Майчинството - счетоводно - 10

• 108 487
  • 1 472
  •   1
Отговори
# 690
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
Аз съм с още един въпрос. Искам да прекъсна отпуска си за гледане на дете до 2 години, малкия да тръгне на ясла и аз веднага да си взема полагащия ми се платен годишен отпуск. Това възможно ли е или трябва да отработя първоначално 10 дни /или колко дни всъщност  newsm78/  и след това да го ползвам?

Можете да си пуснете отпуска и без да отработвате дни, но моят съвет е да излезнете в отпуска един ден преди детето да тръгне на ясла

# 691
Аз съм с още един въпрос. Искам да прекъсна отпуска си за гледане на дете до 2 години, малкия да тръгне на ясла и аз веднага да си взема полагащия ми се платен годишен отпуск. Това възможно ли е или трябва да отработя първоначално 10 дни /или колко дни всъщност  newsm78/  и след това да го ползвам?

Можете да си пуснете отпуска и без да отработвате дни, но моят съвет е да излезнете в отпуска един ден преди детето да тръгне на ясла

ДейзиГ , това с каква цел е хубаво да се направи  Thinking

# 692
Здравейте майчета,
Аз имам следния казус - в момента съм в майчински / на постоянен договор съм в една фирма /. Кандидатствах във ВУЗ / предварителен изпит / и сигурно ще ме приемат. Въпросът ми е как да постъпя? Искам да дам малкия на ясла, защото няма да има кой да го гледа, докато съм на лекции. Като го дам на ясла до колкото разбирам ще получавам 50% майчински.Да прекратявам ли трудовия си договор?Какво да правя...Има ли преференции за учащи майки? Помогнете ми, моля ви.

# 693
Здравейте на всички мами!
Всички много ми помагате при отглеждането на моето бебе.
Благодаря ви!
Някой може ли да ми отговори на следния въпрос:

Първият ми син се роди през 1996  година, но порази заболяване почина няколко години по-късно.
Междувременно се беше родил и втория ми син  родих, а през март тази година се появи и третото човече.
Въпросът ми е какво трябва да попълвам в графи живородени деца 2 или 3, и каква еднократна помощ трябва да ми се изплати в този случай?

# 694
  • София

В същата ситуация съм, за това ще използвам питането на ivanah - прекратява ли се майчинството, когато детето постъпи в ясла, т.е. длъжна ли съм да се върна на работа от датата на неговото тръгване на ясла?

# 695
  • София
Здравейте моми4ета,аз пак се вклю4вам с риск да ви досадя,но просто останах много у4удена като си отворих стр. за справка на НОЙ и искам да попитам какво озна4ава това.

Зна4и от на4алото на годината ми пише-Осигурителен доход-300 лв.,това е за всеки месец.От миналия месец съм в болни4ен и сега като отварям за май месец ми пише-като работни дни 20,а осигурителен доход-45 лв. ShockedКакво зна4и това?4е толква ще взема за 24 дни дни болни4ен(от които 6 по4ивни) или върху толкова ме осигуряват?
Много се обърках,дано не съм объркала и вас....

# 696
Здравейте моми4ета,аз пак се вклю4вам с риск да ви досадя,но просто останах много у4удена като си отворих стр. за справка на НОЙ и искам да попитам какво озна4ава това.

Зна4и от на4алото на годината ми пише-Осигурителен доход-300 лв.,това е за всеки месец.От миналия месец съм в болни4ен и сега като отварям за май месец ми пише-като работни дни 20,а осигурителен доход-45 лв. ShockedКакво зна4и това?4е толква ще взема за 24 дни дни болни4ен(от които 6 по4ивни) или върху толкова ме осигуряват?

На колко си се осигурявала ?

# 697
  • София

На колко си се осигурявала ?

Мисля,4е на 300 лв.

# 698
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата

За периода в който сте били в болнични не се дължат социални осигуровки и няма как да имате осигурителен доход в сайта.

# 699
  • София

За периода в който сте били в болнични не се дължат социални осигуровки и няма как да имате осигурителен доход в сайта.

Благодяря ти Дейзи за поредния бърз отговор.Зна4и да се успокоя,4е няма да ми изплатят само 45 лв. Crazy

# 700
Здравейте на всички мами!
Всички много ми помагате при отглеждането на моето бебе.
Благодаря ви!
Някой може ли да ми отговори на следния въпрос:

Първият ми син се роди през 1996  година, но порази заболяване почина няколко години по-късно.
Междувременно се беше родил и втория ми син  родих, а през март тази година се появи и третото човече.
Въпросът ми е какво трябва да попълвам в графи живородени деца 2 или 3, и каква еднократна помощ трябва да ми се изплати в този случай?

ПП на ЗСПД
Чл. 13. При определяне поредността на децата се вземат предвид само родените от майката деца, които са живи в момента на раждането на детето, за което се иска помощта,

В Молбата си пише"Деца, родени от майката, които са живи в момента на раждане: "
Значи бебчо е второ дете и за него ще получиш 600лв. еднократна помощ за раждане.

# 701
прекратява ли се майчинството, когато детето постъпи в ясла, т.е. длъжна ли съм да се върна на работа от датата на неговото тръгване на ясла?

В 3-дневен срок от тръгването на ясла, трябва да подадеш декларация че прекратяваш отпуска за гледане на дете и за получаването на 50% обезщетение. Ти ще си прецениш дали се връщаш на работа или ще си ползваш отпуска.

# 702

Благодяря ти Дейзи за поредния бърз отговор.Зна4и да се успокоя,4е няма да ми изплатят само 45 лв. Crazy

Провери на страницата за "Изплатени обезщетения и помощи от ДОО" какво ще ти преведат.

# 703
  • София
прекратява ли се майчинството, когато детето постъпи в ясла, т.е. длъжна ли съм да се върна на работа от датата на неговото тръгване на ясла?

В 3-дневен срок от тръгването на ясла, трябва да подадеш декларация че прекратяваш отпуска за гледане на дете и за получаването на 50% обезщетение. Ти ще си прецениш дали се връщаш на работа или ще си ползваш отпуска.

Отпуска, в смисъл платена или неплатена, нали? Т.е. трябва задължително да се върна на работа, пък макар и след това да изляза платен/неплатен отпуск?

# 704
Благодаря за отговора!
Но на мен са ми превели 200 лв.
Какво трябва да направя сега?

Общи условия

Активация на акаунт