Майчинството - счетоводно - 10

• 108 878
  • 1 472
  •   1
Отговори
# 105
Последния ти работен месец (с поне 10 работени дни), преди да излезеш в болнични, майчинство или каквото, са те осигурявали на някаква заплата.. Ето това се взима като база.
Ако е била 120 лв - на толкова ще ти изчислят отпуската.. Ако е била 500 - пак така..
Майчинството и размерът му няма нищо общо в случая, защото е обезщетение.. Значение има последната ти РАБОТНА заплата.
 Peace

Минималната база е 220лв. (мин. раб. заплата)

# 106
duhi_puhi , мерси много, сега вече разбрах    Blush  Просто никога не съм се интересувала от тва и сега не знаех на къде да се обърна, простете за невежеството, моля  Embarassed  Ами сега изниква друг въпрос  newsm78 , мойте шефове  #Cussing out винаги са осигурявали цялата фирма на минимална работна заплата, а са ни давали много повече... а аз май не си спомням колко беше, та можете ли да ми кажете колко беше мин. раб. заплата за 2006 - не съм сигурна, но май беше 160 или 180 лв. и в такъв случай не трябва ли да получа пълния размер от 160 или 180, а не 120 примерно, както стана с моята колежка, която няма неустойки, вътрешни заеми или каквото и да било друго??? И пак - простете за невежеството, бих се обадила директно на счетито, ама тя е нова (старата беше мноооого готина, ама и е писнало толкова години) и разбрах от колегите, че шефовете и се карали, че дава информация, без да ги е предупредила  Shocked  #Cussing out  #2gunfire , та предполагам, няма да ми каже нищо... Мерси предварително  Grinning

Стики , 220 лв. е сега, а преди не беше толкова, за 2006 беше по-малко, ама не си спомням точно колко  newsm78

# 107
много полезна тема   bouquet  bouquet
мерси момичета

# 108
Sajalqvam 4e pi6a na US,no predi malko mi iz4ezna flextaipa!Ta iskam da pitam nqkoi znae li ne6to po vaprosa s udaljavaneto na mai4instvoto s o6te 2 meseca(t.e. 2 godini i 2 meseca,bez otpuskite koito se polagat za 2-te godini).Ima li ne6to takova ili az sam pogre6no informirana.Blagodarq iskrenno!

# 109
Мили майки,

много моля за СПЕШЕН ОТГОВОР, защото ми предстои да изляза съвсем скоро в болничен и трябва да реша неуредиците си в работата. Казуса е следния:
Излизам в болнични на 24 юни, термина ми е на 8-ми август, живот и здраве. Към момента съм на срочен трудов договор, чиито срок изтича на 17-ти септември. Има възможност да подпиша постоянен трудов договор, но Работодателят ми иска това да стане след изтичане на срочния, т.е. през м. септември, когато ще ми текат 315-те дни болнични.
Въпроса ми е: Мога ли въобще да сключвам трудов договор, при условие, че съм в болнични за отглеждане на дете?
                        Този договор ще окаже ли влияние на получаваното от мен майчинство? /доколкото се информирах, сключването на трудов договор, автоматично прекратява майчинствоо -90-те % за първите 315 дни, след което до 2 годишна възраст ще получавам не пълния размер, а 50% от майчинството/
МНОГО МОЛЯ ЗА БЪРЗИЯ ВИ ОТГОВОР!

# 110
Ако през тази година съм сменила работодателя си, трябва ли като ползвам болничен отново да подавам онези декларации за НОИ за  IBAN  и др. след като вече съм ползвала и са ми превежали болнични за тази година?

# 111
Мили майки,

много моля за СПЕШЕН ОТГОВОР, защото ми предстои да изляза съвсем скоро в болничен и трябва да реша неуредиците си в работата. Казуса е следния:
Излизам в болнични на 24 юни, термина ми е на 8-ми август, живот и здраве. Към момента съм на срочен трудов договор, чиито срок изтича на 17-ти септември. Има възможност да подпиша постоянен трудов договор, но Работодателят ми иска това да стане след изтичане на срочния, т.е. през м. септември, когато ще ми текат 315-те дни болнични.
Въпроса ми е: Мога ли въобще да сключвам трудов договор, при условие, че съм в болнични за отглеждане на дете?
                        Този договор ще окаже ли влияние на получаваното от мен майчинство? /доколкото се информирах, сключването на трудов договор, автоматично прекратява майчинствоо -90-те % за първите 315 дни, след което до 2 годишна възраст ще получавам не пълния размер, а 50% от майчинството/
МНОГО МОЛЯ ЗА БЪРЗИЯ ВИ ОТГОВОР!

Кое е СПЕШНОТО - нали имаш още 1 месец до излизане в болничните? Стики и Дейзи обикновено отговарят до няколко часа.

Ако бъркам - моля някой да ме коригира. Интересувах се за себе си и мисля, че е така. Пък и уж съм счетоводител  Laughing Но не съм ТРЗ.

Ако това е първия болничен - 45 дена преди раждането си оставаш на срочния договор.
При изтичането му ще продължиш да получаваш парите от НОИ като ти ще трябва да носиш документите си там.
Договора ти с тази фирма ще бъде прекратен с изтичането му.
Трябва да сключиш нов трудов договор, но след като изтекат 315-те дни. За да може да получаваш обезщетението за отглеждане на дете до 2 год.
Прочети тази тема:

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=281329.new

Най-добрия вариант за теб е да промените трудовия договор от срочен на безсрочен преди да излезнеш в болничен. Така няма да се занимаваш.

# 112

Стики , 220 лв. е сега, а преди не беше толкова, за 2006 беше по-малко, ама не си спомням точно колко  newsm78

2006 год е била 160 лева кликни тук

Ако е възможно се върни на работа за 10 дена и след това си ползвай отпуската.

# 113

2006 год е била 160 лева кликни тук

Ако е възможно се върни на работа за 10 дена и след това си ползвай отпуската.

Stryper , значи 160 лв., благодаря ти, тъкмо тва щях да търся, че приспах тайфуна и сега мога по-спокойно да разглеждам  Twisted Evil  Ами трябва да говоря с шефката ми, но в случай, че не го направя така (в смисъл да се върна за 10 дена и след тва отпуската), на базата на тези 160 лева тогава какво ще трябва да ми плати тя, за да си знам и ако ми даде по-малко пари, да мога да си защитя моето??? И тези пари от нейния джоб ли са, или от държавата??? Благодаря на всички, които ми обръщат внимание на глупавите въпроси, ама като не знам на къде другаде да се обърна за помощ  newsm78

# 114
  • Варна
Здравейте, искам да попитам следното: Забавена ми е молбата за ползване на отпуск от 135 до 315 дни с около 2 месеца, възможно ли е да загубя майчинските за тези 2 месеца или ще са със забевено плащане? И трябва ли сега като подам тази молба да я подам със задна дата или нещо подобно за да не загубя тези два месеца?

# 115
Отпуската се изплаща от работодателя  Peace
Мисля, че 160 лв трябва да ти дадат. И на мен де Wink И аз съм на това дередже в момента  Crazy
На 15 юли ще ти кажа колко са ми дали  Mr. Green

# 116
  • София
Здравейте!
Моят въпрос е свързан с декларациите, които се подават за майчинство за периода до навършване на 2г. на детето.
Разбрах, че са няколко:
1. Д Е К Л А Р А Ц И Я
че детето не е настанено в детско заведение на държавна
издръжка и че майката не е дала съгласието си отпускът
да бъде ползван от друго правоимащо лице

2. МОЛБА - ДЕКЛАРАЦИЯ
за изплащане на парично обезщетение за отглеждане
на малко дете на основание чл. 54 КСО
Приложение № 4 към чл. 5
(Изм. и доп. - ДВ, бр. 26 от 2008 г.)

3. З А Я В Л Е Н И Е
за ползване на отпуск за отглеждане
на дете до 2 – годишна възраст
(По чл. 164, ал.1 /чл.165, ал.1/ от Кодекса на труда)

Въпросът ми е правилно ли съм разбрала и извадила тези декларации и нужно ли е още нещо за подаване?
За информация, аз съм с безсрочен трудов договор и само аз ще си ползвам цялото майчинство, т.е. няма да го прехвърлям на друг човек.

Благодаря ви   bouquet !

# 117
Здравейте, ако мога и аз да задам един въпрос. Simple Smile
Върнах се на работа след 9-те месеца, работодателят ми изплаща 110 лв. Сега отивам на нова работа и оттам ми казват, че най-вероятно те няма да могат да ми изплащат 110 лв. т.е. губя ги. Така ли е наистина, каква е процедурата, защото ми остават още 7 месеца, докато детето навърши 2 години и не ми се ще да губя тези пари.
Предварително благодаря.

Това ми говори лошо за новите ти работодатели, защото:
1. Или са некомпетентни и не следят за правата на персонала си.
2. Или не внасят осигуровки на персонала и съответно не могат да теглят обезщетения - болнични, майчинство и др. Така че добре си помисли преди да се преместиш. Naughty

# 118
Стики, дали погледна за това указание - ако ще е само номер, къде ще мога да му видя текста, или направо ми кажи как го указват. Благодаря ти!   bouquet

Извинявай че се забавих - погледни в архива за 2007г. на Указания на сайта на НОИ - писмото е N 91-01-68 ot 01.03.2007.
Към 27 страница.
Текстовия файл го правите с дати така, както сте ги описали на гърба на болничния.

Последна редакция: вт, 20 май 2008, 23:01 от Стики

# 119

Изобщо няма значение какво е било преди .. години. Изчислява се за годината на ползване, надявам се да си ме разбрала!
А работодателите ще преценят колко да ти дадат в действителност.

Общи условия

Активация на акаунт