Машина за хляб - 10 част

  • 77 712
  • 827
  •   1
Отговори
# 270
  • Мнения: 812
Ъъъъ... newsm78 аз да задам един малко лаишки въпрос...Това ленено семе защо го слагате и то всъщност колко е полезно и за какво? И аз като недолюбвам черни хлебчета, мога ли да го ръгам в белия? А ако пека ръжен на дъщерята мога ли там да ръсвам по една шепа (всъщност колко се слага?) Май много въпроси станаха, та ако някой има нерви и желание да обясни за лененото семе, ще съм много благодарна.  bouquet

# 271
  • Мнения: 11 743
Димитрина, основните суровини за хляб по презумпция са брашно, вода, мая и сол. В третия етап се слагат останалите брашно, вода, които по-рано не са ползвани. Иначе закваската от етап 1 се влага в маяното тесто, после маяното в главното и така.  Аз лично предполагам, че е дадено за 1кг брашно (общо от двата вида), но честно да си кажа го преписах както е, не съм правила и не съм натаманявала. Не знам защо е дадено в проценти и с математиката съм зле...  Embarassed

# 272
  • Мнения: 11 607
Откъде да го намеря това брашно на Благополучие - Универсал????? Не съм го виждала въобще!

Тук има само Типово и Добруджа на Софимел, и на Панино...но лично аз смятам,че Панино го развалиха много...Все си е бяло милото....

Димитрина, става ли по пощата да ми пратиш за проба от това Благополучие..Поемам си разноските, естествено.....

# 273
  • Мнения: 812
dimitrina73 ти даваш ли на детето хляб с ленено семе? Понеже никой не ми отговори защо слага ленено семе в хляба и с какво то е полезно, се поразрових из нета. Там пише, че не се дава ленено семе на деца под 6 г. , а твоето е доста по - малко, да ти е живо и здраво. Пише още, че  съдържа цианид и е отровно при предозиране. Ако някой иска ще дам линк към статията.

# 274
  • Мнения: 11 607
Лебедунке, от малкото, което знам е,че лененото семе се използва за разхлабване и регулиране на червата....Аз също слагам малко ленено семе......Проблема при мен е,че не намирам сурови семена - има само сусам, 4-те семена на Николов, лен, слънчоглед и тиква - не са зареждали от поне 1 месец в магазина, където най-често ги намирам, въобще на моменти ми е много беден асортимента......Смятам,че и в бял хляб може да се слагат семена......Придават някакъв специфичен вкус......

# 275
  • София
  • Мнения: 2 130
dimitrina73 ти даваш ли на детето хляб с ленено семе? Понеже никой не ми отговори защо слага ленено семе в хляба и с какво то е полезно, се поразрових из нета. Там пише, че не се дава ленено семе на деца под 6 г. , а твоето е доста по - малко, да ти е живо и здраво. Пише още, че  съдържа цианид и е отровно при предозиране. Ако някой иска ще дам линк към статията.

За добро или лошо живеем във времена на много информация и лесен достъп до нея...Всеки пише, ние четем и после се чудим да живеем ли или да умираме от страх...
Аз захранвах сина си по една американска книга, не защото съм американофил, а защото само нея намерих, когато търсих ясни инструкции как да приложа късното (след 6-ти месец) захранване...Това го пиша за да ти отговоря защо съм давала ленено семе на сина си толкова рано...Просто съм чела тази книга, е не обратните мнения и така съм постъпила, не искам и да се замислям дали не съм сбъркала...господ да го пази, постъпила съм както тогава съм сметнала за добре...Та в тази книга лененото семе се препоръчва като много добър източник на една мастна киселина Омега-3, ако не се лъжа, на която са богати предимно едни северни риби - сьомга и други, та тази кеселина (авторката на книгата е вегитарианка, аз и семейството ми не сме) в лененето семе присъства в големи количества и дори конкурира рибите...Лененото семе малко разхлабва и по принцип в здравословното хранене го дават за регулиране на стомаха...Препоръчително се слага смляно на момента, за да не се скапват маслата ако престои, а не цяло, за да се усвои по-добре, защото му е твърда обвивката и стомахат не го смила цяло...ами това е, което знам....

# 276
  • Мнения: 812
Маме, благодаря за инфото, но след това, което прочетох, всяка мисъл да правя на дъщерята хляб с ленено семе (както и с разни други семки) се изпари и отлетя. Тя ми е алергична мамината и не смея да рискувам. Такива ужасии прочетох за това ленено семе, че мигом забравям за него и не искам нито да чувам, нито да го виждам у дома.

# 277
  • София
  • Мнения: 2 130
Откъде да го намеря това брашно на Благополучие - Универсал????? Не съм го виждала въобще!

Тук има само Типово и Добруджа на Софимел, и на Панино...но лично аз смятам,че Панино го развалиха много...Все си е бяло милото....

Димитрина, става ли по пощата да ми пратиш за проба от това Благополучие..Поемам си разноските, естествено.....

Ето линк към сайта на производителя, може да го попиташ къде около вас имат дистрибутори и ако нямат, аз ще ти услужа, няма проблем, наскоро си купих доста от един склад и ще ти пратя.
Преди време като се ориентирах в брашната, тук в нашия форум срещнах това мнение за въпросното брашно (http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=34470.300) и считам за коректно да ти го пратя, но аз не наблюдавам този ефект... За мен това си е нормално брашно, а според собственика, с който преди време говорих, се мели еднофазово, както едно време във водениците, само че сега не е с камъни, а с метални дискове, той е патентовал тези модели мелници....

# 278
  • Мнения: 812
dimitrina73 не ме разбирай погрешно, нито критикувам, нито бих си позволила да давам съвети кой как да си гледа детето. Попитах от любопитство. Не съм ровила кой знае колко, просто първото, което ми попадна за лененото семе беше Това Не се съмнявам в ползите от прилагането му, за Омега 3 всички сме чували и знаем ползата и ефекта. Напоследък е модно даже всички диети да съдържат храни богати на Омега 3 киселини. Всеки  сам преценява за себе си. Аз лично в хляба това семе няма да го сложа. Не ангажирам никого с мнението си и ако съм била разбрана погрешно, моля да бъда извинена. Peace

П.П. Сори, за спама...То не е и спам - обсъждаме за и против лененото семе в хляба...май.

# 279
  • Мнения: 21
Искам да благодаря на Pina за рецептата й за  козунак,за съветите и споделения опит.Искам да изкажа и специални благодарности за рецептата за Питки за обяд,но за съжаление не знам чия е.Това е едно от нещата които никой не чака да изстинат.

# 280
  • София
  • Мнения: 2 130
Хей, не съм те разбрала погрешно, ако съм звучала малко нервно, то е защото напоследък няма еднозначна информация за нищо и човек трудно избира правия път...нали се сещаш как се чувства човек, ако е направил "най-доброто" за детето си и после, ама после види, че го е подложил на риск...Та затова...От 1/2 час и аз ровя за това ленено семе, но оставам със същото впечатление - не прекалявай с нищо, не бъди краен и всичко е ок....

http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=81
http://www.nutritiondata.com/facts-C00001-01c20p1.html

Ами в резюме, ок 2 сл дневно е напълно безопасно, тези cyanogenic glycosides са в незначителни количества, термична обработка ги елиминира...
Дебатът за или против лененото масло спрямо рибеното не е завършен, и двете стават и си имат негативи...

Абе, да си печем, да си ядем и да сме с добри мисли...

# 281
  • Мнения: 107
Ето моят тутманик, който направих тази вечер
http://images25.snimka.bg/005837905.jpg.
Ползвах рецептата на майка ми, но го замесих в машината. Стана пухкав и мекичък.
Но мисля да е за последно. Лятото идва и не трябва да слагам излишни килограми върху мен. Е, освен ако не ме изкушите много Laughing

# 282
  • Мнения: 12
Да попитам специалистите тук: казаха ми много добра рецепта за хляб за машината, много съм доволна как ми става, но рецептата е с жива мая, а ми се иска, когато нямам жива да използвам суха мая.  Значи на 500гр бяло брашно, слагам 1/3 кубче жива мая. Колко суха мая трябва да слагам според вас?

# 283
  • Мнения: 6 029
2 чаени лъжички или едно пакетче от 7гр. на Йоткер  Peace

# 284
  • Мнения: 12
Julie, много ти благодаря

Общи условия

Активация на акаунт