КЛУБ "РОДИТЕЛИ-ЧАСТНО ОБРАЗОВАНИЕ"4- частни гимназии

• 68 299
  • 455
  •   1
Отговори
# 240
Иначе за елитно училище - добра сграда с история, авторитет в обществото, признато име, учители, които се гордеят, че работят там. Мисля, че ако едно училище е постигнало това, то децата в него ще бъдат добре образовани.
...
Според мен само Американският колеж покрива донякъде тези изисквания.

аз пак ще се включа във вашата тема за малко, макар че гимназиите не ме вълнуват на този етап. От АК имам съвсем преки впечатления, макар и с давност 10тина години. Перфектно място е, но не и за хора, които искат да се наслаждават на живота бавно Wink. Всичко там е на бързи обороти; мотото е work hard, play hard. Отчасти причината е, че покриват и българските, и американските изисквания и реално учат двойно. Така че ако си давате децата там, помислете защо го правите - за да продължат после в престижните западни у-ти (но да се скъсат от учене) или да са по-малко амбициозни, но да се забавляват повече с извънкласни занимания, каквито колежът предлага в изобилие. Аз лично бих заложила на второто.

# 241
Съгласна с горните 2 мнения/а и не само с тях/. Струва ми се че това с "елитарното " обучение се случва и тук. Според мен пример за това е "Горнобанското у-ще". На времето деца на известни личности бяха сред първите приети.!!!Лично познавам и мога да ви уверя, че и двете момичета бяха глезени и тъпи, но таткото построи баскетболно игрище!Но тогава там имаше елитни учители и програмата им беше чудесна. Днес нещата стоят по друг начин. Това не е единствен пример. За мен, лично едно от все още добрите у-ща е 32 у-ще, "руското"/на ул. Шишман. От ДГ - 24 ЦДГ; ОДЗ №7./умишлено споделям държавни/
Що се отнася за ученето- ЗА! Ако човек се изостави, това ще се отрази и на децата му. Аз съм на 40 и....г. Продължавам да уча. Ако няма амбиция към децата, никое "елитно" у-ще не може да ги спаси. Четох скоро мнение-"учителите са длъжни..." Не съм съвсем съгласна. Аз ИСКАМ СВОЕТО МЯСТО ДО МОЕТО ДЕТЕ и никога не съм разчитала само на учителките.

# 242
  • София
Емем, благодаря за разяснението. Simple Smile Аз не съм особен фен на това у-ще, по скоро го разглеждам като търговска марка. И на мен не ми е дошло времето да го преценявам като възможност.
Но да, има едно въздействие върху децата да избират университети в Щатите и това не ми харесва.  Имаме приятелско семейство, детето е там 2 или 3 година. Прието без без частни курсове, родителите нямат никакви амбиции към Щатите. След първата година детето вече искаше да учи там, т.е. това е изцяло влияние на училището. И аз по-скоро се чудя с какви методи го постигат newsm78

Последна редакция: ср, 30 апр 2008, 18:36 от TanyaMG

# 243
ех, каква готина компания се е заформила тук, а аз скиторя днес.  Simple Smile

Не успях да гледам това предаване, но аз не съм много по гледането на ТВ.
мама Веси, Изи и Крис, за какво говориха?
За Марта Вачкова - преди 1-2 год. бях попаднала някъде на нейно интервю за образованието на детето й. Нещата, които споделяше, напълно се покриваха с представите за обучение и на моите деца. Общо взето - детето й се занимавало с доста неща, но това не е някаква луда майчина амбиция. По-скоро го възприема като нашата Радмила (мотото на клуба) - защо да не съдействаш да се занимава, а и щом я влекат тези неща. Дава й шанс за развитие. И на мен много ми се чудят, а никой не се замисля, че на детето му доставя удоволствие да се занимава с тези неща и е далеч от умора, тормоз, луди родителски амбиции... Та тогава ме накефи много точното изказване на Марта Вачкова.

# 244
  • София
Сутринта в офиса гледах един каталог, ето тази снимка сканирах набързо:
http://detskicentrove.hit.bg/deca.htm , на гланц изглежда чудна Simple Smile

Така ли си представяте децата от елитното ЧУ, аз донякъде да

# 245
аз смених памперса, бебо заспа и малко с вас на лаф-моабет  Simple Smile

Сега да си продължа за елитните у-ща  Simple Smile

И за мен май Американският колеж е номер 1 в БГ.
Има много причини, за да го посоча - възможности, обучение, преподаватели, умни ученици..., сграда. И докато си мислех за базата на АК - всичко е хубаво, чисто, има парк, но - не знам дали сте ходили, но в една от сградите им - май имаше там кабинет по химия, толкова са тесни и тъмни коридорите. Изобщо се учудвам как се разминават там децата и дали не е опасно. Това, разбира се, не е чак толкова голям минус, сигурно си има организация. Вторият - тази недомислица с транспорта. Бях минала оттам малко след като блъснах момиченцето (Дафина) от АК и не мога да си го избия това от съзнанието. Но пак си е номер 1 за мен.
Тук обаче искам да споделя в скоби и още нещо. Малко след като бях ходила до АК и бях във възторг, ходихме до едно у-ще в Цариброд (Сърбия). Реално за нашите разбирания това е провинциално у-ще, дори ако бъдем по-груби "селско". Честно да ви кажа такава база, такива кабинети, компютърни зали, богата библиотека никъде в БГ не съм виждала, а съм виждала доста "елитни" у-ща. Не ми се мисли как ли изглеждат сръбските столични училища. Най-впечатляващото беше, че нямаше и драскотинка на чиновете им. Ей, това не можахме да си го обясним. Да кажеш, че е луда пропаганда заради българите и да им сложат нови чинчета, но то си личи, че е поддържано по принцип, а не прясно измазано. Голям резил беше за нас. Тогава, сравнявайки АК с това "селско" у-ще само като база, кабинети..., определено у-щето в Цариброд печели. По други критерии - образование, реализация, дипломи, може би АК да си е лидер.

продължение...

# 246
разделих поста, че стана дълъг

Танче, супер снимка.  Hug

И продължавам - не можете да ме спрете, ей  Laughing Laughing Laughing

Иначе за кандидатстването в престижни у-ти след АК - защо не? Дори, според мен, напълно нормално е, а защо да не са американски, щом те са номер 1. Да вметна - голям противник на САЩ съм, но напоследък забелязвам, че май доста несправедливо съм ги набедила  Simple Smile, сега ги "държа под око" дали пък може малко да ми харесат.

Ето класацията на
ТОП 50 УНИВЕРСИТЕТИ В СВЕТА (2006 г.)

1. Харвард, САЩ
2. Масачузетски технологичен институт, САЩ
3. Кеймбридж, Великобритания
4. Оксфорд, Великобритания
5. Станфорд, САЩ
6. Калифорния в Бъркли, САЩ
7. Йейл, САЩ
8. Калифорнийски технологичен институт, САЩ
9. Принстън, САЩ
10. Политехнически институт, Франция
11. Дюк, САЩ
11. Лондонско училище по икономика, Великобритания
13. Имперски колеж-Лондон, Великобритания
14. Корнел, САЩ
15. Пекински университет, Китай
16. Токийски университет, Япония
17. Калифорнийски университет в Сан Франциско, САЩ
18. Чикагски университет, САЩ
19. Мелбърнски университет, Австралия
20. Колумбийски университет, САЩ
21. Федерален технологичен институт-Цюрих, Швейцария
22. Национален университет на Сингапур, Сингапур
23. Австралийски национален университет, Австралия
24. Висше педагогически институт, Франция
25. МакГил, Канада
26. Тексаски университет в Остин, Канада
27. Джон Хопкинс, САЩ
28. Юнивърсити колидж, Великобритания
29. Университет на Торонто, Канада
30. Единбургски университет, Великобритания
31. Университет на Киото, Япония
32. Пенсилвански университет, САЩ
33. Монаш юнивърсити, Австралия
34. Федерално политехническо училище-Лозана, Швейцария
35. Манчестърски университет, Великобритания
36. Мичигански университет, САЩ
37. Университет на Калифорния, САЩ
38. Университет на Британска Колумбия, Канада
38. Университет на Сидни, Австралия
40. Университет на Нов Южен Уелс, Австралия
41. Хонконгски университет, Хонконг
42. Калифорнийски университет в Сан Диего, САЩ
43. Хонконгски научен и технологичен университет, Хонконг
44. Карнеги Мелън Юнивърсити, САЩ
45. Хайделберг, Германия
46. Северозападен университет, САЩ
47. Куинсланд юнивърсити, Австралия
48. Нанйанг текнолоджикъл юнивърсити, Сингапур
49. Бристолски университет, Великобритания
50. Индийски технологичен институт, Индия
-----------
* Класацията е на в. "Таймс".

и още малко инфо

"В класацията на списание Newsweek на най-добрите университети в света през 2006 г. едва 8 университета в челните топ 50 са от страни членки на ЕС: 7от Великобритания и един от Франция.
Същото показва и изследване на сп. „Икономист”, публиковано през септември 2005 г. Според него европейските университети значително изостават от американските. В топ 20 на най-добрите университети в света едва три от тях не са американски, два са от Европа – Великобритания, и един е от Япония "

и още - много интересно
Класация на най-добрите университетит в ЕС и тяхното място в световната класация на списание Newsweek през 2006

http://www.daskalo.com/articles.php?itm=66

мама Веси, Изи и Крис, разкажи още за Мария (навсякъде я хваля, направо я чувствам като роднина  Simple Smile, специални поздрави пак да й пратиш и на майка й) от АК и Харвард.  Simple Smile

Последна редакция: ср, 30 апр 2008, 19:04 от май :)

# 247
пак съм аз  Simple Smile

забелязвам, че като почна да пиша, всички се изпокриват.
Ей!  Laughing Laughing  Laughing

Уж исках да си поговорим ! Sad

Малко инфо за Харвард
1639 г.
Кеймбриджският колеж в САЩ е преименуван на Харвард. Най-старият университет в САЩ е основан през 1636 г. Носи името на Джеймс Харвард (1607-1638 г.), който завещава половината си имущество и библиотека на университета. До края на ХVIII в. главно място в учебния курс на колежа заемат Библията и древните езици, а от края на ХVIII в. започват да се преподават нови езици и математика. В началото на ХIХ в. колежът представлява привилегировано средно училище, в което обучението започва от 14-годишна възраст. Учебният курс е задължителен за всички. Преминаването от колеж към университет става през I четвърт на ХIХ в., когато към Харвардския колеж са присъединени Медицинският (основан през 1810 г.) и Юридическият (1817 г.) факултети. Учебният план е разширен, въведени са история, политикономия, химия, геология и други предмети. През втората четвърт на ХIХ в. университетът, в който преподават видни учени, става център на културния живот в САЩ. Важна роля в развитието на учебното заведение има американският педагог Ч. Елиът, президент на университета в периода 1869-1909 г. Харвардският университет има следните факултети: хуманитарни естествени науки, юридически, медицински, здравна охрана, богословски, конструкторски, държавно управление, практическа администрация, педагогически, инженерен и приложна физика. В него работят около 5 000 преподаватели и се обучават около 15 000 студенти. Библиотеката съдържа около 8 млн. книги и брошури, има отделни библиотеки с редки книги и ръкописи, медицинска, китайско-японска и други библиотеки.

•   Преподаватели -   Владимир Набоков (1899-1977), филолог;   Димитър Съселов (р. 1961), български астроном
Студенти и докторанти
o   Джон Адамс (1735-1826), политик; Збигнев Бжежински (р. 1928), политолог; Бил Гейтс (р. 1955), предприемач;Джон Кенеди (1917-1963), политик; Томас Кун (1922-1996),философ; Джак Лемън (1925-2001), актьор; Бенямин Нетаняху (р. 1949), израелски политик; Андреас Папандреу (1919-1996), гръцки политик;Лорънс Рокфелер (1910-2004), финансист;  Франклин Делано Рузвелт (1882-1945), политик

Последна редакция: чт, 01 май 2008, 17:19 от май :)

# 248
Дани, поздрави за талантливия ви актьор. В предаването "Ние жените" днес, се разискваше темата, за това как да разберем, че едно дете има талант и как да му помогнем да го развие. Според гостите в предаването, а и според мен, децата трябва да се наблюдават, за да се види към какво имат интерес. Всяко дете има талант за нещо,  дори и да не разберем веднага за какво точно. Можело да има и повече от 1 талант, но с времето то само ще разбере към кой има най-голям интерес, а другите му дарби допълнително ще му бъдат от полза в живота. Посъветваха да следим развитието на децата си и да ги подкрепяме в техния избор, дори и това, което са избрали да правят да не ни се нрави. Ако се опитаме да се противопоставим на избора на детето, това само може да обърка живота му. Така например може да се окаже, че в семейство на музиканти от поколения, детето няма музикална дарба, а е надарено например с талант на художник, на математик или в посока към хуманитарните науки и т.н. Но ако не му позволим да я развие, то никога няма да осъществи себе си в попрището, което му е дадено по рождение и ще си провали живота. Трябва да ги насочваме към повече дейности, за да разберат самите деца, а и ние родителите към кое имат най-голям интерес и заложби. И когато открием таланта на детето или то само ни го покаже, да го запишем в подходящото за него училище, за да може съвсем да го развие. Според бате Енчо, ако пробно забраним на детето да практикува това, което обича и открием, че то се е амбицирало още повече и го прави скришом, това означава на 100 %, че има талант за това.
Майчета, много ми е приятно с вас, но ще трябва да оправям багаж, че утре заминаваме на почивка. Ще ви пиша отново след празниците. Весело прекарване и на вас! Поздрави от мама Веси, Изи и Крис.

# 249
мама Веси, Изи и Крис,

долу-горе и ние сме на този принцип  Simple Smile Но става страшно, когато станат много "талантите" Confused Горко на родителите!  Simple Smile

Ние все си казваме, хайде за това да не сме му ние спирачката, хайде и за това и ... накрая ние ставаме  #Crazy, а той си е ОК  - хем  покачва "нивото" още и още, хем си намира и нови интересни дейности (а такива бол).  Grinning

Лек път и приятна почивка!

Последна редакция: ср, 30 апр 2008, 19:49 от май :)

# 250
Дани, сега видях, че си писала. Ще отговоря за Мария съвсем набързо, че времето ме притиска. Тя получи основното си образование в ЧУ "Веда", където научи перфектно немски и добре английски. Получи и много добра подготовка по математика. В литературата обаче й е силната страна. Та така без никакви проблеми беше приета в Американския колеж втора. За съжаление не й стигнаха 20 стотни, за да е първа и да получи напълно безплатно обучение. В АК овладя перфектно английски и на високо ниво френски език. След това изборът й беше Харвард. Кандидатства там и в други университети в чужбина, не само в САЩ, но и в Европа. Навсякъде я приеха със стипендии, а в Харвард с пълна, тъй като беше първа. В момента е там и учи "Световна литература". Освен това пише стихове. Получила е доста международни признания и награди. Това е засега от мен. Временно ви напускам.
Поздрави на всички и Весели празници!

# 251
мама Веси, Изи и Крис, весели празници и на вас  Hug

Дани, много ми беше интересна класацията, благодаря ти!

Как е твоят малък принц?

# 252
мама Веси, Изи и Крис, благодаря! Това момиче сигурно е невероятно!
Весели празници!

Хилих се сигурно 5 минути с едни обяснения на сина ми.
Тръгна да ни обяснява, че ги знаел тези "блондинки", постоянно махали по пътя от у-ще, разбирай Околовръстното. Ужас!
А ние докато разберем какви "блондинки" го гонят и въобще знае ли какво е "блондинка"! Баща му се усети и му вика те не са блондинки, а той продължава да си държи на своето - блондинки били.  ooooh!

Последна редакция: ср, 30 апр 2008, 21:55 от май :)

# 253
Тръгна да ни обяснява, че ги знаел тези "блондинки", постоянно махали по пътя от у-ще, разбирай Околовръстното. Ужас!
А ние докато разберем какви "блондинки" го гонят и въобще знаели какво е "блондинка"! Баща му се усети и му вика те не са блондинки, а той продължава да си държи на своето - блондинки били.  ooooh!

Скица  Laughing
Ние скоро обяснявахме какви са. Беше сложен разговор  Crazy

# 254
аз не съм обяснявала - просто се превивах от смях бая време.
Така се изненадах колко самоуверено ни обяснява как махали блондинките - първо реших, че е някакъв виц разказва. Всичко беше с такъв драматизъм и ръкомахания.

Наясно е обаче, че блондинките са руси. И в случая никакви други лоши помисли.

Общи условия

Активация на акаунт