Майчинството - счетоводно - 10

• 108 993
  • 1 472
  •   1
Отговори
# 120
здравейте.няколко пъти ми помагате  bouquet.много сте полезни
имам следния въпрос:предстои ми в работата да занеса 2рата молба декларация/приложение номер 2/ към която трябвало да приложа и копие от акта за раждане.казаха ми,обаче,че освен тези две неща трябва да занеса и молба свободен текст до ген.директор.какво точно трябва да пише в тази молба?на основание кой член и т.н?какво точно трябва да искам да ми бъде разрешено?извинявайте за объркания въпрос,но наистина никой не ми обясни от службата какво точно да пише Sad
благодаря ви предварително Hug
извинете за объркания въпрос,но до края на седмицата трябва да подам молбата,а наистина незнам какво да пиша в нея  Sad

# 121
ми предстои да изляза съвсем скоро в болничен и трябва да реша неуредиците си в работата. Казуса е следния:
Излизам в болнични на 24 юни, термина ми е на 8-ми август, живот и здраве. Към момента съм на срочен трудов договор, чиито срок изтича на 17-ти септември. Има възможност да подпиша постоянен трудов договор, но Работодателят ми иска това да стане след изтичане на срочния, т.е. през м. септември, когато ще ми текат 315-те дни болнични.
Въпроса ми е: Мога ли въобще да сключвам трудов договор, при условие, че съм в болнични за отглеждане на дете?
                        Този договор ще окаже ли влияние на получаваното от мен майчинство? /доколкото се информирах, сключването на трудов договор, автоматично прекратява майчинствоо -90-те % за първите 315 дни, след което до 2 годишна възраст ще получавам не пълния размер, а 50% от майчинството/
МНОГО МОЛЯ ЗА БЪРЗИЯ ВИ ОТГОВОР!

Кое е СПЕШНОТО - нали имаш още 1 месец до излизане в болничните? Стики и Дейзи обикновено отговарят до няколко часа.

Най-добрия вариант за теб е да промените трудовия договор от срочен на безсрочен преди да излезнеш в болничен. Така няма да се занимаваш.

Peace
Датите са съвсем объркващи - за коя година става на въпрос. newsm78

# 122
имам следния въпрос:предстои ми в работата да занеса 2рата молба декларация/приложение номер 2/ към която трябвало да приложа и копие от акта за раждане.казаха ми,обаче,че освен тези две неща трябва да занеса и молба свободен текст до ген.директор.какво точно трябва да пише в тази молба?на основание кой член и т.н?какво точно трябва да искам да ми бъде разрешено?извинявайте за объркания въпрос,но наистина никой не ми обясни от службата какво точно да пише Sad

Избягвам подобни въпроси, защото нямам майки и мога да цитирам само какво пише в нормативите.
Та, по твоя въпрос - Приложение 2 е МОЛБА - ДЕКЛАРАЦИЯ за изплащане на парично обезщетение при бременност и раждане на основание чл. 50 и 51 КСО за остатъка от 135 до 315 календарни дни.

В приложените документи се иска Заповед на работодателя, че е разрешил този отпуск. Може би в НОИ искат и молба от майката. Пиши, че след изтичане на болничните си ще ползваш и остатъка до 315 ден на отпуска си за бременност и раждане.

Последна редакция: вт, 20 май 2008, 20:35 от Стики

# 123
Пак ще попитам защото не разбрах, като имам прекъсване от 18.02.-24.03 ,кои месеци ще ми вземат ако изляза в болничен през август,терминът ми е за 22.11.,попринцип трябва да изляза болничен от 07.10.,но аз мисля порано.Трябва да са от 02м.-07м.,но като имам прекъсване ?

Прочети началото на темата.
За болничния бременност и раждане база ще са ти месеците април-септември. Това няма да се промени, независимо в какви болнични си преди това.
Ако от август си взимаш болнични, те ще са с база февруари-юли. Това е регламентирано, няма не искам. Wink

Неведнъж питаш и мисля, че ти писах че ако си била без осигуряване, се взима за база мин.раб. заплата (естествено ако имаш осиг. стаж 6 месеца).

# 124
здравейте да попитам мамите счетоводителки имали ли сте случай или да сте чули когато се закрива цяла фирма(предприятие,в моя случай поделение ) дали от инспекцията по труда дават разрешение за увоняване на служителя и при какви условия.
Предварително благодаря   bouquet

Не съм имала, слава богу, но предполагам че ще дадат разрешение без проблеми.

# 125
много полезна тема   bouquet  bouquet
мерси момичета

Grinning от името на всички

# 126
Здравейте, вярвам че тук ще получа отговор на проблема, който ме тревожи.
В момента съм в отпуск за отглеждане на дете до 2 годишна възраст. Настъпиха промени в службата, която работех и се наложи да се прехвърли една бройка в друг град. Прехвърлена е моята бройка, понеже съм майчинство, а моето място не беше заето от друг човек. Предупредиха ме да очаквам спиране на майчинството ми от работодателя. Възможно ли е това да стане?
Благодаря ви!

За да те прехвърлят в друг град, трябва ти да си го поискала. Работодателят не може своеволно да променя мястото на работа.
Виж чл.118 - 122 на Кодекса на труда.
Могат да ти спрат майчинството само ако подадеш молба, че искаш да напуснеш. Така че внимавай какви документи подписваш, най-добре не подписвай нищо.

# 127
Sajalqvam 4e pi6a na US,no predi malko mi iz4ezna flextaipa!Ta iskam da pitam nqkoi znae li ne6to po vaprosa s udaljavaneto na mai4instvoto s o6te 2 meseca(t.e. 2 godini i 2 meseca,bez otpuskite koito se polagat za 2-te godini).Ima li ne6to takova ili az sam pogre6no informirana.Blagodarq iskrenno!

Едва ли.

# 128
Ако през тази година съм сменила работодателя си, трябва ли като ползвам болничен отново да подавам онези декларации за НОИ за  IBAN  и др. след като вече съм ползвала и са ми превежали болнични за тази година?

според мен не трябва - този месец подадох такъв болничен, да видим дали ще го върнат

# 129
Здравейте!
Моят въпрос е свързан с декларациите, които се подават за майчинство за периода до навършване на 2г. на детето.

МОЛБА - ДЕКЛАРАЦИЯ
за изплащане на парично обезщетение за отглеждане
на малко дете на основание чл. 54 КСО
Приложение № 4 към чл. 5

Благодаря ви   bouquet !

Само че молбата е Приложение 3

Във въпросната молба-декларация пише, че се прилагат следните документи:
1. Заверено от осигурителя копие от заповед за разрешаване на отпуска.
2. Оригинал (за справка) и копие от удостоверението за раждане на детето - за самоосигуряващо се лице.
3. Заверено от осигурителя копие от удостоверението за раждане на детето - за осигурено лице.
4. Копие от протокол на ЛКК за тежко заболяване на майката в случаите по чл. 167 КТ.
5. Копие от препис-извлечение от акта за смърт на майката и/или бащата на детето в случаите по чл. 167 КТ.
6. Препис от съдебно решение или от заповед на директора на дирекция "Социално подпомагане" за настаняване на детето по реда на чл. 26, ал. 1 ЗЗД в семейство на роднини или близки или в приемно семейство.
7. Копие от акта на кмета на общината или на определено от него длъжностно лице за назначаване на настойник.
8. Декларация за изплащане на обезщетението - приложение № 7 към чл. 8 от наредбата.

Предполагам че за теб са точки 1, 3 и 8. Макар че не виждам смисъл и от т.8.
А нещата, които си писала за отделни декларации, ти всъщност ги декларираш в Приложение 3.

# 130
Shocked Не мога да повярвам, че в БГ е толкова дълъг периода на майчинство.  Тук при мен (в ЮАР) е 15 дена преди раждане и 50 дена след.  Това е.  Ауууууу не е честно.

И пак нямаме прираст на населението.  chef

# 131
Здравейте момичета, не съм сигурна дали тук трябва да поставя въпросът си, но все пак. И така имам възможност да почна работа на граждански договор, а в момента съм в майчинство/синът ми е на 8 месеца/. Въпросът ми гражданският договор допустим ли е когато си в майчинство, и къде точна е регламентирано? Предварително много благодаря.

Няма връзка между майчинство и граждански договор. Но нека ти изплатят първата сума след като ти минат 315 дни отпуск бременност и раждане.

# 132
  • София
Избягвам подобни въпроси, защото нямам майки и мога да цитирам само какво пише в нормативите.
Та, по твоя въпрос - Приложение 2 е МОЛБА - ДЕКЛАРАЦИЯ за изплащане на парично обезщетение при бременност и раждане на основание чл. 50 и 51 КСО за остатъка от 135 до 315 календарни дни.

В приложените документи се иска Заповед на работодателя, че е разрешил този отпуск. Може би в НОИ искат и молба от майката. Пиши, че след изтичане на болничните си ще ползваш и остатъка до 315 ден на отпуска си за бременност и раждане.
Пише се молба или заявление за разрешаване на отпуск поради бременност, раждане и осиновяване за дните от 135 до 315 -ия. Към нея се прилага декларация, че детето не е настанено в детско заведение и че майката не е давала съгласие отпускът да се ползва от друго лице. Те остават при работодателя.
Ето тук можеш да изтеглиш бланките - Заявление по чл.163 от КТ и Декларация по чл.163 от КТ.
email: aniita76@gmail.com
парола: aniita761215 

# 133
  • София
Здравейте!
Моят въпрос е свързан с декларациите, които се подават за майчинство за периода до навършване на 2г. на детето.

МОЛБА - ДЕКЛАРАЦИЯ
за изплащане на парично обезщетение за отглеждане
на малко дете на основание чл. 54 КСО
Приложение № 4 към чл. 5

Благодаря ви   bouquet !

Само че молбата е Приложение 3

Благодаря много за отговора   bouquet !
А някой знае  ли откъде в Интернет мога да си изтегля тази декларация?

# 134

Общи условия

Активация на акаунт