КЛУБ "РОДИТЕЛИ-ЧАСТНО ОБРАЗОВАНИЕ"4- частни гимназии

• 68 310
  • 455
  •   1
Отговори
# 225
Извинете ме за правописа, но понеже бързам за детската градина /ще взимам малкия/ и нямах време за преглед.
Имам предвид поста ми за ЧУ "Петър Берон" и хулиганското поведение на някои ученици.

# 226
ами в повечето у-ща директно гонят. Аз съм ЗА. Нещо войнишки сигурно има в мен.

Точно сега се замислих, че аз съм ЗА униформите, но не знам как бих накарала сина ми всеки ден да ходи с костюмче.  : Laughing Laughing Laughing Направо "мисия- невъзможна"!

# 227
  • София
Много благодаря за информацията на Дани и на мама Веси.   bouquet Дани на теб още веднъж за всичко  bouquet

От няколко дни се канех да ви разкажа за едно у-ще, но исках да проверя как му е името да не се изложа. Племеникът ми тази година е в Национална Търговско банкова гимназия, това е държавно училище, имат и самостоятелна платена паралелка. От това, което съм чула от роднините, мястото е много добро. Приемат с висок бал, особено момчетата. Училището е ремонтирано по Японска програма и е с много добра база. Учители били спокойни и добре учат децата. Имат униформи - през зимата бяха едни костюми, но не се оказаха много здрави, а сега ще бъдат черни или тъмносими дънки и бяла риза с къс ръкав. Много ми харесва и как се развива племеника ми - той си беше добро дете и преди да отиде там, и сега си е пак  ученолюбив, без пороци, и от време на време започва да се пали на тема инвестиции, т.е. резултатите от учението Simple Smile Много ми харесва това училище, таксата за платената програма е около 1500 евро.

Последна редакция: вт, 29 апр 2008, 17:16 от TanyaMG

# 228
Танче, да го включвам ли в анкетата?

Момичета, кажете ми какво, според вас, е елитно у-ще? Сега надникнах в съседните теми (за ДУ) и пак се хванах за главата за това кое у-ще е елитно? Изобщо има ли в БГ такива у-ща?
Аз не мисля, че някое що-годе добро у-ще с дициплина и добри резултати, трябва да се приема за елитно, но не знам в БГ какви критерии трябва да се зададат.
Наистина кои, според вас, са критериите за елитно у-ще?

Едю-деди беше дал една табличка с ценоразпис, сещате ли се?  Simple Smile
От толкова ровене по сайтове, мярнах само една ЧДГ и едно ЧУ, които претендират/парадират за елитни. Не знам за ЧУ, но ЧДГ е безумна.  Laughing Laughing Laughing

Може би донякъде някогашните елитни гимназии (езикови, мат, класическата ... )+ Ам. колеж да отговарят на критериите "елитност", но защо - не мога да отговоря, освен че са или са били много добри у-ща. За Горна баня - изобщо не знам.

И на мен ми е интересно кои у-ща ще приемат униформите и това дали ще ги отличи от другите като по-елитни.

Последна редакция: вт, 29 апр 2008, 18:17 от май :)

# 229

Координати на експертите от РИО- София за сигнали, жалби и предполагам за информация и съдействие http://rio-sofia-grad.com/

София-1303

Телефони:    02/ 935 60 50
Факс:    02/ 935 60 50

Ел. поща:    inspectorat@rio-sofia-grad.com

Еми Тонева
Гл. спец. "Жалби и сигнали", стая 401, 935-60-81   e.toneva@rio-sofia-grad.com

Мирослава Данчева, Ст. експерт по ФЕ, стая 406, 935-60-82, m.dancheva@rio-sofia-grad.com

Галина Лилова, Ст. експерт по РЕ, стая 406, 935-60-84,    g.lilova@rio-sofia-grad.com
....
Пенка Нинкова, Ст. експерт по математика, стая 410, 935-60-93,    p.ninkova@rio-sofia-grad.com

Таня Стоева, Ст. експерт по математика, стая 410, 935-60-94, t.stoeva@rio-sofia-grad.com
....
Станислав Георгиев,
Ст. експерт по БЕЛ, стая 415, 935-60-86, s.georgiev@rio-sofia-grad.com

Татяна Христова
Ст. експерт по БЕЛ, ст. 416, 935-60-75,   r.hristova@rio-sofia-grad.com

Бойка Калева
Ст. експерт по ПВ, ст. 417, 935-60-76,    b.kaleva@rio-sofia-grad.com

Вирджиния Василева
Ст. експерт по ПВ, ст. 417, 935-60-77,    v.vasileva@rio-sofia-grad.com
....
Лилия Кошарска
Ст. експерт по НО, ст. 514, 935-60-69,    l.kosharska@rio-sofia-grad.com

Лиляна Стефанова
Ст. експерт по НО, ст. 514, 935-60-70,    l.stefanova@rio-sofia-grad.com

Румяна Паскалева
Ст. експерт по ПО, ст. 515, 935-60-71,   r.paskaleva@rio-sofia-grad.com

Антоанета Овчарова
Ст. експерт по ПО, ст. 516, 935-60-72,    a.ovcharova@rio-sofia-grad.com

Поздравления за тази отвореност към нас!   bouquet

# 230
Ехо, отново съм тук.  Grinning И веднага се включвам към въпросите. За мен елитно основно училище, би трябвало да е такова с:
1. Учебна програма, включваща повече часове по чужди езици и компютри /в тях е бъдещето/, математика и български /с тях се кандидатства за почти всички учебни заведения след 7-8 клас/.
2. Добър преподавателски колектив.
3. Добра реализация на учениците, завършили училището /на изпитите за приемане в гимназии, а и след това - приети ли са във висши учебни заведения и в кои?/.
4. Добра материална база. /Предпоставка за такава е собствена сграда, защото инвестициите вложени в нея няма да бъдат загубени/.
5. Директор с новаторски идеи, готов да ги реализира.
6. Униформа за момчетата и момичетата, за да не личат социалните различия.
Ако се сещате за още нещо, моля, допълнете списъка.

Последна редакция: вт, 29 апр 2008, 22:15 от мама Веси, Изи и Крис

# 231
мама Веси, Изи и Крис,
аз наистина не знам как да ги определя. Ти, след толкова обиколки по у-щата, видяли елитни? Питам съвсем без задни мисли  Simple Smile Кои, според теб, са такива? Пък може да си направим и таква класация после - независимо дали е + или - за нашето общество, за нас и нашия клуб тук.

За компютрите - не знам дали да учат от много малки. Какво мислите? Имаме си програмисти - да се произнесат, моля Hug  А всъщност какво се учи в малките класове?
Аз да ви споделя Embarassed - в първата ни ЧДГ ги водиха на компютри в ЧУ "Св. Кирил и Методий". Дребният беше факир (и сега е много добър, но не се застоява на компютъра, по-скоро не му остава време затова), но баща му изобщо не беше впечатлен от тази дейност.

Ето някакво изследване за елитните гимназии - експеримент в Русенската англ. гимназия http://qedu.ru.acad.bg/qedu/bg/accpapers/grozeva.pdf
Има само няколко идейки, които можем да ползваме тук - според мен.

Много странно  - написах "елитност" в гугъл и ми излизат само разни щури неща за у-ща и нищо за друга сфера от живота в БГ newsm78
Само с елитност в образованието ли можем да се хвалим или само такава елитност може да допуснем?!
Ако напишете "елит" - става съвсем забавно: изкача "ОВОЩЕН РАЗСАДНИК ЕЛИТ" гр. Петрич - Laughing Laughing Laughing

Сещате ли се загадката за баобаба в 1 тема? Та сега да ви покажа Малкия принц  Wink
http://www.sofiapuppet.com/?p=21 (на снимката)

Последна редакция: вт, 29 апр 2008, 23:59 от май :)

# 232
Та сега да ви покажа Малкия принц  Wink
http://www.sofiapuppet.com/?p=21 (на снимката)

Страхотен е, Дани!! Много още радост и гордост да ти носи!

мама Веси, Изи и Крис, благодаря за П. Берон, добре, че се отказах от там.

# 233
От най-желаните ЧДГ и ЧУ се прехвърлихма на най-елитните.Интересен дебат.
Моето мнение е ,че елитно училище при тази образователна система, при този "статут" на учителите не може да има /поне не на 100%/.Мое мнение. Без значение дали е частно или държавно. По мое време в София имаше т.н. елитни училища. Това бяха - Англииската, немската гимназия, Гимназията за древни езици, 7 у-ще, 31 у-ще. Но там се влизаше с висок успех, имаше дисциплина и стойностни учители. Днес сме малко "в страни". Униформата не е критерии за елит. И някои прехвалени у-ща снижиха качеството. И частното не е гаранция за "елитно образование", а често за "елитни-платежоспособни "родители.

# 234
  • София
Май, не мога да отговоря еднозначно какво е елитно училище. Персонално за мен това е училището, в което детето ми ще тръгне с лекота, интерес и с максималните си възможности по пътя на знанието.

Иначе за елитно училище - добра сграда с история, авторитет в обществото, признато име, учители, които се гордеят, че работят там. Мисля, че ако едно училище е постигнало това, то децата в него ще бъдат добре образовани.
Знаеш ли, че ще бъде интересно да се направи анкета с HR на фирмите от Топ 100 в БГ по оборот, кои училища считат за добри.
Според мен само Американският колеж покрива донякъде тези изисквания.

А от вчера съм се сетила за сградите на училищата. Първо за ЧУ, само едно училище има специално проектирана сграда за училище и изглежда добре като база. Преди време минавах по пътя Бояна-Княжево и  имаше едно ЧУ,  изглеждаше ми все едно никой не е искал да  купи сградата за друго и са я дали на 1/2 цена за училище. Също като гледам колежите на средните училища - повечето ми изглеждат, че са в картонените бараки около Дървеница и Студентски град.

А сега за държавните училища - 18 училище с ужасната дисциплина е в една стара сграда, но с доста интересна архитектура с и история над 100 години. Преди време гледах снимки от аулите и коридорите на СУ,  една гордост ме обзема, точно все едно влизаш в храм. Е този дух не съм го усетила никъде, но не съм била в всички ЧУ.
И тук е противоречието - едните имат сгради, а съдържанието не знам дали е на ниво, другите нямат сгради, но може би се опитват съдържанието да е на ниво.

Преди да вляза в тази тема за мен ЧУ беше място, където ти пазят добре детето, можеш да си сигурен, че няма да го отвлекат, ще го гледат до 17,30 часа, няма да го снимат с камера как излиза от WC и да го заплашват с пистолет, на лагери учителите се грижат добре за децата, дори опитват първи храната и ако има проблем вдигат скандал. По принцип това не са малко неща, и дори и заради тях си заслужава таксата, жалко е ДУ не предлага поне половината от тази сигурност. От тази тема се замислих, че в допълнение ЧУ предлага добър старт на по-чувствителни деца с потенциал,  които в едно ДУ нямат големи шансове за разкриване на възможностите си. Но за елитност и елитарност на ЧУ/ДУ в условията на капитализъм ми се струва, че е рано все още.

# 235
Ехо, ако някой си е вкъщи да гледа предаването на Марта Вачкова. Темата е за таланта на децата и за това какво насока в образованието да им дадем, според уменията и желанията им.

# 236
оХ, писах, писах, спря тока и стана лошо. Просто исках да споделя, че е важна и формата и съдържанието. Има супер "оцветени" ЧДГ, с играчки, с екстри и т.н.т., но се оказва че се пренебрегва обучението, възпитанието е с "подбор"-елитарно. В същото време има градини, които не са толкова атрактивни, но човек може шапка да им свали. От обикалянето си, стигнах до извода, че сградата трябва да е чиста и спретната, но учителките, директорките ми дават по-пълното впечатление. Имах среща в една такава ДГ.Директорката ми обясняваше за обгрижването, за китайски методи, за релакс....и как все пак"тая натоварена програма на МОН "може да се трансформира и те "творчески" обучавали децата!Да бе!
Относно СУ"Кл.Охридски"- в сградата има някакво "излъчване.Преди 5г. получих в Аулата дипломата си. Просто това не може да се опише! Но за съжаление и там нещата и традициите не същите!

# 237
Здравейте, отново. Дано да сте успели да гледате предаването, за което ви писах. Беше много интересно и поучително, за нас родителите.
А сега да ви разкажа как разсъждават по темата за елитните училища, наше приятелско семейство /доста богати според нашите стандарти/ от Австрия. Техните деца посещават във Виена не най-елитното частно училище, според тяхната си статистика, а средно известно ЧУ с изучаване на френски език /не е "Френския лицей"/. Всъщност в това училище, макар да не е рекламирано като елитно се оказва, че има много талантливи и умни деца на заможни родители. Въпросът е защо тези деца не са били записани в някои от известните, най-елитни училища?! Майката ни обясни, че е избрала това училище, защото обикновено навсякъде по света, супер богатите хора търсят най-доброто и елитно училище. Това за тях е въпрос на престиж. И накрая се оказва, че в училището сочено като "Най", учат предимно разглезени и лишени от какъвто и да е интерес и амбиция деца. Тя ни разказа, че във Виена има много богати семейства на мултимилионери и милиардери от Русия и други Източно-европейски страни . Тези хора са предимно  босове на мафията, търговци на газ, на оръжие, бивши номенклатурчици от Москва и т.н. Техните деца обикновено били много невъзпитани и агресивни. Попадналите под тяхно влияние деца, често пъти се променяли до неузнаваемост и разваляли  успеха си. Ето защо, логично било родителите да търсят друга алтернатива за децата си. Оказва се, че понякога  "елитните" училища са по-лошия избор.
Мисля си, че всъщност думичката "елитно" може да означава просто "добре рекламирано". Това, че едно училище е било с добро име и слава дълго време, не значи, че така ще бъде завинаги. Често пъти на пазара се появяват нови училища с гъвкави и новаторски програми, които безусловно изместват от пиедестала много "елитни", стари училища. Така е и в живота - младите винаги са една крачка напред. Очаквам с интерес и вашите мнения.

# 238
# 239
  • София
Ако говорим за елитно училище, сградата е важна.  Но ако говорим за добро или добро за конкретно дете, може да се направи компромис.

А аз се каня да ви питам, мислите ли че е нужно да дадем на децата нещо друго освен знания? Нещо като контакти, клиенти. В много фирми се цени, ако по определен проблем познаваш точният човек или ако доведеш клиент... Струва ми се, че за да съм добър родител, трябва да изграждам познанства и с мисъл за детето.
А за ученето през целият живот какво мислите? В моята област или може би точно моята работа, на всеки 5-6 месеца правя нещо нови, уча нещо ново. Наученото в университета дори и да е било най-доброто е остаряло отдавна.

Общи условия

Активация на акаунт