Майчинството - счетоводно - 10

• 108 591
  • 1 472
  •   1
Отговори
# 465
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
Здравейте! Някой може ли да ми каже какви документи ще ми искат от социалното за детските.
Предварително благодаря!  bouquet

Акт за раждане на детето + копие
службени бележки за доходите за последните 12 месеца от работодателите на родителите на детето
попълнена молба-декларация
можете да носите и копие от личните карти за справка

# 466
ДейзиГ благодаря за бързия отговор. А като нямаме брак с таткото аз удостоверение за сем. състояние ли трябва да нося?

# 467
Тогава "игнорираш" таткото и носиш само твоите доходи и л.к. Laughing

# 468
ако майката работи на две места, съответно осигурява се на две места, тогава какво изплащат от НОИ за майчинство - две обезщетения по съответните бази или само за едното от двете?

# 469
Гледане на дете

След ползването на отпуска за бременност и раждане се ползва отпуск за гледане на дете. Получавате обезщетение в размер на 220лв. месечно.
Ако дадете детето на ясла, сте длъжни да уведомите работодателя си. От този момент ви се спира обезщетението и вече получавате 50% от него. Вие си преценявате дали: ще се върнете на работа или ще ползвате отпуск.

Моля, цитирайте ми член от КТ, според който съм задължена да уведомя работодателя, че съм дала дете до 2г възраст на ясла. Благодаря!!!  bouquet

# 470
"Отпуск за отглеждане на дете до 2-годишна възраст (Загл. изм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г.)
Чл. 164. (1) След използуване на отпуска поради бременност, раждане или осиновяване, ако детето не е настанено в детско заведение, работничката или служителката има право на допълнителен отпуск за отглеждане на първо, второ и трето дете до навършване на 2-годишната му възраст и 6 месеца за всяко следващо дете."- КТ
Когато ти бъде предоставен такъв отпуск си попълваш задължително декларация за уведомяване на работодателя при промяна в обстоятелствата. Отпадането на условие за ползването на този отпуск е именно такава промяна.
А неявяването на работа без уважителни причини /липса на основания за ползването на определен вид отпуск/ може да се таксува и като самоотлъчка... Това е краен вариат, но определено нежелателен.

Също така чл. 46, ал.7 от НРВПО:
"Отпускът по чл. 164 се прекратява и когато:... т2. детето бъде настанено в детско заведение;".

Евентуално може да се мине на вариант неплатен отпуск. Имай предвид, че за стаж се признава до 30 работни дни /не говоря за отпуск за гледане дете до 8 годишна възраст, той е след 2 годишна възраст на детето/.

Последна редакция: ср, 04 юни 2008, 10:02 от Judy

# 471
  • там някъде
ако майката работи на две места, съответно осигурява се на две места, тогава какво изплащат от НОИ за майчинство - две обезщетения по съответните бази или само за едното от двете?

Присъединявам се към въпроса на Jade 1. И аз искам да попитам същото. Ако например се водя на постоянен трудов договор на 8часа, и да кажем на 2часа в друга фирма, как ще се изчисли р-ра на майчинството ми?

# 472

Е как ще го игнорира, трябва да носи и удостоверение за семейно положение

# 473

Да, пропорционално на работното време от двете места се изплащат и обезщетенията. Задължително се носят при всеки от работодателите пълен комплект документи.

# 474
Гледане на дете

След ползването на отпуска за бременност и раждане се ползва отпуск за гледане на дете. Получавате обезщетение в размер на 220лв. месечно.
Ако дадете детето на ясла, сте длъжни да уведомите работодателя си. От този момент ви се спира обезщетението и вече получавате 50% от него. Вие си преценявате дали: ще се върнете на работа или ще ползвате отпуск.

Моля, цитирайте ми член от КТ, според който съм задължена да уведомя работодателя, че съм дала дете до 2г възраст на ясла. Благодаря!!!  bouquet

Отпуск за гледане на дете до 2 год. - чл. 164 от КТ и чл. 53 от КСО, ако се върне майката на работа обезщетението се плаща по чл. 54 от КСО

# 475
  • София
Момичета, моя въпрос е подобен, но моля за разяснение  Embarassed
Детето ще е прието в яслата към 01.09.2008г, аз съм се върнала на работа още декември м.г., и сега получавам 50% от 220лв към заплатата.
Та въпроса е - уведомявам ли изрично работодателя, че детето ще е на ясла от септември и продължавам ли да получавам тези 110лв до навършването на 2г на детето?
Благодаря предварително!   bouquet

# 476

Е как ще го игнорира, трябва да носи и удостоверение за семейно положение

Дейзи много благодаря   bouquet

# 477
Гледане на дете

Отпуск за гледане на дете до 2 год. - чл. 164 от КТ и чл. 53 от КСО, ако се върне майката на работа обезщетението се плаща по чл. 54 от КСО

\

А ако не се върне на работа? Продължават ли да и се изплащат 220лв?

# 478
  • Майничка
Та въпроса е - уведомявам ли изрично работодателя, че детето ще е на ясла от септември и продължавам ли да получавам тези 110лв до навършването на 2г на детето?

Не е необходимо (на първата част) и да - на втората.

# 479
Гледане на дете

\

А ако не се върне на работа? Продължават ли да и се изплащат 220лв?

Ако детето тръгне на ясла и после се върнете на работа няма да получавате и 505 от обезщетението, защото с тръгването на ясла на детето вие губите право на този вид отпуск, а оттам и на обезщетението. Варианта е да се върнете на работа /можете да си пуснете платен годишен отпуск/ и ще получавате 50%

Общи условия

Активация на акаунт