КЛУБ "РОДИТЕЛИ-ЧАСТНО ОБРАЗОВАНИЕ"4- частни гимназии

• 68 298
  • 455
  •   1
Отговори
# 255
  • София
май Simple Smile, сина ти е голяма скица - и аз се хилих за 'блондинките'  Joy

Аз не харесвам САЩ и Американския...каквото и да е - всичко, но виждам и ти си написала това, което аз също знам и четох в Икономист - Американските университети са най-добри в света. А бъдещето пренадлежи на образованите...

Видях, че някой по-горе е питал за средата. За мен тя е много важна.  Naughty Най-малкото се видя, че тук преимуществено сме възпитаници на Математически гимназии - това не ви ли говори нещо?
Като си направя разбор на приятелите над 90% са имено от Математически и Езикови гимназии, а те съвсем не бяха най-масовите училища по мое време. Просто има различни социални кръгове в обществото. В тази връзка и изобщо не държа дъщеря ми да навлиза в 'реалния живот' и да се бори - каквито са повечето аргументи "за" държавното училище.

# 256
Иса,
а горкият ми мъж после гузен-негонен ми се обяснява, че с нищо не е провокирал разговора.  Laughing Laughing Laughing
Малко преди това се бяха върнали от тенис и минали и те по Оня път на "блондинките".  Simple Smile

Междудругото после след разговора за блондинките, открих тема с детски бисери
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=287641.0

# 257
Забелязала съм, че на 1 май винаги е много слънчево. Дори в някои години е било жега. Не знам как става този номер  Simple Smile

Но сега хайде да ви поздравя:

Честит 1 май!

Дори да не го празнувате, в такова готино време е грехота човек да не отпочине. Нали? Аз го бях обявила за ден на труда вкъщи - т.е. "пролетно почистване", ама май ще го отменя  Laughing Laughing Laughing
Много добре ми се отразяват многото празници през май и септември. Особено след лятото и морето, почивните дни през септември ми дават възможност постепенно да се пренастроя на работна вълна, а сега през май - да мисля само за ГОЛЯМАТА ВАКАНЦИЯ   Hug
Така че аз приветствам всякакви празници с много почивни дни през седмицата. Може да сложат и още!  Grinning

На пътуващите лек път - сега погледнах новините по Фокус - навсякъде на изходите от София е блокада. Ужас! Но с готина музика и приятна компания - няма страшно!

Ние си го знаем, но все пак малко история:

За първи път в БГ честваме международния ден на труда през 1890 г., а през 1939 г. е обявен за официален празник.
Иначе началото е поставено през 1886 година на 1 май, когато се организира първата в историята обща международна стачка. В американския град Чикаго на стачка излизат 300 000 работници с искане за въвеждане на 8-часов работен ден.

Последна редакция: чт, 01 май 2008, 11:36 от май :)

# 258
Ехо, всички ли сте заминали?  Sad
И какво ще правя сега? Шест дни!!! ooooh!

# 259
Честит празник и от мен Simple Smile
Ние даже на митинг на БСП ходихме Wink За да гледаме БТР Simple Smile Така че си изкарахме доста прилично празника. Надявам се с всички да е така  Hug

# 260
Ле-ле, забравих да си платя интернета - така че не знам как и кога ще пиша.  Confused

# 261
Ле-ле, забравих да си платя интернета - така че не знам как и кога ще пиша.  Confused

И таз добра Sad Дано не ви го изключват автоматично и да няма на кой да платиш тези дни  Praynig

# 262
то аз съвсем забравих, че е 1 - с толкова празници. Сега ме пуска от време на време да влизам. Имат дежурен офис на "майна си Райна"  Simple Smile, ама сигурно ще отида. Какво ще правя иначе без "клуба на анонимните ..."  Simple Smile - мъжът ми така ни нарича дружелюбно и приятелски (последната дума беше хитра, ама я забравих сега)  Laughing, т.е. отнася се с разбиране към моята пристрастеност. Пък може и да се поизлекувам от тази "краста", както я наричаше Радмила - тя май е хванала самолета, щом не се включва.  Laughing Laughing Laughing

пак интересна статия в "Капитал" с таблички
"MBA дипломата осигурява 100 000 долара годишна заплата" - http://www.karieri.bg/show/?storyid=491076

Последна редакция: пт, 02 май 2008, 01:41 от май :)

# 263
# 264
Здравейте,  майки!
Преглеждах темата и попаднах на списък на децата, записали училище Златарски. Но аз прегледах сайта им, за да видя къде се записват техните ученици. И знаете ли какво – нищо смайващо. Успехите които обещават техните IB не са нищо особено. Със същата успеваемост на своите ученици могат да се похвалят доста други училища, само че тези на Златарски са ги подредили в табличка и ги написани на английски, нищо, че става въпрос за български университет. (още един рекламен трик, само че ние знаем какво пише на руски паметник – не нам не нам.....)
Не ми е ясно защо толкова се фаворитизира това училище, както и дипломата, която дават.
Смятам, че това е училище, което би трябвало да е насочено към децата на чужденци, временно пребиваващи в Б-я.
Тази система е възникнала, в отговор на естествената потребност от унифицирана образователна система, която да се ползва от децата на семейства, чиято професия е свързана с дългосрочни пребивавания в различни страни, за да може местейки се от една държава в друга, те да продължават по същата образователна система. Постепенно, обаче тази функция се изземва от американските колежи, тъй като такива има във всяка една държава. Сега в Б-я няколко училища са яхнали този рекламен рефрен и обясняват колко е велика тази система. Успяват, донякъде, защото родителите на седмокласниците са се видели в чудо, набюдаваки разпадащата ни се образователна система. Но дали това е най-доброто за нашите деца, това никой не го казва.
Помислете по следните въпроси:
1. Десетки са сертификатите, с които човек може да кандидатства по целия сват. Всеки университет признава поне няколко от тях, но няма университет който да признава само IB.
2. Не е вярно, че с нея завършилите имат някакви предимства, или записват в най-елитните университети. Всичко зависи от това, какви са резултатите от съответния положен изпит, било за сертификат или диплома.
3. IB важи до живот, за разлика от някои други, които имат срок на валидност. Но какво става, ако ти си завършил и си получил една такава диплома, с не дотам задоволителен резултат или не достатъчен, за да те приемат в желания университет? Все пак това си е изпит, а на изпит всичко се случва.  Две години хвърлени на вятъра, да не говорим за дебелите такси. Накрая се виждаш в чудо и записваш един курс по TOEFL, изкарваш го и си кандидатстваш в който университет си поискаш.
4. Не е ли по-добре в такъв случай да си завършиш нормална езикова или профилирана гимназия и да си покриеш TOEFL или SAT, или там каквото ти изисква избрания университет. Предимството тук, е че можеш да се явиш 1, 2 3 пъти, колкото поискаш, докато получиш, даже максималния брой точки, а цената е в пъти по ниска, дори ако допуснем, че записваш 2 или 3 пъти необходимия курс.
5. И не на последно място като говоря за побългаряването на обучението в училищата в Б-я, които предлагат IB искам да ви поставя още една задачка за размисъл. Как се съвместяват двете образователни системи наведнъж? До обяд учат по българската образователна система, която не е много лесна, а следобед по IB. Кога децата успяват да се подготвят? Отговор - едното куца за сметка на другото.
И накрая една информация "на ухо" - в Златарски се работи и се обръща внимание само на децата, които се обучават по IB, другите - кучета ги яли. И ако искате да знаете, кои деца се класират, за да продължат по IB - това са деца, които идват от чужбина, деца на чужденци, деца от смесени бракове и тук-там, някои супер амбициозни, които обаче от 3-годишна възраст са ходили по алианси, частни учители и къде ли не, т.е. са си знаели езика почти толкова колкото и преди да се запишат да учат в гимназията.
Ако вие все пак сте един от изброените случаи, имате шанс да се класирате за програмата по IB, ако не сте, то просто си задайте въпроса какво ще получи вашето дете в това училище.

Отговор - нищо, за което си си платил.

Нека не допускаме чуждопоклонничеството да ни заслепява.
Да има такава система, да има чужденци, които временно живеят и работят в България, за тях това е супер възможност. За тях училища като Американския колеж такива, предлагащи обучение по IB е единствен вариант и те са супер доволни, че такива училища има в България, защото ако няма къде да учат децата им, те няма да дойдат тук.

# 265
nedelya, благодаря!  bouquet

Ценно мнение! Повечето тук сме с по-малки деца и всяко мнение за гимназии е доста ценно.  Hug
Разкажи още - коя гимназия/колеж си заслужава? Какво (освен димпломите) да гледаме? Какво мислиш за обучението в Ам. колеж и др. ЧГимназии?

Аз още съм без интернет! Sorry!

# 266
  • София
Беше ми интересно да прочета, макар и да не съм съгласна с по-емоционалните отклонения. Бях чела нещо подобно за това, че е по-лесно да влезеш в немски университет с българската диплома като чуждестранен студент, отколкото с немската от специализираните паралелки в някои езикови гимнзии. Не знам практически дали е така и съжалявам, че тук малко пишат родители на по-големи ученици, когато всъщност се и вижда правилен ли е бил избора ни в по-долните класове и как се справят децата.
В този дух винаги ми е интересно защо, когато някои училища все пак обявят реализацията на учениците си и споменат Американски колеж не напишат дали става дума за първите 50 деца, за където е същинската борба.
Следя темата ви, основно за нещицата, които прочитам за горните курсове. Нашият избор беше децата да посещават държавни градини и начални училища, но следя и частните училища. Децата ми са с голяма разлика, пазара се развива, а аз след няколко години пак ще имам първокласничка Simple Smile, та не ме гонете и благодаря на всички за споделената информация.

# 267
Nedelya,
Благодаря за мнението ти. Аз също го споделям напълно.
SAT, SAT2, TOEFL са истината за почти всеки ВУЗ и в Европа и оттатък.
IB e "игра за непросветени в образователната система български родители" и необходимост за "странстващи" чужденци, основно от САЩ и Канада.

# 268
В белия списък на учителите също гласувам за г-жа Вучкова, миналата година преподаваше на сина ми и има чудесни впечатления, г.жа Валя не познавам и не съм се срещала с нея не е преподавала на сина ми.
г-жа Таня Христова според мен е за черния списък имам много сериозни забележки към английския й език и не само аз, а и другите майки от нашия клас,   така че се радваме че вече не е в нашето училище. Прекрасни впечатления от учителите които преподават на сина ми тази година:
Цвети Димитрова
Соня Вучкова
Л. Атанасов
Василена Илиева
Н. Вълканов
Пепа Дунчева
Т. Руйчева

# 269
Защитавам тезата за валидността на дипломите! За всички американски колежи дали в САЩ или в Европа, важат единствено и само SATовете и  TOEFL. Всички други сертификати може да си ги сложим в рамка и да се хвали, но работа ?  За Германия мисля, че бях споменала:
1. 91 гимназия или така наречената 1-ва немска единствено издава дипломи за завършено немско гимназиално образование, АКО детето след поредната цедка след 8 клас попадне в тази група. Завършвайки с тази диплома, автоматично кандидатства в университетите от квотата на немските граждани и по техните стандарти.
2. Няколко гимназии в София и в страната / така наречените DSD училища/ издават /след полагане на изпит, проверяван в Германия/ Sprachdiplom и с българската диплома за завършено гимназиално образование и тази езикова диплома кандидатстват и биват приемани без допълнително изучаване на език и губене на година в университетите в Германия. Така се кандидатства от квотата на чужденците и правилата за приемане са други. Тук естествено пак има разделяне - на такива от ЕО и от другите страни. Как е по-лесно е трудно да се каже - зависи от  годината и от приема по различните специалности в дадения университет.
Моето мнение /вече казано във форума/ - не съм убедена, че двойното полагане на матура /българска и немска/ си струва - другия вариант ти дава същите възможности.

Общи условия

Активация на акаунт