Майчинството - счетоводно - 10

• 108 951
  • 1 472
  •   1
Отговори
# 90
  • Сливен
Здравейте момичета, не съм сигурна дали тук трябва да поставя въпросът си, но все пак. И така имам възможност да почна работа на граждански договор, а в момента съм в майчинство/синът ми е на 8 месеца/. Въпросът ми гражданският договор допустим ли е когато си в майчинство, и къде точна е регламентирано? Предварително много благодаря.

# 91
  • Варна
Shocked Не мога да повярвам, че в БГ е толкова дълъг периода на майчинство.  Тук при мен (в ЮАР) е 15 дена преди раждане и 50 дена след.  Това е.  Ауууууу не е честно.
По въпроса за честността - за сумите, които ти получваш нещо да кажеш?

# 92
Shocked Не мога да повярвам, че в БГ е толкова дълъг периода на майчинство.  Тук при мен (в ЮАР) е 15 дена преди раждане и 50 дена след.  Това е.  Ауууууу не е честно.
По въпроса за честността - за сумите, които ти получваш нещо да кажеш?
Получаваме пълна заплата.  Това е. 

# 93
Здравейте,
искам да Ви попитам някоя от Вас знае ли колко работни дни имаше януари месец 2004 година или да ми посочите някой адрес от където да погледна, трябва ми много. Изрових се в Гугъла но неможах да открия.
За заверка на осигурителната книжка на моя мъж ни разкарват от Русо до НАП.
В НАП казват, че са били 20 работни дни, а в РУСО-то казват 21 рабтни дни. Трябва да подадем една декларация за корекция за месец януари 2004 година, но от сряда (14.05.08г.) не можахме да предадем заради техни недоразумения в рабтните дни.
Предварително Ви благодаря!

# 94
  • Варна
Здравейте,
искам да Ви попитам някоя от Вас знае ли колко работни дни имаше януари месец 2004 година или да ми посочите някой адрес от където да погледна, трябва ми много. Изрових се в Гугъла но неможах да открия.
В НАП казват, че са били 20 работни дни, а в РУСО-то казват 21 рабтни дни. Трябва да подадем една декларация за корекция за месец януари 2004 година, но от сряда (14.05.08г.) не можахме да предадем заради техни недоразумения в рабтните дни.
21 са според моите записки

# 95
Здравейте,
21 са според моите записки
[/quot
21 дена

# 96
Благодаря Ви момичета.
То и по наши сметки със съпруга ми толкова излизат - 21 раб.дни, но от НАП, като казаха че са 20 раб.дни и се замислихме да не би да е имало някой празничен ден освен 1 януари.

# 97
  • София
И още 1 въпрос имам, на друга тема. За подаване ан болничните в НОИ от работодателя.

1. При издаден болничен за 45 дни преди термин, работодателят го внася в НОИ по реда на всички останали болнични - до 2 дни след изплащане на заплатите за съответния месец, в който болничният е издаден. И до края на този първи болничен - 45 дни, работодателят не ангажира нОИ с този болничен, въпреки че той си тече повече от 1 месец - все пак го е подал 1 път, а НОИ си го изплащат на части месец за месец. Нали така.
2. При раждане преди термина, болничното заведение издава втория болничен за 42 дни, считано от датата на раждането. Тъй този и предходния болничен ще се припокрият, НОИ има вече представа за предишния, работодателят какво вписва отзад на болничния лист в полето "работни дни през периода на неработоспособността, през които лицето е следвало да работи" от коя до коя дата и колко работни дни - ако според предишния болничен лицето не е трябвало да работи, сега този болничен ще отчете ли че това е така или ще ги припокрие? както и в ОПИС на ДОКУМАНТИТЕ към НОИ - там в отпуск от..., да се яви на работа на... трябва ли да стане ясно, че работодателят вижда това припокриване, или НОИ по служебен път си засичат това...

По въпроса ти за отпуските - знам че си запозната с много неща, затова направо те насочвам към КТ - Раздел II.
Ползуване на платения годишен отпуск. Неплатеният е по воля на работодателя.
1. да, така е.
2. има указание на НОИ за тези случаи - от миналата година е. В понеделник ще му погледна изходящия номер.

Стики, дали погледна за това указание - ако ще е само номер, къде ще мога да му видя текста, или направо ми кажи как го указват. Благодаря ти!   bouquet

# 98
  • Ланкър, планините Овнерог
Я и тук да попитам, въпреки че въпросът ми е по-скоро към "патили", а не толкова към счетоводител.

Я и аз да питам нещо в тази тема.

Понеже ми свършиха 315-те дни  Sad и сега ще чакам майчинството, та има ли определена дата, на която плащат, както при детските знам, че е около 15-то число на месеца? И мога ли да разчитам, че през юни ще взема за май, от когато започва да ми тече майчинството до 2г. или първия път се бави повече?

# 99
добър вечер Simple Smile

отдавна не съм имала нужда от вашите съвети и помощ, но....ето днес пак ще се обърна с молба  Simple Smile

вече съм по майчинство....

[b]Сравнявайки данните си за Социалните си осигуровки и това , което са ми превеждали от НОИ като болничен , ми се разминават дните за плащане: Примерно [/b] за февруари - при 22 работни дни платени социални, на мен от НОИ са ми превели за 16 дни болничен  newsm78   newsm78

може ли да има разлика? и то това е за всеки месец почти ...  Rolling Eyes
има ли значение че ми се води примерно от 25.01 - до 20.02. ....нали дните за плащане пак са си колкото при нормален месец от 1- до 30 число ???  newsm78  newsm78

Много благодаря предварително....
разрових се и в стари теми, но.....и време няма покрай дечко , а и не намерих това което търся...дано не се постотвам с въпроса си   bouquet   bouquet 

# 100
Пак ще попитам защото не разбрах, като имам прекъсване от 18.02.-24.03 ,кои месеци ще ми вземат ако изляза в болничен през август,терминът ми е за 22.11.,попринцип трябва да изляза болничен от 07.10.,но аз мисля порано.Трябва да са от 02м.-07м.,но като имам прекъсване ?

# 101
  • Пловдив
здравейте да попитам мамите счетоводителки имали ли сте случай или да сте чули когато се закрива цяла фирма(предприятие,в моя случай поделение ) дали от инспекцията по труда дават разрешение за увоняване на служителя и при какви условия.
Предварително благодаря   bouquet

# 102

Отпускът се изчислява на база заплатата на последния месец с отработени поне 10 дни...

gargamela, извинявай, но може би не си ме разбрала, аз съм в майчинство все още, какви отработени дни??? Е да, може да се каже, че през последните 2 години работя върху възпитанието на малката си дъщеричка, помогнах и да се превърне в малко човече и полагам усилия да я направя личност  Mr. Green  С помощта на татито и, разбира се  Heart Eyes  И сега си искам отпуската за тва  Wink    А сега сериозно - свършва ми майчинството (на 11.06.2008 год.), искам преди да се върна на старата ми работа, да си ползвам платения отпуск от 40 работни дни, който ми се полага по КТ като на майка, била 2 години в майчинство, а въпросът ми е : при положение че знаем какъв беше и какъв е сега размерът на майчинството (защото ако не се лъжа, именно майчинството ми се води като трудов стаж и на базата на размера му трябва да ми изчислят парите за отпуската), колко пари трябва да взема за 40-те дни платен годишен отпуск? Благодаря отново   bouquet

# 103

Отпускът се изчислява на база заплатата на последния месец с отработени поне 10 дни...

gargamela, извинявай, но може би не си ме разбрала,  ...
колко пари трябва да взема за 40-те дни платен годишен отпуск? Благодаря отново   bouquet

Разбрала те е, ама ти не си я разбрала Simple Smile
2 години си била в майчинство, ОК. Но преди това си работила. Последния ти работен месец (с поне 10 работени дни), преди да излезеш в болнични, майчинство или каквото, са те осигурявали на някаква заплата.. Ето това се взима като база.
Ако е била 120 лв - на толкова ще ти изчислят отпуската.. Ако е била 500 - пак така..
Майчинството и размерът му няма нищо общо в случая, защото е обезщетение.. Значение има последната ти РАБОТНА заплата.
 Peace

# 104
Здравейте, вярвам че тук ще получа отговор на проблема, който ме тревожи.
В момента съм в отпуск за отглеждане на дете до 2 годишна възраст. Настъпиха промени в службата, която работех и се наложи да се прехвърли една бройка в друг град. Прехвърлена е моята бройка, понеже съм майчинство, а моето място не беше заето от друг човек. Предупредиха ме да очаквам спиране на майчинството ми от работодателя. Възможно ли е това да стане?
Благодаря ви!

Общи условия

Активация на акаунт