Машина за хляб - 10 част

  • 77 724
  • 827
  •   1
Отговори
# 255
  • София
  • Мнения: 8 499
А, дядо хаджия, прегледах аз темата и забелязах че си от най-активните. Тебе сън не те лови, бе човек, и по нощите майсториш ли, майсториш... и май че нямаш провал. Идва ти отръки месенето. Да ти кажа че малко завиждам на жена ти. Сигурно като се събуди сутрин къщата ухае на топъл хляб, мммм. Ех, ако моят мъж ми правеше такива кулинарни изненади мисля си че бих си затворила очите за брашнената кухня. Но мечтииии...
Извинявайте всички за спама, моля  Wink
С риск и аз да оспамя темата ще отбележа, че твоят съпруг сигурно има други предимства, които вероятно аз пък нямам. Няма човек без недостатъци.

# 256
  • Мнения: 11 743
Димитрина, тестата се месят по еднофазна, двуфазна или трифазна схема според вида на брашното и според условията в които се случва. Тука ние като си бъркаме кифли (примерно) месим по еднофазна схема, защото бялото брашно и домашните условия го позволяват.
По правило ръженопшеничния хляб се меси по двуфазна схема, а ръженият по трифазна схема. Там трябва стриктно да се спазват температури и време, защото по този начин се гони среда с определена киселинност. (PH=5градуса H) Това защото нали химичния състав на пшеничното брашно и ръженото е съвсем различен. Препоръчителна е дългата ферментация.

Значи тя машината дори при специалния режим за ръжено, пак замесва всичко наведнъж  Thinking По дву- и трифазните схеми не е така.
Сега погледнах в тетрадката, че по тази схема ми е дадено маяното тесто да втасва 10 часа, меси се само с ръжено брашно. Втасванията са 1. на маяно тесто
                          2. на главно тесто
                          3. окончателна ферментация
при 3фазната се подготвя и закваска преди маяното тесто.

За съжаление по тези въпроси познанията ми са само теоретични.  Thinking

# 257
  • Бургас
  • Мнения: 1 919
Да се включа и аз в редиците - от вчера имам машинка Мулинекс и от мерак веднага я изпробвах - получи се супер хляб, но нямаше как да снимам, че домашните го нападнаха Laughing
Сега си копирам няколко рецепти и тези дни ще експирементирам

# 258
  • София
  • Мнения: 3 874
radinna , честита ти машинка и със здраве да си я ползваш. Чакаме да се похвалиш с добри резултати. Hug

Ето го и моето днешно хлебче направено от бяло, типово брашно и овесени трици. Тази комбинация за пръв път я правя, но резултата е много добър. Simple Smile цял и разрязан/рязах го още топъл и затова изглежда така/  Embarassed

Току що получих брошура на Метро и видях, че има хлебопекарна Аляска на промоция за 84.00 лв. с ДДС. Давам информацията, ако някой има интерес. Hug

Последна редакция: пн, 12 май 2008, 12:44 от geleva

# 259
  • Плевен
  • Мнения: 1 357
Здравейте всички.
Вижте моето творение от вчера.Стана много вкусна пита и се късаше на конци. Peace
http://www.picvalley.net/v.php?p=u/168/41859_261.JPG
Рецептата е от Лебедунка(пита Роза)На външен вид не я докарах ,като нейната,
но важното че на вкус беше супер. Peace
Лебедунка Hug
radinnaчестита машинка и от мен.Само вкуснотий да правиш с нея. Peace

# 260
  • Мнения: 172
и аз днес се пробвах да направя питата на Лебедунка с кисело мляко.Добре ми е набухнала-сега я пека.

# 261
  • Мнения: 107
radinna, честито! И да ни се хвалиш с печивата си! Laughing

# 262
  • София
  • Мнения: 2 130
Пина, много благодаря за разясненията...вероятно ще ми трябва време да проуча кое как и кога...например да си изчисня един ден от друга работа и да меся така, онака, да варирам Т и да видим какво ще стане...
С тези количества, за които писах по-горе ми се получи последният път това:


Аз искам още...или поне искам да видя пълнозърнестите хлябове на тези автори, които ги описват по книгите си като "лек, пухкав 100% пълнозърнест хляб"Simple Smile))))

# 263
  • София
  • Мнения: 8 499
Аз искам още...или поне искам да видя пълнозърнестите хлябове на тези автори, които ги описват по книгите си като "лек, пухкав 100% пълнозърнест хляб"Simple Smile))))
И аз искам да видя такъв ама без подобрители и химикали.
Или пък Пина да каже дали нейния италиански хляб би се получил с пълнозърнесто брашно.

# 264
  • Мнения: 11 743
Димитрина, според мен съвсем добре ти изглежда хляба на снимката!  Peace Не знам защо не ти харесва.  Thinking

Аз лично не вярвам, че е възможно ръжен хляб да се получи като пшеничен, без подобрители, пък както и ще да се меси! Ако искаш мога да ти напиша схемата, която имам за ръженопшеничен хляб, макар че виждам ти си имаш достатъчно материали. За температурата при мен е дадена 27-29 градуса на замесване и на втасване, горе долу така трябва да се поддържа.

Едно време не помниш ли хляба който продаваха по хлебарниците - ръженопшеничен? Никак не беше пухкав и лек и това е нормално според мен.

# 265
  • София
  • Мнения: 2 130
Ами на вкус този хляб го харесвам. Но аз и доста мляни семена и зърна слагам, това го "огрубява" си мисля. Иначе, в тази книга няма рецепти с подобрители, но няма и снимки, само рисунки, предполагам че е за да бъде по-евтина.

Пина, много бих се радвала  да споделиш технологията на ръжено-пшеничния, но аз по-скоро опитвам пълнозърнест пшеничен. Предполагам, че в ръжено-пшеничния  пшеничната част е бяло брашно.

А за италианското хлебче на Пина, след като първо опитам оригинала, за да видя за какво иде реч и да мога да сравнявам, веднага ще пробвам с пълнозърнесто брашно и ще докладвам.

Вчера така правих пицата Верди, и то защото нямах прясно мляко за оригиналния вариант и реших, че като ще е гарга, да е рошава и сложих пълнозърнасто брашно, стана меко, но явно това количество е много за тавата на фурната и стана доста дебело, а може и защото малко почака пицата преди да я сложа да се пече, тъй като не се беше загряла фурната и взе да втасва...

# 266
  • Мнения: 11 607
Димитрина, ти какво пълнозърнесто брашно използваш? И как мелиш семената? И какви семена използваш - за покълване или пресовани?

# 267
  • София
  • Мнения: 8 499
Димитрина, ти какво пълнозърнесто брашно използваш? И как мелиш семената? И какви семена използваш - за покълване или пресовани?
Мамо Цоцоланке, тамън ме подсети да питам и аз. Ония ден си купих от женския пазар семена от лен, че булката иска да правим черния хляб с тях. Та като те чета се замислих да няма някаква предварителна подготовка на семената.

....
А за италианското хлебче на Пина, след като първо опитам оригинала, за да видя за какво иде реч и да мога да сравнявам, веднага ще пробвам с пълнозърнесто брашно и ще докладвам.
...

Дими, оригинала на италианския хляб на Пина се приготвя най добре с танцуване и пеене - изпитан метод. Това разбира се е шега просто реших малко да поразведря обстановката.

# 268
  • Мнения: 11 743
Ами щом пълнозърнето, пълнозърнесто.  Simple Smile  Но е без допълнителни семена, които вероятно натоварват в известна степен ферментация, газообразуване, газозадържане и прочие.

Пълнозърнест хляб 'Грахам'

Произвежда се от два типа брашно - пълнозърнесто пшенично тип 1850 + ръжено брашно.
Ръженото брашно е 2,5 % + 2% мая (20гр) + 2% (20гр) сол.
Приготвя се по трифазна схема, за да се достигне висока киселинност на средата, с цел да се блокира действието на многото ензими.
I етап
Приготвяне на закваска
ръжено брашно + вода с температура 25градуса ферментира 12 часа

II етап
Маяно тесто
1/3 пшенично брашно + 20гр мая + вода с температура 29 градуса ферментира 3 часа

III етап
Главно тесто
останалите суровини с температура 30градуса, ферментира 30 мин.

Оформя се изделието и се оставя за окончателна ферментация 40 минути.
Изпича се на 230-240градуса за 30- 40 минути

Това е, дано да ти е от полза някой ден!  Peace  Пухкаво не вярвам да стане, навремето Грахама беше сбит.

# 269
  • София
  • Мнения: 2 130
ООО, Пина, благодаря! Ще си запиша това, но отсега да попитам, процентите са дадени, за да се натъкми рецептата към различни количества брашно ли? и тогава защо пише 20 гр. мая, сол... и третият етап - кои основни продукти се има предвид, горните от етап 1 и 2 се смесват, или?
Ползвам пълнозърнесто на Благополучие, нарича се Универсал. Води се тип 1850. Семената - ленено, тиквено, понякога слънчогледово (всички в суров вид), и тези 4 вида ядки (овесени, ръжени, пшенични, ечемични) на Николов...зърна - просо, елда. Обикновено сипвам с една голяма супена лъжица в ел. мелачката, по 2 л от зърната и ядките, ленено сипвам на око и от другите семена така...Като ги добавя смлени в каната с 600-те грама брашно, всичко отива към над 700 гр.

Общи условия

Активация на акаунт