Машина за хляб - 10 част

  • 77 639
  • 827
  •   1
Отговори
# 735
  • София
  • Мнения: 4 516
Дядо хаджия,

При мен хляба не се пече за по-малко от 60 минути в машината. Ако задам светла коричка намалявам времето с 2 минути - голям келепир.
Става дума за хляб от 750 грама.
Сладките неща в машината не ми се получават добре. Пека ги на фурна.
Плънката на козунака ми е орехи и захар 1:1 и 3-4-5 с.л. какао - става наистина страхотно. Слагам стафиди 100 грама и кората на 1 лимон.

# 736
  • София
  • Мнения: 8 497
дядо хаджия, не е специална рецепта, но си прав, че си се слагат стафиди, обилно количество. И става дума за козунак, печен във фурна, не в машината. Иначе в хлебопечката си се получава наистина за часовете, определени от програмата.

Ми дал пък не мога да попитам тая фурна що го чини тоя козунак, че и трябват още цели два часа да го доизкусури ?

Дядо хаджия,

При мен хляба не се пече за по-малко от 60 минути в машината. Ако задам светла коричка намалявам времето с 2 минути - голям келепир.
Става дума за хляб от 750 грама.
Сладките неща в машината не ми се получават добре. Пека ги на фурна.
Плънката на козунака ми е орехи и захар 1:1 и 3-4-5 с.л. какао - става наистина страхотно. Слагам стафиди 100 грама и кората на 1 лимон.

Сега предполагам, че от машина до машина има голяма разлика. Моята е 860 W и не знам дали пък от там не и е по силен реотана за разлика от твоята. Иначе аз по принцип печа само голями хлябове, че тая многобройна чиляд яде на поразия.

Какво имаш предвид под това, че сладките неща не ти стават. Не се изпичат, не втасват или ... ?

Оппаааа я такованата да ми подадеш информация тая допълнителна захар дето я завираш в плънката като какво количество е и после усукваш ли тестото например и т.н. изобщо какво я правиш. Оти съм чел някъде, че захарта затормозява втасването.

Последна редакция: пт, 06 юни 2008, 23:20 от дядо хаджия

# 737
  • Мнения: 6 029
Не са два часа, пак около час се пече. Но втасването извън машината е по-бавно, а и оформянето и т.н. си изисква време.

# 738
  • София
  • Мнения: 4 516
Питай за да ти се отговори Simple Smile

Пека дълго и на ниска температура, защото иначе ми изгаря отгоре скоростно преди козунака да се е надигнал. Освен това рецептите ми са за 1000 грама брашно.

Какво имаш предвид под това, че сладките неща не ти стават. Не се изпичат, не втасват или ... ?

Оппаааа я такованата да ми подадеш информация тая допълнителна захар дето я завираш в плънката като какво количество е и после усукваш ли тестото например и т.н. изобщо какво я правиш. Оти съм чел някъде, че захарта затормозява втасването.

Та значи и двете не се получават добре - и не ми втасва тестото достатъчно - заради премесването по време на втасването тестото спада, и не се изпичат добре - кората се запича, а като мушна с шишчето, вътре е живо тесто.

За захарта - след първото втасване, вадя тестото, правя го на топчета (напоследък на три - две еднакви и едно по-голямо), разточвам правоъгълна кора, наръсвам с плънката, навивам на руло и трите кори. Двете еднакви ги усуквам като конец за мартеница и ги свивам на венец. С третото ги обикалям.
Количеството е около чаша захар и чаша смлени орехи + 3 с.л. с връх какао на прах.
Каквото ми остане от плънката го омесвам с ратопено масло и си го ям във вид на домашен шоколад.

Редактирах си горния пост и пуснах линк със снимки.

Последна редакция: пт, 06 юни 2008, 23:30 от Raya

# 739
  • Мнения: 2 014
Рая е обяснила, ама айде и аз  Laughing

- подготвяне на продуктите - около 15мин
- програма месене и втасване (месенето го пускам 2 пъти) - 1,30ч + 30мин
- премесване и оформяне - 20мин
- второ втасване - понякога отнема над 1 час
- печене - около час на слаба фурна
- изстиване - поне час
= приблизително 5-6 часа, в които гледам да му се отдам  Wink

# 740
  • София
  • Мнения: 8 497
Не са два часа, пак около час се пече. Но втасването извън машината е по-бавно, а и оформянето и т.н. си изисква време.

Ааааа тук си права. При мен няма оформяне, оти ние нали после не го гледаме, а го ядем. Виж това че във фурната втасва по бавно, там нямам спомен по великден как се развиха нещата.

Питай за да ти се отговори Simple Smile

Пека дълго и на ниска температура, защото иначе ми изгаря отгоре скоростно преди козунака да се е надигнал. Освен това рецептите ми са за 1000 грама брашно.

Това пак предполагам се отнася за фурната на печката, а не за машината. Това ни е разминаването. Аз го направих изцяло в машината. Е вярно, че на външен вид не е като за изложба, ама пък на вкус си е абсолютно същия.

Рая е обяснила, ама айде и аз  Laughing

- подготвяне на продуктите - около 15мин
- програма месене и втасване (месенето го пускам 2 пъти) - 1,30ч + 30мин
- премесване и оформяне - 20мин
- второ втасване - понякога отнема над 1 час
- печене - около час на слаба фурна
- изстиване - поне час
= приблизително 5-6 часа, в които гледам да му се отдам  Wink



Тука спор няма. Ама па да седна аз да си играя да го оформям за да има външен вид при положение, че после не стигам и до него да го пробвам, тая просто няма да стане. Виж га доде тъщата на гости мое и да се постарая, ама и тя един път ми рече, че козунака го яде обикновенно.

----------------------------

Ми да си допълня и аз отговора, чу инак ще замяза на чат тоя форум.

...
Та значи и двете не се получават добре - и не ми втасва тестото достатъчно - заради премесването по време на втасването тестото спада, и не се изпичат добре - кората се запича, а като мушна с шишчето, вътре е живо тесто.
...

Сега да попитам. Тази рецепта дето ще я изредя по долу, за сладки работи ли я водите или за солени:

150 ml прясно мляко
3 яйца
75 gr масло
75 ml олио
150 gr захар
1 щипка сол
брашно приблизително около 500 - 600 gr
11 грама суха мая

Ако я броиш за сладко тесто значи на мене като го турих да втасам беше на около 1/3 от височината на контейнера (аз съм на Мулинекс 5000) а сетне онова като скочи та отиде в капака горе. Та демек втасва си като стой та глей нали.

Последна редакция: пт, 06 юни 2008, 23:40 от дядо хаджия

# 741
  • София
  • Мнения: 4 516
Отговорих (подробно) с редакция на предния пост.

# 742
  • Мнения: 2 014
Рая, красота голяма с тия плетки. Единият козунак прилича на футболна топка. Дай по-подробни обяснения и за плетки, плс, че само с 3 фитила не ми се вижда да става тая работа.

дядо хаджия, друго си е да се оформи. И аз в началото правех всичко в машината, пусти мерак, ама във фурната си става по-така  Wink

# 743
  • София
  • Мнения: 4 516
С три плитки е, с три. Ама докато се науча да свивам на венец докато плета все на шампионска лига ме избиваше. Когато оплетеш плитката права, после като я свиваш вътрешната страна се надига нагоре от свиването, а външната изтънява от опъването.

Освен това ръба на рулото, ако излезе от горната страна на фитила (поради разсеяност) се получва ефект, все едно си плела с по два фитила заедно.

Та така, кой от две ракии, кой от концентрация, простата плитка от три фитила изглежда като нещо много сложно от шест.

# 744
  • София
  • Мнения: 4 516
Дядо хаджия,

За сладко я броя. Ти на програма за сладък хляб пробвал ли си. Според мен там премесването разваля работата.

# 745
  • София
  • Мнения: 8 497
Дядо хаджия,

За сладко я броя. Ти на програма за сладък хляб пробвал ли си. Според мен там премесването разваля работата.
Рая аз никога не работя на готова програма. Меся тестото на програмата за месене и втасване и после пускам на печене. Всъщност това е рецептата, по която правих днес козунака. Начина на месене взех от Тандури. То е комбинация от трикратно пускане на програмата за месене, като само единия път оставих да втаса 20 минути, а накрая пуснах цялата програма да си втасва 1 час. И после пекох.

Този път разбих яйцата със захарта дето се вика до побеляване. С първото месене замесих много меко тесто. Оставих го да почине 20 минути, после го замесих още един път, оставих го да почине 10 минути, след което пуснах програмата за месене и втасване за трети път и тоя път със замесването сипвах разтопеното масло и олио с една супена лъжица на части така, че тестото да поеме мазнината. После оставих да втаса (около 1 час) и пуснах програмата за печене. Имаше и други врътки, ама за тях ако има интерес.

# 746
  • София
  • Мнения: 4 516
Интерес има - разказвай.

Аз да си призная, доста им свикнах на тези козунаци на фурна. Всъщност, като се замисля, не ми отнемат много лично време. Сега ще сметна:
10 мин. за приготвяне и поставяне на продуктите - сипване в машината на съставките + настъргване на лимоновата кова + мазнината я разтапям (ползвам масло + олио или мас), сипвам половината преди месенето в машината;
+ 10 мин. гледане на тестото докато се замесва = 20 мин.
Оставям го за час и 15-20-30 мин. да втасва.
+ 20 мин. оформяне = 40 мин.
Оставям за около час да втасва във фурната.
+ 2-5 мин. за намазване и поръсване със захар = 45 мин.
Оставям да се пече около 20-30 мин. Но съм около него, че да покрия с фолио отгоре. След още 30 минути вече го обикалям често.
Като извадя козунака обявявам, че е горещ и да не се пипа и съм свободна.

Уффф. Както и да го смятам, голямо ухажване пада.

# 747
  • Шумен
  • Мнения: 1 348
Значи оказва се, че съм била близо, но номера става с 3 омесвания, а не с 2. Дядо хаджия, дай моля те подробности  Hug
Рая, красота.....  bouquet

# 748
  • Мнения: 106
Здравейте на всички. waveyПреди 1-2 седмици правих питата на pina,стана чудесна,но струва ми се,че  140-150 градуса са ниски,защото от долу не се изпече много,не беше тестяна но не и изпечена добре. newsm78Моята печка е Индезит,ако това има значение. Сега обаче искам да пробвам и козунак.Напишете една рецепта-МОЛЯ.Ако я напишете с всички подробности,Ще Ви бъда много благодарна smile3525

# 749
  • София
  • Мнения: 8 497
КОЗУНАК ЗА МАШИНА ЗА ХЛЯБ

Значи първо правим уговорката, че не всички действия описани тук са обосновани или необходими. Някои от тях ги правих като експеримент и нямам с какво да ги съпоставя, за да се уверя, че действително имат някакъв принос. Ето защо бих помолил другите майсторки да се изкажат все пак дали е необходимо.

Рецептата и някои от действията са по идея  на Тандори (или Тандури не знам как се произнася) и е публикувана ТУК. Тъй като все пак аз бях твърдо решил да направя козунака само в машината, трябваше да замеся по малко количество. В същото време искам да кажа, че съм замесвал и по-голями количества, но след това всичко е довършвано във фурната на печката.

И така за около 1000 - 1300 грама (не съм го мерил като готов продукт, преценявам го на око) използвам средните продукти по реда на тяхното поставяне:

1. 3 яйца
2. 150 гр. захар
3. 150 мл. мляко
4. Щипка сол (уж толкова ама при мене беше две три ръсвания със солницата)
5. Първоначално около 350- 400 гр. брашно, после още около 200 - 250 гр. допълнително при самото замесване. (ВНИМАНИЕ !!! Брашното е измерено на око - възможно е първоначалното количество  да е повече, затова следете консистенцията на тестото - то трябва да меко и да не лепи по стените на контейнера и по пръстите като го пипате)
6. 11 гр. суха мая.
7. 3 пакетчета ванилия
8. 75 гр. масло + 75 мл олио предварително разтопени (в метална купичка първо сипах олиото и след като то се загря добавих маслото и го изчаках да се разтопи)

Аз работя с машина Мулинекс 5000. Тя е с мощност 860 W (ако това има някакво значение). Контейнера ми е дълбок 15 см, широк 12 см и дълъг 22 см.

Използвам програмата за месене и втасване, която за тази машина се състои от следните действия:

- І месене     - 5 минути;
- почива       - 5 минути
- ІІ месене    - 15 минути
- втасване     - 60 минути

1. Понеже моята машина няма предварително загряване. Първо пуснах машината с се контейнера и перките на програма печене точно за 2 мин., изключих я и я оставих на мира докато си извършвах следващата стъпка (приблизително 5-6 минути).

2. Разбих яйцата и захарта на миксер "до побеляване" и ги сложих в контейнера.

3. Добавих млякото и солта.

4. Сипах първоначалното количество брашно и включих програмата за месене и втасване. И замесих много меко тесто. След второто замесване (по програма) оставих тестото да втасва около 10 -15 минути, след което изключих програмата.

5. Накъсах тестото на малки парчета и добавих ванилията (май тук е времето за поставяне на стафиди, орехи и аз не знам още какво - ама това да кажат баш майсторите - мене още ме броят за чирак). След второто замесване (по програма) оставих тестото да втасва около 15 - 20 минути, след което отново прекратих програмата.

6. Отново накъсах тестото на малки парчета. Отново пуснах за трети път програмата за месене и втасване. Когато машината започна да меси със супена лъжица започнах да добавям разтопеното масло и олио. На две три лъжици (а понякога на пет-шест) щом поеме маслото веднага добавям брашно за да се получи меко но нелепещо тесто. И така тази процедура се повтаря докато първо ми свърши мазнината и второ получа тесто, което е меко и нелепещо се по стените (а и по пръстите като го пипаш). Този път програмата я оставих до края. След приключване на замесването извадих бъркалките (без да изключвам програмата) и разпределих тестото равномерно по цялото контейнерче. Оставих го да си втасва спокойно.

Тук може би трябва да отбележа, че в началото на втасването тестото ми беше приблизително около 1/3 от контейнера. В края на втасването (60 минути) се беше надигнало малко под ръба на контейнера. По време на пече обаче продължи да втасва и се залепи за капака. Тоест надигна се приблизително три пъти, че и малко отгоре.


7. Включих програмата за печене за 40 минути при слабо изпичане (популярната светла коричка). После за да ми се доизпече отгоре добавих още 10 минути (но те пък вече са по лична преценка)

След изпичане извадих козунака, а след около 30-40 минути същият беше унищожен точно за 20-на минути.

Сега остава по опитните да споделят мнение дали някои от действията не са излишни (например накъсването на тестото - правех го защото според мен така можеш да добавям още инградиенти и те да се поемат по лесно от тестото, плюс това съм си внушил някакви мисли за структурата на тестото, ама това пък не съм сигурен); дали е необходимо междинното втасване при прекъсването на програмите (обърнете внимание, че по оригиналната рецепта това го няма) и дали не трябва пък да се направи още нещо.

Последна редакция: сб, 07 юни 2008, 11:54 от дядо хаджия

Общи условия

Активация на акаунт