Майчинството - счетоводно - 10

• 108 703
  • 1 472
  •   1
Отговори
# 480
Гледане на дете

След ползването на отпуска за бременност и раждане се ползва отпуск за гледане на дете. Получавате обезщетение в размер на 220лв. месечно.
Ако дадете детето на ясла, сте длъжни да уведомите работодателя си. От този момент ви се спира обезщетението и вече получавате 50% от него. Вие си преценявате дали: ще се върнете на работа или ще ползвате отпуск.

Моля, цитирайте ми член от КТ, според който съм задължена да уведомя работодателя, че съм дала дете до 2г възраст на ясла. Благодаря!!!  bouquet

Отпуск за гледане на дете до 2 год. - чл. 164 от КТ и чл. 53 от КСО, ако се върне майката на работа обезщетението се плаща по чл. 54 от КСО

\

А ако не се върне на работа? Продължават ли да и се изплащат 220лв?

Ако детето тръгне на ясла и после се върнете на работа няма да получавате и 505 от обезщетението, защото с тръгването на ясла на детето вие губите право на този вид отпуск, а оттам и на обезщетението. Варианта е да се върнете на работа /можете да си пуснете платен годишен отпуск/ и ще получавате 50%

newsm78 newsm78 newsm78  Ще видим!

# 481
Здравейте отзивчиви мами.Имам едно въпросче към вас.Терминът ми е 27.06.08,но по взаимно съгласие с шефа работих до края на Май.В тази служебна бележка която трябва да представя в женската консултация че съм била на работа,за да ми издадат болничния по-късно,какво трябва да пише,че нашата счетоводителка не знае.Има ли образец или е свободен текст.И още нещо-до 31.05 ли трябва да бъде,въпреки че е неработен ден и болничният от 01.06 ли трябва да е въпреки че също е неработен ден.Благодаря предварително.
Здравейте отново.Искам да попитам фирмата носи ли някаква наказателна отговорност,че съм работила през тези дни.Че счетоводителката е наплашила шефа,че аз нямам право на тази бележка,т.е. нямам право да съкращавам тези 45 дни преди раждане.Шефа каза че ще ми разпише и подпечати бележката,въпреки всичко,но аз не искам да му създавам неприятности.Ако трябва в бележката да споменем че е по взаимно съгласие или нещо друго???И още нещо-пише ли се пред кого трябва да послужи тази сл.бележка и после трябва ли да се прилага към болничния за НОИ?Благодаря  bouquet

# 482
  • София-Младост
НМЕР
Чл. 30. (1) В случай, при който бременната не се е явила своевременно за оформяне на отпуска си по бременност, но има определен термин на раждане, болничният лист се издава, както следва:
1. ако до явяването й при лекаря е работила - само за времето от датата на прекратяване на работата до термина на раждането;
(3) В случаите, при които бременната се явява по-късно за оформяне на отпуска си по бременност, тя представя на здравните органи документ от предприятието за датата, до която е работила. Документът се съхранява в ЛАК заедно с картона на бременната.

# 483
  • Майничка
Не намирам текст, според който работодателят да носи наказателна отговорност.
Би следвало да пише "да послужи за издаване на болничен лист за бременност и раждане".
Според мен, бележката трябва да остане при лекаря, ако от НОИ му проверяват документацията, с нея следва да оправдае по-късното издаване на болничен лист (това в случай, че личната амбулаторна карта си седи у теб).

# 484
много ви благодаря

# 485
Обезщетение при неизползване на допълнителния платен отпуск за отглеждане на малко дете
Чл. 54. (1) (Изм. и доп., ДВ, бр. 1 от 2002 г., доп., бр. 112 от 2003 г., изм., бр. 105 от 2006 г.) Майката (осиновителката), която е осигурена за всички осигурени социални рискове, за всички осигурени социални рискове без трудова злополука, професионална болест и безработица или за всички осигурени социални рискове без безработица и е имала право на обезщетение по чл. 52а, получава парично обезщетение в размер 50 на сто от обезщетението по чл. 53, ако:
1. не ползва допълнителния платен отпуск за отглеждане на малко дете или лицето, което ползва такъв отпуск, прекъсне неговото ползване;
2. самоосигуряващото се лице с право на обезщетение по чл. 53 започне да упражнява трудова дейност, за която се осигурява за всички осигурени социални рискове без трудова злополука, професионална болест и безработица.
(2) (Доп., ДВ, бр. 1 от 2002 г., изм., бр. 105 от 2006 г.) Ако майката (осиновителката) е починала, лишена е от родителски права или упражняването на родителските права върху детето е предоставено на бащата (осиновителя), това обезщетение се изплаща на бащата (осиновителя), а ако той е починал – на настойника. Обезщетението се изплаща, ако лицето, поело отглеждането на детето, е осигурено като работещо по трудово или служебно правоотношение или е осигурено за своя сметка за всички осигурени социални рискове без трудова злополука, професионална болест и безработица.
(3) (Доп., ДВ, бр. 68 от 2006 г.) Обезщетението по ал. 1 и 2 не се изплаща, ако детето е настанено в детско заведение на пълна държавна издръжка, както и при отглеждането му от безработно лице по програмата „В подкрепа на майчинството“.

Аз като чета кодекса оставам  с впечатление че няма да си получиш 110 лева само ако детето е в "детско заведение на пълна държавна издръжка". Аз под това разбирам "дом майка и дете", а не детска ясла или градина където родителите поемат само частично издръжката на децата.

# 486
Здравейте, искам и аз да се включа. Незнам дал иточно тук е най-подходящо, но забелязах, че се обсъжда мачинство и детегледачки.
И така, аз си прекъснах майчинството, когато малката стана на 1,3г. и в момента взимамам 50% от майчинството. Обаче мисля да напускам фирмата в която съм в момента идеята ми е да си остана в къщи. Но незнам, какво да направя, за да си взимам цялото майчинство. Дали може въобще? Имам въриант да се запиша във фирмата на мъжа ми или в бюрото по труда,по този начин ще си взимам ли пълната сума от 220лв. до навършването на 2 годинки на детето.

# 487
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
Здравейте, искам и аз да се включа. Незнам дал иточно тук е най-подходящо, но забелязах, че се обсъжда мачинство и детегледачки.
И така, аз си прекъснах майчинството, когато малката стана на 1,3г. и в момента взимамам 50% от майчинството. Обаче мисля да напускам фирмата в която съм в момента идеята ми е да си остана в къщи. Но незнам, какво да направя, за да си взимам цялото майчинство. Дали може въобще? Имам въриант да се запиша във фирмата на мъжа ми или в бюрото по труда,по този начин ще си взимам ли пълната сума от 220лв. до навършването на 2 годинки на детето.

Може. Попълвате същите документи, които сте попълвали след изтичане на 315-те дни

# 488
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
Обезщетение при неизползване на допълнителния платен отпуск за отглеждане на малко дете
Чл. 54. (1) (Изм. и доп., ДВ, бр. 1 от 2002 г., доп., бр. 112 от 2003 г., изм., бр. 105 от 2006 г.) Майката (осиновителката), която е осигурена за всички осигурени социални рискове, за всички осигурени социални рискове без трудова злополука, професионална болест и безработица или за всички осигурени социални рискове без безработица и е имала право на обезщетение по чл. 52а, получава парично обезщетение в размер 50 на сто от обезщетението по чл. 53, ако:
1. не ползва допълнителния платен отпуск за отглеждане на малко дете или лицето, което ползва такъв отпуск, прекъсне неговото ползване;
2. самоосигуряващото се лице с право на обезщетение по чл. 53 започне да упражнява трудова дейност, за която се осигурява за всички осигурени социални рискове без трудова злополука, професионална болест и безработица.
(2) (Доп., ДВ, бр. 1 от 2002 г., изм., бр. 105 от 2006 г.) Ако майката (осиновителката) е починала, лишена е от родителски права или упражняването на родителските права върху детето е предоставено на бащата (осиновителя), това обезщетение се изплаща на бащата (осиновителя), а ако той е починал – на настойника. Обезщетението се изплаща, ако лицето, поело отглеждането на детето, е осигурено като работещо по трудово или служебно правоотношение или е осигурено за своя сметка за всички осигурени социални рискове без трудова злополука, професионална болест и безработица.
(3) (Доп., ДВ, бр. 68 от 2006 г.) Обезщетението по ал. 1 и 2 не се изплаща, ако детето е настанено в детско заведение на пълна държавна издръжка, както и при отглеждането му от безработно лице по програмата „В подкрепа на майчинството“.

Аз като чета кодекса оставам  с впечатление че няма да си получиш 110 лева само ако детето е в "детско заведение на пълна държавна издръжка". Аз под това разбирам "дом майка и дете", а не детска ясла или градина където родителите поемат само частично издръжката на децата.

Това доста го коментирахме преди време.
krasi е пуснала запитване в министерстовто и чакаме официален отговор

# 489

Именно затова в първото мнение съм писала
"Ако дадете детето на ясла, сте длъжни да уведомите работодателя си. От този момент ви се спира обезщетението и вече получавате 50% от него. Вие си преценявате дали: ще се върнете на работа или ще ползвате отпуск."

Прекъсне ли се отпускът за гледане на дете, се изплаща обезщетение 50%. Независимо дали детето е на ясла или не.

После може да споделите отговора от МТСП, но не вярвам че ще е по-различен.  Wink
Всъщност такъв въпрос е от компетентността на НОИ.

Последна редакция: ср, 04 юни 2008, 20:10 от Стики

# 490
И да е различен- не е задължителен. Има си закон, т.е. кодекс.

# 491
Здравейте.Имам проблем с моите работодатели.
Искат да ми дадат заплатата за м.Април на фиш.По-точно по-малко пари защото съм била излязла в болнични.А аз м.Април съм си го изработила напълно.В болнични съм от 08.05.2008.
Излязох в болнични защото не ми дават отпуска.Бременна съм в 6 месец.
Какво да направя да си взема цялата заплата?

# 492
Здравейте.Имам проблем с моите работодатели.
Искат да ми дадат заплатата за м.Април на фиш.По-точно по-малко пари защото съм била излязла в болнични.А аз м.Април съм си го изработила напълно.В болнични съм от 08.05.2008.
Излязох в болнични защото не ми дават отпуска.Бременна съм в 6 месец.
Какво да направя да си взема цялата заплата?

Искаш да кажеш, че ти дават тази, която е официалната /по-ниската/, а ти искаш да ти дадат реалната, която е по-висока? Ако  е така, - не можеш да направиш нищо.

# 493
Здравейте! Имам следния въпрос : Бебето ми е на 2 месеца и половина. След около месец смятам да се връщам на работа. Наясно съм от изчетеното дотук, че ще ми спрат майчинските. Но ще мога ли след изтичането на тези 315 дни да започна да получавам по 50 % от 220 лв. или това важи само за майки, които са си използвали 315-те дни без да работят?
Благодаря на вас, разбиращите от тази ужасно сложна за мен материя;), че отделяте от личното си време да отговаряте на въпросите ни. Много е мило, наистина, и мисля, че не всеки би го направил... Hug

# 494
 Grinning
Щом не си в отпуска за гледане на дете, си получаваш обезщетение в размер на 50%. Ако има условия, те са да си осигурена и да имаш 6 месеца осигурителен стаж.  Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт