Майчинството - счетоводно - 10

• 108 640
  • 1 472
  •   1
Отговори
# 270
Здравейте и от мен,

Предстои ми да прехвърля майчинството си на майка си (юли месец) Дотук ОК. Знам за декларациите и т.н. Но за съжаление на майка ми и откриха киста на шийката на матката и ще я оперират горе долу тогава и ще излезе естествено в болничен това по някакъв начин променя ли обстоятелствата или пак си е същата декларация?

# 271
  • Варна
Момичета, имам спешна нужда от помощ! Става въпрос за болничните - дадох ги и двата (45 дневния преди термин и 42-дневния за раждане) на работодателя и сега не мога да се сетя кога изтичаше последния болничен.
Терминът ми по ЖК е 21.04. Първият ми болничен е от 7.03 до 21.04 (не знам дали 21.04 се брои, защото с него излизат 46 дни)
Родих на 15.04. От коя до коя дата ми е бил втория болничен, този издаден от болницата?

Много съм завеяна, знаех си, че ще има такива проблеми и си преснех втория болничен, но сега съм загубила копието и не мога да го погледна 

Моля, някой запознат с проблема да ми каже  , че утре ще трябва да ходя при джи-пито да ми издаде изравнителния болничен за 315-те дни.

# 272
Защо не попиташ в счетоводството - трябва да имат справка за предадените болнични, на която си пише от кога до кога са.

# 273
Здравейте и от мен,
Предстои ми да прехвърля майчинството си на майка си (юли месец) Дотук ОК. Знам за декларациите и т.н. Но за съжаление на майка ми и откриха киста на шийката на матката и ще я оперират горе долу тогава и ще излезе естествено в болничен това по някакъв начин променя ли обстоятелствата или пак си е същата декларация?

Майка ти ще е оперирана и ще ти гледа детето?! Я си помисли какво правиш!

Иначе щом майка ти излезе в болничен, нейното майчинство се спира и на теб ти дават 50%.

# 274
Здравейте,

Самоосигуряваща се съм и до Април бях по майчинство, закъснявам със вноските на осигуровки за Април и Май и още не съм плащала нищо.
Това което искам да попитам е дали ще съм на здравни с покритие 80% или 90% при условие, че към 31 Януари не съм посочила нищо защото съм била в майчински.
Доколкото рабрах това е срока, но не съм знаела за такава възможност, току що го прочетох. Може би си остава тази от преди две години 90% или първата с която сега се осигуря?

Колко са в момента сметките ако искам да се осигуря на максимален 2000 защото плануваме второ бебе?

Без да си внесла осигуровки, нищо няма да получиш.
Другите въпроси не ги разбрах.

# 275
има всеобща заблуда че се получават 1800 лева майчински

Друго въпросче, ако съм самоосиг. освен всички други данъци трябва ли и ДОД да платя? Ако реално не ги получавам, а само се осигурявам на 2000 не би ли трябвало да не го плащам и него?

1800лв. се получават ако се осигуряваш на 2400лв. например

Самоосигуряваща или си даваш пари за осигуровки на работодателя? Ако е второто - и данък доход дължиш. "освен всички други данъци" не са данъци, а осигуровки.

# 276
има всеобща заблуда че се получават 1800 лева майчински

Друго въпросче, ако съм самоосиг. освен всички други данъци трябва ли и ДОД да платя? Ако реално не ги получавам, а само се осигурявам на 2000 не би ли трябвало да не го плащам и него?

1800лв. се получават ако се осигуряваш на 2400лв. например

Самоосигуряваща или си даваш пари за осигуровки на работодателя? Ако е второто - и данък доход дължиш. "освен всички други данъци" не са данъци, а осигуровки.

Самоосиг. съм , Управител на ЕООД, значи не дължа ДОД така ли?

Има ли максимум за майчинските?

# 277
Едва ли някой не дължи ДД. Ти ще го внесеш при годишното изравняване. Тогава обаче трябва да докажеш, че си извършила труд за тези пари, върху които си се осигурявала. Ако не го докажеш, ще ти върнат надвнесените осигуровки и съответно осиг. ти доход ще се намали.
За други въпроси се обърни към счетоводителката си да ти обясни детайлите.  Wink

# 278
Момичета, в началото на април бях в болница и оттогава съм с болничен. Обаче като проверих в сайта на НОИ се оказа, че за март (имах 7 дни болнични пак) и април съм с намалени осигуровки. Т.е. вместо 1000 лв., те са 700-800. Освен това в сайта на НОИ са разделени на две сумите, по които ме осигуряват. И за двата месеца пише, че съм осигурена за 20, 21 дни.
Та въпросът ми е - защо са ми намалени парите (т.е. заплатата, защото ме осигуряват на пълната сума) или е станала грешка?
Благодаря ви предварително! Надявам се, че съм обяснила правилно!  bouquet  bouquet  bouquet

# 279
Имам един въпрос - за болничен от 04.04 - до 04.05 са изплатени 18 дена, според мен трябва да чакам за още 3 дена, така ли е или пак нещо греша? Благодаря предварително. И друго как мога да проверя  на сайта на НОИ на каква сума ме осигуряват?

# 280
Ивона, отиваш на https://socialsecurity.nssi.bg/
Даваш му Continue to this website (not recommended).
После въвеждаш ЕГН и персонален код. Ако нямаш такъв код - отиваш в НОИ, попълваш молба и ти дават. Работа за 2 минути.

# 281
Sunnshine многооо ти благодаря, а аз откога се чудя къде мога да проверя.

# 282
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
Имам един въпрос - за болничен от 04.04 - до 04.05 са изплатени 18 дена, според мен трябва да чакам за още 3 дена, така ли е или пак нещо греша? Благодаря предварително. И друго как мога да проверя  на сайта на НОИ на каква сума ме осигуряват?

От 04.04. до 04.05. са точно 18 работни дни с 04.04. включително. Работните дни са 04.04., от 07.04. до 11.04, от 14.04. до 18.04., от 21.04. до 25.04. и 29 и 30.04.

# 283
Момичета, имам спешна нужда от помощ! Става въпрос за болничните - дадох ги и двата (45 дневния преди термин и 42-дневния за раждане) на работодателя и сега не мога да се сетя кога изтичаше последния болничен.
Терминът ми по ЖК е 21.04. Първият ми болничен е от 7.03 до 21.04 (не знам дали 21.04 се брои, защото с него излизат 46 дни)
Родих на 15.04. От коя до коя дата ми е бил втория болничен, този издаден от болницата?

Много съм завеяна, знаех си, че ще има такива проблеми и си преснех втория болничен, но сега съм загубила копието и не мога да го погледна 

Моля, някой запознат с проблема да ми каже  , че утре ще трябва да ходя при джи-пито да ми издаде изравнителния болничен за 315-те дни.

Броите 42 дни от 15.04. включително. По мои сметки е до 26.05. включително

# 284
Момичета, в началото на април бях в болница и оттогава съм с болничен. Обаче като проверих в сайта на НОИ се оказа, че за март (имах 7 дни болнични пак) и април съм с намалени осигуровки. Т.е. вместо 1000 лв., те са 700-800. Освен това в сайта на НОИ са разделени на две сумите, по които ме осигуряват. И за двата месеца пише, че съм осигурена за 20, 21 дни.
Та въпросът ми е - защо са ми намалени парите (т.е. заплатата, защото ме осигуряват на пълната сума) или е станала грешка?
Благодаря ви предварително! Надявам се, че съм обяснила правилно!  bouquet  bouquet  bouquet

След като сте била в болнични няма как да ви осигуряват през този период. Може да сте видели в сайта базата от която е изчислено обезщетението за този период

Общи условия

Активация на акаунт