Майчинството - счетоводно - 10

• 108 605
  • 1 472
  •   1
Отговори
# 450
Мами, може би този въпрос е задаван вече но от кога започват да се броят 315-те дни и в този смисъл броят ли се съботите и неделите?

Благодаря.

# 451
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
Мами, може би този въпрос е задаван вече но от кога започват да се броят 315-те дни и в този смисъл броят ли се съботите и неделите?

Благодаря.

315 са календарните дни на отпуска, но се получава обезщетение само за работните дни от съответния месец

# 452
Здравейте мами,
Бихте ли ми писали, може и с линк, как стои въпроса с майчинството при записване на детето на ясла. Задължително ли е веднага да се върна на работа или има срок, в който може да направя това. А може ли да ползвам неплатения отпуск след 2г., ако детето е дадено на ясла?
От септември се прекратява отпуска, нищо че записването върви сега. Може да ползвата платен, неплатен...

Така .... изобщо не се бях замисляла по този повод ....и мойто дете е прието в ясла,и живот и здраве от септември тръгва.... но не знаех, че трябва да се върна веднага на работа.
и сега въпроса ми:
Имам близо 40-50 дни платен /неползван отпуск, мога ли да гоползвам и кога? От офиса ми обясниха, че трябва да се върна първо о/о месец на работа и после да си пусна молба? Така ли е? Или мога веднага след прекратяване на майчинството, да си пусна платен отпуск?

Гале според чл. 176 ал.3 не могат да ти откажат ползване или да го забяват ако ги предупредиш 2 седмици по-рано

# 453
  • София
Здравейте мами,
Бихте ли ми писали, може и с линк, как стои въпроса с майчинството при записване на детето на ясла. Задължително ли е веднага да се върна на работа или има срок, в който може да направя това. А може ли да ползвам неплатения отпуск след 2г., ако детето е дадено на ясла?
От септември се прекратява отпуска, нищо че записването върви сега. Може да ползвата платен, неплатен...

Така .... изобщо не се бях замисляла по този повод ....и мойто дете е прието в ясла,и живот и здраве от септември тръгва.... но не знаех, че трябва да се върна веднага на работа.
и сега въпроса ми:
Имам близо 40-50 дни платен /неползван отпуск, мога ли да гоползвам и кога? От офиса ми обясниха, че трябва да се върна първо о/о месец на работа и после да си пусна молба? Така ли е? Или мога веднага след прекратяване на майчинството, да си пусна платен отпуск?

Гале според чл. 176 ал.3 не могат да ти откажат ползване или да го забяват ако ги предупредиш 2 седмици по-рано

Наистина ли? Деска, ти си злато   bouquet Не знам защо така ми отговориха, сега обаче ще им върна жеста  Mr. Green

# 454
здравейте. тези дни имам доста въпроси, та ето го и поредният:
доколкото знам, при излизане по майчинство с второ дете, докато от раждането на първото все още не са минали две години, се полага 50% от обезщетението за първото, т.е. 110 лв. междувременно обаче работя няколко месеца, през което време мисля да прехвърля майчинството на таткото. възможно ли е, след като веднъж е прехвърлено, после отново да го ползвам аз?

# 455
здравейте. тези дни имам доста въпроси, та ето го и поредният:
доколкото знам, при излизане по майчинство с второ дете, докато от раждането на първото все още не са минали две години, се полага 50% от обезщетението за първото, т.е. 110 лв. междувременно обаче работя няколко месеца, през което време мисля да прехвърля майчинството на таткото. възможно ли е, след като веднъж е прехвърлено, после отново да го ползвам аз?

Да

# 456
Дейзи, броят ли се и 45-те дена преди раждане т.е влизат ли те в 315-те?  Сори за глупавия въпрос ... ама искам да проверя сметките на НОИ ... мисля че един ден са ми пропуснали.

# 457
Дейзи, броят ли се и 45-те дена преди раждане т.е влизат ли те в 315-те?  Сори за глупавия въпрос ... ама искам да проверя сметките на НОИ ... мисля че един ден са ми пропуснали.

Да, отпуска започва да тече от първия ден на болничния 45 дни преди определения термин

# 458
Дейзи, А каква сума ще получа за м.май при положение, че 315-те дни свършват на 8.05 ... ще ми платят 2-та дни по досегашната схема, а от 220лв. каква част ще получа?

# 459
отново благодаря, Дейзи!
а дали можеш да ми кажеш нещо и по предишния ми въпрос:

а има ли нещо, което можете да ме посъветвате, за да ползвам повече от времето, когато имам осигурителен доход, който ще е по-висок от базата на първото обезщетение - например имам натрупан платен отпуск, дали не мога да го ползвам него, а да изляза по-късно в болничен или пък нещо със задна дата? и колко най-късно мога да изляза в болничен за бременност? едва ли ще може след самото раждане, а за него да си взема отпуск?

За периода в който имате осигурителен доход се взима той, а за останалото верме се взима базата от първия отпуск

# 460
Моля ви за помощ!Аз съм самоосигуряваща се,физическо лице и сега съм бременна в 7мес.От нач. на месец май съм в болнични.Питах вече веднъж и ми обяснихте подробно къде какво да прочета,ясно ми е вече,че трябва да платя 3,9%върху 240лв.,само че не знам по кой вид плачане да преведа парите.Знам,че имаше обяснения в страницата на НАП,но не мога да ги открия,можете ли да ми кажете вида плащане?
 Благодаря предварително!

# 461
Кодът за вид плащане - здравно за болнични е 560104.
Нали се самоосигуряваш на високия процент?

# 462
Моля ви за помощ!Аз съм самоосигуряваща се,физическо лице и сега съм бременна в 7мес.От нач. на месец май съм в болнични.Питах вече веднъж и ми обяснихте подробно къде какво да прочета,ясно ми е вече,че трябва да платя 3,9%върху 240лв.,само че не знам по кой вид плачане да преведа парите.Знам,че имаше обяснения в страницата на НАП,но не мога да ги открия,можете ли да ми кажете вида плащане?
 Благодаря предварително!

http://www.nap.bg/ospage?id=90&payCode133=14

3.6%, не 3,9%.
Код 560104

# 463
Много ви благодаря!  bouquetДа Стики,на 20,5% се самоосигурявам и 6 месеца върху максималния осигурителен доход.Благодаря и за доуточнения процент!
 Лек ден на всички!

# 464
Здравейте! Някой може ли да ми каже какви документи ще ми искат от социалното за детските.
Предварително благодаря!  bouquet

Общи условия

Активация на акаунт