Майчинството - счетоводно - 10

• 108 845
  • 1 472
  •   1
Отговори
# 180
ОК!Това ще го уточня.Да ви споделя другият ми проблем.Аз се досамоосигурявам върху1250лв.т.е.поемам всички разходи върху тази сума-и на работника и на работодателя,но със тази счетоводителка имаме разногласия относно процентите ,които ми иска за часта на работодателя.Правих си консултации и на други места и тука във форума на калкулатора излиза 20.4%,а тя ми взима 29%    
         ДОО 21.5%.
         ГВРС 0.5%
        ТЗПБ  0.4%
      ЗДРАВНИ  3.6%
       ДЗПО      3%

Какво включва това ДОО(за да не ми се смеете да уточня,че съм фармацевт и по принуда сега си блъскам главата с тези данъци и проценти)Разминаването между моите проучвания и нея е 9-10%,което на 1250лв. и то за 6месеца си е разлика.

# 181
ДейзиГ
Не ми е много ясно.
Последните 6 м които се взимат като база, съм се осигурявала на 550 лв.
Кажи ми какво трябва да питан счетоводителя?

# 182
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
ОК!Това ще го уточня.Да ви споделя другият ми проблем.Аз се досамоосигурявам върху1250лв.т.е.поемам всички разходи върху тази сума-и на работника и на работодателя,но със тази счетоводителка имаме разногласия относно процентите ,които ми иска за часта на работодателя.Правих си консултации и на други места и тука във форума на калкулатора излиза 20.4%,а тя ми взима 29%    
         ДОО 21.5%.
         ГВРС 0.5%
        ТЗПБ  0.4%
      ЗДРАВНИ  3.6%
       ДЗПО      3%

Какво включва това ДОО(за да не ми се смеете да уточня,че съм фармацевт и по принуда сега си блъскам главата с тези данъци и проценти)Разминаването между моите проучвания и нея е 9-10%,което на 1250лв. и то за 6месеца си е разлика.

След като плащате изцяло ДОО /работодател и работник/, трябва да плащате и изцяло ЗО -6% и ДЗПО - 5%. Имайте предвид и плоския данък  в размер на 10 % върху данъчната основа. Тя се получава след като от заплатата се извадят всички лични осигуровки

# 183
ДейзиГ
Не ми е много ясно.
Последните 6 м които се взимат като база, съм се осигурявала на 550 лв.
Кажи ми какво трябва да питан счетоводителя?

Кои месеци ви влизат в базата за изчисляване на обезщетението, брутен осигурителен доход и нетен доход за този период.

# 184
Имам един въпрос... тъй като ми изтича болничния за 315те дни за отглеждане на дете и днес се обадих на счетоводителката да я попитам какво трябва да попълня за минималните 220 лв до 2 годишна възраст на детето и тя ме изненада, че тъй като се самоосигурявам съм нямала право на тези помощи и оттук нататък няма да взимам нищо #Crazy Вярно ли е това или има някаква вратичка да получавам нещо? Това силно ме притесни, тъй като не смятам да почвам да работя все още, а тези 220лв не са много, но все пак са нещо... сега направо съм луднала и незнам какво да правя.. моля някой да даде съвет и да помогне.. ако нямам право тъй като не съм по трудов договор не мога ли да взимам нещо от социалните поне??? newsm78

# 185
Да ви уточня какво ми иска да плащам върху1250лв.
   за  работника пенсии        6.8%
                           майчинство 1.4%
                           здравни       2.4%
                          ДЗПО            2%
                          безработица 0.4%
                                            т.е.13%  162.50лв
 1250-162.50=1087.5       данък10% 108.75лв

и за работодателя     ДОО 21.5%
                                 ГВРС 0.5%
                                 ТЗПБ  0.4%
                              ЗДРАВНИ 3.6%
                                 ДЗПО   3%
                                         т.е.29%  362.50лв

Общо ми иска 162.50+108.75+362.5=633.75

какво е това ДОО и не се ли покрива нещо с другите проценти.На калкулатора във форума излиза сума 527лв.Кажете ми какво включва това ДОО?

# 186
Момичета, да попитам... Embarassed
Ако майката е неосигурена и има право само на соц. майчинство, има ли вариант бащата да ползва майчинството 
 ( защото той е осигурен и с достатъчен трудов стаж)?
  bouquet

# 187
Да ви уточня какво ми иска да плащам върху1250лв.
   за  работника пенсии        6.8%
                           майчинство 1.4%
                           здравни       2.4%
                          ДЗПО            2%
                          безработица 0.4%
                                            т.е.13%  162.50лв
 1250-162.50=1087.5       данък10% 108.75лв

и за работодателя     ДОО 21.5%
                                 ГВРС 0.5%
                                 ТЗПБ  0.4%
                              ЗДРАВНИ 3.6%
                                 ДЗПО   3%
                                         т.е.29%  362.50лв

Общо ми иска 162.50+108.75+362.5=633.75

какво е това ДОО и не се ли покрива нещо с другите проценти.На калкулатора във форума излиза сума 527лв.Кажете ми какво включва това ДОО?

ДОО е държавно обществено осигуряване и включва вноски за фонд Пенсии, Общо заболяване и мачинство и Безработица. 21,5% е общия размер включващ частта на работодателя и работника. Частта на работодателя е 12,9%
Работодателя дължи 20,50% върху осигурителната сума, а работника 13%.

# 188
Момичета, да попитам... Embarassed
Ако майката е неосигурена и има право само на соц. майчинство, има ли вариант бащата да ползва майчинството 
 ( защото той е осигурен и с достатъчен трудов стаж)?
  bouquet

Ако имате предвид отпуска в размер на 315 дни не може да се прехвърля на когото и било. Следващия отпуск за гледане на дете до 2 год. може да се прехвърли само ако майката има право на този вид отпуск

# 189
Имам един въпрос... тъй като ми изтича болничния за 315те дни за отглеждане на дете и днес се обадих на счетоводителката да я попитам какво трябва да попълня за минималните 220 лв до 2 годишна възраст на детето и тя ме изненада, че тъй като се самоосигурявам съм нямала право на тези помощи и оттук нататък няма да взимам нищо #Crazy Вярно ли е това или има някаква вратичка да получавам нещо? Това силно ме притесни, тъй като не смятам да почвам да работя все още, а тези 220лв не са много, но все пак са нещо... сега направо съм луднала и незнам какво да правя.. моля някой да даде съвет и да помогне.. ако нямам право тъй като не съм по трудов договор не мога ли да взимам нещо от социалните поне??? newsm78
Може ли майчинството след 315те дни да се прехвърли на бащата и той да го взима вместо мен в моя случай, тъй като аз явно нямам право на тези пари...

# 190
ДейзиГ,ако съм разбрала правилно тя една и съща сума ми я иска в този процент ДОО 21.5% и втори път като часта на работника.т.е получава се дублиране

# 191
Може ли майчинството след 315те дни да се прехвърли на бащата и той да го взима вместо мен в моя случай, тъй като аз явно нямам право на тези пари...

Вие като саобосигуряващ се осигурявате ли се за риска Общо заболяване и майчинство?

# 192
ДейзиГ,ако можеш отговори ми дали съм разбрала правилно( за двойно взимане на една и съща сума),че съм се нагласила да споря със счетоводителката.

# 193
ДейзиГ,ако съм разбрала правилно тя една и съща сума ми я иска в този процент ДОО 21.5% и втори път като часта на работника.т.е получава се дублиране

Точно така, ако ви искат това което сте написали като проценти

# 194
Благодарности!  bouquet  bouquet  bouquet

Общи условия

Активация на акаунт