КЛУБ "РОДИТЕЛИ-ЧАСТНО ОБРАЗОВАНИЕ"4- частни гимназии

• 68 392
  • 455
  •   1
Отговори
# 330
  • София
"Не тази вечер, Жозефина!!!", от вчера се каня да те питам - детенцето ти учиш ли го на френски или предпочиташ да почне с друг език?
Май, все още не го уча, за мене е прекалено малък. Но след година-две ще почна , възприема много бързо.
Жозефина, не ми се струва толкова малък. Naughty
Спомням си, че майката на една приятелка, която е учителка по френски език, когато се роди внучето й, започна да му говори само и единствено на френски. Оказа се, че навремето така е научила и моята приятелка от малка. Момченцето като беше в детската градина - 3-4 група - пасивно разбираше всичко. Ама като казвам , че само на френски му говореше, това означава абсолютно навсякъде - като го води на градина, като го взема, по улиците, в къщи, в автобуса...Дори един ден учителките в детската градина я бяха питали:"Извинете, Вие на какъв език му говорите?"  Laughing Та Веско един път, когато тя му се карала, естествено пак на френски, се ядосал и я попитал:"Абе, ти български не знаеш ли?!"  Laughing
Та така за ранноезиковото обучение. Аз съм "за", ако езиково-говорното развитие детето на родния му език е в норма, както вече казах и в предишните си постове.  Hug  Peace

# 331
sophsan,
ще изплюя камъчето - не мога  да не питам Simple Smile
Стана ми много интересно за спортовете - при какви случаи и кога худ. гимнастика, карате...? Въобще има ли си при вас кой спорт за какво да го препоръчате? Много любопитствам.  Blush

# 332
  • София
Аз сега се рових за точно определение и симптоми на "хиперактивно дете".

При нас, аз съм ти казвала, има някои елементи:
- несръчност - не връзва връзки...
- не се справя с овладяването на писането (пише грозно)
- езичето (да ти кажа аз усещам, че има проблем, но все повече хора ми казват, че нищо не забелязват  newsm78)
Май:), трябва много внимателно да се направи разлика между едно буйно дете и едно хиперактивно, което зависи дали е с или без дефицит във вниманието. Така че не бързай с диагнозите.  Grinning
За спортовете - няма правила, всичко зависи от преценката на логопеда. Аз мога да говоря за себе си - на момиченцето му препоръчах точно художествена гимнастика, защото то имаше проблеми с грубата моторика. На момченцето препоръчах карате, защото имаше нужда от подобряване на координацията /част от неговите проблеми беше несръчността му/. Други подходящи спортове за подобряване на координацията са плуване, колоездене.  Peace
Но, имай предвид, че спортът не може да замести терапията, той може успешно да я допълни.

Последна редакция: вт, 06 май 2008, 00:25 от sophsan

# 333
Не е буен (по-скоро в нормата за момчета + още малко  Laughing), а свръхенергичен - цял ден може да е зает - спортове много и различни, пиано, театър и пак не се уморява. Но не е превъзбуден. Ето днес играли 2 часа тенис с баща си, мъжът ми - гроги, синът ми зареден с още енергия.

Абе, и майка му е такава.  Wink Подпитвам.

# 334
  • София
Като специалист, ще ти кажа,  че ми е трудно да бъда категорична, без дори да съм го виждала.  Hug
Като майка, ще ти кажа, че моята дъщеря е абсолютно същата. Тя също е в първи клас и няма умора. Ние - да, но тя - не.  Laughing
Лека и спокойна нощ!   bouquet

# 335
Разбрах  Laughing Laughing Laughing
Може да се занимаваме на смени с децата - веднъж вие, друг път - ние. Да събираме повече сили.  Laughing Laughing Laughing
А сигурно иначе и на вас (т.е. щерката) ви е "Скучнооо!".  Wink

Последна редакция: вт, 06 май 2008, 00:54 от май :)

# 336
  • София
sophsan, благодаря за полезната консултация.  Hug
За този цитат, коя е предучилищната възраст: 6 години или периода 4-6 години.
Ако в предучилищна възраст детето Ви[/b] :

* има проблем с овладяването на цветовете
* не се ориентира в посоките ляво-дясно, горе-долу
* е несръчно и се затруднява да се облича само, да закопчава копчета, да връзва връзки
* не артикулира /произнася/ правилно, пропуска или заменя някои звукове - с, з, ц, ш, ж, ч, щ, р, л, к, г, т, д, в, ф
* се затруднява да изговаря многосрични думи - размества, пропуска или разменя сричките в думата
* не подрежда правилно думите в изречението
* се затруднява да разказва, спазвайки последователност
* говори с дрезгав, прекалено тих или писклив глас
* заеква

Благодаря!

# 337
Честит празник, bib.bib!   bouquet

Честито и на всички именници!  bouquet

Ще ходите ли на парада? Моите големи мъже тръгнаха.

# 338
  • София
Разбрах  Laughing Laughing Laughing
Може да се занимаваме на смени с децата - веднъж вие, друг път - ние. Да събираме повече сили.  Laughing Laughing Laughing
А сигурно иначе и на вас (т.е. щерката) ви е "Скучнооо!".  Wink
Може, можееее!  Laughing
Имам приятелка, която живее в Белгия и ми разказа за белгийския начин за гостуване - приемаш за 24ч. в дома си приятел на детето си, после даваш твоето дете за 24ч. да им погостува. Трябва да ви кажа, че този почин много ми хареса!  Laughing

# 339
ха,
и аз имам приятелка там. Същото е казвала. Интересно!
Имаше 1 книжле за Франклин в подобна ситуация. Тогава синът ми все искаше да си кани гостенче.  Simple Smile

# 340
  • София
sophsan...
За този цитат, коя е предучилищната възраст: 6 години или периода 4-6 години.

Аз бих я определелила в следните граници - 3-4.5г. Веднага ще кажа защо - ако едно дете има изоставане в езиковото си развитие, това си личи още на 3г.в. От друга страна, да се чака до 6г.в. и тогава да се търси логопед, става късно, поради факта, че терапията е продължителна и времето, което остава до училище е малко. Но, разбира се, всичко е строго индивидуално и зависи от конкретното дете и проблемът, който има. Какво имам предвид - идвало е при мен за консултация, например, дете на 3г. с видимо изоставане на езиковото развитие, но след цялостна диагностика, съм преценила да посъветвам майката да изчакат и съм дала насоки за работа в къщи. В смисъл надявам се разбирате, че тук мога да давам насоки  само в общи линии - когато говорим по принцип.  Hug

# 341
  • София
ха,
и аз имам приятелка там. Същото е казвала. Интересно!
Имаше 1 книжле за Франклин в подобна ситуация. Тогава синът ми все искаше да си кани гостенче.  Simple Smile
Според моята прителка голямо забавление пада. Трудното е да намериш подходящите хора според собствените си критерии, на които можеш да повериш детето си, както и хора, които да ти се доверят. Което е съвсем естествено, при положение, че става въпрос за дете и то твоето собствено или собствено на някоя друга майка.  Simple Smile

Ама как хубаво си хортуваме с теб, Дани, тази сутрин. Simple Smile Съфорумките явно се подготвят вече за празника.

# 342
sophsan, мен определено ме притесняваше такава отговорност.

Аз сега ще гледам парада - поне по ТВ-то. Simple Smile

# 343
sophsan, благодаря ти много за интересните постинги.
А на теб, Дани, че я доведе в темата   Hug

# 344
Аз лично се ориентирах за толкова много неща благодарение на sophsan. Страхотни консултации!

Не знам дали ми е грешно разбирането или по-скоро крайно, но - според мен, е напълно нормално срещите с логопед да си бъдат нещо като учебен предмет с по-индивидуална насоченост. Не само при по-сериозни проблеми. Аз адски много се възхищавам на хора с перфектен говор (в това число правилна постановка на гласа) - направо се смразявам и мога да слушам-слушам без да го прекъсвам.

Общи условия

Активация на акаунт