Дали зърната ми са разранени заради млечница?

Упорита болка в зърната в ранните седмици на кърменето, или болка в зърната, която се появява след няколко седмици или месеци на безболезнено кърмене, може да е причинена от млечница, която представлява гъбична инфекция на зърната. Допълнителни симптоми може да бъдат:

  • Сърбеж или парещо усещане в зърната които изглеждат розови или червени, лъскави, белещи се и /или да има обрив с малки мехурчета.
  • Напукани зърна.
  • Стрелкащи болки в гърдата по време на или след кърмене.
  • Интензивна болка в зърната или гърдите която не се намалява при по-добро захващане на гърдата от бебето или по-добро позициониране.
  • Дълбока болка в гърдите.

Може да имате по-голям риск за развитие на млечница, ако Вие или Вашето бебето скоро сте изкарали курс с антибиотици, ако зърната ви са напукани или разранени или вземате орални контрацептиви или стероиди (като например при астма).

Проверете за други причини за болка в зърната и гърдите. (Има пълен списък в края на тази статия). Проблеми с позиционирането и със засукването на бебето са най-често срещаните причини за болка. Кърменето не трябва да боли! Погледнете в Често Задавани Въпроси за Болезнени зърна на ЛЛЛ за допълнителна информация.

Млечницата може да е много трудна за лекуване. Много е важно и Вие, и бебето да се лекувате тъй като не само лесно се разпространява, а също лесно оцелява във влажна и топла среда каквато са устата на бебето и зърната Ви. Според BREASTFEEDING ANSWER BOOK, Нистатина се смята за по-малко ефективен отколкото други видове лечение.
Има други лекарствени средства, включително генциан виолет и препарата Миконазол който се продава без рецепта (в САЩ - бел. прев.) Има също орален препарат който се дава при резистентни случаи. Попитайте лекаря си за различните видове лечение. Лечението трябва да продължи 2 седмици след края на симптомите и може да се прилага 4 пъти на ден или след всяко кърмене (ако се използва Миконазол, намазвайте зърната и ареолите 2 до 4 пъти дневно за 7 дена).

След като започне лечението на млечницата, симптомите може да се влошат за ден-два преди да се усети подобрение. Докато болката продължава, предлагайте на бебето да суче често и по малко, започвайки от по-малко болезнената страна. Изплаквайте зърната с вода като им позволите да изсъхнат на въздуха след всяко кърмене.

Ако бебето Ви използва биберон-залъгалка или шише с биберон, те трябва да се изваряват по 20 мин. на ден и да се сменят всяка седмица. Ако се цедите, не забравяйте да изварявате всички части на помпата които са в контакт с млякото. (Млякото, което изцеждате по време на гъбичната инфекция може да се дава на бебето, но да не се замразява за по-нататъшно ползване. Замразяването на млякото не убива гъбичките.) Играчки, които бебето лапа, трябва да се измиват с гореща вода и сапун.

В добавка на лекарственото лечение, има други стъпки които могат да се предприемат.

  • Изпирането на всички сутиени, подложки за сутиени, нощници и т.н. (всичко, което е в контакт със зърната Ви) в ГОРЕЩА вода с белина и изсушаване в гореща сушилня или на слънце.
  • Изплакването на зърната с оцетен разтвор (1 суп. лъжица оцет на 1 чаша вода) след всяко кърмене е от полза. Използвайте ново топче памук за всяко приложение и приготвяйте нов разтвор всеки ден.
  • Някои жени прибавят acidophilus (40 милиона единици на ден) към диетата си.
  • При някои жени помага намаляването на храните, съдържащи мая и захар.

Тези домашни средства могат да бъдат ефективни, но те трябва да са в добавка на лечението, а не вместо него.

Внимателно си измивайте ръцете, особено след смяна на памперс. Бебетата могат да прихванат гъбички по дупето много лесно. Ако използвате пелени или платнени подложки за сутиен, гъбичките могат да се разпространят при прането.

Посетете среща на Ла Лече Лигата във вашия град за допълнителна информация и подкрепа. За да намерите лидер на местна група, посетете секцията на нашата уеб-страница озаглавена "Finding a Local LLL Group."

Източници на допълнителна информация
Статии за млечницата от списанието на ЛЛЛ за родители NEW BEGINNINGS.

Подробна статия за лидери описваща млечницата, други причини за болки в зърната, както и методи за лечение и превенция.

Изброените по-долу източници могат да бъдат намерени в онлайн-каталога на ЛЛЛ http://www.lalecheleague.org/catalog.html или чрез Вашия местен лидер.

THE WOMANLY ART OF BREASTFEEDING, публикувана от La Leche League International, е най-изчерпателния ресурс за кърмещата майка. Съдържа секция за кърменето по време на лечение на млечница (меки корици, 480 страници.)

Лекуването на млечница в семейство, в което се кърми, от Ребека Бътлър и Кати Кох - написан от две ЛЛЛ лидерки, този памфлет осигурява информация за превенцията и лечението на
млечницата.

Кандидоза и кърмене (18 част, ЛЛЛ серия за консултанти по кърменето) от Лиза Амир, MBBS, IBCLC, Кей Хувър, MEd, IBCLC, и Крис Милфорд, RN, BSN, IBCLC-- подробно описва проблемите при гъбични инфекции на зърната и дълбока болка в гърдите причинена от гъбички. Описва цялостен план на лечение, като се обръща внимание какво може да се предприеме за облекчаване, промени в храненето и домашна хигиена за лечението на различни форми на млечницата. Също дава специфични планове на лечение от домашни средства до противогъбични препарати, които се предписват от лекар. Цитирани са всички източници.


Преведе Summer от www.lalecheleague.com