Майчинството - счетоводно - 10

• 108 677
  • 1 472
  •   1
Отговори
# 255
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
Извинявайте, сигурно вече е питано, но не видях:
Обезщетението за майчинство 90% от брутната или нетната заплата е?

Благодаря!  Simple Smile

Обезщетението е по-малка ато двете суми - 90% от средно дневната брутна или средно дневната нетна заплата

# 256
И аз с въпросче  Rolling Eyes

Ще започвам нова работа от 9.06.2008, в момента се водя на работа в друга фирма и искам да зная дали мога да си пусна молбата за напускане сега с по-нататъшна дата т.е от 9.06, понеже разбрах, че ще ми забавят трудовата книжка поне седмица, а тя ми трябва за новото работно място Rolling Eyes

Благодаря за отговора предварително   bouquet

Зависи дали ще искат да си пуснете необходимото предизвестие или ще ви освободят веднага. Трудовата книжка трябва да ви дадат на 09.06. ако напускате на тази дата

# 257

Ще започвам нова работа от 9.06.2008, в момента се водя на работа в друга фирма и искам да зная дали мога да си пусна молбата за напускане сега с по-нататъшна дата т.е от 9.06, понеже разбрах, че ще ми забавят трудовата книжка поне седмица, а тя ми трябва за новото работно място Rolling Eyes

Зависи дали ще искат да си пуснете необходимото предизвестие или ще ви освободят веднага. Трудовата книжка трябва да ви дадат на 09.06. ако напускате на тази дата

Аз съм в майчинство в момента, дали ще се наложи да пусна предизвестие при положение, че не съм работила през последните 2 години Rolling Eyes

# 258
Здравейте искам пак да си повторя въпроса за прехвърляне на майчинство на свеки която работи на трудов договор и я осигуряват на малко повече от минималната 300-400 да кажем:
- какви документи трябва да подаде тя и какви аз
- колко време преди желаното прехвърляне трябва да се подадат

И най важното:
Свеки се притеснява дали ще й намалее пенсията от това прехвърляне което е мин. работна заплата, защото трябва да се пенсионира след няколко години и мисли че заплатата й през последните години влияе на пенсията й, така ли е?

Свекърва ви трябва да попълни при работодателя си приложения 4 и 7, заедно с копие на документ за номер на сметката си.
Желателно е поне 5-7 дни по-рано да си пуснете документите.

Ще и се отрази на очакваната пенсия. За периода на отпуска и се води само трудов стаж без да има вноски за пенсия.

# 259

Аз съм в майчинство в момента, дали ще се наложи да пусна предизвестие при положение, че не съм работила през последните 2 години Rolling Eyes

Това че ползвате определен вид отпуск не ви освобождава от предизвестието. Трябва да се разберете с работодателя дали ще иска месечно предизвестие

# 260
  • София
Здравейте!
Искам да ви попитам за болничният 45 дни преди термин.От това,което виждам,че са ми изплатили за април,разбирам,че се превежда обезщетение само за работните дни на съответния месец(април са 21 работни дни, аз съм била на работа 3,остават 18).Преведената сума е за 18 дни.Нашата счетоводителка ми беше казала,че се заплащат всички 45 дни, а не само работните през тях.Да разбирам ли,че и през остатъка на майчинството ми до 315 дни ще се изплаща обезщетение за работните дни?Логично е да е така,но все пак да ви попитам,защото получих различни информации. И изчислената сума за дневно обезщетение оттук нататък не се променя или.... newsm78
Предварително благодаря!  bouquet

Последна редакция: пн, 26 май 2008, 12:54 от maria_yanutseva

# 261
Здравейте!
Искам да ви попитам за болничният 45 дни преди термин.От това,което виждам,че са ми изплатили за април,разбирам,че се превежда обезщетение само за работните дни на съответния месец(април са 21 работни дни, аз съм била на работа 3,остават 18).Преведената сума е за 18 дни.Нашата счетоводителка ми беше казала,че се заплащат всички 45 дни, а не само работните през тях.Да разбирам ли,че и през остатъка на майчинството ми до 315 дни ще се изплаща обезщетение за работните дни?Логично е да е така,но все пак да ви попитам,защото получих различни информации. И изчислената сума за дневно обезщетение оттук нататък не се променя или.... newsm78
Предварително благодаря!  bouquet

Плащат се само работните ди. Смисъла на това обезщетение, е че вие не сте на работа и ви възмездяват за пропуснатите заплати, които взимате само за отработени дни.

# 262
  • София
Благодаря за бързия отговор  bouquetЗначи това,което съм видяла с ПИК в страницата на НОИ като сума за ден ще се умножава по работните дни за съответният месец,т.е.,сумата на ден не се променя?

# 263
Благодаря за бързия отговор  bouquetЗначи това,което съм видяла с ПИК в страницата на НОИ като сума за ден ще се умножава по работните дни за съответният месец,т.е.,сумата на ден не се променя?

Точно така. Може да се промени само ако има подадена коригираща декларация обр. 1 за периода който ви е взет като база

# 264
  • София
ДейзиГ , благодаря ви от сърце! Hug

# 265
Здравейте, скоро изтича 315 дневният период на болничните ми.
Въпросът ми е - мога ли да искам от работодателя ползване на платен годишен отпуск - 20 дена който е, преди да пусна молба за платен отпуск за отглеждане на дете до 2 годишна възраст /майчинство/.
Тоест 315 дена, платен годишен оотпуск 20 дена и до 2 годишна възраст отпуск за гледане на дете - или след тези 315 дена варианта - ако не искам да се върна на работа е да подам молба за платен отпуск до навършване на 2 годишна възраст на детето?

# 266
Здравейте, скоро изтича 315 дневният период на болничните ми.
Въпросът ми е - мога ли да искам от работодателя ползване на платен годишен отпуск - 20 дена който е, преди да пусна молба за платен отпуск за отглеждане на дете до 2 годишна възраст /майчинство/.
Тоест 315 дена, платен годишен оотпуск 20 дена и до 2 годишна възраст отпуск за гледане на дете - или след тези 315 дена варианта - ако не искам да се върна на работа е да подам молба за платен отпуск до навършване на 2 годишна възраст на детето?

Ако искате по-дълго верме да не се върнете на работа си пуснете първо отпуска за гледане на дете до 2 год. и после натрупания платен годишен отпуск.

# 267
Здравейте искам пак да си повторя въпроса за прехвърляне на майчинство на свеки която работи на трудов договор и я осигуряват на малко повече от минималната 300-400 да кажем:
- какви документи трябва да подаде тя и какви аз
- колко време преди желаното прехвърляне трябва да се подадат

И най важното:
Свеки се притеснява дали ще й намалее пенсията от това прехвърляне което е мин. работна заплата, защото трябва да се пенсионира след няколко години и мисли че заплатата й през последните години влияе на пенсията й, така ли е?

Свекърва ви трябва да попълни при работодателя си приложения 4 и 7, заедно с копие на документ за номер на сметката си.
Желателно е поне 5-7 дни по-рано да си пуснете документите.

Ще и се отрази на очакваната пенсия. За периода на отпуска и се води само трудов стаж без да има вноски за пенсия.

ДейзиГ много благодаря!  Hug

# 268
  • София
Здравейте,

Самоосигуряваща се съм и до Април бях по майчинство, закъснявам със вноските на осигуровки за Април и Май и още не съм плащала нищо.
Това което искам да попитам е дали ще съм на здравни с покритие 80% или 90% при условие, че към 31 Януари не съм посочила нищо защото съм била в майчински.
Доколкото рабрах това е срока, но не съм знаела за такава възможност, току що го прочетох. Може би си остава тази от преди две години 90% или първата с която сега се осигуря?

Колко са в момента сметките ако искам да се осигуря на максимален 2000 защото плануваме второ бебе?

# 269
Здравейте и от мен, и аз опрях до вас.
Ексел файл, линк към който по напред е даден, показва, че се плащат 90% върху нетото, грешка има във файла ли? 90% върху 2000 лева или 90% върху 1566? Май второто  Sad, има всеобща заблуда че се получават 1800 лева майчински

Друго въпросче, ако съм самоосиг. освен всички други данъци трябва ли и ДОД да платя? Ако реално не ги получавам, а само се осигурявам на 2000 не би ли трябвало да не го плащам и него?

Последна редакция: пн, 26 май 2008, 20:58 от Zina Mina

Общи условия

Активация на акаунт