Майчинството - счетоводно - 10

• 109 023
  • 1 472
  •   1
Отговори
# 750
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
Здравейте. Имам един въпрос - какви ще са последствията ако напусна преди раждането ми, като се има предвид, че ме осигуряват на минималната заплата ?

Благодаря много

Няма да получавате обезщетение

# 751
Благодаря за отговора!
Но на мен са ми превели 200 лв.
Какво трябва да направя сега?
Значи вече си попълнила и подала молбата.
Трябвало е да напишеш само второто дете в т.3.
Стики, благодаря много за отговорите.
Значи нищо не мога да направя. Съжалявам, че съм сбъркала  Cry
Винаги може да се поправят нещата!  Peace
Всъщност не съм сигурна точно как е трябвало да попълниш тази молба. Най-добре иди в Социалните и говори с директора. Обясни му каква е ситуацията и че вероятно си попълнила неточно декларацията. Обсъдете точно какво да направите.
Все пак си мисля че за твоя случай е точно въпросния чл.13 от Правилника за прилагане на Закона за семейните помощи за деца, който цитирах на предната страница.
(преди време имах подобен въпрос за родено четвърто дете като едното беше починало, питащата не ми е казала че съм сгрешила в съвета ми)
Успех и ни дръж в течение!  Whistling
тук тълкуват закона така - " живи в момента на раждането ..."
родени са три живи деца, за двете са изплатени помощи сега се плаща за трето
Прекалено е болезнено и преставам да се занимавам.
Благодаря за помощта.

Това е правилното търкуване. Помощта е за раждане.

# 752
Здравейте! Имам следния въпрос (ще съм ви много благодарна ако ми отговорите) :
 Имам трудов стаж, който съм го направила преди няколко години ( за няколко месеца работих на морето ), но понеже напуснах от там преди края на сезона, забравих да си взема трудова книжка от работодателя и така си остана тоя стаж не нанесен. Сега започнах работа на 2.01.2008г. на трудов договор, където ми направиха трудова книжка и т.н. и аз бях забавила за този ми стаж ( после се сетих), та от 02.2008 съм бременна, а от 05.2008 съм в болничен - който счетоводотелката ми каза, че няма да ми изплатят. Въпроса ми е мога ли да направя нещо за да ми признаят стажа от преди няколко години(като фирмата им е регистрирана в Бургас), който не ми е нанесен в трудовата книжка ( но съм сигурна, че са ме осигурявали, защото получих писмо от НОЙ) и досега се водих, че нямам друг стаж, освен този направен в настоящата фирма(тъй като до скоро изобщо бях забравила за него), в която  работех (до преди да изляза в болничен) и съответно счетоводителката ми пише на бол.лист, че нямам нужния стаж. Моля ви момичета помогнете ми Praynig.

Ако успеете да си вземете УП от въпросната фирма на морето може да ви признаят стажа, но трябва от тази фирма да са ви осигурявали и да са подали деклр. обр.1. Иначе нищо не правите.

# 753
Когато детето ми тръгне на ясла, Приложение 12 /за промяна на обстоятелствата/ ли се подава в НОИ?
Ако работя по трудов договор, аз ли трябва да го представя това приложение или работодателя?
Освен приложението какво друго се представя? Акт за раждане, някаква бележка от яслата, ....?
В приложението, освен че детето е тръгнало на ясла, трябва ли да отбележа, че се връщам на работа или ?

Ако майката се върне на арбота и не е прехвърлила правота на отпуска за гледане на дете на друг тя получава 50% от сумата към заплатата си и попълва приложение 4

# 754
Здравейте! Дано помогнете и на мен. Извинявам се предварително ако е имало вече питане като моето. Прегледах няколко страници, но не ми попадна това, което ме интересува. Та ето: До 9 август включително ми изтичат 180 дни болничен, а 45-те дни започват от 13 август. И ми се получава една малка дупка от 10-12 август, т.е. три дни, в които аз няма как да се върна на работа. Интересува ме дали мога да си пусна отпуска за тези 3 дни, платена или дори неплатена ако трябва? Благодаря предварително!

# 755
Моля за помощ или поне ме насочете към кого да се обърна, предварително благодаря.Родила съм на 02.10.2007 и по моите изчисления 315-те дни изтичат на 02.07, но дори не знам имали някакво значение това в моя случай.От 30.06 започвам работа в нова фирма, кажете ми какво да правя какви документи и къде да подавам за да нямам проблеми , в какви срокове за да не прикъсвам и да мода да получавам половината от майчинството.кога да подам молбата за на пускане в старата фирма и до колкото знам трябва да подам някаква молба , но не знам къде за половината майчинство!

# 756
  • жителство на место
моля за помощ
бременна съм с термин 6 септември
осигурявам се във фирмата на баща ми на РЗ 280лв; от април /вкл/ 500лв
за май месец имам болничен от 34 дни
счетоводилките ни не са го отчели за да мога да вземам по-голямо обезщетение след като родя
дали това е правилно решение или като си получа обезщетението за болничния и впредвид че всички осигуровки са от нас /няма за сметка на работника/ май е по-добре да се отчете този болничен
и въобще имаше лисмисъл да ми вдигат заплатата на 500лв като по този начин ни се дигнаха месечните суми за осигуровки
предварително благодаря ако имам физическа възможност ще почерпя

# 757
моля за помощ
бременна съм с термин 6 септември
осигурявам се във фирмата на баща ми на РЗ 280лв; от април /вкл/ 500лв
за май месец имам болничен от 34 дни
счетоводилките ни не са го отчели за да мога да вземам по-голямо обезщетение след като родя
дали това е правилно решение или като си получа обезщетението за болничния и впредвид че всички осигуровки са от нас /няма за сметка на работника/ май е по-добре да се отчете този болничен
и въобще имаше лисмисъл да ми вдигат заплатата на 500лв като по този начин ни се дигнаха месечните суми за осигуровки
предварително благодаря ако имам физическа възможност ще почерпя

Как така осигуровките са само за сметка на фирмата?

По време на  болничния ще се вземат за база последните 6 месеца.Така сумата ще е по-малка, тъй като са те осигурявали на 280 лева. Затова счетоводителките не са обявили болничния. Има смисъл от по-високите осигурвки  - за д аможе д аполучаваш по-високо майчинство. След като те осигуряват на 500 лева от април ще имаш 3 пълни месеца на 500 лева и 3 на 280. Първия болничен - 45 дена преди раждането ще ти е през юли.

# 758
Здравейте! Дано помогнете и на мен. Извинявам се предварително ако е имало вече питане като моето. Прегледах няколко страници, но не ми попадна това, което ме интересува. Та ето: До 9 август включително ми изтичат 180 дни болничен, а 45-те дни започват от 13 август. И ми се получава една малка дупка от 10-12 август, т.е. три дни, в които аз няма как да се върна на работа. Интересува ме дали мога да си пусна отпуска за тези 3 дни, платена или дори неплатена ако трябва? Благодаря предварително!

Можете да си пуснете платена ако не сте си я използвали, иначе неплатена. Неплатената до 30 дни в една година се зачита за трудов стаж

# 759
Моля за помощ или поне ме насочете към кого да се обърна, предварително благодаря.Родила съм на 02.10.2007 и по моите изчисления 315-те дни изтичат на 02.07, но дори не знам имали някакво значение това в моя случай.От 30.06 започвам работа в нова фирма, кажете ми какво да правя какви документи и къде да подавам за да нямам проблеми , в какви срокове за да не прикъсвам и да мода да получавам половината от майчинството.кога да подам молбата за на пускане в старата фирма и до колкото знам трябва да подам някаква молба , но не знам къде за половината майчинство!

Трябва да изброите 315 дни от датата на започване на първия болничен 45 дни преди термин.
Подавате си молба за напускане от датата на първия работен ден след изтичане на отпуска за бременност и раждане и с постъпването на новата работа попълвате Приложение № 4 и Приложение №7 към новия работодател

# 760
  • sofia
Izviniavam se za latinitsata.Imam sledniat vupros,znam che za minal period ne mogat da mi otkajat da si polzvam platenia godishen otpusk,no sega na 10 iuli mi izticha otpuska za gledane ne dete do 2 godini i iskam da si pusna platenite otpuski za 06 ,07 i eventualno 08 godini, mogali da polzvam vsichkite 20 dni za 08g. ili mogat da mi gi otkajat.Blagodaria vi predvaritelno za otdelenoto vreme.Nadivam se da mi otgovorite.

# 761
Здравейте, ще бъда много благодарна ако някой може да ми помогне  Hug
Аз съм самоосигуряваща се - свободна професия.  Изтичат ми 315те дни за бременност и майчинство и бих искала да ползвам отпуск за отглеждане на дете до 2 год. Какви документи трябва да подам в НОИ? Предполагам някаква, молба, но има ли и нещо друго при полжение че сама съм си работодател. Има ли някакви срокове за подаването на молбата и евентуалните други документи. Сумата, която ще получавам като при работа на трудов договор ли е -220 лв?  Rolling Eyes
Благодаря предварително  Hug

# 762
Здравейте, ще бъда много благодарна ако някой може да ми помогне  Hug
Аз съм самоосигуряваща се - свободна професия.  Изтичат ми 315те дни за бременност и майчинство и бих искала да ползвам отпуск за отглеждане на дете до 2 год. Какви документи трябва да подам в НОИ? Предполагам някаква, молба, но има ли и нещо друго при полжение че сама съм си работодател. Има ли някакви срокове за подаването на молбата и евентуалните други документи. Сумата, която ще получавам като при работа на трудов договор ли е -220 лв?  Rolling Eyes
Благодаря предварително  Hug

С Ъ О Б Щ Е Н И Е

НОИ уведомява, че с ПМС 37 от 27.02.2008 г. са приети изменения и допълнения в Наредбата за изчисляване и изплащане на паричните обезщетения и помощи от ДОО, които са обнародвани в ДВ бр. 26 от 07.03.2008 г.

I. ПРОМЕНИ В СИЛА ОТ 11.03.2008 г.

1. Болничните листове и молби-декларациите за изплащане на паричните обезщетения се представят от осигурителите в ТП на НОИ след подаване на данните с декларация обр. № 1 по Наредба Н-8 от 2005 г. на МФ в ТД на НАП, в следните срокове:

- ако възнагражденията или част от тях са изплатени - не по-късно от 2 дни след деня на изплащането;

- ако възнагражденията са начислени, но не са изплатени – не по-късно от 2 дни след последния ден на месеца, през който е извършено начисляването;

Самоосигуряващите се лица представят болничните листове и молби-декларациите за изплащане на паричните обезщетения в ТП на НОИ не по-късно от 11 дни след внасянето на дължимите авансово осигурителни вноски за съответния месец.

2. Болничните листове за временна неработоспособност, настъпила в двумесечен срок от прекратяване на правоотношението или осигуряването, се представят в ТП на НОИ до 5 работни дни след представянето им на осигурителя.

3. Декларацията за промяна на обстоятелствата, приложение № 12 към наредбата, се представя от лицeто в срок 3 работни дни на осигурителя, който я представя в ТП на НОИ също в срок 3 работни дни.

4. Молби-декларациите за изплащане на парични обезщетения и помощи от КСО, съответно приложения №№ 2, 3, 4, 5, 6 и 11 към наредбата, са променени и в ТП на НОИ трябва да представяте новите образци.

5. В срок 3 работни дни от промяна на банковата сметка осигуреното лице представя нова декларация, приложение № 7 към наредбата на осигурителя, който я представя в ТП на НОИ в срок 3 работни дни по реда на чл. 11 от Наредбата.

6. Променен е образецът на придружителното писмо, приложение № 8 към наредбата, с който трябва да се представят в ТП на НОИ необходимите документи за изплащане на паричните обезщетения, и в него се вписват датата, месецът и годината на подаване на данните с декларация обр. № 1 по Наредба Н-8 от 2005 г. на МФ в ТД на НАП за съответния месец.

Данните за мобилен телефон и за електронен адрес в интернет в документите за изплащане на парични обезщетения и помощи от ДОО ще служат за уведомяване на правоимащите лица с SMS през мобилен оператор или с писмо по интернет за датата и размера на преведената сума за парично обезщетение или помощ. Попълването на тези данни от лицата е по желание.

II. ПРОМЕНИ В СИЛА ОТ 01.04.2008 г.

1. ТП на НОИ ще превежда на правоимащите лица два пъти седмично дължимите суми за парични обезщетения и помощи.

2. Осигурител (самоосигуряващо се лице), който има обособена/обособени дейност/дейности на територията на няколко ТП на НОИ, може да подава документи за изплащане на обезщетения от ДОО във всяко от поделенията, на територията на което се извършва съответната обособена дейност. Промяната се извършва в едномесечен срок от подаване на декларация от осигурителя (самоосигуряващото се лице) в ТП на НОИ по дейността.

Допълнителна информация може да получите от ТП на НОИ.

# 763
ДейзиГ, благодаря ти!  bouquet

# 764
  • Бургас
Здравейте всички бъдещи и настоящи мами newsm03! Моля за помощ ако някой е наясно, защото нашата счетоводителка не желае да ми обясни точно и ясно! Проблемът ми е че съм на временен трудов договор(замествам колежка която също е в майчинство). Момичето ще се върне на 1.09.2008г. на работа, а аз трябва да изляза в болничен на 15.10.2008г.Ясно е, че ще ми прекратят трудовият договор независимо дали изляза в болничен септември или октомври, но осигуровките ми са добри и ме интересува имам ли право на 24месеца платено майчинство при това положение, върху какво заплащане ще се формират въпросните  45дни болнични и съответно 9-те месеца обезщетение, което ми се полага? И ако изляза в болничен още през септември на каква база ще ми го начисляват - върху минималната работна заплата или върху заплатата от предходният месец? Благодаря предварително и пожелавам на всички вас и на себе си успешно бременеене и леко раждане! newsm10

Общи условия

Активация на акаунт