Майчинството - счетоводно - 10

• 108 673
  • 1 472
  •   1
Отговори
# 375
а има ли нещо, което можете да ме посъветвате, за да ползвам повече от времето, когато имам осигурителен доход, който ще е по-висок от базата на първото обезщетение - например имам натрупан платен отпуск, дали не мога да го ползвам него, а да изляза по-късно в болничен или пък нещо със задна дата? и колко най-късно мога да изляза в болничен за бременност? едва ли ще може след самото раждане, а за него да си взема отпуск?

Дейзи, много ти благодаря!   bouquet
само да уточня - осигурителният доход за 4-те месеца, през които работи + за 2 месеца базата, от която е било изчислено първото обезщетение, или за всичките 6 месеца се взима базата, от която е било изчислено първото обезщетение? питам, защото ще има разлика.

моля ви за помощ
как се изчислява обезщетението за майчинство в следния случай: жената е по майчинство (315 дни) и междувременно забременява отново. от връщането й на работа след 315-те дни на първото майчинство до излизането в болничен за раждане има по-малко от 6 месеца (да кажем 3 или 4). каква е базата за изчисляване при това положение?

Взема се базат от която е било изчислено първото обезщетение

За периода в който имате осигурителен доход се взима той, а за останалото верме се взима базата от първия отпуск

# 376
Моят въпрос е за прекратяване на плащането на обезщетението за гледане на дете до 2г. Една позната ми каза, че трябвало в 3-дневен срок от записването на детето на ясла да се върна на работа и ще спрат обезщетението от 220 лв. Действително ли е такъв кратък този срок и как може да тече от записването, при положение, че самият прием ще е след няколко месеца - от септември. Дори и да е от самото даване на ясла, мисля, че има нужда от по-дълъг период на свикване. Има ли вариант, при който докато се аклиматизира детето в яслата - предполагам около месец да продължа да съм в отпуск по майчинство.
Много благодаря на отделите време за отговор предварително.

# 377
Здравейте!!!Искам и аз да се възползвам от компетентността ви. Налага ми се да прекъсна отпуска си за бременност и раждане за кратко.Знам,че през този период
ще взимам само заплата,но какво се случва с обезщетението  след като пак изляза отново в отпуск:наново ли се преизчислява или пак ще си взимам старото.Благодаря за отделеното време.

# 378
Здравейте майчета.Искам да ви попитам как стои въпроса с 3тата година майчинство,която е неплатена.Една позната ми спомена,че се подавала някаква молба,но къде и каква незнам.Моята ситуация е следната:водея се на работа от 5тия мес. като забременях.Искам да гледам малката поне до 3год.Може ли да ми помогнете? Hug

1 год. ще може да си в неплатен отпуск ако не живееш с бащата на детето, ...
Отпускът е по 6 месеца за майката и бащата, които може да се ползват докато детето навърши 8 год. Подаваш молба до работодателя поне 10 работни дни преди началото на отпуска.
много ти благодаря за бързия отговор.С таткото живеем заедно.

# 379
Привет.Неотдавна бях писала как не си получавам майчинството с месеци.Ще започна отначало.Родих на 28.12.2008.........да попълвам наново тези декларации и акт за раждане да нося,занесох ги и никой не ще да ми каже кво става ще взимаме ли пари няма ли.
Искам да напусна и да се прехвърля към друга фирма.Какви документи  трябва да подам,и вярно ли е че дори и да се прехвърля,пак няма да получавач редовно майчинството докато стария работодател не изчисти всичко до края на договора ми.....

Благодаря ти Стики за бързия отговор,и да объркала съм -родих 2006.Пак да повторя -напускам и отивам в нова фирма,работя да речем седмица и пак излизам в майчинство.Фирмата ме назначава от юни и си внася осигуровките от юни нататък.Обаче старата фирма не е внесла осиг. за април и за май,оттам  няма майчински и за тези месеци.Та въпросами е дори и да се прехвърля в новата фирма докато старата не внесе осиг. и не изтегли майчинските ми,не мога да взимам майчински от новата,дори и да ги внася редовно,защото не може да ми дава пари за юни например,като не съм взела за април и май,нали newsm78.Съжалявам,че стана дълго.Извинявам се за което Blush

В друга фирма ако започнеш, оттам ще ти теглят обезщетенията, значи трябва да са изрядни. Не знам старият работодател да има нещо общо с новия.  Thinking
Ако се местиш, трябва да имаш поне един отработен ден на второто място.

# 380
Осигурявам се във фирма без да работя и искам да попитам как стоят нещата!?В смисъл след като родя ще ми бъде прекратен договора.При това положение как стоят нещата,осигурявам се на 300лева.

# 381
  • София
Хм, докато си в болнични ако решиш да продължиш да се осигуряваш ще плащаш само здравните - 8 лв. и някакви стотинки на месец. С болничните не би следвало да имаш проблем и да прекратиш договора, но за после - не знам...

# 382
Аз до колкото знам фирмата няма право да ти прекратява договора, докато си в отпуск по майчинство. Ето какъв е моя случай: Ние имаме фирма и аз се водя на работа там. Осигурявам се на 380 лв., 6 мес внасяхме по 200 лв някъде за осигуровка + 20лв. за счетоводителката, че ми върши услуга Shocked #Crazy Сега вече не внасяме тази сума (аз ще родя около 19 юни - тогава е термина Laughing), но плащаме здравна осигуровка. И това до колкото зная е докато не изтече отпуска по майчинство. Не съм много компетентна, затова за всеки случай се консултирай с някой, който по ги разбира нещата. Peace

# 383
Моля за съвет!Пиша от името на една моя позната.Тя е бременна в 6г.с.До сега не е работила.Внася си редовно здравните осигуровки.Може ли фиктивно да се води че работи(във вторник ще ходи във една фирма да изяснят подробностите).В предварителен разговор със шефката са и казали че трябва да внася не по малко от120лв всеки месец.Та въпросът ми е на тези 120лв внасяни 6мес. как ще се изчислява болничният.Не е наясно момичето и искам да и помогна,за да не бъде излъгано!Благодаря Ви предварително!!!  bouquet

# 384
  • обл.Варна
За да получаваш майчински трябва да се водиш някъде на работа през следващите 2 години,прекратят ли ти договора-от нои ти спират парите

# 385
Здравейте !
Попогледнах темата, но се затудних да изчета изцяло 10 такива ...
Предварително се извинявам , вероятно сте го дискутирали  Praynig Peace
Как стоят нещата с детските надбавки ...?
Родих 06.12.2006 г. От тогава насам не съм се интересувала за тях и не съм предприемала нищо по въпроса.
Получавам си майчинството от 220 лв / вече / .
Въпроса ми е полагат ли ми се и при какви условия детски, на каква сума са/ как се изчисляват/ и при какви обстоятелства .... какво е необходимо да направя за това ?
Може и линк и препратка към темата назад  Peace
Благодаря предварително !

# 386
Здравейте !
Попогледнах темата, но се затудних да изчета изцяло 10 такива ...
Предварително се извинявам , вероятно сте го дискутирали  Praynig Peace
Как стоят нещата с детските надбавки ...?
Родих 06.12.2006 г. От тогава насам не съм се интересувала за тях и не съм предприемала нищо по въпроса.
Получавам си майчинството от 220 лв / вече / .
Въпроса ми е полагат ли ми се и при какви условия детски, на каква сума са/ как се изчисляват/ и при какви обстоятелства .... какво е необходимо да направя за това ?
Може и линк и препратка към темата назад  Peace
Благодаря предварително !

Доход- 300 лв. на член от семейството. Твоето майчинство не се брои за доход, защото е по същият закон. Взема се дохода 12 мес. назад. Детските са 25 лв. Молба си вземаш от Социални грижи. Трябва да носиш двете лични карти, акта за раждане и бележки за доходите. Ако имаш дете ученик- бележка, че посещава редовно училище.

# 387
  • София
Но как така май4инството не се брои за доход.Аз,докато бях по май4инство от 06.2004 до 06.2006 година,за детските винаги ми искаха бележка и за моя доход,който съответно беше май4инството,което взимах  newsm78.Или тогава е било по друг закон?

В този ред на мисли,искам да попитам-живот и здраве като родя юли месец,мога ли веднага юли или август да подам документи за детските и колко назад връщам(тогава трябва ве4е да сме 4етирима)В смисъл примерно от юли миналата година ли връщам 12 месеца,или август?И тавана 1200лв ли ми става при положение,4е новия 4лен на семейството не го е имало в този перио?.Да уто4ня,4е в момента са ми прекъснати детските тъй като надвишаваме дохода.

# 388
vok, благодаря !   bouquet
Само да доуточня ....
При положение, че нямам брак с таткото / но живеем на семейни начала/ ..
Значи взимам само неговата заплата за 12 месеца назад / аз съм по майчинство повече от 12 месеца вече , а другия член на семейството ни е детето ни на 1г и половина . Средноаритметично от сумите през отделните месеци / ако са различни/ и деля на 3 .... правилно ли съм разбрала ?

# 389
И аз нямам брак.При това положение се взимат само твоите доходи.Така мисля.

Общи условия

Активация на акаунт