Майчинството - счетоводно - 10

• 108 626
  • 1 472
  •   1
Отговори
# 915
Добро утро!

Предложението на Масларова за ползване на отпуск от бащите прието ли е или още не?

Имаме следният случай: Приключват 315-те дни на наша служителка и тя не отработва нито един ден, а излиза в болнични, после в платен год. отпуск, ученически отп. и т.н. Казват и в счетоводството, че няма смисъл да попълва декларация за 50% от 220-те лева-не и се полагали. Детето не е на ясли. Не са ли в нарушение колежките? Направено е запитване до НОИ, но все още няма отговор във фирмата ни. Разбрах, че тези пари могат да се получат до 3 г., т.е. не се губят.

Въпросът ми е трябва ли да има поне 1 отработен ден за да се вземат 50 % от майчинството?

Благодаря Ви и успешен ден!

# 916
Ами да, те все искат да им подаваме сигнали. Как да докажа принципно, че преди да излезна в майчинство взимах 400 лв заллата, а ме осигуряваха в/у МРЗ. Болнични - в/у МРЗ, платена отпуска - в/у МРЗ....защото някои шефове са супер нагли. Ясно е, че няма да се върна при нея след второто бебе, но ме хваща яд, че те не проверяват фирмите - кой колко взима, като какъв работи. ..........

Приема се, че ти си солидарно отговорна с работодателя си. Защото много работници предпочитат дори да не ги назначаваме, за да не внасят данък и осигуровки, а да си взимат чистата сума. Никой не си мисли, че всичко това ще му потрябва. Но, ... всичко се случва, за съжаление.

Сега вдигат и глобата за работа без сключен договор. И то на 15 хил. лв (срещу 2500лв. досега). Ама ефект от всичко това едва ли ще има  Thinking

Да, напълно си права принципно, но там е работата - не сме солидарни. Ако взимам 400 лв, по-добре да взимам 320 или там колкото са, но да си имам осигуровка - за пенсията е важно, за майчинството не беше сега и за него е, за кредитите е важно, за всичко. Логиката на работодателите е "Защо да хранят тази лоша държава", ама тази държава им дава помещения за частна градина с/у 18 лв на месец! #Cussing out
Аз я помолих да ме осигури в/у реалната, дори да е за моя сметка месец-два разликата, един вид да не се товари, тя отказа. Фирмата й се занимава с 'почасово отглеждане на деца", аз съм с висше педагогическо образование, но едва ли Масларова ще си рече "Къде е логиката висшистка да работи в сферта на образованието, пък да е в/у МРЗ? " Отказа ми реалното осигуряване, естествено. Не й се занимава. Ох, оплаках ви се. Поне това да направя, мерси за вниманието, давайте все така съвети - правите добро за майките, че счетитата на фирмите пазят шефовете си и увъртата, не е истина....

# 917
Момичета, много ви моля за линк към молбата декларация за ползване на майчинство от 135-ия до 315-ия ден. Образец N 2 ли беше? Не помня, а и не мога да намеря информацията, която си бях запазила нейде из файловете. Пък време за ровене кикак нямам с малкото ревящо същество.

И да питам каква ли може да е причаната, че не ми е преведено обезщетението за май. Мислех си дали няма някакъв проблем с болничния, но пък ако имаше, може би щяха да ме уведомят от фирмата...

Благодаря ви предварително!   bouquet
И аз се интерисувам  Peace

# 918
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
Момичета, много ви моля за линк към молбата декларация за ползване на майчинство от 135-ия до 315-ия ден. Образец N 2 ли беше? Не помня, а и не мога да намеря информацията, която си бях запазила нейде из файловете. Пък време за ровене кикак нямам с малкото ревящо същество.

И да питам каква ли може да е причаната, че не ми е преведено обезщетението за май. Мислех си дали няма някакъв проблем с болничния, но пък ако имаше, може би щяха да ме уведомят от фирмата...

Благодаря ви предварително!   bouquet
И аз се интерисувам  Peace

Приложение 2 - МОЛБА – ДЕКЛАРАЦИЯ за  изплащане на парично обезщетение при бременност и раждане на основание чл. 50 и 51 от КСО за остатъка от 135 до 315 календарни дни

http://www.noi.bg/content/laws/07/Pril.2.doc

# 919
Благодаря

# 920
Добро утро!

Предложението на Масларова за ползване на отпуск от бащите прието ли е или още не?

Имаме следният случай: Приключват 315-те дни на наша служителка и тя не отработва нито един ден, а излиза в болнични, после в платен год. отпуск, ученически отп. и т.н. Казват и в счетоводството, че няма смисъл да попълва декларация за 50% от 220-те лева-не и се полагали. Детето не е на ясли. Не са ли в нарушение колежките? Направено е запитване до НОИ, но все още няма отговор във фирмата ни. Разбрах, че тези пари могат да се получат до 3 г., т.е. не се губят.

Въпросът ми е трябва ли да има поне 1 отработен ден за да се вземат 50 % от майчинството?

Според мен би трябвало да си подаде декларацията, а ако от НОИ преценят няма да и плащат обезщетението, но задължително ако има откаж трябва да се изиска писмено обяснение, защот е отказано. Според мен времето на болничния, платения отпеск и ученическия отпуск са все едно време през което жената е на работа и не ползва полагащия се отпуск за гледане на дете. Това обезщетение се получава след като не се ползва този вид отпуск

# 921
  • София
Здравейте искам да попитам следното :
 - докато сме бременни имаме право на 180 дни болнични, но в тях влизат ли тези 45 дни преди термина?
Може да е обсъждано, но не можах да намеря Simple Smile. Благодаря предварително  bouquet.

# 922
  • София
Приложение 2 - МОЛБА – ДЕКЛАРАЦИЯ за  изплащане на парично обезщетение при бременност и раждане на основание чл. 50 и 51 от КСО за остатъка от 135 до 315 календарни дни
http://www.noi.bg/content/laws/07/Pril.2.doc

ей супер сте! тъкмо влязох да търся тази молба!  Hug

# 923
Мерси, Дейзи! И аз мисля като теб. И живот и здраве смятам да "се уредя" с максимален брой болнични веднага след 315 дни, защото сега се осигурявам на 2000 лв., а след 315 ден базата ще ми е базата, от която са изчислени тези 315 дни. Нямам намерение дори за 1 ден да се връщам на работа, защото който и да ме замества-ще му секне кранчето заради този 1 ден. Трябва само да проуча на колко дни максимум болнични имам право за 1 година /изключая тези 315 дни/ и да намеря на кой да "кихна" за комисия и колко ще ми струва, защото си заслужава далаверата. А така ще взимам и 50 % от майчинството. Само сметки си правя, а ще видим какво ще излезе.

Всичко добро!

# 924
Добро утро!

Няма такова изискване. Тя си е осигурена - защо да отработва?!
Ще й занесат и болничния, и декларацията в НОИ.

# 925
  • София
 - докато сме бременни имаме право на 180 дни болнични, но в тях влизат ли тези 45 дни преди термина?
Може да е обсъждано, но не можах да намеря Simple Smile. Благодаря предварително  bouquet.
Пак ще ви попитам. Аз мисля, че не влизат (т.е. имаме право на 180 дни преди онези 45 за раждане). Моля ви кажате ми как е - права ли съм или не Praynig.

# 926
Пак ще ви попитам. Аз мисля, че не влизат (т.е. имаме право на 180 дни преди онези 45 за раждане). Моля ви кажате ми как е - права ли съм или не Praynig.

Не влизат, 180 дни са болнични за обще заболяване. Болничния за бременност и раждане не се включва в тези дни

# 927
Въпросът ми е извън темата за майчинството , но ще съм благодарна на някоя компетентна мама да ми отговори .Има ли разпоредба според която на пенсионер назначен на Основен трудов договор не се начислява % за прослужено време

# 928
Въпросът ми е извън темата за майчинството , но ще съм благодарна на някоя компетентна мама да ми отговори .Има ли разпоредба според която на пенсионер назначен на Основен трудов договор не се начислява % за прослужено време

Ако във фирмата плащат % за прослужено време на служители на същата длужност на която е пенсионера и го пише във вътрешните правила не би трябвало да не го правят. Освен ако натрупания досега стаж не е по специалността в която работи в момента.

# 929
Много ще ви бъда благодарна ако някой ми изчисли тези средни дневни /нетни/ и незнам си какви ....Така значи щатът ми е 510лв, чисто получавам 399лв...ст.,КОЛКО ЩЕ МИ Е 90% ОТ 510ЛВ ЩАТ МАЙЧИНСТВОТО ,ЗА ДА ЗНАМ КАКВИ ПАРИ ДА ОЧАКВАМ ПО КАРТА? Искам да ви попитам ако може да ми кажете пак за 3 дни болничен за гледане на малко дете каква сума да очаквам преведен.Хиляди ,хиляди благодарности предварително,може да ми отговорите и на лични.БЛАГОДАРЯ ВИ Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт