Майчинството - счетоводно - 10

• 108 529
  • 1 472
  •   1
Отговори
# 570
Здравейте на всички,
моля да ме извините ако повтарям някой въпрос, но нямам възможност да изчета цялата тема, все пак обемът и е страхотен Simple Smile.
Искам да разбера какви обезщетения и помощи имам право да получа, понеже знам че имаше някакви ограничения преди време по отношение на доходите на семейството. Аз и бъдещия ми съпруг се осигуряваме върху 600лв. всеки.
Благодаря предварително.

# 571
Здравейте на всички,
моля да ме извините ако повтарям някой въпрос, но нямам възможност да изчета цялата тема, все пак обемът и е страхотен Simple Smile.
Искам да разбера какви обезщетения и помощи имам право да получа, понеже знам че имаше някакви ограничения преди време по отношение на доходите на семейството. Аз и бъдещия ми съпруг се осигуряваме върху 600лв. всеки.
Благодаря предварително.

Предполагам, че става дума за детски, нали?
Ами, неприятно ми е да ти го кажа, но никакви. Доходът на член от семейството трябва е под 300 лв.
Единственото, което може да получиш е еднократна помощ за раждане ( 200 лв.), ако ти предстои да раждаш, разбира се!

# 572
  • Бургас/Пз
Имам такъв въпрос - от юли месец излизам в болничен - 45 дни преди раждането. Трябва да родя през август. Има вероятност обаче от септември фирмата в която работя да има съкращения. Могат ли да ми прекратят договора по взаимно съгласие, чрез обещетение от работодателя в размер на четири заплати. Ако това стане какво става с 9 месеца обещетение което трябва да получавам. Работила съм във фирмата около 1 г. на постоянен трудов договор и съм осигурявана на най високата заплата.

# 573
Докато си в майчинство не могат! Peace

# 574
  • Бургас/Пз
Деси не можах да ти отговоря на лични защото кутията ти е пълна  - Защото са ми познати и ми направиха услуга да ме осигуряват на най-високия праг, а сега най-вероятно ще закриват фирмата и ще заминават за чужбина. А и определено имам по-добро предложение за работа, тъй като ще го правя от къщи. Лошото е обаче че няма да съм на тр.договор и затова се интересувам какво се случва с обещетението което ще съм започнала да получавам.

# 575
  • всъщност в Габрово, а в сърцето си в Берлин
ЗДравейте, въпросът ми е дали неплатеното майчинство - тези 6 месеца след 2 -годишния отпуск за отглеждане на дете се брои за трудов стаж и вървят осигуровки по него и се пази мястото на работа? Благодаря.

# 576
  • Варна
ЗДравейте, въпросът ми е дали неплатеното майчинство - тези 6 месеца след 2 -годишния отпуск за отглеждане на дете се брои за трудов стаж и вървят осигуровки по него и се пази мястото на работа? Благодаря.
Да, зачита се за трудов стажи се внасят здравни осигуровки

# 577
Имам такъв въпрос - от юли месец излизам в болничен - 45 дни преди раждането. Трябва да родя през август. Има вероятност обаче от септември фирмата в която работя да има съкращения. Могат ли да ми прекратят договора по взаимно съгласие, чрез обещетение от работодателя в размер на четири заплати. Ако това стане какво става с 9 месеца обещетение което трябва да получавам. Работила съм във фирмата около 1 г. на постоянен трудов договор и съм осигурявана на най високата заплата.

Ако ще закрият цялата фирма могат да ти прекратят договора. Ще получаваш обезщетението направо от НОИ. Но ако подпишеш "по взаимно съгласие" мисля, че губиш обезщетението.  Четох, че отпуска-болничен от 135-тия ден до 315-тия ден не трябва да се прекъсва. Ако това стане - например се върнеш на работа, губиш обезщетението. След изтичането на 315-те дни имаш право на 50% от майчинството.

# 578
здравейте. тези дни имам доста въпроси, та ето го и поредният:
доколкото знам, при излизане по майчинство с второ дете, докато от раждането на първото все още не са минали две години, се полага 50% от обезщетението за първото, т.е. 110 лв. междувременно обаче работя няколко месеца, през което време мисля да прехвърля майчинството на таткото. възможно ли е, след като веднъж е прехвърлено, после отново да го ползвам аз?

Да

А как ще се изчисли обезщетението при бременност и раждане за второто дете, след като майката е била в майчинство с първото?

# 579
здравейте,
не знам дали тук е мястото да попитам, но силно се надявам че ще ми помогнете с отговор.
вече съм на "дългото майчинство", тоест детето е на 10 месеца и съм си пуснала молбата за 220лв. до 2 годинки. След 2 месеца обаче вероятно ще започна работа, НО в друга фирма - тоест ще напусна старият си работодател и ще започна да работя за нов. Въпросът ми е като сменям работодателите ще изгубя ли правото си да получавам 50% от мин. работна заплата или не? Предварително благодаря за вниманието.

# 580
  • София-Младост
здравейте,
не знам дали тук е мястото да попитам, но силно се надявам че ще ми помогнете с отговор.
вече съм на "дългото майчинство", тоест детето е на 10 месеца и съм си пуснала молбата за 220лв. до 2 годинки. След 2 месеца обаче вероятно ще започна работа, НО в друга фирма - тоест ще напусна старият си работодател и ще започна да работя за нов. Въпросът ми е като сменям работодателите ще изгубя ли правото си да получавам 50% от мин. работна заплата или не? Предварително благодаря за вниманието.
И защо ще напускаш стария си работодател. Имаш право да започнеш работа при друг работодател, като не прекъсваш да получаваш обезщетението от първия. Надявам се детенце да не е настанено в детско заведения, защото тогава това право се губи. Иначе ако напуснеш и започнеш работа, да имаш право на 50 % от обезщетението, т.е. 110 лв.

# 581
Здравейте!
Искам да ви попитам ако през последните 6месеца от бременността си вземам болнични- майчинството на каква база ще ми се изчисли? Работната  ми заплата ли ще се вземе за база или това, което съм получавала от болничните за последните 6месеца.
Блгодаря ви предварително  и се извинявам ако въпросът ми е вече обсъждан  bouquet

# 582
  • София
Здравейте,
В момента постоянният ми адрес не е в София. Планирам да си го сменя преди раждането (края на юли), но се притеснявам, да не възникне проблем  с болничните от разликите в адресите. Болничният ми 45 дни преди раждане ще е със стария адрес, а следващият вече ще е с новия. Има ли това някакво значение за НОИ? Опасявам се да не се набутам в някоя бюрократична каша.

# 583
Здравейте,
ще бъда благодарна да отговорите:
ако се използва първо неплатеният отпуск по чл.167, а веднага след него-платен отпуск или болничен, на каква база се изчислява заплащането им?

# 584
Здравейте!
На 30 юни ми изтичат 2-те години майчинство.
Учител съм. В дилема съм как е по-добре и въобще какви са ми правата след тези две години. Имам повече от 9 месеца платен отпуск, който мисля да ползвам.
Та въпроса ми е следния. За колко време мога да се върна на робат, за да ми актуализират заплатат - може ли по-малко от месец?Тъй като искам да ползвам цяла година още  какви са ми възможностите - да си пусна сега някоко месеца неплатен и после молба за платения отпуск или обратното. Директорът може ли да ми откаже неплатен?

Общи условия

Активация на акаунт