Майчинството - счетоводно - 10

• 108 637
  • 1 472
  •   1
Отговори
# 585
Моля за малко помощ.
Приложение 1 ( чл. 50 и 51 КСО) и удостоверението за раждане кога се предават на работодателя с вторият или третият болничен лист след като е родила жената?

# 586
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
Здравейте!
Искам да ви попитам ако през последните 6месеца от бременността си вземам болнични- майчинството на каква база ще ми се изчисли? Работната  ми заплата ли ще се вземе за база или това, което съм получавала от болничните за последните 6месеца.
Блгодаря ви предварително  и се извинявам ако въпросът ми е вече обсъждан  bouquet

Ще ви се вземе базата на която ви е изчисляван болничния преди раждането

# 587
Здравейте,
В момента постоянният ми адрес не е в София. Планирам да си го сменя преди раждането (края на юли), но се притеснявам, да не възникне проблем  с болничните от разликите в адресите. Болничният ми 45 дни преди раждане ще е със стария адрес, а следващият вече ще е с новия. Има ли това някакво значение за НОИ? Опасявам се да не се набутам в някоя бюрократична каша.

А работодателя ви къде е - в София или там където сте се видили?

# 588
Здравейте,
ще бъда благодарна да отговорите:
ако се използва първо неплатеният отпуск по чл.167, а веднага след него-платен отпуск или болничен, на каква база се изчислява заплащането им?

За болничния се взема база от последните 6 календарни месеци. Ако сте в платен отпуск се взима осигурителната сума, ако сте в неплатен се мислю че слагат 0 или съответната част от МРЗ.
При платения отпуск се взима надницата от последния месец в който имате минимум 10 реално отработени дни.

# 589
Моля за малко помощ.
Приложение 1 ( чл. 50 и 51 КСО) и удостоверението за раждане кога се предават на работодателя с вторият или третият болничен лист след като е родила жената?

Аз лично го представих с този от родилния дом /втория/, но сега виждам че го исскат с този от педиатъра /третия/

# 590
Здравейте!
На 30 юни ми изтичат 2-те години майчинство.
Учител съм. В дилема съм как е по-добре и въобще какви са ми правата след тези две години. Имам повече от 9 месеца платен отпуск, който мисля да ползвам.
Та въпроса ми е следния. За колко време мога да се върна на робат, за да ми актуализират заплатат - може ли по-малко от месец?Тъй като искам да ползвам цяла година още  какви са ми възможностите - да си пусна сега някоко месеца неплатен и после молба за платения отпуск или обратното. Директорът може ли да ми откаже неплатен?

Не може да ти го откаже ако пуснеш молба 7 дни по-рано.
Зависи на какво основание ви променят заплатите

# 591
  • София
Здравейте,
В момента постоянният ми адрес не е в София. Планирам да си го сменя преди раждането (края на юли), но се притеснявам, да не възникне проблем  с болничните от разликите в адресите. Болничният ми 45 дни преди раждане ще е със стария адрес, а следващият вече ще е с новия. Има ли това някакво значение за НОИ? Опасявам се да не се набутам в някоя бюрократична каша.

В София - работя и живея в София, но не съм си правила адресна регистрация тук. Сега мисля да го направя, за да избегна разкарването насам-натам при регистриране на детето, притеснявам се да стане по-голяма каша на този етап обаче.

# 592
 Здравейте, моите въпроси са малко сходни на въпросите на  Луда Яна , но ще питам и аз. Виждам ,че давате чудесни съвети . Hug
Моето майчинство също изтича на 16.06 - говорих с работодателя за ползване на неплатен отпуск.
Въпросите са ми:
1. Какви документи са необходими да представя на работодателя - молба свободен текс или формуляр?
2.Мога ли да ползвам първо платен отпуск за тези две години или трябва да се върна на работа за няколко дни и да подам молба за платен отпуск ?
3.Имам ли възможност да изляза в болничен след изтичане на майчинството ми без да се връщам на работа?
дано въпросите ми не звучат смешно и да нямат логика , просто искам да ползвам само 3 месеца неплатен отпуск ,тъйкато после малкият ще тръгне на ясла ,и дали изобщо  ще мога да получавам някаква сума под формата на изплащане на болничен или платен отпуск /за тези две години / до тръгването на малкия на ясла.Очаквам помощта ви, защото просто нямам никакво време.Много,много благодаря.

# 593
Здравейте,

В София - работя и живея в София, но не съм си правила адресна регистрация тук. Сега мисля да го направя, за да избегна разкарването насам-натам при регистриране на детето, притеснявам се да стане по-голяма каша на този етап обаче.

Не мисля че ще има проблем, но за ваше спокойствие можете да знъннете на тел. в началото на темата в НОИ и да ги питате

# 594
Благодаря ти ДейзиГ,
 злато си  Hug

# 595
Здравейте!
Искам да ви попитам ако през последните 6месеца от бременността си вземам болнични- майчинството на каква база ще ми се изчисли? Работната  ми заплата ли ще се вземе за база или това, което съм получавала от болничните за последните 6месеца.
Блгодаря ви предварително  и се извинявам ако въпросът ми е вече обсъждан  bouquet

Дейзи, а нямаше ли нещо такова, че се смята на база на превежданите болнични за последните шест месеца преди излизането в 45 дневния болничен за раждане? Мисля, че някъде напред в темите беше записано, че се гледат календарните месеци, независимо, че си бил в непрекъснат болничен.
Моля за отговор, защото нещо се обърках вече  Rolling Eyes На мен ми остават реално юни и юли като цели месеци до 45-те дни и вече съм в болнични, като е 100 % сигурно, че няма да се връщам на работа дотогава и не мога да разбера за база по нататък ще ми се вземат 90 % от това, което в момента е изчислено като болничен(т.е. периода май - декември), или ще се преизчислява, като за база се взема периода юли - февруари 2008 г.

# 596
Здравейте!   bouquet

Имам следния въпрос:
Бременна съм в 4-ти месец, термина ми е на 22 ноември. Работя на трудов договор и ме осигуряват върху сумата от 500 лева. Мога ли аз самата да си регистрирам фирма на мое име и допълнително да се осигурявам върху 1500 лева за оставащите 4 месеца до термина (юни, юли, август, септември) в тази новорегистрирана фирма?
Има ли някакви подробнсти, които трябва да знам?

Благодаря предварително!  Hug

# 597
Здравейте!   bouquet

Имам следния въпрос:
Бременна съм в 4-ти месец, термина ми е на 22 ноември. Работя на трудов договор и ме осигуряват върху сумата от 500 лева. Мога ли аз самата да си регистрирам фирма на мое име и допълнително да се осигурявам върху 1500 лева за оставащите 4 месеца до термина (юни, юли, август, септември) в тази новорегистрирана фирма?
Има ли някакви подробнсти, които трябва да знам?

Благодаря предварително!  Hug

Фирмата трябва да има печалба сумата върху която сте се осигурявали, за да ви признаят дохода

# 598
Здравейте!

Дейзи, а нямаше ли нещо такова, че се смята на база на превежданите болнични за последните шест месеца преди излизането в 45 дневния болничен за раждане? Мисля, че някъде напред в темите беше записано, че се гледат календарните месеци, независимо, че си бил в непрекъснат болничен.
Моля за отговор, защото нещо се обърках вече  Rolling Eyes На мен ми остават реално юни и юли като цели месеци до 45-те дни и вече съм в болнични, като е 100 % сигурно, че няма да се връщам на работа дотогава и не мога да разбера за база по нататък ще ми се вземат 90 % от това, което в момента е изчислено като болничен(т.е. периода май - декември), или ще се преизчислява, като за база се взема периода юли - февруари 2008 г.

Ще ви вземата базата на която ви е изчислено обезщетението февруари-юли 2008 и от тази база ще получите 90% като обезщетение за отпуска за бременност и раждане. Досега сте получавали 80% от базата, защото сте в отпуск за временна нетрудоспособност на база общо заболяване.

# 599
мами, страхотни сте, аз имам още време, но гледам да се ориентирам още от сега, за да съм наясно.
Значи правилна ли ми е сметката в случай на осигуряване на 2000лв. Чисто е 1566лв.

СДБ = 2000*6/129=65.12лв.
СДН = 1566*6/129=72.84 лв.
90 % от СДБ = 58.60лв.
56.60 е по - малко от 72.84 - значи то се взима в предвид така ли?
И съитветно колко получавам на месец 56.60 *бр. работни ден за месеца ли??? т.е. около 1289лв.

- при положение, че се водя управител на фирмата и съм по Договор за управление и контрол - това приема ли се или трябва да мина на самоосигуряване?
- Също трябва да съм доказала печалба на фирмата - осигуровките, които съм платила или въобще цялата ми заплата  Rolling Eyes- е, цялата заплата де , всъщност то май е ясно. Embarassed.. - това значи да си направя сметка и за 10 % ппечалба нали?
- 6-те  месеца назад , включват ли болничния (45 преди раждане) или се брои от датата на раждане.... newsm78? Това не го схванах признавам.
Много благодарско за отговорите.  bouquet

Общи условия

Активация на акаунт