КЛУБ "РОДИТЕЛИ-ЧАСТНО ОБРАЗОВАНИЕ" 5 - профил родители

• 37 375
  • 488
  •   1
Отговори
# 45
аз се сетих още нещо за ЧУ

все пак става въпрос за ученици в 9 клас - това са някъде от първите випуски на ЧУ, които могат да имат пълно обучение в тази с-ма. Би трябвало да са били 1 клас 1998/9 г. Повечето ЧУ са от 1996 г. Мисля, че е огромна разликата сега.
А за година-две по-рано 96-97 г., май е излишно да говоря. Наясно сме. Колко ли души са си позволили тогава ЧУ?

Последна редакция: пт, 09 май 2008, 18:01 от май :)

# 46
Много въпроси, ще се опитам да отговоря. Аз не отричам изобщо частните училища, дори единия ми вариант е Българско школо. просто смятам, съотношението качество/цена не ме задовололява. аз имам доста високи изисквания. Освен спокойно и щастливо дете, искам и научено дете. Не смятам, че трябва да я галят по главичката колко е добра и тя да е щастлива, а аз или някой друг да я доучва. Добри и не толкова добри деца (не казвам лоши) има навсякъде.  Всеки има свои критерии и според тях прави избора си.
Относно АК вероятно има много успели деца и от частни училища там (браво на детето, за което пишете!), но те са много по-малко, да не кажа единици.Всъщност не е важно откъде идваш, а къде искаш да отидеш. В приятелския кръг на дъщеря ми  май няма деца от частни училища ( а тя изобщо не си стои в къщи и само да учи). Освен от СМГ, мисля, че има много деца от 107-мо (филиал на НПМГ), от Горна баня, училището зад кино Изток (съжалявам не знам номера му), 38 Васил Априлов и др.

# 47
да ти кажа попадна на страхотна банда мами  Laughing - точно това, което си писала като изисквания, са и нашите желания.  Hug
Тази нощ като пусках анкетата се чудех между две - "Защо избрах частно обр.?" и тази. Избрах втората - след вчерашния разговор е ясно защо.

Иначе, tzveta, в темите има страшно много инфо за ЧУ. Аз винаги приветствам  идеята човек сам да направи избор, да не слуша никого, но да има достатъчно информация. Ако искаш виж постовете на мама Веси, Изи и Крис и на другите мами, които са писали за ЧУ. В 1 и 2 тема имаше много.

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=280201.340
Аз съм много пристрастна, може би. Не искам и да ти влияя с постижения на деца от ЧУ. Мисля, че представите ти за ЧУ не са въз основа на реалната ситуация там - така да се изразя.  Simple Smile Яко учене, здрава дисциплина. Както по наше време + екстри: транспорт, спортове...

След 45 мин е истината, момичета. Нали стискате палци!  Simple Smile

Последна редакция: пт, 09 май 2008, 18:32 от май :)

# 48
  • София
Май, стискам палци  bouquet
Аз да се доизкажа за детегледачките, по-скоро го разглеждам като начин на организация.
Ако се абстрахираме, че имате сега второ дете, тези 2-3 месеца ваканция какво правите децата. Ето "Веда" и "Кестнер" имат 2-3 месеца ваканция. Ако избера детска градина, която да работи целогодишно това ми ограничава избора до няколко. Може би комбинирате за лятото друга ЧДГ? При нас спира едно автобусче от "Дорис Тенеди" и връща детето 1-2 клас  от училище към 16,30 часа, т.е определено майката ако работи, трябва я баба или друг да посрещне детето. А аз по принцип съм за по-ранното приблиране, не съм фен детето да стор до 18,30 на училище. Не ме притеснява толкова, че някой ще стой с детето 2-3 часа, по скоро да имам подходящият човек. Та до колко часа работи вашата ЧД/ЧУ в периода до 10 годишна възраст. Ако си да 18,00 часа на работа, можеш да посрещнеш детето в 18,30 най-рано.
Същото е и за лятото - да можеш да го дадеш в ЧДГ, ама акто стане над 3 клас малко кофти може би. И още кои ЧДГ приемат външни деца през лятото? А на мен ми се върти една идея, както съм гледала по филмите през лятото децата от един клас си разменят гостувания, 1 месец в този дом, после в другия. Става въпрос за вили или летни къщи в малки градове. Не ми се иска почти цяло лято да е в частна занималня. Нали лятото е за експедиции и всички тези игри, за които ме размечтахте и мен.

А Май как ми се иска библиотеките да са като едно време. На мен ми беше любимото място, там ме научиха да се подписвам.

Prizma, лятото в Пумпелина ходихме почасово, основно на Монтесори терапия. А в най-ваканционните месеци не сме ходили. Аз съм се загледала и във вашата градина, от теб разбирам, че работи цяло лято. Доста се замислям да дам Дара за 4 месеца да видим какъв ще е напредъка. Гледах една ЧДГ в Бояна, добри отзиви, обаче нямат двор, а за лятото ми се струва важно.

# 49
  • София
Таня, мисля, че за лятото градината е добър избор. Аз съм живяла в кв. Витоша в продъжение на 2-3 години - там е една идея по-прохладно и спокойно /Ловният парк и близостта на  Витоша имат значение/. Може би бях писала, през лятото ще им изнесат на двора и два басейна - един от онези с пластмасовите топки и един надуваем за вода. Имат и малки пластмасови мебели в тревата. Увериха ме, че ще имат занятия и дидактични игри и през лятото.
Вероятно Дара и Валери се познават - той ходеше всеки понеделник от 17:00 до 19:00 на Монтесори терапия - от началото на април до кра на май вкл.
И аз като теб - ще го оставя след лятото в тази градина, само ако за тези 4 месеца /от май до края на август/ покаже напредък. Лятото навсякъде е проблем - доста деца отсъстват, идват други, но само за през лятото, а част от градините затварят. Това прави ситуцията сложна- и за децата, и за учителките. Но все пак не искам това да са 'загубени' месеци, знам, че разбираш какво имам предвид - с теб се срещаме и в други теми.

# 50
Момичета - непременно вижте  това и нека се включим, който с каквото може.
Гледах част от репортажа по телевизията.
За да не ровите цялата тема ето сметката

BIC банка на получател - UBBSBGSF
IBAN на получателя - BG53UBBS80024049053620
ОБЕДИНЕНА БЪЛГАРСКА БАНКА
Платете на - име на получателя: Георги Владимиров Милчев

Ето и ЕГН-то на Георги ЕГН: 0750036601

# 51
Lennyh,
Благодаря!   bouquet

Момичета, наистина искате ли да се стегнем и да помогнем - кой с колкото може.  Hug
Утре работят ли банките?
През PayPal може ли да се превежда по сметка? Май - не, нали?
Аз ще се включа!  Hug

Премиерата е минала супер! Ох!

# 52
За PayPal не зная, но ако имаш онлайн банкиране можеш да преведеш и през еPay също можеш да превеждаш по сметка.
Наистина нека им помогнем на хората жестоко е да чакаш дете 7 години и накрая да се случи това. Sad

# 53
за съжаление банката ми не работи с еPay.  Cry
Утре ще отида на място.

Моите хора още ги няма. Големи коктейли - голямо чудо! Като се върнат, ще ви драсна кодирано кратко инфо.  Laughing Laughing Laughing

Последна редакция: пт, 09 май 2008, 21:26 от май :)

# 54
Разбрах единствено, че при следващия път щял да си купи още 1 книга. Говори се в момента за 2 тениски на КИС и Металика, които са си купили. Това е!
А има плакат с подписите на колегите, а той се разписал "Само ЦСКА!". (Аз съм върла левскарка!)  Joy Joy Joy

Е, браво на вас!  Laughing Всички ли запразнихте, а-а! Laughing Laughing Laughing

Последна редакция: сб, 10 май 2008, 01:07 от май :)

# 55
Пуснах класацията на 100-те най-добри у-ти в света в 1-вите постове. Ето още инфо за някой от тях:

Битка на асовете
20.05.2007

Традиционно световната класация на най-добрите университети в света се оглавява от американските висши учебни заведения.

Най-високите критерии обаче покриват около 88 европейски и 55 американски университета. Специалистите сочат, че причината за американския успех са независимостта и липсата на национално администриране на образователните институции.

В същото време Великобритания традиционно остава европейски лидер във висшето образование. Страната предлага поне 29 престижни висши училища, или близо 1/3 от всички най-добри университети на континента. На какво се дължи това сериозно присъствие? Вероятно най-вече на факта, че на Острова публичните ресурси за финансиране на научни изследвания обикновено се насочват към малко на брой, но много силни институции, а не се разпиляват към много университети. В този смисъл Великобритания много отдавна е изпреварила една политика на ЕС, която тепърва прохожда. Но вероятно ще се наложи в бъдеще безусловно.

Нашата класация е условна, но съдържа данни за онези висши училища, които традиционно присъстват във всички престижни класации на университетите по света. Кеймбриджки университет University of Cambridge е един от най-старите и престижни в Европа. Основан е през първата половина на XII в., във вече разрасналото се градче Кеймбридж. След Втората световна война университетът навлиза в най-динамичния етап от своето развитие. Там започват да се преподават множество нови учебни предмети и специалности, основават се нови факултети и изследователски институти, както и Училището по клинична медицина. Западната част на града продължава да се разширява и в днешно време. Там се намират компютърната лаборатория и Центъра по нанотехнологии.

Допълнителното развитие на университета е подпомогнато от множество фондации и сдружения към него, които отпускат стипендии и подпомагат обучението на студентите.

По-значими моменти в историята на университета през XX в. са например: през 1953 г. Франсис Крик и Джеймс Уотсън откриват структурата на ДНК; през 1954 г. Джоузеф Нийдхам публикува първия том на "Наука и цивилизация в Китай"; през 1958 г.

Фредерик Санджър получава първата си Нобелова награда за химия (той е първият човек, който получава две такива награди, втората от които през 1980 г.); през 1960 г. сър Чарлз Оутли и екипът му разработват първия сканиращ електронен микроскоп; през 1968 г. Антъни Хюиш и Джоселин Бел откриват пулсиращите звезди, наречени пулсари; през 1982 г. Арон Клуг взема Нобелова награда по химия; през 1985 г. Сезар Милстейн - Нобелова награда за психология и медицина; през 1988 г. Стивън Хоукинг публикува своята "Кратка история на времето".

През 2009 г. Кеймбриджкият университет ще празнува своята 800-на годишнина.

Таксата за обучение е около 4535 евро.

Класациите Times Higher Education Supplement (THES) за 2006 г. и Webometrics Ranking of World Universities за 2007 г. поставят Кеймбридж на първо място в Европа.

Оксфордски университет
University of Oxford се счита за най-стария университет в англоезичния свят и съществува от края на XI и началото на XII в. Сред студентите му има представители на повече от 130 националности. Към университета има 39 самостоятелни колежа, свързани на федерален принцип.

Още в ранните години на своето съществуване университетът е център на социално-политически и религиозни диспути. Впоследствие Оксфордският университет става водещ в историческите, политическите и философските дисциплини.

През 1878 г. се допускат жени като студенти. Те стават пълноправни студенти през 1920 г. Сред по значимите фигури, чиито имена се свързват с университета, са: Джон Уиклиф, Джон Лок, Уилям Окхам, Томас Мор, Еразъм, Джон Дън, Томас Хобс, Джонатан Суифт, Луис Карол, Индира Ганди, Т. С. Елиът, Робърт Грейвс, Ивлин Уо, Греъм Грийн, Уилям Голдинг, Маргарет Тачър и Тони Блеър.

Университетът е един от тези с най-много носители на Нобелови награди, последните между които са Антъни Легет (2003), Сидни Бренер (2002), Пол Нърс (2001), Майкъл Спенс (2001), Джоузеф Стиглиц (2001) и др.

Таксите за обучение са в размер от 4400 до 7380 евро. През учебната 2004-2005 г. общият приход на университета от изследвания, финансирани от външни спонсори, достига повече от 270 млн. евро.

Швейцарският федерален технологически институт в Цюрих Eidgenossische Technische Hochschule Zurich е основан през 1854 г., като в началото има шест факултета по: архитектура, строително инженерство, химия, лесовъдство и общ факултет по математика, природни науки, литература и обществени и политически науки.

Основните постройки са изградени през втората половина на XIX в., като не всички са съсредоточени на едно място в града. През 60-те и 70-те години на XX в. е построен нов кампус в покрайнините на Цюрих.

Той е един от водещите в своята област по брой на публикациите и престиж в определени сфери като природни, компютърни и инженерни науки, което се изтъква при изработването на класациите на световните университети Academic Ranking of World Universities, Times Higher Education Supplement World University Rankings и www.webometrics.info.

Университетът има 21 нобелови лауреати, като най-скорошният от тях е Курт Вюртрих, който получава Нобелова награда за химия през 2002 г. Други лауреати са Рихард Р. Ернст (химия, 1991), Георг Беднорц и Карл Александър Мюлер (физика, 1987) и Хайнрих Рорер (физика, 1986). Други известни личности, учили в този университет, са: Макс Фриш и Карл Густав Юнг.

Единбургски университет
University of Edinburgh е основан с кралска харта от Джеймс VI през 1582 г. През тази епоха подобен акт е необичаен, понеже повечето университети се основават с папски харти. Това е четвъртият шотландски университет, докато Англия в това време имала само два. До началото на XIX в. и построяването на Стария колеж университетът е съставен от отделни разхвърляни постройки.

Сега университетът е един от най-известните в Европа. Разполага със свои концертни зали и галерии, музей на музикалните инструменти, геологически музей и музей по естествена история.

Сред личностите, чието израстване е свързано с този университет, са Уинстън Чърчил, Дейвид Хюм, Артър Конан Дойл и Уолтър Скот.

Университетът в Осло
The University of Oslo е най-голямата и най-старата институция за висше образование в Норвегия. Основан е през 1811 г., когато Норвегия е под датско управление. Днес в него учат приблизително 30 000 студенти и работят 4600 души. Митът, който съществува в академичния свят, че университетът е като "кула от слонова кост" за интелектуалния елит, няма нищо общо с днешната му репутация. Много от изследователите в него участват активно в социалния и политическия живот по различни начини. Университетът в Осло се гордее със своите четирима нобелови лауреати. През 1969 г. Рагнар Фриш и Од Хасел стават първите норвежки учени, които вземат Нобелова награда, съответно в областта на икономиката и химията. През 1973 г. към тях се присъединява и физикът Ивар Йевер, a Фритьоф Нансен, професор по океанография и зоология, е награден с Нобелова награда заради постиженията си в областта на хуманитаристиката. Годишната такса варира от 700 до 2200 евро.

Според класацията Webometrics Ranking of World Universities за 2007 г. Университетът в Осло е на пето място в Европа.

Имперски колеж - Лондон
Imperial College London, известен още като Имперски колеж за наука, технология и медицина, е независима част от Лондонския университет и е основан през 1907 г. Разположен в Саут Кенсигтън (South Kensington), научното и културно сърце на Лондон, той се формира след сливането на три висши училища. Научната и инженерната част на колежа води началото си от сър Хенри Делабеш и неговото изследване на геоложките пластове в Англия в средата на XIX в., когато добивът на въглища е много важен за британската индустрия. Скоро правителството съсредоточава допълнителни средства в развитието на минното дело и на химията с цел по-пълното използване на потенциала на тази индустрия в страната.

Известни имена, свързани с колежа, са: Т. Х. Хъксли, един от най-големите учени на XIX в., сър Александър Флеминг и сър Ърнест Чейн, откривателите на пеницилина (съвместно получават Нобелова награда), Патрик Блекет, носител на Нобелова награда за физика, Денис Гейбър, изобретател на холографията и нобелов лауреат и др. Таксата за повечето специалности за студенти от страната и от страни - членки на ЕС, е между 4500 и 4700 евро. Има и специалности, които са значително по-скъпи като "Компютърни науки за индустрията", където таксата за една учебна година е около 27 100 евро.

http://www.bm-businessmagazine.bg/bg/articles/%D0%91%D0%B8%D1%82 … B5/240/index.html

Висш пилотаж за мениджъри
Къде в България може да се учи МВА?
http://www.bm-businessmagazine.bg/bg/articles/%D0%92%D0%B8%D1%81 … B8/552/index.html

Последна редакция: сб, 10 май 2008, 01:32 от май :)

# 56
  • София
Да се включа в новата тема - гласувах с МГ - и аз и бащата на дъщеря ми сме завършили такава/в различни градове/.

Моето дете е с бавачка от 4 месечна до момента и ще продължи още доста време. Сменила съм няколко - първата я записах какво прави по цял ден у дома и скоро след този случай се разделихме, втората ни напусна, защото... дълга история, но се отървахме  Mr. Green
В момента бавачката ни е 19 годишна и съм най-доволна. Повече никога няма да си взема жена с опит. Всичко се прави както аз искам, режимът се спазва желязно, момичето е съвестно, весело и добре възпитано. Взема дъщеря ми от автобуса и е с нея до 8 вечерта. Понякога аз съм си у дома, друг път - не съм... На нея разчитам и за излизанията ми вечер и за извънаредни часове/живеем сами, нямаме роднини на близо/.

Що се отнася до дилемата частно училище или държавно+курсове, спорт, алианс и прочие... Аз съм за частно и колкото повече гледам средата в градината на дъщеря ми - толкова повече съм 'за'. Основното за мен не е дъщеря ми да е затрупана със знания, а средата, в която ще ги усвоява. Искам спокойни преподаватели, спокойни деца и спокойни родители. Не желая крясъци, простотии и... чалга. Не желая дъщеря ми да се сблъсква с 'истинския' живот в България.

# 57
Иса, благодаря за инфото за детегледачка. И аз съм си мислила за посрещане от буса подобен вариант, защото от ЧДГ се връщаше в 5 часа, сега малко по-късно. Така и не потърсихме човек. Много ме е яд понякога. Ама тъкмо си набележа някого и той вземе, че се издъни. Бях си харесала 1 съседка - супер готина жена. Говоря за посрещане от буса + лека следобедна закуска + 1-2 часа с детето. Веднъж я чух как крещи на внучетата си - ненормална работа, а я гледаш ангелче. Може би идеята ти с млад човек е най-добра. Аз адски се нервя, когато трябва да се обяснявам защо правя еди-какво си. Някакви стари разбирания и само си губя времето да споря. Хубавото е, че много рядко ми се случва.  Laughing Laughing Laughing Изглежда съм много чапат човек. Та това в супве идея за по-млад човек.   bouquet Остава и да се престраша някога.  Wink

# 58
  • София
Май, на мен ми трябваха месеци, за да се реша да търся нова бавачка... толкова съм наплашена от тази порода вече. Но да търча от работа, в градината, после у дома, слагах детето да спи и пак работа до среднощ... много ми дойде.

Намерих нашата с агенция - беше 'екзотичното' /според агенцията/ предложение, но аз реших точно на нея да дам шанс и не съжалявам изобщо. Прекарва по около 3 часа дневно с детето, освен ако не ми се наложи да работя до среднощ някъде... За разлика от възрастните бавачки - не ми мрънка в такива случаи.

Отделно се забавляват страхотно с моето диване и дори я качи на градски автобус и трамвай, че аз все не намирах време  Embarassed

# 59
То май и на нас такова "екзотично" предложение ни трябва.  Joy Joy Joy Ние от години сме обещали посещение в метрото, ама все нямаме време.
В тази връзка - градски транспорт,  държа да ви кажа, че покрай репетициите баткото пътува така с дядо си. Ей, по-щастливо момченце нямаше на света. Всеки ден се уговаряха с лой автобус ще пътуват, къде ще седнат. Разбира се, той отказал да седне и пътувал прав на "кръглото". Баща му искаше веднъж да го прибира с колата, той изключил телефоните, за да пътува пак с автобус.
Та така, ако някога шефовете на Фрадския транспорт четат, да знаят, че си имат голям фен.  Laughing
Имаше само една забележка - защо хората, които слизат и тези, които се качват, се блъскат. Обяснявал на дядо си, че едните трябва да минават пт едната страна, другите от другата.
Не знам май децата са кефят най-много на такива по-простички неща.  Simple Smile

На трамвай и влак още не сме го качвали.
Аз затова малко се чудя на децата от ЧУ като отидат, например, в АК без транспорт, справят ли се в началото? Смешно-смешно, ама като цял живот са те вози от вкъщи до у-ще и обратно, напълно нормално е да не ти е много естествено.  newsm78 Затова питам?

Общи условия

Активация на акаунт