Машина за хляб - 10 част

• 77 764
  • 827
  •   1
Отговори
# 300
1. Относно браашното - всичките си козунаци, пити и Панетонето  по празниците месих с това  - синьото на Софимел и при нас бяха пуснали на мелница Търново - тип 350 - чудеса.
2. За маята - в моя град има само на доктора и с нея започнах. / та нали е 7 гр./След като прочетох за френската, тук във форума, при последното си гостуване в София я купих от кварталния магазин / тя е 11 гр/. При обиколка в Сити-то и разбирасе, долу - в Пикадили - ето ти суха -турска.Без да се замислям - давай и от нея. Да ви споделя - бях изненадана, аз си мисля че има само жива - турска. Но чак снощи реших да я използвам, защото нямах за себе си типов хляб и да стане по-бързо за вечеря , от 18.00 до 20 и 30 ч- бива. / пък и времето се затопли - това е съвет от Пина/
Тук въвфорума съм прочела - 2 мерителни чаши - типово брашно, 1 - бяло,
водата ми е 300 гр - хладка, с.л. захар, ч.л. - сол, с.л. сметана на прах/ за кафе/, олио -вече на око , маята и КОПЧЕТО. Изпичане - Л - така го предпочитам. Това си е моя преработка на рецептата, не ангажирам никого.

# 301
  • В града на тепетата
Дядо хаджия, то и аз само това брашно използвам - синята опаковка на Софмел, но не знам защо за козунаците реших, че трябва да е специално
козуначено брашно  Thinking

# 302
Някой знае ли каква е рецептата за бял хляб като този ръчния от фурните. Моите стават едни такива по-препечени с вного дебела кора и вътре хляба не е толкова пухкав, а е по-плътен. И самия хляб не е бял, ами жълтее.....

# 303
Защо ти жълтее, яйце ли му слагаш?  newsm78
Пробвай да направиш само с брашно, вода и мая.

# 304
Разбирам какво има предвид. То не е точно жълтеене, а по-скоро кафенеене. Много неприятно, особено когато козунаците стават такива. Мисля, че се получава, когато тестото е прекалено тежко. Но не съм много сигурна. Хлябът не става с приятния светъл цвят, а е един такъв неприятен. Пина да каже.

# 305
Не зная, може би трябва да сагам повечко мая ако тестото е тежко или пък да ползвам друга програма на машината - има една за "бял хляб", пише че била за пухкав хляб от типа на френския, ама това нещо не ми се покрива с представите за нашенския "ръчен хляб", който си мисля, че е най-хубав. Иначе яйце и мляко сложих само веднъж, а по принцип хляба го правя с мая, сол, захар, вода, брашно и малко мазнина - ползвам рецептите от форума.

# 306
Аз не говоря специално за този хляб. Но ми се е случвало и то не толкова рядко. Идва ми да го зафуча такъв хляб. Дали пък нещо от брашното не зависи  newsm78

# 307
то, аз да кажа, ама като не знам  Thinking  на мен не ми е жълтял хляб май никога

# 308
При мен жълт хляб ми се получава само, когато сложа царевично брашно.
eli6 , ти какво брашно ползваш? Или да е от мазнината (ако е оцветявана)?  newsm78

# 309
Благодаря на всички, малко ме поуспокоихте относно черния прах в машината.

eli6 да не би да слагаш в тестото сода за хляб? На мен ми се е случвало когато правя содена питка, да пожълтява тестото от содата.

# 310
  • София
Не ми се получи италианското хлебче с пълнозърнесто брашно Sad
Не мога да съм 100% сигурна, че е само от брашното, защото така и не разбрах кога е напълно втасало, а и понеже не уцелих танцовата стъпка на Дядо Хаджия,  тъмко да го сложа да се пече и спадна, оставих го пак да се надигне, но така и не стана нищо, не можа да се изпече и за 1 час и накрая си го изядохме така...Ще се пробва пак първо бяло и после пак с пълнозърнестото, но си мисля, че поради липсата на достатъчно глутен в пълнозърнестото, няма как без почти никакво месене да бухне...

# 311
dimitrina73 споко, не си сама. Аз днес засилих в кофата италианско ръжено. Толкова ме беше яд, че дори не го опитах.  ooooh!

# 312
  • София
Не ми се получи италианското хлебче с пълнозърнесто брашно Sad
... а и понеже не уцелих танцовата стъпка на Дядо Хаджия,  тъмко да го сложа да се пече и спадна...
Много е важно честотата на вибрациите на задните части с ъгъла на стъпване на стъпалото при тая танцова стъпка ша знаиш, аз съм я тренирал 22 години под строгия поглед на жена ми и пак трудно я улучвам  smile3521 - това беше на шега.

Сега сериозно - да разбирам ли все пак, че е имало някакво втасване след като е спаднало. И кога точно е спаднало, след като си го замесила за оформяне или в друг момент. Щото ако е след замесването за оформяне, дали да не пробваш в машината за печене - там направо да си втаса и да си почне печенето без да го оформяш. Между другото прави ми впечатление, че индийците когато работят с пълнозърнесто брашно добавят освен маята и бакпулувер, ама може пък и да съм се заблудил. И освен това си мисля, че без някаква част там на бяло брашно май няма да мине номера иначе тя маята кво ще яде, че да произвежда там не знам си кви си алкалоиди дето пък правели въздуха.

Тук май Пина ще е по-полезна, щото не им знам капризите на пълнозърнестите брашна.

# 313
При мен жълт хляб ми се получава само, когато сложа царевично брашно.
eli6 , ти какво брашно ползваш? Или да е от мазнината (ако е оцветявана)?  newsm78
Да ви кажа, сменям ги брашната - от магазина си ги купувам. Последно ползвах на бяло брашно на Ола - една жълта опаковка. Сега съм си купила синя опаковка Софимел и ще видя. И искам също да кажа, че не намирам никаква разлика във вида хляб между основната програма и бързата. /Машината ми е Северин, може да има значение/ Мисълта ми е, че като е така, п-добре да се ползва тази за два часа, не да се чака три. А за мазнината - слагам олио, може да пробвам и с масло да видя как ще се получи. Не че не е вкусен хляба, но няма този приятен дъх на току що изпечен хляб..... Може да пробвам само да ми замеси тесто и да втасва и пече навън от машината. Така направих питката с фанта - беше страхотно вкусна!!!

# 314
Те дрождите (от маята) имат какво да ядът, та да произведът въглеродния двуокис, от който да бухне тестото, но проблема е с глутеновия скелет (арматурата), който да задържи въздуха в бухналото тесто и да не се сгромоляса. В пълнозърнестото брашно не са махнати обвивките на зърното, в които именно се съдържат така полезните ензими, но те освен че са полезни атакуват водонеразтворимите белтъчини, които правят глутеновия скелет и ги разграждат. Така сградата остава без колони и носещи стени.
 Затова трябва определено PH, та белким то понеутрализира действието на тези ензими, но не може напълно, явно.  Thinking
 Това е и за ръженото (което изначално е със слаб глутен) и за пълнозърнестото брашно.

Пак отворих тетрадките да чета, то се подготвих за още един държавен изпит  Laughing   за ръженото брашно се препоръчват подобрители - млечна киселина и сухи закваски. Има и други химийки...  Confused  Наистина не мога да си представя пухкав хляб от ръжено или пълнозърнесто брашно без подобрители  Thinking

Общи условия

Активация на акаунт