Машина за хляб - 10 част

• 77 645
  • 827
  •   1
Отговори
# 720
  • София
anomalia,

Козунака и при мен трудно втасва. Не разбрах защо. И в машината и във фурната - все тая. Последните ми козунаци ми отнемат по около 5 часа. Направих си сборна рецепта - можеш да я видиш в Любими рецепти. Традиционният на Джемма също ми се получава много добре с плънка. Ако имаш свободни 6 часа - пробвай ги.

# 721
Raya козунака втасва трудно когато тестото е прекалено тежко - или много брашно, или много мазнина. Следващия път опитай с по - малко брашно, на границата от това да маже под бъркалките. Топка разбира се трябва да оформи, но добавяй по малко брашното, изчаквай да го замеси и тогава пак добавяй. Спре ли да маже, спираш с брашното. Не ти погледнах рецептата колко е мазнината  newsm78 Когато е прекален мазньоч, също не втасва лесно. В това топло време няма как да не стане, при удачно дозиране на продуктите. Провери си и захарта. При по - голямо количество се нарушава процеса на ферментация. Успех!

# 722
Raya а каква е тази програма за макарони (извини невежия ми въпрос, ама не съм попадала на такава или съм пропуснала).

# 723
  • Шумен
Уххх, чак 6 часа не ми се занимава с някакво си тесто, но съм се заинатила и ще пробвам пак в машината. Първия път извън рецептата донаждах брашно, точно защото ми се видя рядко тестото и стана спитен, но вкусен козунак. Ще пробвам с по-рядко тесто, пък да видим. А вече не помня по коя рецепта се пробвах, но е или на Джема, или твоята Raya. Трябва да стане.

# 724
Едно бързо въпросче с 30 мин. време за отговор - може ли да извадя бъркалките след като свърши втасването, в началото на фаза печене? Да не се прецака нещо хляба и да се слегне или нещо друго?

# 725
  • ГОре на черешата...
Амели, лично аз никога не съм вадила, но други го правят.
Дано се включат и кажат.

# 726
Amelly можеш да извадиш бъркалките преди втасването. Аз така правя. След като се измеси тестото, изваждам, оформям на хлебче и връщам в машината за втасване и печене. Ако вече е втасал хляба, не го пипай, ще спадне и ще стане едно мазало...Успех!

# 727
А аз след като си пуснах поста,се сетих,че няма как да извадя бъркалките преди втасването,понеже моята машина премесва няколко пъти през фаза втасване.Странна работа, защото тъкмо се надигнало тестото до ръба на формата и аз му се любувам отгоре,и то щракне и почне пак да го мачка и го прави на малко топче.

А нали като искаме да намажем с яйце,го мажем след втасването? Има ли разлика дали ще отвориш за 2 сек да го намажеш или да издърпаш бъркалките?

Единствения път,в който направих читав хляб,едва го изкарах от формата заради бъркалките,които бяха заседнали вътре и в крайна сметка,след половин час ръчкане,бутане и тръскане с главата надолу(дъното нагоре), счупих хляба.

# 728
Разбуташ ли го да махнеш бъркалките ще спихне и нищо няма да стане. Бъркалките се вадят след последното разбъркване и преди последното втасване.

# 729
Този път стана съвсем приличен хляб - поне на външен вид,чакам да изстине,за да го резна.

Прилагам снимков материал
http://www.snimka.bg/album.php?album_id=252880

# 730
Този път стана съвсем приличен хляб - поне на външен вид,чакам да изстине,за да го резна.

Прилагам снимков материал
http://www.snimka.bg/album.php?album_id=252880
Amelly много апетитно хлебче. newsm10

# 731
  • София
Lebeduna,
Наясно съм с тези неща, но явно проблема е някъде другаде. Чета тук, че доста от населението прави хляб на бързи, по-бързи, най-бързи и други експресни програми. При мен хлябът се получава най-добър на програма от 3:22 минути. Говоря за обикновен бял хляб.

ina.gg ,
имам програма за макарони - 15 минути меси активно само в едната посока. Машината ми е ФИФ, програмата е 7-а.

anomalia,
За съжаление отиват около 5 часа за хубав козунак. Или аз бавно го правя. Разчетът ми е следния:
1:20 ч. в машината  - месене и втасване (програма тесто)
+ 30 мин. допълнително го оставям в машината за довтасване = 1:50 ч.
+ 20 мин. оформяне (разточвам, слагам плънка, навивам на рула, плета) = 2:10 ч.
+ 50 мин. втасване във фурната = 3:00 ч.
+ 1:15 ч. печене (долен нагревател и вентилатор на 150 градуса) =  4:15 ч.
+ 30 мин. за да изстине = 4:45 ч.

Ама като е вкусен гадът, прежалвам се.

Ето за това горворя:
http://home-and-garden.webshots.com/album/563711697IIwSBE

Последна редакция: пт, 06 юни 2008, 23:02 от Raya

# 732
На мен също козунакът ми отнема доста време, 5, а за по-сигурно дори 6 часа. Затова го правя, само когато съм сигурна, че имам необходимото време, не искам да бързам и да пришпорвам процеса. Забелязала съм, че спокойствието ми му се предава някак-си. А и тези часове не са висене над него, просто втасването иска време.

# 733
  • София
...
anomalia,
За съжаление отиват около 5 часа за хубав козунак. Или аз бавно го правя. Разчетът ми е следния:
....

Ама като е вкусен гадът, прежалвам се.
Точно точно 2 часа и 25 минути за месене и втаснане и 50 минути за печене ми отидоха за козунака в машината днес (демек общо къде 3 часа и 15 минути), така че тия пет часа явно са за някаква по специална рецепта. Може би защото моите не обичат абсолютно никакви добавки в козунака а си падат само по натуралния та сигурно от там идва разликата. Или пък вероятно правите голями количества (аз днес направих приблизително около 1000 грама предполагам, оти пущината се залепи за капака (ама утре и това ще правя един експеримент да го оправям).

И понеже днес това беше експеримент (в рецептата почти нищо не съм променял, но начина на приготвяне малко го измених) затова обещавам като го направя втори път и ако стане същият да публикувам технологията, която не е моя а е по откраднати идеи на Тандури. От сега предупреждавам, че за всички съставки знам точното количество, ама за количеството на брашното съм категоричен, че никога няма да му хвана дирята.

В тази връзка обявявам на всеослушание че Тандури има една целувка от мен за идеите, които откраднах от нея. Единствения недостатък е, че си играеш три часа да правиш козунак който после се изяжда за половин час и нещо му не виждам ефекта аз на това нещо.

И едно допълнение за хляба. Както вече писах някъде по напред тука в някоя от частите на темата на мен втасване и месене на хляба (луксозен или обикновен, разликата е дали ще има прясно мляко и яйца) ми отнема 1 час и 25 минути, а печене около 40 минути.

Напомням, че моите методи си имат един огромен дефект, а той е че не ползвам готови програми а само комбинация от две програми - тази за месене и втасане и тази за печене.

# 734
дядо хаджия, не е специална рецепта, но си прав, че си се слагат стафиди, обилно количество. И става дума за козунак, печен във фурна, не в машината. Иначе в хлебопечката си се получава наистина за часовете, определени от програмата.

Общи условия

Активация на акаунт