Майчинството - счетоводно - 10

• 108 499
  • 1 472
  •   1
Отговори
# 675
Разбрах най-накрая Simple Smile Много ти благодаря, Дейзи Hug

# 676
  • София
[Ако имате 6 месеца осигурителен стаж, придобивате право да получавате обезщетения.
Сумите на които ви осигурява втория работодател само увеличават обезщетението ви. Не се налага и там да имате 6 месеца, за да ви изчислят обезщетението. НОИ прави справка по ЕГН за последните 6 календарни месеца и оттам се изчислява обезщетението ви. Ако втория договор не е прекратен преди излизането в болничен ще ви плащат пропорционално на работните часове в двете фирми. Ако при първия сте на 8 часа, а при втория на 4 часа, ще ви платят като обезщетение от първия работодател 2/3 от изчисленото обезщетение, а от втория 1/3.

Благодаря, Дейзи. Само бе разбрах това за плащането пропорционално- ако по втория договор на 4 часа на пример се осигурявам на 1000 лв, няма ли Обезщетението да ми е 90% от тях или ще е по-малко ?

Осигурителния доход при давамата работодатели ви се събира, изчислява се дневния размер на обезщетението и после ви се изплаща пропорционално през двата булстата. Там където сте на 8 часа ще вземете 2/3 от изчисленото обезщетение, а на другото ако сте на 4 часа ще вземете 1/3
[/quote]

Доста ме обърка това. Реално получава ли се обезщетението от 2та трудови договора да е 90% от СДБ за двата общо т.е. ако основния ми договор е на 500лв , а 2рия на 1500 си смятаме осиг. доход 2000 лв  и после 90% от СДБ изчислено за 2000 лв за 127 дни ???
Извинете, че само питам  Embarassed

# 677
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
[Ако имате 6 месеца осигурителен стаж, придобивате право да получавате обезщетения.
Сумите на които ви осигурява втория работодател само увеличават обезщетението ви. Не се налага и там да имате 6 месеца, за да ви изчислят обезщетението. НОИ прави справка по ЕГН за последните 6 календарни месеца и оттам се изчислява обезщетението ви. Ако втория договор не е прекратен преди излизането в болничен ще ви плащат пропорционално на работните часове в двете фирми. Ако при първия сте на 8 часа, а при втория на 4 часа, ще ви платят като обезщетение от първия работодател 2/3 от изчисленото обезщетение, а от втория 1/3.

Благодаря, Дейзи. Само бе разбрах това за плащането пропорционално- ако по втория договор на 4 часа на пример се осигурявам на 1000 лв, няма ли Обезщетението да ми е 90% от тях или ще е по-малко ?

Осигурителния доход при давамата работодатели ви се събира, изчислява се дневния размер на обезщетението и после ви се изплаща пропорционално през двата булстата. Там където сте на 8 часа ще вземете 2/3 от изчисленото обезщетение, а на другото ако сте на 4 часа ще вземете 1/3

Доста ме обърка това. Реално получава ли се обезщетението от 2та трудови договора да е 90% от СДБ за двата общо т.е. ако основния ми договор е на 500лв , а 2рия на 1500 си смятаме осиг. доход 2000 лв  и после 90% от СДБ изчислено за 2000 лв за 127 дни ???
Извинете, че само питам  Embarassed

[/quote]

Така е, но се взимат сумите месец по месец

# 678

Това е за тези, на които обезщетенията се изплащат чрез работодателите

Благодаря

# 679
Здравейте на всички.
Не видях май случай като моя, затова искам да ви попитам - терминът ми е насрочен за 08.01.2009, на срочен трудов договор съм до юни догодина(до завършване на проект). Първо не съм сигурна дали могат да ме уволнят през това време или не. Освен това на първа страница на темата пише: "2.   При срочен договор, ако срокът изтече по времето, когато сте вече в отпуска за бременност и раждане (315 дни), ще продължите да получавате обезщетение до края на този отпуск." Да, но тук пише: "за да получавате майчинство е необходимо да имате 6 месеца осигурителен стаж и към момента на излизане в болнични да се водите на трудов договор - безсрочен или срочен със срок до навършването на 2 г. възраст на детето." Не мога да се ориентирам в цялата обстановка  Crazy В крайна сметка имам ли право на майчинство или не  ooooh! Смятам да излизам в болнични от следващата седмица, тъй като пътувам всеки ден и съм на 60 км. от града, това пък означава, че не мога да сключа друг трудов договор. Дали да търся някой да ме назначава фиктивно(като това означава да не излизам в болнични в момента, а да продължавам да пътувам, докато намеря такъв) или след като имам необходимите осигуровки ще получа поне майчинството за 315 дни?
Предварително благодаря   bouquet

# 680
А може ли да не си взимаме 45 дни преди термина болничен, а да се ползва след това.
Ако термина ми е 23.01.09 - то това значи, че излизам в болничен 9.12, което значи че базови месеци са ми юни - ноември, така ли?
А не мога ли да не си взема този отпуска и така да са ми базови - юли - декември?..

# 681
А може ли да не си взимаме 45 дни преди термина болничен, а да се ползва след това.
Ако термина ми е 23.01.09 - то това значи, че излизам в болничен 9.12, което значи че базови месеци са ми юни - ноември, така ли?
А не мога ли да не си взема този отпуска и така да са ми базови - юли - декември?..

Не може да се прехвърлят. Ако не сте го ползвали губите дните

# 682
Здравейте. Термина ми е средата на януари 2009г., но имам възможност да го изтегля да е февруари, за да ми бъдат базови месеци юли-декември. Обаче сега се замислям има ли смисъл от тази гимнастика, щом обезщетението се изплаща да навършване на 9 месеца на детето Rolling Eyes Така не се ли губи 1 месец от Обезщетението, когато се промени термина?

# 683
Здравейте. Термина ми е средата на януари 2009г., но имам възможност да го изтегля да е февруари, за да ми бъдат базови месеци юли-декември. Обаче сега се замислям има ли смисъл от тази гимнастика, щом обезщетението се изплаща да навършване на 9 месеца на детето Rolling Eyes Така не се ли губи 1 месец от Обезщетението, когато се промени термина?

Броят се 315 дни, започващи от 45 дни преди определения термин. Губите после от обезщетението за гледане на дете до 2 год. което е с фиксирана сума

# 684
Значи има смисъл, благодаря, Дейзи Hug

# 685
Здравейте на всички.
Не видях май случай като моя, затова искам да ви попитам - терминът ми е насрочен за 08.01.2009, на срочен трудов договор съм до юни догодина(до завършване на проект). Първо не съм сигурна дали могат да ме уволнят през това време или не. Освен това на първа страница на темата пише: "2.   При срочен договор, ако срокът изтече по времето, когато сте вече в отпуска за бременност и раждане (315 дни), ще продължите да получавате обезщетение до края на този отпуск." Да, но тук пише: "за да получавате майчинство е необходимо да имате 6 месеца осигурителен стаж и към момента на излизане в болнични да се водите на трудов договор - безсрочен или срочен със срок до навършването на 2 г. възраст на детето." Не мога да се ориентирам в цялата обстановка  Crazy В крайна сметка имам ли право на майчинство или не  ooooh! Смятам да излизам в болнични от следващата седмица, тъй като пътувам всеки ден и съм на 60 км. от града, това пък означава, че не мога да сключа друг трудов договор. Дали да търся някой да ме назначава фиктивно(като това означава да не излизам в болнични в момента, а да продължавам да пътувам, докато намеря такъв) или след като имам необходимите осигуровки ще получа поне майчинството за 315 дни?
Предварително благодаря   bouquet

Можете да ползвате отпуск за бременност и раждане 315 дни, дори да ви изтече договора през този период. После може да имате проблем вече со тпуск  за гледане на дете до 2 год.

# 686
Здравейте на всички.
Не видях май случай като моя, ...

Можете да ползвате отпуск за бременност и раждане 315 дни, дори да ви изтече договора през този период. После може да имате проблем вече со тпуск  за гледане на дете до 2 год.

Благодаря за отговора   bouquet Но имат ли право да ми прекратят договора, докато съм в болнични (независимо дали следващите 6 месеца или 315-те дни)  Thinking

# 687
Здравейте на всички.
Не видях май случай като моя, ...

Благодаря за отговора   bouquet Но имат ли право да ми прекратят договора, докато съм в болнични (независимо дали следващите 6 месеца или 315-те дни)  Thinking

Дори да ви прекратят договор вие ще си получавате обезщетението докрая на 315-те дни

# 688
Много благодаря Дейзи   bouquet поуспокоих се  Simple Smile

# 689
Аз съм с още един въпрос. Искам да прекъсна отпуска си за гледане на дете до 2 години, малкия да тръгне на ясла и аз веднага да си взема полагащия ми се платен годишен отпуск. Това възможно ли е или трябва да отработя първоначално 10 дни /или колко дни всъщност  newsm78/  и след това да го ползвам?

Общи условия

Активация на акаунт