Q&A
Обобщени въпроси и отговори от темата *
Как мога да осигуря медицинска помощ за детето си в Израел, когато семейството ми живее там?
Какви са възможностите за получаване на израелски паспорт за дете с двойно гражданство - българско и израелско?
Какви са основните трудности при изучаването на българския език от чужденци?
* Предложените въпроси и отговори се генерират машинно от автоматизиран езиков модел на база потребителските мнения в темата. Генерираното съдържание може да е непълно, неактуално, подвеждащо или неподходящо. Вашите оценки спомагат за подобряване на модела и неговото усъвършенстване.
-
Как мога да осигуря медицинска помощ за детето си в Израел, когато семейството ми живее там?
За да осигурите медицинско обслужване за вашето дете в Израел, докато семейството ви пребивава там, можете да се регистрирате за временна застраховка към Клалит (здравна каса) и да я използвате по време на престоя си. Важно е да проверите условията за временни застраховки, тъй като те могат да варират.
-
Какви са възможностите за получаване на израелски паспорт за дете с двойно гражданство - българско и израелско?
Дете с двойно гражданство - българско и израелско, може да получи израелски паспорт. Някои държави позволяват притежаването на повече от едно гражданство. След 18-годишна възраст детето има право да избере дали да запази или се откаже от някое от гражданствата си. Препоръчително е да се консултирате с компетентните органи за конкретните процедури и изисквания.
-
Какви са основните трудности при изучаването на българския език от чужденци?
Изучаването на български език от чужденци може да бъде предизвикателство поради членуването, предлозите и родовете. Тези елементи често причиняват объркване както за учениците, така и за чужденците. Например колегата, роден в Иран, се бори със средния род, който не е нито мъжки, нито женски в българския език.
-
Какви са разликите в рода на думите между българския и иврит?
-
Какви са основните трудности при изучаването на иврит за българите?

Но практичността не е аргумент дали нещо да се учи или не - аз напр. си взех самоучител по идиш, тъй като изразите на идиш ме карат да се заливам от смях
Но не го уча, защото трябва постоянство, време... Не успявам!
Пристигнах в Израел на 24 октомври 2002, когато цялата страна бе блокирана от стачка и не можах да си извадя направление за улпан (=курс по иврит). Докато стачката приключи (в началото на ноември) курсът беше започнал и учащите тъкмо бяха учили азбуката - мен ме включиха със закъснение, благодарение на това, че познавах буквите (но не можех да чета). Учих много дълго време иврит - общо 3 нива, първите две нива бяха около 6 месечни курсове (от 8:15 до 12:45), а последното беше в университета интензивно месец и половина, но от 8:15 до 14:30; и се наслаждавах на всеки урок
(за мед. месец ще пиша друг път
)
.Организациите - религиозни, учебни, по разни програми ......към посолството и каквото и да било.Изобщо ако се наложи да се местим натам (което много ще ме зардва) един ден какви са перспективите за работа и как се търси такава по еврейските канали , общности .... а било то и само свързана работа с езика да речем като плюс.Много е хипотетичен въпроса ми.Давайте.И мамите дето им учат децата в еврейското у-ще да кажат за него подробно ..... Детски градини има ли .....

Няма значение, радваме се че си пак сред нас!
да бе би да правите планове за БГ? Ако те интересува относно документи за престоя на съпруга ти аз с това мога да съм ти полезна като се стигне дотам. 
е немислимо ..... Нека обаче да знаем малко за еврейството в България, може би в бъдеще ако нещата се подобрят там .... мечти ......сърцето ме тегли вкъщи , това е.Но реалността е друга.Тук живота е подреден , хубав и по-богат, бъдещето е по-сигурно , държавате е по-добре уредена и подредена от към осигуровки, пенсии, стандарт и тн. и т.н. Пуста носталгия!