

Последна редакция: вт, 22 апр 2008, 04:49 от benson10

# 162
  • usa
аз като се хванах с математиката и забравих да си дам отчета. днес за разнообразие ще се хваля  Mr. Green. значи, отчитам нови аспекти в развитието - много задобрявам в шкуренето! ако някой чуе за съревнование по шкурене, да не пропуска да ми спомене - като едното нищо ще го спечеля! на всичко отгоре вчера отидох в home depot да си набавя някои материали с прашни работнически дрехи и рошава, всички продавачи там ме заговориха като свой човек  Mr. Green! май започнах да се заблявам със ситуацията, в която се натресох. а и съпругът откри някакъв нов инструмент за шкурене, какъвто нямаше - за изкусуряване на гъвки и извивки, и по този случай се включи с ценната си помощ в прожекта ми! въобще само положителни развития в тази насока  Whistling.
другата ми хвалба е, че днес ми взеха данушчика в esl. ама че тест обаче! повечето от местните деца щяха да се квалифицират - очакваха от младежа да чете! както и да е, даниел ще ходи на киндергаден по цели пет часа на ден вместо редовните 2 и половина  Party.

# 163
Като майка на скоро завършила HS щерка (тя тука започна 9.ти клас) и щерка в MS и син ES мога да дам компетентно мнение на тема математика. Преди записване в 9. клас (Freshman) ВСИЧКИ ученици полагат тест по математика и английски. Теста по математика започва със.... събиране и изваждане, елементарно умножение и деление (таблицата за умножение), преминава към уравнения с едно неизвестно, две неизвестни, неравенства, съкратените формули (напр. (x+y)2), словестни задачи с различна трудност. На базата на получените точки се определя на КАКВО ниво е детето и какви от природонаучните предмети и на какво ниво ще изучава. За англ. език е тест и също определя на кое ниво ще се изучава англ. Щерката се представи блестящо на математика и беше определена да учи с ..... 12 клас математика. Тъй като математика и англ. се учат 4 години (има си задължителни кредити), тя завърши 12 клас с calculus 2. Химия и физика адвансед взе в 9 клас. 10 клас вече беше в IB (в училището за късмет има тази програма-"училище в училището"). Единственият недостатък беше, че в 12 клас имат final  за GED на целият изучаван материал и тя беше позабравила "елементарната" математика, химия, физика. Освен това държа и международните изпити за IB. Не и беше леко. Да не помислите обаче, че идва от у-ще с преподаване на англ. Не, завърши 7-ми клас в ЧОУ "Ерих Кестнер" в София (немско у-ще). Английски език им вкл. в  5 клас. На теста по немски директно отиде на German 5 (последно ниво за гимназиалното образование). 12 клас си поопресни немския с  German Honors. Но за сметка за това сега и леко в колежа (Denver University). Тя си постъпи с кредити от ИБ и си спестява поне една година от ученето.
Малката щерка още от ES върви по-напред (както повечето знаете, всяка година паралелките в ЕС са различни). Накрая финишира 5-клас с най-добрите. Сега в Middle school няма паралелки, както е в БГ. Пак учат на различни нива различните предмети. Приятелчето и Долтън, което го "обучавам" още от 2-ри клас напр. учи математика на доста по-ниско ниво.
При синът ми почти същото. Единствената разлика е, че той е от Kindergarden в САЩ и още от тогава е по-напред.
Не искам да кажа, че децата ми са гениални. Умни да, но винаги съм "натискала" да четат. Забранила съм ползването калкулатори.
Щерката я "опнах"  на диктовки по англ. и всяка грешна дума я пишеше поне по десетина пъти (същото се отнасяше и за Долтън).
Това, което Ани го казва за този юнак е вярно. Когато пристигнахме в САЩ, детето на съседите ни беше също в 9-ти клас, но неговото ниво на математика беше..... таблица за умножение и елементарни уравнения с едно неизвестно

Последна редакция: вт, 22 апр 2008, 05:09 от dessivl

# 164
benson, благодаря  bouquet

Общи условия

Активация на акаунт