Майчинството - счетоводно - 10

• 108 678
  • 1 472
  •   1
Отговори
# 900
    Тоест при раждането през тези 45 дни от 315-те се прекратва болничния, незавимо в кой ден от болничния е родено детето и започва да тече нов срок от 9 месеца?
    А при раждане след 45-ия ден се удължава срока на тези 45 дена и след раждането започва да тече нов 9 месечен срок?

# 901
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
    Тоест при раждането през тези 45 дни от 315-те се прекратва болничния, незавимо в кой ден от болничния е родено детето и започва да тече нов срок от 9 месеца?
    А при раждане след 45-ия ден се удължава срока на тези 45 дена и след раждането започва да тече нов 9 месечен срок?

Издават ви болничен лист 45 дни преди определения термин. Ако родите преди изтичането му от родилния дом ви издават втория болничен лист за 42 дни от датата на която реално сте родила. Педиатъра на детето издава третия болничен лист, който е за разликата до 135 дни. За периода от 135 до 315 дни се попълва молба-декларация за ползването на този вид отпуск. След изтичането на отпуска от 315 дни се ползва отпуск за гледане на дете до 2 години.
Ако си вземете болничен лист от по-късна дата ви се намалява периода в който ползвате отпуска за гледане на дете до 2 год., защото той е фиксиран до деня на навършване на 2 год. на детето.

# 902
Благодаря ти много, ДейзиГ  bouquet

# 903
Здравейте имам едно питане!
След съкращението ми след майчинство имам право на едно обезщетение по чл.222 май беше,че съм останала без работа(за месеца след освобождаването).Как трябва да си формулирам молбата,в какъв срок трябва да я изпратя до роботодателя и той може ли да ми откаже да ми изплати това обищетение?
Знчи заповедта ми за освобождение е от :считано от 13.06.2008-кога да изпратя писмо с декларацията за това обезщетение което ми се полага по закон и кога да се запиша на борсата,след това искане или кога?
Ох, малко се обърках дано ме разберете.
Благодаря ви предварително,който може да помага!Благодаря!

# 904
Здравейте имам едно питане!
След съкращението ми след майчинство имам право на едно обезщетение по чл.222 май беше,че съм останала без работа(за месеца след освобождаването).Как трябва да си формулирам молбата,в какъв срок трябва да я изпратя до роботодателя и той може ли да ми откаже да ми изплати това обищетение?
Знчи заповедта ми за освобождение е от :считано от 13.06.2008-кога да изпратя писмо с декларацията за това обезщетение което ми се полага по закон и кога да се запиша на борсата,след това искане или кога?
Ох, малко се обърках дано ме разберете.
Благодаря ви предварително,който може да помага!Благодаря!

Обезщетението по чл. 222 би трябва да е написано, че се дължи в заповедта за прекратяване на трудовия договор. Ако не е написано трябва да си подадете молба свободен текст да ви изплатят обезщетение по чл. 222 ал. 1 от КТ на основание на члена по койно са ви освободили

# 905
Благодаря ти много,ДейзиГ!
А в какъв срок трябва да подам декларацията?Сега след 13.07.2008г,веднага нали?
Благодаря,отново!

# 906
Благодаря ти много,ДейзиГ!
А в какъв срок трябва да подам декларацията?Сега след 13.07.2008г,веднага нали?
Благодаря,отново!

Би трябвало до края на юни, за да ви включат в тази ведомост, но зависи какви срокове са приели в тази фирма. Колкото по-бързо толкова е по-голяма вероятността да ви платят и да не ви създават проблеми.

# 907
Осигурена съм като собственик и управител по ДУ.

По-добре да продадеш дела си след като ти мине отпускът за бременност и раждане (315 дни).
Тази промяна (вече да не си съдружник) е свързана и с ново съдебно решение, в което ще си вписана само като управител. Трябва и да си прекратиш самоосигуряването. Така майчинството ще си го взимаш по ДУ.

Благодаря   bouquet и аз така си мисля да направя да избегна усложненията.

# 908
Масларова и един господин /даваха  ги по новините/, споменават, че ще накажат работодатели, които осигуряват в/у нереалната заплата. И как ще стане това? Кой ще сигнализира и те как ще установят, че това не е реалната ми заплата всъщност?  Ето я моята - искам си осигуряване в/у реалната заплата - отказва ми го.  Знам, че не е тук мястото да коментирам това, но не знаех къде да се възмутя!

# 909
Масларова и един господин /даваха  ги по новините/, споменават, че ще накажат работодатели, които осигуряват в/у нереалната заплата. И как ще стане това? Кой ще сигнализира и те как ще установят, че това не е реалната ми заплата всъщност?  Ето я моята - искам си осигуряване в/у реалната заплата - отказва ми го.  Знам, че не е тук мястото да коментирам това, но не знаех къде да се възмутя!

Могат да ги проверят и ако открият нарушения да ги санкционират, ако вие подадете жалба. Хубаво би било ако можете да приложите нещо като доказателство.

# 910
Ами да, те все искат да им подаваме сигнали. Как да докажа принципно, че преди да излезна в майчинство взимах 400 лв заллата, а ме осигуряваха в/у МРЗ. Болнични - в/у МРЗ, платена отпуска - в/у МРЗ....защото някои шефове са супер нагли. Ясно е, че няма да се върна при нея след второто бебе, но ме хваща яд, че те не проверяват фирмите - кой колко взима, като какъв работи. Викат ме и ме карат да подпиша декларация, че взимам МРЗ и работя като детегледачка. Да, ама аз не съм луда - подлежа на съд ако лъжа, значи пиша което както е. И така я хващат, а не да се почесват и тя да им пъхне пари или да се мотаят и да се чудят, а на мен да ми вгорчи живота.

# 911
ooo мила, аз си плащах разходите за работодателя за да ме осиг. на по-висока заплата.

# 912
Ами да, те все искат да им подаваме сигнали. Как да докажа принципно, че преди да излезна в майчинство взимах 400 лв заллата, а ме осигуряваха в/у МРЗ. Болнични - в/у МРЗ, платена отпуска - в/у МРЗ....защото някои шефове са супер нагли. Ясно е, че няма да се върна при нея след второто бебе, но ме хваща яд, че те не проверяват фирмите - кой колко взима, като какъв работи. ..........

Приема се, че ти си солидарно отговорна с работодателя си. Защото много работници предпочитат дори да не ги назначаваме, за да не внасят данък и осигуровки, а да си взимат чистата сума. Никой не си мисли, че всичко това ще му потрябва. Но, ... всичко се случва, за съжаление.

Сега вдигат и глобата за работа без сключен договор. И то на 15 хил. лв (срещу 2500лв. досега). Ама ефект от всичко това едва ли ще има  Thinking

# 913
Момичета, много ви моля за линк към молбата декларация за ползване на майчинство от 135-ия до 315-ия ден. Образец N 2 ли беше? Не помня, а и не мога да намеря информацията, която си бях запазила нейде из файловете. Пък време за ровене кикак нямам с малкото ревящо същество.

И да питам каква ли може да е причаната, че не ми е преведено обезщетението за май. Мислех си дали няма някакъв проблем с болничния, но пък ако имаше, може би щяха да ме уведомят от фирмата...

Благодаря ви предварително!   bouquet

# 914
Благодаря за отговарите ДейзиГ!

Общи условия

Активация на акаунт